Slovenija

Več dni reševali življenja in premoženje, zdaj jim želijo znižati plače

Ljubljana, 07. 11. 2012 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vabilo vlade na pogovor o znižanju plač in števila zaposlenih so v sindikatu poklicnih gasilcev označili za višek nesramnosti. Premier Janša je dejal, da so gasilci, predvsem prostovoljni, hrbtenica pomoči, profesionalni gasilci pa so vezani na možnosti financiranja.

Poklicnim gasilcem želijo znižati plače.
Poklicnim gasilcem želijo znižati plače. FOTO: Dejan Germin, PGD Miklavž pri Ormožu

Ključno vlogo pri reševanju tako ljudi kot njihovega premoženja v trenutkih, ko je voda poplavljala Slovenijo, so tudi tokrat odigrali gasilci. In po večdnevnem napornem reševanju so na sindikat poklicnih gasilcev prejeli vabilo vlade na pogovor o znižanju plač in števila zaposlenih. V sindikatu so ogorčeni, je povedal predsednik sindikata Aleksander Ogrizek.

Ogrizek je v oddaji 24UR OB ENIH povedal, da je to vabilo absurd, saj so njegovi kolegi več dni skupaj reševali ljudi, živali, premoženje, ob tem so ogrožali tudi svoja življenja, potem pa dobijo takšno ''porcijo sladoleda''. Dodal je, da ne pričakujejo hvale, vsekakor pa ne pričakujejo znižanja plač in zmanjšanja števila zaposlenih.

''Nesreče se dogajajo iz dneva v dan, na vladi pa še vedno fantazirajo, da nas je preveč,'' je bil oster Ogrizek. Na vprašanje, kaj bodo storili, da se to ne bo zgodilo, je odgovoril, da se bodo najprej pridružili demonstracijam, ki jih pripravlja Zveza svobodnih sindikatov 17. novembra. Prav tako bodo razmislili o stavki, je v oddaji 24UR OB ENIH pojasnil Ogrizek.

Poudaril je še, da vsekakor ne gre pozabiti, da so v javnem sektorju tudi policisti, ki so prav tako pomagali v zadnjih poplavah, spomnil pa je tudi na pomembno vlogo prostovoljnih gasilskih društev.

Janša: Gasilci so hrbtenica vsake pomoči

Odzval se je tudi premier Janez Janša, ki je danes obiskal prizadeta območja na Štajerskem. V izjavi za javnost je javno pohvalil gasilce ter tudi civilno zaščito, župane, policiste in vojsko, ki so pomagali v zadnji vremenski ujmi.

''Gasilci so hrbtenica vsake pomoči pri naravnih katastrofah. Večina te pomoči sloni na prostovoljnih gasilcih. To bo ostalo, Slovenija je ponosna na gasilsko organizacijo in na vsakega člana posebej. Glede profesionalnega dela teh reševalnih služb pa mora tudi to ostati tista sila, ki je vedno pripravljena in lahko najhitreje reagira. So pa seveda, tako kot vse službe, financirane iz javnih sredstev, vezani na možnosti financiranja,'' je dejal Janša.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (304)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kunar
10. 11. 2012 22.49
Janša je vsega sposoben, če je takrat v času depale vasi nekaj cenlov manjkalo pa bi človek izvedel državni udar s pomočjo brigade Moris, zaradi česar ga je odneslo s položaja obrambnega ministra, moris pa je dobil razpustitev enote.
da?a
08. 11. 2012 11.07
+4
Predlogi o znižanju plač javnega sektorja so kot recept za segedin golaž, ki ga pripravljaš za vse, na koncu pa daš nekaterim le kislo zelje, drugim meso. Prav slednji segedin hvalijo, morda negodujejo, da bi malo zelja, a se ne vprašajo ali ni morda nekdo dobil samo zelje in bo na koncu zato kmalu lačen. Dejstvo je, da metati vse v isti koš ni šlo, se ne more in se ne bo izšlo. Na žalost vedno nastradajo tisti, ki morajo garati za svojo plačo, ki odgovarjajo in so sojeni za svoje napake. Volonterstvo, prostovoljstvo in podobne dobrodelne storitve lahko trajajo nekaj časa, ampak še mački se danes ne gonijo zastonj. Kako lahko nekdo pričakuje podporo delodajalca prostovoljnemu gasilcu, če ima organizirano delo tako, da se pozna pri proizvodnji vsak manjkajoči zaposleni, na drugi strani pa ga pritiskajo z zakonskimi obveznostmi, da ga bo šef pustil k reševanju, ker ima država svojih zaposlenih premalo. Vsaka pesem traja le določen čas. Pred odločitvami je vedno treba upoštevati še tako majhno možnost, ki bo podrla sistem, ki si ga "rišemo". Vsakdo naj najprej pomete pred svojim pragom, saj bo lažje prišel do naslednjega, ker mu ne bo treba preskakovati ovir. Vrednote naših gasilcev so neizmerljive, vrednost, ki jim jo priznavajo izraženo v denarju, je nesramno niska. In kaj so pripravljeni dati na drugo stran tehtnice sami tisti, ki pripravljajo racionalnejšo porabo proračunskih sredstev?
antraks
08. 11. 2012 10.50
+4
Sramota vseh sramot!
Blaž Peternel
08. 11. 2012 09.41
+7
Upam da bo janša enkrat močno cviliv v enem razbitem avtu nekje na cesti. Takrat bo videv kdo mu je priskočiv na pomoč !!!!
Sputnik
08. 11. 2012 09.21
+2
janša hoče da smo vsi prostovoljci pol bo pa zahteval davke. kje ma ta tip logiko? upam da se njemu enkrat zgodi taka katastrofa kot se je zdaj te dni mnogim in da mu rečejo ne pomagamo ker smo premalo plačani oz nič. phaaaaa. še prosil bi jih in obljubljal plače
vicvic
08. 11. 2012 07.55
+7
Meni se pa zdi, da nas ne reši več niti to, da se vsi odpovemo vsemu, postanemo hlapci domovini in peščici na vrhu.. Za vse smo pozn i.
Sputnik
08. 11. 2012 09.22
+2
ma ja najbolje je vse prodat in živet v bajti na črno, avto odjaviš in se kljub vsemu voziš... tako bi morali vsi naredit da nima nihče premoženja pol pa da vidimo kdo ma niti v rokah
Bojan-F
08. 11. 2012 02.18
+6
Dušca z narcistično motnjo deli, kjer je le mogoče ... če ni drugega, pridejo prav tudi poklicni gasilci na eni strani in prostovoljni gasilci na drugi strani. Delitev ... splitting obrambni mehanizem oseb z osebnostno motnjo "malignant narcissistic personality disorder"
Desnica boli
07. 11. 2012 23.29
+19
Gasilci, poklicni in prostovoljni bi morali bit plačani podobno kot sodniki, za nepristransko delo. Drugače si imajo pravico dovolit da ne gasijo ali rešujejo janševega parlamenta in ostalih stavb ki jim niso všeč.
Chatefucio
08. 11. 2012 01.07
+17
Točno tako. Oni so tisti, ki se dobesedno borijo za življenja soljudi, ko gre kaj narobe. In zdej bi na njih šparal? Zato da se lahko une opice u parlamentu po ipadih igrajo med sejami in poberajo mastne denarje za nič dela.... Narobe svet.
mega249436
08. 11. 2012 10.52
+4
upam da bo janez janša v taki situaciji da bo potreboval,policiste,gasilce in zdravnike in da se vsi odpovedo pomoč njemu če tudi bi jih prosil.saj za janša niso oni nič vredni,če rešujejo ljudi,imetje,sebe spravljajo v nevarnost.njemu je pomemben SAMO DENAR DENAR in ne človeška življenja in njihovo imetje.glavno da ima on za ostale pa ga ne briga.upam da bo bog vsaj enkrat pravičen in da tako porcijo dobi tudi sam.in srčno upam da mu nihče ne bo pomagal,ker si enostavno ne zasluži.kar sam naj si pomaga oziroma njegovi podporniki s spranimi možgani.
HooplaToopla
07. 11. 2012 22.43
+33
"Premier Janša je dejal, da so gasilci, predvsem prostovoljni, hrbtenica pomoči, profesionalni gasilci pa so vezani na možnosti financiranja." kolikor poznam J.J.-ja, že razmišlja o zakonu, ki bi določal da odslej obvezno vsi delamo prostovoljno. Morebitne občasne plače bi bile pa vezane na možnost financiranja. -- Dobimo pa zato častne nazive. Kot npr. učitelji - hrbtenica šolstva, medicinske sestre - hrbtenica zdravja, delavci - hrbtenica proizvodnje, kuurbbe - hrbtenica sprostitve in dobrega počutja ........
Grafit53
07. 11. 2012 22.31
+50
Gasilci, policisti, reševalci, vojaki gopsod Janša, niso "kot vse službe" v javnem sektorju. To so operativci, ki ne sedijo v pisarnah in zalivajo fikuse. To so ljudje, ki ravno v najtežjih trenutkih, najhujših nesrečah, naravnih ujmah dajejo sami sebe, da bi pomagali drugim. Sam sem dvajset let policist z mizerno plačo, med poplavami sem sodeloval pri reševanju dveh vozil in voznikov ter potnikov iz vode in ne pristajam na to, da mi ponovno zmanjšate plačo, ki ste mi jo že tako oklestili do konca.
Sputnik
08. 11. 2012 09.24
+6
žau starega psa ne naučiš novih trikov. janša je pa točno to. s tem da nočem žalit psov. psi vsaj nimajo votlo v glavi
Bohinc26
07. 11. 2012 22.26
+68
"Zakaj torej le gasilci tečejo v gorečo stavbo, če vsi drugi tečejo ven!? Pogum in odločnost pomagati človeku sta odgovora! Gasilci smo resnično eni izmed zadnjih pravih junakov, ki moramo tako v povsem vsakdanjem življenju kot tudi ob naravnih nesrečah in celo v vojni biti vseskozi pripravljeni na skoraj vsa, celo tista najbolj nevarna, bizarna, umazana in težka posredovanja. Evolucija spremljajočih nevarnosti in neumnosti civilizirane družbe nas je iz primarnih vojščakov za spopad z ognjem prelevila v prave univerzalne borce, ki se na pomoč ne odpravimo samo takrat, ko se kadi, temveč tudi, ko se utrga nebo, podivjajo reke, se tresejo tla … Ali pa, ko na cesti grozljivo poči, ko nekdo na zmrznjenem ribniku izgine z ledene površine, ko v bloku nekdo zavoha plin ali pa oster vonj po … Verjemite, fantje vidimo in počistimo marsikaj neokusnega, kar bi številnim med vami celo v opisni različici pospešilo peristaltiko, in to v obeh smereh. Da, in mimogrede, verjetno smo tudi pri vas že rešili kakšno dragoceno sosedovo perzijko ali siamko, ki je precenila ostrino svojih krempljev v visoki krošnji drevesa. Verjemite, ne pretiravam, o nas gasilcih res le najboljše. Gasilci, najbolj vsestransko usposobljenimi reševalci, smo že neštetokrat pokazali, kako življenju lahko spet ponudimo pot iz preklemano trde in žal tudi velikokrat smrtonosne zverižene avtomobilske pločevine. Da smo gasilci resnično skoraj zagotovo najbolj univerzalna ter tehnično najbolj podkovana in opremljena reševalna enota, verjetno najbolj nazorno pokaže naša prisotnost pri hudih prometnih nesrečah – na cesti, železnici ali pa v zračnem prometu. Vsak član ekipe orodnega vozila za tehnično reševanje mora biti poleg poznavanja pravilne uporabe velike količine opreme oborožen še z obilico teoretičnega in praktičnega znanja, ki pokriva širok nabor poklicev in ved: medicino, fiziko, strojništvo, kemijo, psihologijo ... Dober strojnik, analitik, organizator, logik in iznajdljiv ter izkušen reševalec ‒ to je gasilec! Pri hudih prometnih nesrečah smo prav mi velikokrat prvi in moramo tako nemudoma začeti prvo pomoč, zaustavljati krvavitve, oživljati, imobilizirati, pomirjati ... Skoraj vsi smo tako praktično polprofesionalci, če nas po znanju in usposobljenosti iz prve pomoči primerjate z zdravstvenim tehnikom iz reševalnega vozila. Si predstavljate, kako zbran mora biti človek, da v vsem kaosu, poplavi adrenalina, zavedanju usodnosti sprejetih odločitev in smrtni grozi ter nečloveških bolečinah, udeleženih v nesreči, ne naredi usodne napake? To je osebnostni preizkus brez primere, sploh če pogled odrešitve zamenjajo razširjene zenice, ki se več ne odzivajo na svetlobo. Da, pri vsaki težki prometni nesreči, v kateri moramo posredovati gasilci, je usoda ukleščenih ponesrečencev najprej v naših rokah, brez nas ni poti v rešilec in naprej v travmatološki blok najbližje bolnišnice. Mi smo iz kletke smrti s svojimi rokami dobesedno potegnili že nešteto težko poškodovanih in številnim tudi zagotovili nov rojstni dan. Žal pa tudi mi nismo vsemogočni in veliko gasilcev je že na lastni koži občutilo vso tragičnost tistega trenutka, ko ni več pomoči, ko je namesto nosil treba pripraviti temno odejo smrti, s katero prekrijemo truplo. Smo prava specialna enota sodobne civilne družbe, pripravljeni na vse nevarnosti vsakdanjega življenja! Na terenu uspehe gradimo na medsebojnem zaupanju, če je potrebno, delamo do zadnjega atoma moči in ob tem še tvegamo lastna življenja za pomoč sočloveku. Razumete? To zlasti v današnjem času res pomeni, da gasilec preprosto ne more in ne zmore biti vsakdo. To pač moraš imeti v krvi in srcu."
Marjan
07. 11. 2012 23.02
+10
Bohinc26 Lepo napisano, bi pa kopiral to objavo če smem?
ona23
07. 11. 2012 23.03
+16
...to je pa tak odkrito povedano da več nimam kaj dodat ...čestitke in pohvale...
Bohinc26
07. 11. 2012 23.13
+18
aja sem pa prostovoljni gasilec, da ne bo pomote Spider82: seveda lahko kopiraš... ona23: sem se potrudil... ;) žalostno je le, da vlada očitno tega ne razume...
Boštjan Zupan?i? 1
08. 11. 2012 00.24
+6
Chatefucio
08. 11. 2012 01.05
+9
In če si ob branju tega predvajaš eno ganljivo skladbo, ti gre dejanjsko na jok! Vsaka čast za zgornje besede!
Bohinc26
08. 11. 2012 10.54
+3
No, moj namen ni bil, da vam z objavo spravim solze na oči. Namen je bil, da nekaterim komentatorjem nižje, ki so pisali naravnost primitivne komentarje, predstavim in pokažem v boljši luči gasilca in njegovo delo! In od srca hvala vsem za napisane pohvale. Vidim, da vas je ostalo še nekaj, ki spoštujete in cenite naše delo! NA POMOČ!!!
Marjan
08. 11. 2012 21.10
+1
Res lepo napisano, sem tudi sam prostovoljni gasilec in je res da nas eni samo blatijo...
modreoci
07. 11. 2012 22.03
+13
kaj pa če bi vsem s partijskimi knjižicami prepovedal v parlament?....pa bomo mel še eno prazno stavbo več...in privarčevali bi ogromno denarja....
SonyGirl
07. 11. 2012 21.54
+17
Tiste ko bi morali dobro plačati, ker si za svoje delo resnično zaslužijo dobro plačilo, jim pa suh kruh ponujajo. Jebela... Ta država je zmeri bolj ***
Dante18
07. 11. 2012 21.53
+30
Pa da bog da vrže en tega JJ v reko pako
Tom Jones 1
08. 11. 2012 11.58
+2
drrmrr
07. 11. 2012 21.49
+10
Imela mati dva sinova eden je bil gasilec drugi pa čisto normalen. Tako si misli JJ !
Uporabnik552740
07. 11. 2012 21.45
+31
DOBRODOŠLI V SLOVENIJI DRAGI MOJI......bil sem član dogajanja zadnje dni, vse od sprožitve opozoril za poplave. No rad bi videl poslanca z tremi čuki plače, NAPRIMER: reševat staro gospo iz dvenve sobe, poleg pa pazit da te ne podere tok vode na hodniku...... ja tud to se je dogajalo...
stand van piesangs
07. 11. 2012 21.39
+38
Zdaj me je pa resnično sram, da sem slovenka in da živim v taki državi, ki ne zna cenit ama baš ničesar. Vsaka čast vsem, ki ste pomagali in še boste. Hvala!
Meter
07. 11. 2012 21.36
+32
Vsi poslanci in ministri si naj znižajo plače na višino povprečne plače RS. Potem bodo morda opazili, kako se živi še z manjšim dohodkom. Sicer pa kako si jemljejo pravico nižati plače tistim, ki delajo in se žrtvujejo,... Občutek imam, da ta vlada zna edino vzeti, da bi pa kaj ustvarila pa je že znanstvena fantastika. Koliko novih delovnih mest so ustvarili (brez javnega sektorja) odkar so na oblasti. Tonemo vedno globje zaradi nesposobnosti vlade, prepirajo se z vsemi in cilj jim je kako ostati na oblasti. Dokler ta vlada ali bilo katera druga ne bo znala poskrbeti za svoj narod, jim vsaj naj ne jemlje, ampak se raje naj osredotoči, kako pomagati in zaposliti čim večje število ljudi. Samo tako bomo splavali.
totinori
07. 11. 2012 21.25
+20
Glede na to da je JJ izjavil, da bodo za pomoč postrgali na vseh koncih, se pač ne smete čuditi, da bodo tudi vam izpraznili žepe, tako kot so jih že nam. Važno, da imajo oni polne riti!!!! In iz polne je lahko srat.
snegurocka
07. 11. 2012 21.17
+19
Za 90 poslancev v državnem zboru se najde denar za več tisoč evrske plače.
Boštjan Tertinek 1
07. 11. 2012 21.37
+6
Ja seveda če pa oni rabijo ker morajo zivet na veliki nogi mi pa počasi več za kruh ne bomo imeli ,o dopustu na morju ali bilo kje pa bomo še lahko samo sanjali.
Kaya9999
07. 11. 2012 22.27
+8
problem je k majo 3jurje al pa še več pa nemorejo prežvet mi pa z 580€ lahko :)