Slovenija

FOTO: Nasprotniki zakona slavili v vseh volilnih enotah, najbolj odločno so bili proti na Ptuju

Ljubljana, 20. 12. 2015 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Volivci so na referendumu zavrnili novelo zakona o zakonski zvezi. Po neuradnih izidih je za zakon glasovalo slabih 37 odstotkov, proti pa dobrih 63 odstotkov volivcev. Nasprotniki zakona so obenem dosegli tudi kvorum, potreben za zavrnitev zakona.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bo kvorum dosežen?
    00:57
    Iz 24UR: Bo kvorum dosežen?
  • Iz 24UR: Cenijo tradicionalne vrednote
    02:19
    Iz 24UR: Cenijo tradicionalne vrednote
  • Iz 24UR: Želita jokati od sreče
    02:05
    Iz 24UR: Želita jokati od sreče
  • Iz 24UR: Izidi predčasnega glasovanja
    01:15
    Iz 24UR: Izidi predčasnega glasovanja
  • Iz 24UR: V taboru nasprotnikov optimistični
    01:27
    Iz 24UR: V taboru nasprotnikov optimistični
  • Iz 24UR: V taboru zagovornikov napeto
    01:54
    Iz 24UR: V taboru zagovornikov napeto

Novela zakona o zakonski zvezi je bila na današnjem referendumu zavrnjena, saj je po 99,89 odstotka preštetih glasovnic z današnjega referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih so v prednosti nasprotniki izenačitve istospolnih partnerskih skupnosti. ZA je namreč glasovalo 225.428 volivcev (36,52 odstotka), PROTI pa 391.818 (63,48 odstotka).

Skupaj je glasovalo 620.261 volivcev, torej je bila udeležba 36,18 odstotna.

Takšna udeležba pomeni, da je nasprotnikom zakona uspelo doseči kvorum, ki je potreben za zavrnitev zakona. Ta določa, da mora proti uveljavitvi zakona glasovati vsaj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev, kar glede na volilne imenike, pripravljene pred tokratnim referendumom, pomeni 342.810.

Današnji izid referenduma pomeni, da novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ne bo stopila v veljavo, DZ pa eno leto po razglasitvi izida ne sme sprejeti zakona, ki bi bil vsebinsko v nasprotju z odločitvijo volivcev.

V primeru zavrnitve novele so sicer nekateri že napovedali ustavno presojo sedaj veljavne ureditve zaradi neenakopravnega položaja istospolnih parov. Novela je namreč spreminjala definicijo zakonske zveze, ki tako ne bi bila več opredeljena kot z zakonom urejena življenjska skupnost moža in žene, ampak z zakonom urejena skupnost dveh oseb, torej bi jo lahko sklenili tudi istospolni pari. Ti bi tako dobili vse dolžnosti in pravice, ki izhajajo iz zakonske zveze, prav tako bi se na enak način kot raznospolne obravnavale tudi istospolne zunajzakonske skupnosti.

Nasprotniki slavili v vseh volilnih enotah

Nasprotnikom novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je na današnjem referendumu uspelo zakon zavrniti v vseh osmih volilnih enotah.

Med posameznimi volilnimi okraji se je največ volivcev proti uveljavitvi novele izreklo na Ptuju, in sicer kar 82,43 odstotka. Podoben izid je bil v Ajdovščini, kjer je proti glasovalo 82,13 odstotka volivcev. Je pa bilo v nekaterih okrajih več podpornikov izenačitve istospolnih partnerskih skupnosti, največ v okraju Ljubljana Center, kjer je za novelo zakona glasovalo 68,48 odstotka volivcev.

Najvišjo volilno udeležbo med volilnimi okraji so zabeležili v Škofji Loki, kjer je na volišča prišlo 48,40 odstotka volilnih upravičencev. Najmanj volivcev pa je glasovalo v enem izmed mariborskih volilnih okrajev, kjer se jih je glasovanja udeležilo le 26,38 odstotka.

Na predčasnem glasovanju podprli novelo zakona o zakonski zvezi

Večina volivcev, ki so na referendumu o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih glas oddali predčasno, je novelo podprla. Za je namreč glasovalo 52,34 odstotka, proti pa 47,66 odstotka volivcev, je sporočila Državna volilna komisija. Predčasnega glasovanja, ki je potekalo od torka do četrtka, se je udeležilo 24.480 volivcev.

Leta 2012 glasovalo 30,31 odstotka volivcev

Na referendumu o družinskem zakoniku leta 2012 je bila volilna udeležba 30,31-odstotna. Tudi takrat je večina volivcev na predčasnem glasovanju zakon podprla, ob nadaljnjem štetju glasov pa se je slika obrnila, saj je proti zakoniku glasovalo slabih 55 odstotkov volivcev, za pa jih je bilo 45 odstotkov.

Med današnjim čakanjem na izide referenduma je bila spletna stran Državne volilne komisije od 20 do 30 minut nedosegljiva. Izpad je po pojasnilih ministrstva za javno upravo povzročil požarni zid, ki je veliko število obiskovalcev zaznal kot izreden dogodek in tako blokiral delovanje strani.
Volilo je lahko 1.714.050 volivcev

V volilne imenike je namreč vpisanih skupno 1.714.050 volivcev, od tega 1.633.952 volivcev s stalnim prebivališčem v Sloveniji in 80.098 volivcev brez stalnega prebivališča v Sloveniji.

Na uradne izide bomo čakali do 16. februarja

V dneh po referendumu bodo prešteli tudi glasove po pošti iz Slovenije in tujine. V tujino so sicer poslali 1684 glasovnic, za glasovanje po pošti iz Slovenije pa 930 glasovnic.

Na uradne izide referenduma pa bo treba počakati predvidoma do 16. februarja, in sicer zaradi nove referendumske ureditve, po kateri se mora za zavrnitev zakona na referendumu izreči večina udeležencev referenduma, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Glede na volilne imenike, pripravljene pred tokratnim referendumom, to pomeni 342.810 volivcev.

Referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih - 1
Referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih - 1 FOTO: Aljoša Kravanja

V času volilnega molka 106 domnevnih kršitev

V času volilnega molka je dežurna služba ministrstva za notranje zadeve prejela skupaj 106 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Za 62 primerov so že ugotovili, da ne gre za kršitve volilnega molka oziroma volilne zakonodaje. Inšpektorat RS za notranje zadeve tako zdaj na osnovi prejetih obvestil obravnava 44 zadev.

Od teh se jih največ, 15, nanaša na objave v družbenih omrežjih, so sporočili z inšpektorata za notranje zadeve.

Volilni molk pred današnjim referendumom o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je nastopil v petek opolnoči in veljal vse do zaprtja volišč ob 19. uri.

V času, ko velja volilni molk, so prepovedane vse oglaševalske vsebine in druge oblike propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivcev na glasovanju. Tako je prepovedana vsakršna propaganda v medijih in elektronskih publikacijah, propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev, nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino, objavljanje videospotov oziroma oglasov ter druge vrste pozivanja volivcev, kako naj glasujejo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni