Slovenija

FOTO: Več kot čistilna akcija

Notranje Gorice, 04. 04. 2009 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V čistilni akciji na Barju so združili svoje moči prostovoljci iz številnih društev z željo, da se nekaj naredi za naravo.

V čistilni akciji na Barju ne gre samo za odstranjevanje odpadkov in čistejše okolje, temveč predvsem za ustvarjanje neke nove kulture, novega odnosa do okoljevarstva na Ljubljanskem barju, je ob koncu današnje čistilne akcije povedal predsednik okoljevarstvenega društva Barjanski zmaj Tomaž Toni.

"Menimo, da je to trajnejša vrednota takšnih čistilnih akcij. Z vključevanjem vedno večjega števila prostovoljcev se pričakuje, pa tudi praksa je pokazala, da je smeti vedno manj in da se kultura izboljšuje, kajti ne pričakujemo, da bi tisti, ki so bili udeleženi na čistilni akciji, nato čez leto odmetavali odpadke. Pa tudi bolj pozorni so na kršitelje," je še dejal.

Čistilna akcija na Ljubljanskem barju-17
Čistilna akcija na Ljubljanskem barju-17 FOTO: Dare Čekeliš

Današnja akcija je večinoma že končana, podatki o številu udeležencev in količini zbranih odpadkov pa zaenkrat še niso na voljo. "Udeležba je bila sicer v skladu s pričakovanji," je povedal Toni in pri tem izpostavil, da so se v čistilno akcijo vključile tudi nekatere skupine izven območja Ljubljanskega barja. "Po svojih močeh so tudi te želele pomagati k čistejšemu okolju," je povedal.

Akcije se je med drugim udeležil tudi predsednik državnega zbora Pavel Gantar. Ta se je organizatorjem zahvalil za povabilo in rekel, da se je akcije z veseljem udeležil, je povedala Esmeralda Canjuga Vidmar iz stranke Zares.

Gantar je kot zelo pomembno izpostavil ustanovitev Krajinskega parka Ljubljansko barje, ki bo prav gotovo pomembno prispeval k ohranjanju okolja. Obenem meni, da pa je to zelo dobro izhodišče za nov način sobivanja, življenja prebivalcev z naravo in kot takšno v zgled vsem ostalim.

Med 22. marcem, ko se obeležuje svetovni dan voda, in 22. aprilom, ko je svetovni dan Zemlje, so v vseh delih Slovenije organizirane številne spomladanske čistilne akcije. Prav na današnji dan je po Sloveniji potekala vrsta čistilnih akcij.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

StereoLOL
05. 04. 2009 05.29
če nebi strojanovim dali 400.000€ vredno premoženje, bi vse sproti popucali;) čestitam pa tem ljudem, ki jim ni vseeno ter čistijo za drugimi. vsak od nas bi moral za sabo očistit, zemlja je vse kar imamo, ko bomo jo zastrupli do konca bo ona zastrupla nas.
MrCorleone
04. 04. 2009 17.23
kako lahko človek to preprosto vrže v naravo...??????? js takih ne razumem, za take bi mogl dt nenormalno wisoke kazni, da bi se to končalo.
mlslec
04. 04. 2009 17.16
moja wc školjka, kako si dovolite
GSG-9
04. 04. 2009 16.10
Samo dokler bo folk, ki je vse to zmetal tja, hodil nekaznovan okoli, so take akcije sizifovo delo.