Slovenija

Več pravic

Ljubljana, 23. 07. 2006 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Istospolne partnerske skupnosti bodo lahko registrirane. Urejena bodo premoženjska vprašanja.

Začela veljati pred letom dni sprejeti zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti. Osnovni namen zakona je ureditev pogojev in postopka za registracijo istospolne partnerske skupnosti in njeno prenehanje.

Istospolni partnerji bodo lahko registrirali svoje razmerje.
Istospolni partnerji bodo lahko registrirali svoje razmerje. FOTO: Dare Čekeliš

Zakon določa pogoje za registracijo skupnosti, postopek registracije, obseg pravic in obveznosti partnerjev, ureja premoženjska, dedovanjska in stanovanjska vprašanja ter uvaja pravico in dolžnost preživljati nepreskrbljenega partnerja.

Zainteresirane nevladne organizacije z zakonom niso zadovoljne, saj menijo, da je v nekaterih pogledih nedorečen in pomanjkljiv ter da postavlja istospolne pare v neenakopraven položaj v primerjavi s pari različnega spola. Zato so minuli teden na vlado naslovili pobudo za dopolnitev zakona. Želijo si aktivno sodelovati v prihodnjem postopku dopolnjevanja zakona.

Tatjana Greif iz društva Škuc LL je poudarila, da nov zakon omogoča več enakopravnosti kot prej, ko tovrstnega zakona sploh ni bilo. Zakon ni najboljši, važno pa je, da imajo pari to možnost. Prepričana je, da bo tudi tak zakon gotovo komu prišel prav.

Z zakonom ne moremo biti zadovoljni, a nismo negativno nastrojeni in menimo, da je dialog še vedno možen, pravi Greifova. Prepričana je, da če se bo zakon nadgradil, lahko postane dober.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ssg
23. 07. 2006 12.45
Poroke bojo pa glih čez ene 100 let.