Slovenija

Več skruniteljev v Novi Gorici?

Ljubljana/Nova Gorica, 28. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Š.Z.
Komentarji
0

Policija primer skrunitve v spominskem parku še preiskuje, glede na ugotovitve pa domnevajo, da je bilo storilcev več.

Neznanci so oskrunili tudi partizansko grobnico, v katero je vklesanih več kakor 2300 imen padlih s Trnovske planote.

Zaradi možnosti, da so storilci državljani Italije, zadevo preiskujemo tudi v sodelovanju z italijanskimi varnostnimi organi, so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica. Policija je o kaznivem dejanju obvestila Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici in preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Novi Gorici.

Neznani storilec oziroma neznani storilci so s skrunitvijo obeležja izvršili več kaznivih dejanj in sicer poškodovanje ali uničenje stvari, ki so posebnega kulturnega ali zgodovinskega pomena, poškodovanje tuje stvari, skrunitev groba, razžalitev in sramotitev Republike Slovenije.

Borci zahtevajo odziv države

V spominskem parku so izobesili fašistične in nacistične simbole (Foto: POP TV)
V spominskem parku so izobesili fašistične in nacistične simbole (Foto: POP TV) FOTO: POP TV
"Z bolečino v srcu in z neizmernim ogorčenjem smo slišali vest, da je bil surovo oskrunjen spomenika padlim ob naši državni meji. Nimamo besed, s katerimi bi obsodili to vandalstvo! Še posebej nas boli ideološko sporočilo, ki kaže, da nacifašistične ideje, ki smo jih plačali s toliko milijoni žrtev, niso dokončno pokopane. Na njihovo oživljanje smo večkrat zaman opozarjali. Od odgovornih oblasti zahtevamo odločno ukrepanje," so sporočili iz Zveze združenja borcev NOB.

Glavni odbor Zveze združenj borcev in udeležencev (ZZB) NOB je izrazil ogorčenje nad skrunitvijo spominskega parku na Trnovem nad Novo Gorico, ki je posvečen padlim v drugi svetovni vojni. "Še posebej nas boli ideološko sporočilo, ki kaže, da nacifašistične ideje, ki smo jih plačali s toliko milijoni žrtev, niso dokončno pokopane. Na njihovo oživljanje smo večkrat zaman opozarjali," so zapisali v ZZB, kjer od odgovornih oblasti zahtevajo odločno ukrepanje.

SD proti vzponu fašizma

Ogorčenje "nad nezaslišano fašistično mazaško akcijo" v Spominskem parku Trnovo so izrazili tudi Socialni demokrati (SD), ki so dejanje najostreje obsodili. "Dogajanja, ki smo jim priča v zadnjih nekaj mesecih so jasen pokazatelj procesa, ki se krepi od nastopa nove vlade in se intenzivira v letu praznovanja zmage nad fašizmom in nacizmom. Ker se slovenska vlada mlačno odziva na ofenzivo protidemokratičnih in protislovenskih sil, je pričakovati, da se bodo tovrstne akcije še nadaljevale," so zapisali v SD.

SD so pozvali vse demokratične sile z obeh strani meje, da se uprejo oživljanju fašizma in nestrpnosti ter storijo vse za izboljšanje sicer dobrih odnosov med Slovenijo in Italijo.

MZZ obsoja skrunitev

Obsodbam se je pridružilo tudi slovensko zunanje ministrstvo. "Skupne evropske vrednote in načela imajo osrednje mesto v slovensko-italijanskih odnosih. Zato toliko bolj obžalujemo, da še vedno obstajajo skupine, ki delujejo proti prijateljstvu med evropskima narodoma," so sporočili z MZZ.

"Vandalsko dejanje v spominskem parku na Trnovem pomeni zanikanje žrtev vojne in totalitarizmov, ki so tako tragično zaznamovali 20. stoletje," je izjavil Božo Cerar, državni sekretar na MZZ.

"Končali boste kot Anna Frank," so zapisali vandali (Foto: POP TV)
"Končali boste kot Anna Frank," so zapisali vandali (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Poudarili so tudi, da se svet ravno v teh dneh spominja konca druge svetovne vojne in trpljenja, ki sta ga prizadejala fašizem in nacizem. Pred letom dni se je Slovenija pridružila Evropski uniji, ki je eno najuspešnejših orodij preseganja zgodovinskih nasprotij in sovražnosti med evropskimi narodi. Slovesnost je potekala prav v Novi Gorici, s čimer smo želeli tudi simbolno poudariti pomen preseganja meja nekdanjih delitev med evropskimi narodi.

Novogoriški župan poziva k ukrepanju

V noči na sredo so neznanci s črno barvo in žaljivkami v italijanščini popisali spomenik v spominskem parku NOB na Trnovem nad Novo Gorico ter izobesili fašistične in nacistične simbole. Goriški župan Vittorio Brancati se je novogoriškemu županu Mirku Brulcu in domačinom že opravičil za brezvestno vandalsko dejanje. Župana sta tudi napovedala skupno simbolično čiščenje parka v soboto.

Novogoriški župan Mirko Brulc je vlado in njenega predsednika Janeza Janšo pozval, naj o skrunitvi spomenika padlim borcem in žrtvam 2. svetovne vojne nemudoma obvesti italijansko vlado in izrazi zaskrbljenost zaradi takšnih izpadov.

Brulc je predsedniku vlade tudi predlagal, naj v stikih z italijansko vlado vprašanje zastavi širše, saj gre po njegovem mnenju za dodaten korak k napetostim v odnosih med Italijo in Slovenijo, ki so se začela že v začetku tega leta. "Gre za prvi dogodek takih razsežnosti pri nas in to ravno pred prvo obletnico vstopa Slovenije v Evropsko unijo in na dan upora proti okupatorju," je v pismu zapisal Brulc.

"Dejstvo je, da obstajajo posamezniki, ki se ne morejo sprijazniti z novim duhom sodelovanja ob meji, ki priznava zgodovinske zmote na obeh straneh, živi v spravi in želi pozitivno in v sožitju ustvarjati prihodnost. Skupaj s prijatelji iz Gorice jim bomo dokazali, da je njihova pot destruktivna, nedemokratična in negativna. Skrbi pa nas predvsem dejstvo, da so taka dejanja v nasprotju z načeli Evropske unije in da postavljajo pod vprašaj marsikatero besedo, izrečeno v teh slavnostnih dneh s strani vlade," je še poudaril.

Obsojanje v goriškem občinskem svetu

Tudi predstavniki večine v občinskem svetu Gorica so ostro obsodili nedavno skrunitev spomenika padlim na Trnovem. Pri tem so pozvali goriškega župana Vittoria Brancatija, naj na italijansko vlado naslovi zahtevo, da se ta uradno ogradi in se pri slovenski vladi opraviči za "zverinsko dejanje, ki so ga nekateri njeni državljani storili na predvečer dneva upora proti okupatorju slovenskega naroda in le nekaj dni pred prvo obletnico vstopa Slovenije v skupni evropski dom".

Pod izjavo so se podpisali vodja svetniške skupine Marjetica Mario Delneri, vodja svetniške skupine Demokratične levice za Evropsko Gorico Aleš Waltritsch in vodja svetniške skupine Komunistične prenove Ottavio Romano.

V izjavi so poudarili, da gre brez dvoma za vnaprej pripravljeno akcijo, in po njihovem mnenju ni naključje, da se taka dejanja dogajajo prav v tem času. Sicer so v izjavi menili, da je skrunitev spomenika, tako kot napad na dom senatorja Bacicchija v Tržiču v noči na sredo, le "dodaten dokaz, da se nekateri ne upajo demokratično soočiti pri belem dnevu, pač pa so, kot njihovi 'idoli' pred 60 leti, vajeni delovati le v temi, saj si ne upajo pokazati svojega pravega obraza".

Goriški župan Brancati je sicer predsedniku vlade Berlusconiju že poslal pismo in ga obvestil o dogodku in dejstvu, da je premier Janša obsodil to dejanje. Zahteval je tudi, naj italijanska vlada obsodi to strašno dejanje, ki se je zgodilo v Trnovem.

To bi bil sicer prvi primer, da bi italijanska vlada obsodila katerikoli dogodek povezan z drugo svetovno vojno.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni