Slovenija

Več turistov, a manj prenočitev

Ljubljana, 30. 09. 2014 17.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V prvih osmih mesecih so turistični delavci našteli za tri odstotke več prihodov turistov in za odstotek manj nočitev kot v enakem obdobju lani. K porastu obiska so prispevali tuji turisti, medtem ko je obisk domačih gostov upadel.

V turističnih nastanitvenih objektih po Sloveniji so avgusta zabeležili za dva odstotka več prihodov in za odstotek manj prenočitev turistov kot avgusta 2013. Na državnem statističnem uradu pravijo, da začasni podatki kažejo, da je avgusta letos število prihodov domačih turistov v primerjavi z lanskim avgustom upadlo za osem odstotkov, število njihovih prenočitev pa za devet odstotkov. Število prihodov tujih turistov je bilo avgusta višje za šest odstotkov, število njihovih prenočitev pa za dva odstotka. Tuji turisti so v Sloveniji avgusta ustvarili 71 odstotkov turističnih prenočitev, od tega največ italijanski, nemški, nizozemski in avstrijski turisti.

Avgusta letos je bilo 28 odstotkov vseh turističnih prenočitev ustvarjenih v gorskih občinah, 26 odstotkov v zdraviliških, 25 odstotkov v obmorskih in desetina v občini Ljubljana. Ob tem so v gorskih občinah avgusta v letni primerjavi zabeležili za deset odstotkov manj prenočitev turistov. V zdraviliških občinah je bilo avgusta število prenočitev turistov približno enako kot v enakem lanskem mesecu. V obmorskih občinah je bilo nočitev za en odstotek več, v ljubljanski občini pa za 13 odstotkov več.

Manj nočitev kot avgusta lani so avgusta letos zabeležili slovenski kampi, saj se je število znižalo za osem odstotkov. Sicer pa so avgusta letos turisti ustvarili skoraj polovico prenočitev v hotelih (49 odstotkov), v kampih so zabeležili 23 odstotkov vseh nočitev, v zasebnih sobah, apartmajih, hišah ter v apartmajskih in počitniških naseljih pa po šest odstotkov.

Bled
Bled FOTO: Thinkstock

Podatki ob koncu poletne turistične sezone

V obdobju od januarja do konca avgusta letos, ko se zaključuje glavna poletna turistična sezona, so turistični delavci v Sloveniji na letni ravni zabeležili za tri odstotke več prihodov turistov in za odstotek manj njihovih prenočitev. Ob tem so v tem obdobju domači turisti ustvarili za štiri odstotke manj prihodov in za pet odstotkov manj prenočitev, tuji turisti pa za šest odstotkov več prihodov in za odstotek več prenočitev.

Generalni direktor direktorata za turizem in internacionalizacijo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Marjan Hribar je zadovoljen z rastjo števila tujih turistov in njihovih prenočitev. Ob tem je, kot so sporočili iz javne agencije Spirit, izpostavil, da so gorski kraji, kampi in turistične destinacije, ki so zanimive predvsem za enodnevne goste in izletnike, zaradi letošnjega vremensko zelo nestanovitnega in neprijaznega poletja utrpeli nekoliko slabši obisk ter slabše finančne kazalnike.

Vodja sektorja za turizem na Spiritu Karmen Novarlič se strinja s Hribarjem: "Letošnjo poletno turistično sezono si bomo v turizmu zapomnili po nestanovitnem in deževnem vremenu, ki je žal negativni pečat pustilo tudi na bilanci poletne turistične sezone. Pretežno deževno vreme je v poletnih mesecih vplivalo na število prihodov, nočitve ter dobo bivanja turistov, posledično pa tudi na njihovo potrošnjo."

Slovensko turistično gospodarstvo se tudi letos sooča z izrazito zaostrenimi gospodarskimi razmerami na domačem trgu in z vse ostrejšo konkurenco na tujih trgih. "Slabše gospodarske razmere, s katerimi se sooča turistična industrija, od nas zahtevajo samoanalizo in predvsem odkriti dialog javno-zasebnega delovanja s ciljem doseganja želenega pozicioniranja Slovenije kot nacionalne znamke," je še dodala Novarličeva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix59 drugič
30. 09. 2014 20.52
+2
Razumljivo , da se povečuje prihod turistov , saj želijo videti lepo urejeno Ljubljano, najlepše mesto na svetu.
tepee
30. 09. 2014 20.18
+4
veliko jih prenočuje tudi na slovenskih avtocestah
DarkT
30. 09. 2014 19.22
+1
Vi 24ur.com ste pa tut smešni. Prvo objavlate da je turizem v sloveniji se močno povečal(nočitve itd.) Pol pa kr kontra lol
mislim-resno
30. 09. 2014 19.08
+1
Naj pogledajo izjemno rast AirBnB-ja v Sloveniji, ter bo jasno zakaj je bilo manj nočitev.