Slovenija

Probanka: Če so na Večeru ravnali v skladu z zakonom, je vznemirjenje nepotrebno

Maribor, 16. 10. 2012 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi pisanja o slabih kreditih Probanke Večerovega novinarja Damijana Toplaka so policisti zaslišali odgovornega urednika Tomaža Ranca. Iz Probanke so sporočili, da to razkritje podatkov štejejo za nedopusten poseg v vrednoto zaupnosti razmerja s strankami.

Odgovorni urednik Večera Tomaž Ranc
Odgovorni urednik Večera Tomaž Ranc FOTO:
Pisanje časnika Večer o slabih kreditih Probanke je zaposlilo tudi policiste. V okviru kazenskega postopka so v ponedeljek zaslišali odgovornega urednika Večera Tomaža Ranca, v naslednjih dneh pa naj bi tudi novinarja Damijana Toplaka, ki je pisal o slabih kreditih Probanke.

Na Policijski upravi Maribor so potrdili le, da zaradi suma storitve kaznivega dejanja izdaje in neupravičene pridobitve poslovne skrivnosti poteka predkazenski postopek, v katerem policija zbira obvestila, dokumentacijo in izvaja druge potrebne ukrepe. Ranca in Toplaka naj bi sumili izdaje bančne tajnosti, na časniku Večer pa so prepričani, da je bilo pisanje o Probanki v interesu javnosti.

Toplak se je v članku o slabih kreditih Probanke in njenih dolžnikih osredotočil predvsem na tiste dolžnike, ki imajo bonitetno oceno C in manj, kar pomeni, da njihovi krediti, vsaj v celoti, banki morda nikoli ne bodo poplačani. Kot je pojasnil novinar Večera, pri pisanju o problematičnih posojilnih dolžnikih Probanke ni šlo za razkrivanje poslovne skrivnosti, ampak za pisanje v interesu javnosti, še posebej pa zaposlenih, komitentov, lastnikov in vseh drugih deležnikov banke.

Ranc je povedal, da se novinarji in uredniki pri svojem delu pogosto soočajo z različnimi oblikami pritiskov, od najbolj brutalnih do cele palete prefinjenih. Na zaslišanju je policistom povedal, da se v tej fazi postopka ne bo zagovarjal in da novinar ne sme izdati virov, ker to ne bi bilo skladno z novinarsko etiko.

"Spomnimo se samo krutega napada na Večerovega novinarja Mira Petka, ki bi se skoraj končal z najhujšim, v naboru lastnih izkušenj pa seveda ne morem mimo afere Vič-Holmec. Tudi takrat sem bil zaslišan in svojih virov policiji nisem izdal, nato pa je policija nezakonito in neupravičeno pridobivala podatke o mojem delu. Vložil sem civilno tožbo in sodišče mi je na koncu pritrdilo, država je plačala odškodnino," pravi Ranc.

Ranc je povedal še, da se je banka odločila tudi za odškodninsko tožbo. Tik pred ponedeljkovim zaslišanjem naj bi tako na Večeru prejeli visok odškodninski zahtevek, kar razumejo kot nov poskus ustrahovanja in napada na javno besedo in javni interes. Probanka toži Večer, avtorja članka in odgovornega urednika, kar niža demokratične standarde v državi, je še dodal Ranc.

Probanka
Probanka FOTO: POP TV

'Če bi ravnali v skladu z zakonom, se ne bi vznemirjali'

Popoldne so se vendarle odzvali tudi v Probanki. Novi predsednik uprave Bogomir Kos je preko službe za odnose z javnostmi sporočil, da Toplakovo razkritje podatkov štejejo za nedopusten poseg v vrednoto zaupnosti razmerja med njo in njenimi strankami, še posebej, ker dejstva niso bila predstavljena niti objektivno niti točno.

Ker v Probanki dopuščajo precejšnjo možnost, da je tovrstno ravnanje ne le neprimerno, temveč nezakonito, so podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja izdaje in neupravičene pridobitve poslovne skrivnosti, od tu pa organom pregona prepuščajo, da ugotovi morebitna nezakonita ravnanja.

"Če so na Večeru ravnali v skladu z zakonom, potem je vsakršno vznemirjenje zaradi kazenske ovadbe nepotrebno. Probanka želi, da organi pregona ugotovijo, kako so prišli strogo varovani podatki v javnost. Ne nazadnje je v interesu celotnega bančnega in civilnega sektorja, da se prakse pridobivanja zaupnih bančnih podatkov obsodijo tako na moralnem kot tudi pravosodnem nivoju," so sporočili iz omenjene banke.

Ob tem so še zanikali, da naj bi vložili odškodninske tožbe, pač pa so v tožbi od sodišča zahtevali varstvo pred tem, da bi Večer še naprej razpolagal z njihovimi podatki, ki jih je pridobil na nezakonit način. Res pa je, da pričakujejo, da bo Večer, če bo spoznan za krivega, vsaj del povzročene škode tudi povrnil, kar pa po njihovem nikakor ni odškodnina.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
16. 10. 2012 18.22
+5
Po mojem je res najbolje, da se vse sleparije kolikor je le mogoče še naprej prikrivajo. Tako se vsaj še naslednjih nekaj let ne bomo pričeli pobijati med sabo. Oziroma volk sit, koza cela. Sicer lačna, pa vendar.
nenasedaj
16. 10. 2012 14.25
+9
O Petku mi ne govorite, so ga desni nabutali in zdaj je njihov. Da pa bankirji pri goljufijah prosijo politike za pomoč, je pa kot je ena in ena dve. In potem s policijo nad resnico!
Terezinka
16. 10. 2012 14.02
+5
Banka mora delati po pravilih. Zakaj so dali kredit odločajo bankirji. Če pa je na banki ne delajo tako kot je treba imajo nadzorne svete. O ubogem Petku pa nehajte. On je bil "pošteno" plačan za njegovo pisanje in "pretep". Takrat sem sočustvovala z njim. Sedaj dvomim o resničnosti
iGURT
16. 10. 2012 13.43
+10
Pritisk politike in banksterjev na medije
iGURT
16. 10. 2012 13.36
+7
Vinko je spet v akciji
tron3
16. 10. 2012 13.27
+14
Policaji so pa res zanimivi, naj gredo Pajenkovo, Šrota in Glaserja povprašat kje je denar, vsi trije najbolje vedo kje je!
Roman Hren
16. 10. 2012 13.11
+16
O slabih kreditih NLB in NKBM so prihajale poimenske informacije s konkretnimi imeni od najvišjih predstavnikov oblasti. Se bodo tudi pri njih oglasili kriminalisti Ali pa to za njih ne velja?!