Slovenija

'Opravljala sem delo, za katero je bilo že vnaprej dogovorjeno, da plačila ne bo'

Ljubljana, 10. 11. 2014 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
261

Pri nekaterih poklicih je pripravništvo obvezno, tako mladi pravzaprav nimajo izbire in sprejmejo tudi neplačanega. Ker je delo večmesečno, se lahko znajdejo v socialni stiski. Pristojna ministrica neplačanemu pripravništvu ni naklonjena.

''Takoj po začetku študija sem približno tri mesece v odvetniški pisarni opravljala delo, za katero je bilo že vnaprej dogovorjeno, da plačila ne bo, saj naj bi bili mladi pravniki pisarnam samo v breme, ne pa v korist. Med časom, ko sem opravljala delo v tej pisarni, se mi je ponudila priložnost za usposabljanje na delovnem mestu, ki ga je financiral Zavod za zaposlovanje RS, v drugi odvetniški pisarni. Po izteku usposabljanja mi je odvetnik ponudil opcijo, da skleneva pogodbo o zaposlitvi za obdobje enega leta, za minimalno plačo, ki bi mi jo izplačeval na moj TRR, jaz pa bi mu denar nato vrnila. Glede na pomanjkanje ponudb dela sem se s ponujenim strinjala, tako da sem bila eno leto zaposlena, a plačila za to nisem prejela,'' je zapisano v sporočilu, ki se je nedavno razširilo prek družbenih omrežjih.

Neimenovana mlada pravnica se je pri tem, kot je zapisala, sicer ogromno naučila, a hkrati je opozorila, da je volontersko ali neplačano pripravništvo oziroma delo v Sloveniji še kako razširjeno.

Nekateri nimajo izbire

Dejstvo je, da je pripravništvo za nekatere poklice obvezno in pri tem, kot poudarjajo v Sindikatu Mladi plus, mladi pravzaprav nimajo izbire.

Shod študentov za Socilano delo-4
Shod študentov za Socilano delo-4 FOTO: Blaž Garbajs

''Na eni strani imamo poklice, kjer se mladi – brez opravljenega pripravništva - sploh ne morejo zaposliti (pripravništvo je pogoj za strokovni izpit, ki je pogoj za zaposlitev, na primer: socialno delo, pravo ...), ali pa je pripravništvo oziroma praksa pogoj celo za zaključek šolanja (farmacija). V teh primerih mladi dejansko nimajo izbire,'' je pojasnila Sanja Leban Trojar, sekretarka Sindikata Mladi plus.

Nadaljevala je, da tam pa, kjer izbira je, ko pripravništvo ni pogoj, se mladi odločajo za voluntarizem, ''ker verjamejo, da bodo pridobili izkušnje, zaradi katerih bodo v primerjavi z vrstniki ob iskanju zaposlitve v prednosti''.

''Seveda več izkušenj pomeni boljšo zaposljivost, a v Sloveniji se je 'pridobivanje izkušenj' spremenilo v sistemsko, načrtno in vseprisotno izkoriščanje mladih. In mladi se ne zavedajo, da jih delodajalec po opravljenem neplačanem pripravništvu ne bo zaposlil, sploh ker je tam zunaj cela vrsta brezposelnih mladih, ki jih lahko vzame k sebi kot nove prostovoljce,'' poudarjajo v sindikatu.

Mladi se znajdejo v socialni stiski

V sindikatu pozivajo vse, ki so se z volonterskim pripravništvom že srečali, da jim te izkušnje posredujejo na info@mladiplus. Do zdaj so zbrali nekaj deset prijav neplačanega pripravništva. A številni se ne želijo izpostavljati, še posebej ne želijo poimenovati delodajalca, saj bi tako lahko njim izpostavili sebe. Po podatkih sindikata se volontersko pripravništvo opravlja tako v zasebnem kot javnem sektorju: farmacija, pravo, arhitektura, davčna uprava, javna uprava, sodstvo, šole, vrtci, socialno varstvo, muzeji ...

Pripravništvo traja nekaj mesecev, kar pomeni, da se lahko mladi v tem času znajdejo celo v socialni stiski. ''Večina mladih pripravnikov je prisiljena živeti na račun staršev, ker možnosti drugega zaslužka nimajo. Vsa neplačana pripravništva so v veliki večini zaposlitve za poln delovni čas (ali pa še več), za daljše časovno obdobje (najpogosteje leto dni). Mladi, ki se ne morejo zanesti na finančno pomoč od zunaj (običajno staršev), si neplačanega pripravništva sploh ne morejo privoščiti in tako so še dlje od možnosti za zaposlitev,'' so jasni v sindikatu.

Zadnja sprememba zakona o delovnih razmerjih je sicer uzakonila obvezno plačilo prevoza in prehrane, tako da so delodajalci k temu zavezani (vsaj v javnem sektorju). A kot pravijo v sindikatu, se v zasebnem sektorju pojavljajo tudi neplačila za prehrano in prevoz, beležijo pa celo primere, ko mladi dobijo plačilo, a ga morajo delodajalcu vračati.

Ministrica volonterskemu pripravništvu nasprotuje

Delo za računalnikom
Delo za računalnikom FOTO: Thinkstock

V aktualni koalicijski pogodbi je zapisano, da neplačana pripravništva na področjih, kjer zakonodaja predvideva obvezno pripravništvo, niso dopustna, prav tako pristojna ministrica Anja Kopač Mrak neplačanemu pripravništvu ni naklonjena, so pojasnili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Podatka o tem, koliko je volonterskega pripravništva v državni upravi, nimajo. So pa zatrdili, da ''na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti nimamo in tudi nikoli nismo imeli volonterskih pripravnikov''.

Primer dobre prakse: pripravništvo pri socialnem varstvu

Tako v sindikatu kot na ministrstvu navajajo tudi primer dobre prakse, to je ureditev pripravništva na področju socialnega varstva, kjer se za pripravnike zagotavlja dostojna plačila. Ministrstvo namreč pripravništvo sofinancira s sredstvu Evropskega socialnega sklada.

''Gre za ukrep Spodbujanje zaposlovanja iskalcev prve zaposlitve na področju socialnega varstva, za katerega je v letošnjem letu namenjenih 2 milijona evrov. V okviru tega programa prijavitelji na javni razpis zaposlijo iskalca prve zaposlitve s področja socialnega varstva kot pripravnika, mu omogočijo mentorstvo, ustrezno usposabljanje, ob koncu opravljanje strokovnega izpita s področja socialnega varstva ter mu s tem omogočijo možnost zaposlitve na tem področju takoj po zaključeni izobrazbi,'' so sporočili z ministrstva.

Zakaj torej niso vsa pripravništva urejena tako?

Diploma
Diploma FOTO: Thinkstock

V sindikatu se seveda strinjajo, da bi morala biti vsa področja, kjer so pripravništva obvezna, urejena na podoben način, za vsa ostala pa je po njihovo nujno, da se poveča nadzor, zagotovi spodbude, hkrati pa ozavesti mlade, ''da si zaslužijo in da morajo zahtevati dostojno delo in dostojno plačilo.''

Na ministrstvu pa pravijo, da pripravljajo in bodo v kratkem objavili razpis "Iz faksa takoj praksa", ki bo namenjen prav financiranju pripravništva ob prehodu visoko izobraženih iz izobraževanja na trg dela.

Poleg tega je sofinanciranje pripravništev tudi eden od predvidenih ukrepov programa Jamstva za mlade. Podoben ukrep so tudi Mentorske sheme, ki se že izvajajo in katerih namen je, prenos znanj na mlade. Izbrani delodajalci zaposlitev vključene mlade osebe iz ciljne skupine za polni delovni čas za obdobje 12 mesecev pridobijo subvencijo v višini 5.000 evrov, Sklad pa krije tudi strošek predhodnega zdravniškega pregleda in strošek mentorja na mesec 200 evrov oz. za 6 mesecev izvajanja mentorstva 1.200 evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (261)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kocka11
11. 11. 2014 13.41
+4
Jaz sem delal poleti preko študenta v eni vlki firmi za 1,40eur na uro. Nisem dobil ne potnih stroškov ne malice. Bila je pa visoka norma na uro na tekočem traku, tak da sem delal vsaki dan, še sobote 10 ur kot konj. Ne vem kak to da država ne določi nekega minimuma. Ko sem konec meseca dobil denar na račun me je skoraj kap, tak majhen znesek je bil, pa sem delal vsak dan 10 ur kot norc. Barabe so podjetja, država je pa kriva da to dopušča izkoriščanje.
rekmot
11. 11. 2014 14.19
+1
si pač bedak ki se je pustil izkoriščati :S če bi se le malo pretegnil bi brez problema dobil delo preko študenta za vsaj 3,5€ na uro...
kocka11
11. 11. 2014 14.32
+3
kaj bedak, če niso hotli povedat kolk bojo plačal, vsak ko sm ga vprašu je reku ne vem. Ta firma ma pa na leto prometa čez 18 miljonov eurov, mene so pa slabš plačal kot da bi bil Kitajc. Če bom jst kdaj direktor nikoli tega ne bom dopustil, da bom z tako nizkim plačilom druge izkoriščal in poniževal. Res sramotno dejanje.
LaFemme
11. 11. 2014 11.18
-10
Kot študentka lahko povem, da študentje v Sloveniji živijo kot kralji! Država mi subvencionira prevoz (namesto 100€/ mesec plačam 20€ in tako v 10 mesecih prišparam 800€! Plus, prevoz je subvencioniran tudi v času, ko imamo počitnice). S subvencionirano prehrano za kosilo, ki stane cca. 5 ali 6€ plačaš cca. 3€ (prišparaš ok.400/letno). Nikjer ne piše, da praktično izobraževanje ne sme biti plačano, je pa res, da se moraš zelo potrudit, da najdeš delodajalca, ki ti bo plačal. Ampak meni se ne zdi samoumevno, da nekdo, ki nima čisto nič izkušenj in ga učijo ljudje, ki delajo že 20, 30 let, potem dobi plačano. Plus, tako se naučiš, da se boš moral po študiju zelo potrudit, da boš dobil službo ne pa da študentje čakajo, da jih služba najde! Jaz sem dobila povračilo zgolj za stroške, ampak sem bila vesela, ker sem dobila veliko znanja, ki ga sicer nikjer ne bi.
adadaa
11. 11. 2014 12.44
+3
No, vsako delovno razmerje ima svoje faze, na začetku znaš manj in si manj plačan, po nekaj letihj napreduješ( več znaš in si bolje plačan), zato je tvoje razmišljanje bolj za v severno korejo. Pravilno sicer govoriš o subvencijah, ki jih malokdo po svetu pozna, ampak da neka firma najema zastonj ljudi, da nekaj delajo, zaposleni pa so plačani, in delajo mali ali nič, ker delajo volonterji- najboljši primer je RTV SLOVENIJASAWQ) je tvoje razmišljanje napačno, podcenjevalno da mladih, izobraženih, dela voljnih ljudi in teh je večina med mladimi.
antirepresija
11. 11. 2014 12.46
+7
No, takšne hlapce država/države potrebujejo. Idealno, da se vse pridobljene pravice črtajo ena za drugo ,če ljudje to sprejmejo ,SUPER. Tebi se očitno zdi sprejemljivo, da morajo bodoči profesorji 1 leto zastojn opravljati pripravništvo, brez katerega ne morejo narediti strokovnega izpita. Ko pa eno leto zastojn oddelajo, pa jih večina nikdar ne bo dobila službe? Ogromno jih poznam, ki so šli skozi vse to. Po strokovnem izpitu so še 2-4 leta iskali zaposlitev v svoji stroki, potem pa so raje odšli v tujino s trebuhom za kruhom, opravljati poklice ,ki nimajo veze z njihovo izobrazbo. Drugo bi bilo, da te po strokovnem izpitu dejansko čaka služba. Tako pa je to vse skupaj totalno demotivacijsko, norčevanje iz ljudi.
kocka11
11. 11. 2014 13.37
+3
LaFemme
11. 11. 2014 21.59
+1
Za moj bodoči poklic na zavodu za zaposlovanje v enem letu ni bilo NITI ENE ponudbe za delo. Na študentskem servisu jih je bilo ok. 15. Študentje po končanem študiju službe ne dobijo deloma zaradi naše gnile države, deloma pa zaradi samega študentskega dela, ki redno zaposlenim pobira službe. V Sloveniji imaš kot študent torej študij ZASTONJ, celo po 26. letu (v Avstraliji se npr. študij ne glede na leta plača), subvencijo hrane, prevoza, nekateri celo bivanje in imaš tudi delo. V Sloveniji je cca. 100.000 študentov in kdo mislite, da plača vse ugodnosti za njih? Zaposleni. In potem so študentje šokirani, ko diplomirajo in ne najdejo službe, zato ker navajeni luksuza pričakujejo, da bojo še naprej živeli v luksuzu, ki so ga uživali kot študentje. Študentje za svoje ugodnosti, ki jih imajo plačujejo s tem, da potem nimajo plačanega dela (ali prakse ali pa ne dobijo zaposlitve). Ampak še vedno pa se tem ugodnosti nikakor nočejo odreči.
kundalinigirl
16. 11. 2014 21.06
+1
@LaFemme: Ne bi se mogla bolj strinjati s tabo. Kot študentka sem veliko prej dobila delo in delala veliko del tudi tista ki niso povezana s smerjo študija,čeprav glede na to da so bila ta dela 3-5 evrov na uro,s čimer se ne moreš ravno preživeti,h sreči so me financirali starši. Vendar če te starši ne morejo financirati,je bolj težko se preživeti samo od študentskega dela. Ja status študenta je luksuz,proti temu ko si nezaposlena na zavodu kjer ni niti ene ponudbe za delo v tvojemu fohu. Od zavoda nimam dobesedno nič. Edina možnost je delo v tujini. Ker opažam da v Sloveniji sploh ne moreš dobiti dela takoj po zaključku študija,če nisi hčerka ali sin od koga pomembnega-torej če nimaš pravega priimka se ti bolj slabo piše.
kundalinigirl
16. 11. 2014 21.09
+1
Oz. s hinavščino ali prilizovanjem tudi nekateri daleč prilezejo,kar se služb tiče.
kundalinigirl
16. 11. 2014 21.11
+1
Sama očitno ne obvladam teh dveh veščin,prilizovanja in hinavščine zato nisem tako daleč prilezla kot nekateri v tej gnili državi. Od izobrazbe,trdega dela se dandanes bolj težko kam pride sploh na delovnem mestu.
pe?navodo
11. 11. 2014 10.50
+12
volonterstvo je NELOJALNA konkurenca, kazensko kaznivo dejanje.in en kup konvencij o neizkoriščanju in pravicah imamo podpisanih.
movi 1
11. 11. 2014 10.40
+5
No kje je tu policija, sodstvo, inspektorat ki ga mastno plačujemo.
ULTRA PLUS
11. 11. 2014 09.51
+31
Legalno delo na črno v pravni državi. To je to.
lilly87
11. 11. 2014 09.24
+13
Tipično, država pa še podpira take svinjarije zato pa ne bo nikoli drugače. Folk je pa tut tumast - če ne bi privolili v take stvari se ne bi dalo izkoriščat. Nategnejo te glih tolk kolikor se pustiš.
taklemamo01
11. 11. 2014 09.48
+10
Velikokrat druge izbire ni. Razen če oči ali mamica skrbita za tvojo kariero.
lilly87
11. 11. 2014 10.04
+5
ja ja, tole zastonjsko delo si lahko mladi privoščijo glih na račun staršev. Kdo jim pa plačuje prevoz/hrano/stanovanje?
kundalinigirl
13. 11. 2014 23.08
+1
@lilly87: Se strinjam s tabo,Slovenija je kot država za mlade izobražence mačeha,zato je bolje oditi na delo v tujino,kar sama nameravam,tam te vsaj spodobno plačajo. Pa ta razna študentska dela,za male pare,res s tem se naj preživiš,... Samo izkoriščanje. Vem da bom po diplomi odšla delat v Avstrijo,sita sem te Slovenije.
kundalinigirl
13. 11. 2014 23.10
Jst ne bi nikoli delala zastonj,hvala lepa,živimo v novodobnem sužnjelastništvu.
andisej
11. 11. 2014 09.15
+3
truckersaso
11. 11. 2014 07.36
-10
Vsi smo mi opravljali pripravnisko pa nepoznam tistega ki je bil placan.Za ucenje ni placila,cudno ze sole bi lahko placevale ucenje.napisite se kaj o tem.
Guardian990
11. 11. 2014 08.47
+14
Ne vem kdaj si ti opravljal pripravništvo, a jaz sem ga dobil plačanega in kolko vem tudi vsi moji vrstniki. Sicer malo manjši znesek kot ostali zaposleni, a vendarle plačano.
pe?navodo
11. 11. 2014 10.47
+5
včasih sploh nikomur na pamet ni prišlo da ne bi plačali pripravništva. Še šolsko prakso sredi leta so plačevali , malo za vzpodbudo.
adadaa
11. 11. 2014 12.46
+0
Pripravništvo je sestavni del delovnega razmerja - normalno da je plačano. Kaj tvezite - kdo vam je možgane čist opral. V mednarodnih firmah je usposabljanje, ne le v obdobju pripravništva, sestavni del vsakoletnega dela, vsaj 1 mesec usposabljanja. Brez znanja imamo propadle socialistične delavnice in Semoliča, ko je vse propadlo, pa še danes ne vejo zakaj - ker je " učne delavnice " čas za trideset let povozil, pa niso spremljal zakaj gre in konkurenca je napredovala, socialistične delavnice pa pristale v stečajih. Zaradi starih managerjev, ne novih
napoleon3
11. 11. 2014 04.37
+54
Volonterstvo je lahko samo pomoč starejšim, dobrodelnim organizacijam in podbno, mora biti prostovoljno s strani tistega, ki to delo opravlja. Vse ostalo ni volenterstvo ampak izskoriščanje in ko to država sistematično dela, obdavčila pa bi sosedsko pomoč, ki je ponavadi prostovoljna se vprašaš v kakšnih pokvarjenih glavah so zrastli ti zakoni.
lolalavrov
11. 11. 2014 07.20
+18
Zelo dobro napisano. Večina zakonov je zrasla v res izpirjenih glavah in kar še ne nehajo pisati. Prizadevati si moramo, da počasi te dobro plačane pokvarjence vržemo iz njihovih pisarn drugače se nam res slabo piše.
Adalbert-Mišo Koren
10. 11. 2014 23.17
+30
delala in nato morala vracat denar?pa ta odvetnik pa res mora bit revež!ma naj javno pove kazeri je,da mu jaz z osnovno slo.placo posljem nekaj denarja,da bo revež lahko zivel!sramota!
lolalavrov
11. 11. 2014 07.22
+19
Ta odvetnik je tudi izigral zakon, saj je gotovo dobil subvencijo zato, ker je na delovno mesto vzel praktikantko. Najbrž bi kakšen navaden smrtnik, podjetnik že plačeval velike kazni za tako kaznivo dejanje.
adidasler
10. 11. 2014 22.40
+48
tudi jaz sem 3 leta nazaj bil v podobni situaciji pa se je meni osebno use srecno obrnilo, tako da je pri meni primer dobre prakse: v priznanem podjetju sem dobil leto dni pripravnistva (4€ na uro prek studenca + malica + prevoz) po letu dni pa pogodba za dolocen cas. v casu pripravnistva sem koncal magisterij, ter tako presel iz studentskega statusa takoj v pogodbeno razmerje. Smatram se kot enega izmed najvecjih srecnezev med mladimi.. Ko pogledam situacijo okoli sebe ( izkoriscevanja, podle igre delodajalcev) mi slabo rata. Sicer sem pa tudi sam razmisljal ze da bi sel nekam zastonj delat, sam da dobim izkusnje in to je zalostno da te prekleta drzava v to sili. upam da se kaj spremeni, nihce ne sme zastonj delat!!!!
SonyGirl
10. 11. 2014 21.55
+30
Tamladi bi vse nardil, da bi prakso dobil, tastari pa niti s prstom ne bi mignal, če bi dobil zgolj neto plačo brez takšnih in drugačnih bonusov. Zardi teh k* davkov se bomo v tej državi konkretno skregal. Delodajalci nočejo zaposlovat, delavci s slabim plačilom ne morejo živet. Nekaj bo treba pogruntat. Zastonj se pač ne more v nedogled delat, tako kot je zdaj.
sodelovanje
10. 11. 2014 21.44
+15
Odkrivanje tople vode. Volontersko pripravništvo je v tej državi dejstvo že nekaj let. v šolstvu sploh. Na novo zaposlovati se ne sme, pripravnike pa se lahko vzame, da zastonj delajo. Ja, precej jih opravlja volontersko pripravništvo, ker je to pogoj za opravljanje strokovnega izpita, brez njega je služba sanje, z njim pa znanstvena fantastika.
StellaSnow
10. 11. 2014 21.43
+25
Meni so ponujai pripravnistvo v drzavni ustanovi, ki je okoli 45km od doma. Brez placanega prevoza, brez malice in brez zdravstvenega zavarovanja, placo lahko samo sanjam. Ce odmislim zavarovanje in malico, ki jih recimo "ne rabim" vseeno rabim prit na delo mesecna karta je pa blizu 200e . Dela se itak od jutra do "sutra" pa nimas moznosti se kje zraven delat, da bi si vsaj za vozovnico zasluzil. Ko sem jih vprasala kako si oni to predstavljajo so rekli, da nej me starsi sponzorirajo ali naj pa kredit vzamem. Seveda brez te prakse ne morem na strokovni izpit in s tem tudi zaposlitve ni. Tolk' o tem'.
SonyGirl
10. 11. 2014 21.20
+28
Al pa tiste fore, ko ti rečejo, da prid za en dan k njim, da vidijo kako delaš, pol si pa že nekaj izmislijo, da te ne vzamejo v službo. In tako ponavljajo celo leto, pa imajo vedno nekoga, da jim pridno dela v upanju, da ga bodo zaposlili. A to pa ni nateg? Kak bi se pa temu potem naj reklo, če ne nateg?
SonyGirl
10. 11. 2014 21.39
+24
Mat mi je rekla, da naj si še jaz najdem voluntersko delo, da si naberem izkušnje (če se jih že drugače ne da dobit). Pa sem ji rekla, da ji voluntersko raj dnevno sobo pobelim, pa iz kleti spravim kramo. Evo, pa sem ji.
Aleksander Bundja
10. 11. 2014 19.00
+50
SRAM ME JE DA SEM TOLE PREBRAL, MENE JE SRAM..ENEGA DNEVA NEBI DELAL DJABE, RAJE KRADEM
falotka1234
10. 11. 2014 19.16
+41
gnila slovenija,..res boljše krasti,..če tajkunov ni sram pa so vsak dan na sodišču zakaj bi bilo nas ali vas mladi!!
BoboPoštenjak
10. 11. 2014 19.59
+32
Vsakemu"malemu človeku"ki kaj ukrade državi,ne zamerim.Seveda brez nasilja.Slovenija je lepa,politika pa gnila.Gnila je.
kratkovidni
10. 11. 2014 18.33
-3
temu se reče zategni pas
anpusus
10. 11. 2014 18.22
-20
Kaj pa naprimer: Pripravnik dela določen zakonski rok, z plačilom pokritja stroškov. Po končanem pripravništvu opravi določene teste oz ga oceni komisija podjetja kdor koli že to je in če je vse uspešno opravil pridobi redno zapolitev z normalnim plačilom. S tem bi se kot prvo pripravniki več trudili ker bi imeli določen cilj se pravi samo pripravništvo bi gledali kot investicijo. Lahko se prijavi več pripravnikov in kdo je boljši dobi zaposlitev. Država bi tukaj lahko pripravilo zakon da zavaruje pripravnike kot podjetnike in naprimer neobdavčila plačila stroškov pripravnikom (prevoz in hrana naprimer)
enoh
10. 11. 2014 18.25
+17
Nebi pomagal... ti si zihr iz javnega sektorja
Cambi7
10. 11. 2014 19.32
+10
Anpu...! Da be si ti riči pozlatile!! Tako pravijo Dalmatinci! Ne prodajaj neumnosti. Pri nas je vse samo en velik ČE!!! Že generacije smo hlapci, drugače ne znamo živeti. Žal!!
enoh
10. 11. 2014 18.22
+32
Jz se za malco nism dobil IN TO JE BILO 11LET NAZAJ!!!!! TO NI NOV PROBLEM!!!
SonyGirl
10. 11. 2014 21.21
+7
Jaz sem bila na praksi plačana 1€/h še pred uradno objavljeno krizo. Sicer pa je že vsaj 10 let za mlade precej težko dobit normalno, perspektivno službo.
Jasnovidec Cosmos
10. 11. 2014 23.55
-17
Nisi pa napisala koliko si zaslužila dodatno z nastavljanjem tvojega mednožja.
Cambi7
10. 11. 2014 18.16
+41
Ale, g. Cerar! Vi ste pravnik in Vas smo Izvolili. A se bo kaj premaknilo na bolje? Vsi imamo dovolj praznih obljub.Če pravo v osnovi ne deluje, ne more nič delovati.