Slovenija

Večina žrtev žensk, Slovenija le prehodna država

Bruselj/Strasbourg, 17. 01. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Organi pregona, socialni delavci, inšpektorji na trgu dela in drugi odgovorni bi morali na področju boja proti trgovini z ljudmi v Sloveniji storiti več. To v svojem poročilu ugotavlja Svet Evrope. Večina žrtev je spolno izkoriščanih žensk. Slovenija pa je predvsem prehodna država.

Slovenija bi morala boju proti trgovini z ljudmi posvetiti več pozornosti, ugotavlja skupina strokovnjakov Sveta Evrope za ukrepanje proti trgovini z ljudmi (Greta) v prvem poročilu o tej problematiki v Sloveniji.

Trgovina z ljudmi
Trgovina z ljudmi FOTO: Thinkstock

Slovenske oblasti so sicer sprejele niz ukrepov v boju proti trgovini z ljudmi in za osveščanje o tem problemu, vendar bi morale posvetiti še več pozornosti trgovini z ljudmi z namenom izkoriščanja na trgu dela, trgovini z otroki in ljudmi iz ranljivih skupin, vključno z Romi, ter trgovini z ljudmi znotraj Slovenije, ugotavlja skupina strokovnjakov Sveta Evrope.

Slovenske oblasti izrecno opozarjajo na potrebo po okrepitvi prizadevanj za odvračanje od povpraševanja po storitvah žrtev trgovine z ljudmi.

V letu 2010 je bilo v Sloveniji uradno identificiranih 33 žrtev trgovine z ljudmi, v letu 2011 jih je bilo 21, leta 2012 štiri, v prvem polletju lanskega leta pa 32.

Opozarjajo tudi na pomanjkljivosti v procesu identifikacije žrtev, predvsem otrok. Slovenske oblasti bi morale okrepiti sodelovanje pristojnih organov v tem procesu z vzpostavitvijo jasnega nacionalnega mehanizma za naznanitev ter jasno opredelitvijo vlog odgovornih za stik z žrtvami trgovine z ljudmi. Organi pregona, socialni delavci, inšpektorji na trgu dela in drugi odgovorni bi morali biti dejavnejši, pozivajo strokovnjaki.

Prav tako bi morale slovenske oblasti zagotoviti, da dostop žrtev trgovine z ljudmi do pomoči ni odvisen od njihovega sodelovanja v preiskavah in kazenskih postopkih, ter vsem žrtvam omogočiti, da izkoristijo pravico do pridobitve dovoljenja za bivanje.

Strokovnjaki v poročilu tudi izpostavljajo dejstvo, da kljub pravnim možnostim za odškodnino v Sloveniji nobena žrtev trgovine z ljudmi doslej ni dobila odškodnine. Zato slovenske oblasti pozivajo, naj poskrbijo za dostop žrtev do odškodnine z zagotovitvijo pravne pomoči in razširitvijo področja uporabe zakona o odškodnini žrtvam kaznivih dejanj.

Poleg tega bi morale slovenske oblasti zagotoviti možnost nekaznovanja žrtev trgovine z ljudmi, vpletenih v nezakonite dejavnosti, če so bile v to prisiljene, in sicer z uvedbo določila o nekaznovanju žrtev trgovine z ljudmi ali z uvedbo ustreznih smernic za državne tožilce.

Slovenija bi morala boju proti trgovini z ljudmi posvetiti več pozornosti, ugotavlja poročilo.
Slovenija bi morala boju proti trgovini z ljudmi posvetiti več pozornosti, ugotavlja poročilo. FOTO: Reuters

Slovenija predvsem prehodna država

Slovenija je sicer po podatkih slovenskih oblasti, ki jih navajajo avtorji poročila, predvsem ciljna in prehodna država trgovine z ljudmi, precej manj država izvora. Glavne države izvora so Romunija, Madžarska, Ukrajina in Dominikanska republika.

V letu 2011 je bilo med identificiranimi žrtvami osem Slovenk, ki so bile žrtve trgovine z ljudmi z namenom spolnega izkoriščanja znotraj Slovenije, zato tudi poziv slovenskim oblastem, naj več pozornosti posvetijo trgovini z ljudmi znotraj države.

Večina žrtev je spolno izkoriščanih žensk. Pet moških so identificirali kot žrtve z namenom izkoriščanja na trgu dela, dva otroka pa kot žrtvi trgovine z ljudmi z namenom spolnega izkoriščanja.

Strokovnjaki Sveta Evrope opozarjajo, da omenjene številke ne odražajo nujno dejanske razsežnosti problema v Sloveniji, in sicer prav zaradi pomanjkanja pozornosti v boju proti trgovini z ljudmi z drugimi nameni, ne le z namenom spolnega izkoriščanja, zaradi pomanjkljivosti v procesu identifikacije žrtev, zaradi pomanjkljivega usklajevanja pristojnih organov ter zaradi nezadostne osveščenosti javnosti.

Po navedbah slovenskih oblasti, ki jih navajajo strokovnjaki v poročilu, je postala identifikacija žrtev v minulih letih težja kot prej, ker trgovci z ljudmi pod pretvezo zaposlovanja uporabljajo nenasilne metode za nadzor žrtev, na primer z zavajanjem in z dolžniškim razmerjem, tako da se žrtve same ne dojemajo kot žrtve.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janšagovno
17. 01. 2014 10.41
+1
Potlej bom pa vidu kako boš zaščiten odsvojih kameradov a se naslajaš
Janšagovno
17. 01. 2014 10.33
+3
Napišete en bedn ćlanek in mislte kaj stenardil v življenju izprdki majhni
Janšagovno
17. 01. 2014 10.27
+1
Kaj bomo naša vlada posiljuje državljane in oni bojo še bolj zrihtal belo blago
YourMotherFucker
17. 01. 2014 09.25
+1
Znanstveniki so namreč prišli do spoznanja, da vaginalni orgazem izzove zelo očitne spremembe v načinu ženske hoje, tako bomo sedaj lazje vedeli, katere so bile zrtve zlorabe.
DAEMONIUM
17. 01. 2014 08.06
+1
Tako je vsem takoj dati zacasno bivanje in stanovanje in vsaki se povrhu po 50.000 odskodnine. A kje bomo dobili stanovanja in denar? Ja bodo pac se nekaj tupastih slovenceljnov iz stanovanj zmetali in jim dodatno znizali minimalno placo iz 570eur na 400eur, glavno da pokazemo evropi kako spostujemo clovekove pravice teh tujk. Kar je evropa z Grki naredila pa ni vazno samo da nemske banke dobijo nazaj svoj denar, pa ce vsi pocrkamo zaradi tega!
-2
tantadruj1
17. 01. 2014 08.01
+6
mislim da bi morale ženske počasi narediti en hud revolt, pa bi se nehalo nasilje nad njimi.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.