Slovenija

Vedno višje temperature

Ljubljana, 15. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

15. maja obeležujemo svetovni dan podnebnih sprememb. Znanstveniki ob tem opozarjajo na vedno višje temperature.

Višja koncentracija toplogrednih plinov povzroča segrevanje ozračja
Višja koncentracija toplogrednih plinov povzroča segrevanje ozračja FOTO:

Na Agenciji RS za okolje ob svetovnem dnevu podnebnih sprememb ugotavljajo, da lahko spremembe podnebja opazujemo tudi v Sloveniji, še posebej skozi ekstremne vremenske pojave. Čeprav se je podnebje spreminjalo tudi v preteklosti, pa so k temu prispevali predvsem naravni vzroki, medtem ko danes dokazi kažejo, da lahko večino podnebnih sprememb v zadnjih desetletjih pripišemo človekovemu delovanju.

Na podnebne spremembe vpliva predvsem poraba fosilnih goriv, ki prispeva k naraščanju koncentracije toplogrednih plinov v ozračju, višja koncentracija toplogrednih plinov pa po dosedanjih spoznanjih povzroča segrevanje ozračja.

Da sodobna družba z moderno tehnologijo še zdaleč ni tako neranljiva, kot si radi predstavljamo in kot bi si želeli, dokazuje tudi vsakodnevna pojavna oblika podnebja, vreme. Slovenijo so v zadnjem obdobju prizadele katastrofalne suše, toča, poplave, plazenje razmočene prsti in vročinski valovi.

Morska gladina se bo dvignila za okoli pol metra (Foto: Š.Z.)
Morska gladina se bo dvignila za okoli pol metra (Foto: Š.Z.) FOTO: Š.Z.

Znanstveniki, zbrani pod okriljem Medvladnega odbora za podnebne spremembe, do leta 2100 predvidevajo dvig temperature zemeljskega površja za 1,4 do 5,8 stopinj Celzija. Morska gladina naj bi se do konca stoletja dvignila za devet do 88 centimetrov, neurja in poplave naj bi povzročale vse več škode. Z otoplitvijo ozračja pa je pričakovati tudi povečanje toplotne obremenitve in vse večjo razširjenost bolezni, ki se prenašajo preko vode, hrane in z žuželkami.