Slovenija

Kakšna je v resnici zadolženost Vegrada pri Hypo Banki?

Ljubljana, 28. 10. 2010 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
J.B./K.M./Š.Z./B.S./Mirko Mayer/Katja Šeruga
Komentarji
335

Vegrad naj bi prek slamnatih podjetij od Hypo banke dobival radodarne kredite in bilo naj bi jih kar petkrat več, kot je razvidno iz uradnih podatkov. Zanimivi so tudi podatki o tem, koliko je bil konec oktobra 2008 Vegradu dolžan nekdanji prvi mož policije.

Vegradu se obeta izredna revizija, ki jo je na predlog PDP odobrilo sodišče. Državna PDP, druga največja lastnica Vegrada, je namreč že nekaj časa sumila, da je Tovšakova s pribočniki oškodovala družbo, in sicer pri poslih prenosa premoženja iz lastništva Vegrad na Vegrad naložbe, pri povezanih poslih med Vegradom in Vegradom naložbe, projektu Skiper Savudrija in pri nekaterih poslih s podjetji članov poslovodstva Vegrada. A kaj, ko obubožani Vegrad zdaj nima denarja za plačilo 60.000 predujma in s tem za začetek revizij.

Novinarji oddaje Svet na Kanalu A so pridobili dokument, ki kaže odprte terjatve do Vegrada na dan 10. 10. 2008. Med dolžniki se je po njihovih informacijah znašel tudi prijatelj Hilde Tovšak Marko Pogorevc, sicer nekdanji prvi mož policije. Konec oktobra 2008 je bil Vegradu dolžan skoraj 130 tisoč evrov. In to kljub dejstvu, da je leto prej pri Hypo Banki najel kredit za nakup prav tako Vegradovega stanovanja na naslovu v Šiški. Kredit je bil visok 245.000 evrov.

Marko Pogorevc
Marko Pogorevc FOTO: Kanal A

Hypo pa naj bi po podatkih Sveta na Kanalu A skrival tudi dejanske kredite Vegrada, in sicer prek podjetij, namenjenih prav temu. Projekt Kempinski Savudrija je tako kreditiral z 200 milijoni evrov, študentsko naselje Vojkova cesta pa prek podjetja Gina, ki ga je prav Hypo prodala Vegradu, s 14 milijoni evrov. Delamaris Izola je prek družbe Vedela, ki jo še danes vodi pomemben Vegradov mož Matej Košič, dobil 25 milijonov evrov, Rotonda za Bežigradom 20 milijonov evrov, Celovški dvori pa 15 milijonov evrov. Prava izpostavljenost Hypa do Vegrada naj bi bila tako v resnici okrog 270 milijonov evrov, kar je petkrat več, kot kažejo uradni podatki.

Tovšakova očitke zavrača

Tovšakova se je medtem za oddajo 24UR odzvala na včerajšnje poročanje o tem, da naj bi si ranč v Mislinji zgradila na stroške Vegrada. "Odločno zanikam. Z družbo Vegrad sem sklenila pogodbo o izvedbi del na mojih nepremičninah v Mislinji. Vsa opravljena dela sem Vegradu plačala transparentno, iz mojega osebnega računa na račun družbe Vegrad d.d., vse na podlagi verodostojnih poslovnih listin. Z obnovo mojih nepremičnin Vegrad d.d. ni bil oškodovan, niti nisem kot direktorica siromašila podjetja,“ je zapisala Tovšakova. Vendar pa pogodb in računov ni bila pripravljena razkriti. Dejala je, da jih bo najprej predala stečajni upraviteljici. Kar pa se zaenkrat še ni zgodilo.

Pahor bo zahteval poročilo

Tovšakova je za Tv Slovenija povedala, da so hišo Simone Dimic obnavljali tudi v Vegradu in da s tem ni nič narobe. Obstajala naj bi vsa potrebna dokumentacija. Več Tovšakova ni vedela povedati. Ob tem je zanikala, da bi se kdaj srečala z Dimičevo ali z njenim partnerjem. Tovšakova je še povedala, da pri prodaji stanovanja Pogorevcu ni bilo nepravilnosti in da mu Vegrad ni nič odpisal.

Premier Borut Pahor je medtem napovedal, da bo zahteval poročilo o Vegradu, saj želi vedeti, kaj se je dogajalo v podjetju, kjer je imela delež tudi država. Dejal je, da bo poročilo podlaga za ustrezne ukrepe, ni pa pojasnil katere. Upa, da se bodo iz njega marsikaj naučili za naprej. Že zdaj pa meni, da bi moral biti nadzor nad podjetji v lasti države večji, vodstvo pa mora delovati kot dober gospodar in transparentno sklepati posle.

Spomnil je, da so pred finančno krizo vsi zahtevali umik države iz gospodarstva, ''zdaj pa velja prepričanje, da mora država rešiti vse''. Po njegovih besedah je Vegrad morda vzorčen primer za to.

Zaveda se, da je Vegrad ''v mednarodni skupnosti Sloveniji prinesel sramoto zaradi odnosa do tujih delavcev, ki komajda preživijo čez dan''. Ob tem je dejal, da tečejo postopki pristojnih institucij, v katere se vlada ne sme vmešavati in se tudi ne bo, ''pred zakonom pa smo vsi enaki''.

V protikorupcijski komisiji obravnavajo 17 zadev

Nekdanja predsednica uprave Vegrada Hilda Tovšak
Nekdanja predsednica uprave Vegrada Hilda Tovšak FOTO: Aljoša Kravanja

V komisiji za preprečevanje korupcije so doslej prejeli 16 prijav v zvezi z Vegradom. Večinoma se nanašajo na domnevne nepravilnosti pri poslovanju družbe oziroma njegovega vodstva ali pa drugih pravnih oseb v povezavi z družbo.

Doslej so rešili 10 zadev. Šest so jih odstopili policiji, eno davčni upravi, eno računskemu sodišču, eno pa tožilstvu. V eni zadevi so nekaj informacij odstopili uradu za preprečevanje pranja denarja. Pred kratkim pa so v komisiji eno zadevo začeli obravnavati na lastno pobudo.

Sprejeli so tudi načelni mnenji. Od tega eno opredeljuje ravnanje pri obnovi SNG Opera in balet, ki ne predstavlja korupcije. Drugo se nanaša primarno na ravnanje občine pri prodaji zemljišča, Vegrad pa je eden od akterjev v nepravilnostih, opisanih v načelnem mnenju.

Policija preiskuje več sumov

Policijska preiskava Vegrada je najobsežnejša policijska preiskava letos. Direktor policije Janko Goršek

Celjski kriminalisti obravnavajo štiri sklope zadev, ki bi lahko imele znake različnih kaznivih dejanj zoper gospodarstvo ali zoper delovno razmerje in socialno varnost. Preiskujejo sume zlorab ali nepravilnosti v zvezi z administrativno-izplačilnimi prepovedmi za delavce Vegrada, sume kršitve delovnopravne zakonodaje, predvsem glede izplačila in odrejanja nadurnega dela, izplačila regresa za leto 2009, izrednih odpovedi delovnega razmerja iz različnih razlogov in izplačil plač delavcem. Preverjajo tudi sume zlorab ali nepravilnosti v zvezi neupravičenega zadrževanja prostovoljnih prispevkov delavcev, zbranih za družini preminulih delavcev, in sume zlorab, povezanih s poslovanjem družbe in povzročitvijo nelikvidnosti oziroma nesolventnosti.

V prvi polovici letošnjega leta so začeli tudi preiskavo v zvezi z zadnjimi dogodki v poslovnem sistemu Vegrad, torej glede insolventnosti in nelikvidnosti družbe ter v tej zvezi s postopki prisilne poravnave in stečaja.

Preiskava zgoraj omenjenih štirih sklopov kaznivih dejanj intenzivno poteka. ''Dinamike preiskovanja, operativne taktike dela ter preteklih in prihodnjih aktivnosti policije zaradi interesov preiskave ne moremo komentirati,'' so sporočili s policije. Zatrdili so še, da bodo v zvezi z različnimi sumi, ki so se v zadnjih dneh pojavili v javnosti, preučili vse sume nepravilnosti, ki imajo znake uradno pregonljivih kaznivih dejanj, pri tem pa bodo sodelovali s pristojnimi nadzornimi institucijami. Skupno naj bi preiskovali sume 45 kaznivih dejanj.

Načelno mnenje o Vegradu 1
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (335)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
29. 10. 2010 20.54
Utopija je pričakovti, da bo gospaVegradska služila resnici. Njene solze so judeževe solze. Sem gledala njene razlage v Pogledih Slovenije. Kaj nas briga kako se počuti njena družina ob komentarjih javnosti. To je le ena družina, ona jih je pahnila v bedo več sto. In za to ni kriva recesija, upad poslov v gradbeništvu in kaj vem še vse. Kriva je izključno ona sama, saj je imela v rokah škarje in platno. Zato naj posledice svojih dejanj prevzame dostojanstevno, saj njena krivda kar kriči po kazni. Pa vsa čast nadzorniku Boštjančiču. Ostala dva sta bila tako ali tako samo marioneti v tej žaloigiri.
vincester
29. 10. 2010 18.11
Pahorja skrbi ugled Slovenije zaradi Vegradovih tujih delavcev.Za preko 100.000 tisoč nezaposlenih Slovencev ,ga pa ugled ne skrbi .Čisto slovenska politična miselnost, še iz bivše države. Ni čudno,da smo Slovenci v lastni državi bili in smo v podrejenem položaju. Pa prosim vas, ne srati o nestrpnosti do tujcev !!! To so izgovori in obrambe pred dejansko in žalostno resnico. Sramotno je izkoriščati tuje delavce,še bolj sramotno pa je podcenjevati matični narod.
Adolph
29. 10. 2010 15.59
Ja, Slovenci niti za lopove niste dosti dobri,drugace vas policija ne bi preiskovala Kar se tice predujma za stecaj,republika je se en solventni lastnik,torej . . .. .
strom
29. 10. 2010 09.28
jaz mislim da se bodo tile delavci kmalu razjezili in takrat bo eden iz med politikov glavo izgubil.tega bombaša ki je bil kriv a ga vseeno razumem ker se je on že tudi razjezil in je mel tovšakovo pun kufer so takoj zaprli,tovšakovo pa še ostale ničvrednike so pa na prostosti pustili kot da so zdaj glavno božanstvo in če jim njim kaj narediš te takoj vržejo iz službe.delavci pa živijo kot da smo zdaj v srednji vek prišli.banana republika
Bogdan Binter
29. 10. 2010 09.00
Marku Pogorevcu je Vegrad odpisal od kredita 100.000 eur.Marku se seveda to nezdi popolnoma nič spornega !? Tudi Kresalovi se ne zdi sporno, da Hilda Tovšak kuri in odnaša obremenilne dokumente iz Vegrada, sama se pa sprehaja po Sloveniji in v miru božjem, pripravlja za pokoj. V pravni državi ji to ne bi uspelo, saj bi jo prvi dan po sumu priprli in onemogočili nadaljne odnašanje dokumentacije in plenjenje Vegrada. Pahor in njegova vlada že ve, kako se tem stvarem streže !
feliks-07
29. 10. 2010 08.53
polifem28.10.2010, 23:16 Te moram popravit,Bruto zunanji dolg je ob koncu Janševe vladavine decembra 2008 znašal 40 milijard evrov in ne samo 34 milijard evrov.Podatke dobiš na strani banke Slovenije. Pa še nekaj za vse tiste ki trdijo ,da Janševa vlada ni najemala mednarodnih posojil za polnjenje državnega proračuna.To je res.Prava resnica pa je,da se je tudi pod Janševo vlado polnil proračun z mednarodnimi posojili sicer ne neposredno z najemanjem posojil ampak posredno. Banke so najemale mednarodna posojila in ravno na račun teh posojil je bila v času JANŠEVE vlade visoka gospodarska rast predvsem na račun povečane gradbene dejavnosti.Večja gospodarska rast pomeni več pobranih davkov za polnjenje proračuna.Ko je bankam zmanjkalo denarja za financiranje večinoma razno raznih nikomur potrebnih objektov je usahnil tudi ta vir za financiranje proračuna.Tudi na račun menedžerskih nakupov podjetij v državni lasti se je polnil proračun.Ker pa vemo ,da so podjetja kupovali direktorji z praznimi žepi je jasno da so za nakup morali najet posojila pri bankah.In kam je šel šel denar od prodaje podjetij.Jasno da dotedanjemu lastniku in ta lastnik je bila država.Na take in podobne načine se je tudi pod JANŠEVO vlado polnil proračun posredno preko mednarodnih posojil. Če bi vlada Janše takrat z zakonom prpovedala bankam financirat ogromno morje nikomur potrebnih objektov s katerimi imamo danes samo stroške in bi prisilila banke,da bi financirale predvsem odpiranje novih delovnih mest v proizvodnji ter tehnološko prenovo prizvodnje bi imeli danes trajen vir financiranja državnega proračuna in ne samo začasnega kot smo ga imeli od leta 2004 do leta2008,
murinar
29. 10. 2010 08.47
Kako da ni bila Slovenija zgodba o uspehu;Kaj pa Hilde ,Bavčarji, Šroti itd....
akt4you
29. 10. 2010 08.25
V SLO bi morali narediti zakon, da morajo ti razni tajkunčki dokazati od kod jim vse premoženje (koliko so imeli plače in koliko so v času njihovega direktovanja zaslužili), zračunati kakšne so imeli povprečne mesečne stroške (verjetno bi kaj hitro zračunali, da so na mesec več zapravili kot so zaslužili) in vso razliko njihovega prepoženja preprosto nacionalizirati. Seveda bi bilo potrebno na podoben način preveriti tudi vse njihove družinske člane ter bližnje in dalne sorodnike. Prepričan sem, da bi na ta način Slovenija dobila nazaj za pokritje vsega zunanjega dolga pa še ostalo bi veliko. Zavedati se moramo tudi, da Slovenija dejansko ni bila nikoli "zgodba o uspehu", ker se je v bistvu prodajalo in zapravljalo na račun premoženja, ki je bil ustvarjen v ex Jugoslaviji iz katere smo izšli nezadolženi iz z polnimi žepi denarja, sedaj smo pa kot posamezniki prezadolženi, praktično slečeni in državo imamo v bankrotu.
murinar
29. 10. 2010 08.13
Kaj zavraga lažete sami sebi katera vlada je dobra; Nobena -naj bo leva ali desna vse kradejo in delajo izključno v svoje dobro in svojih pomagačev
akt4you
29. 10. 2010 08.11
Čakam na Hildin osebni stečaj hehe:))
CSI-Morost
29. 10. 2010 08.08
Jutra so spet zanimiva, kot pred dvajsetimi leti, ko smo delali osamosvojitev.
Tonček Balonček
29. 10. 2010 07.16
Očitno sta Tovšakova in Pogorevc že pred leti prestopila med levake. Več kot očitno je ta vlada tako nesposobna, da bankrot čaka tudi tajkune.
Lojze Kojzek 1
29. 10. 2010 06.10
hitro vse zapret to bi bilo pošteno od slo.države in vse odvzeti vsa premoženja,ljudjem,ki so na nepošten način gradili in kupovali jemali
Peter Kralj 1
29. 10. 2010 06.02
OKOSTNJAKI SO ŽE ZAČELI PADATI IZ OMARE. AMPAK TOLE JE ŠELE PRVI ZAČETEK VELIKE POPLAVE IN VESOLJNEGA POTOPA...... POGORELEC = SANADER??????????
loden
29. 10. 2010 01.21
saintjozef, Janez Janša ........... buuuuuu!
saintjozef
29. 10. 2010 00.54
@mac4_m Dobro si se potrudil naštet "grehe" te vlade. V tem mandatu je edina zgodba o bolanem zdravniku in pohlepni "tajnici" resnična. Vse ostalo je skuhala prejšna vlada, ali še kakšna prej, ta pa mora to svinjarijo na silo žret in sprejemat ukrepe in reforme, ki so bolj odraz stanja obupa, v katerega nas je tvoj JJ spravil. Še celo glasbo si omenil, poslušaj Ognjišče pa bo.
Matjaz_1
29. 10. 2010 00.36
Tukaj so sploh ne gre o levi, desni, sredinski, stranki/strankah ampak o situaciji nasploh v Sloveniji, položajem delavcev, pravic, plač, etiki, o zakonih, sodiščih,... politična usmerjenost, kjer se lahko krade & izkorišča prek vseh mej razuma & morale in te stvari so v Sloveniji na podnu že 20 let, ne glede katera stranka je na oblasti. Pri nas je vprašanje kateri politik & stranka ima namen majn pokrast, ker kradejo in izkoriščajo že 20 let in resnično ne moraš rečt da so dosedanje stranke delale 20 let v '' imenu ljudstva ''ampak v imenu '' sebe ''. In to je absurdno.
butnskalca
29. 10. 2010 00.24
pa še to stric, če te res zanima kaj si narobe napisal: Janezu Janši trenutni veseljaki kateri furajo meni zelo ljubo deželico ne sežejo ma niti do kolen........najj ti bo to jasno in tudi ostalim.............pa da ti to povem ne rabim bit simpatizer sds-a.............sem Slovenec in sem ponosen na to
WikiX
29. 10. 2010 00.19
mac4_m 28.10.2010, 23:43 Mene pa zanima ta komentar in bi rad nekaj dodal, če ne zameriš: - najprej je bilo naše in ni bilo vredno nič, potem neprecenljivo, denar so pobrali ven, zdaj pa so te firme spet poceni kupili, da jih bodo lahko znova napumpali z denarjem... V glavnem, zdaj je njihovo. - enim tajkunom so za kazen vzeli in reprogramirali drugim, tako da ne ravno isti osebi, vsaj neposredno neTo je še bolje, organiziran kriminal več šteje. - banke so dokapitalizirali zato, da bi se lahko še bolj zadolžile za nas, saj so vendar naša vlada, le mi nimamo nič od teh fantastičnih poslovnih načrtov, ki jih ni nihče videl, da bi se lahko držali za glavo. - šiptarji in bosanski hrvati da so usmerjeni proti Sloveniji? - milijon je bil za medije, kje je pa ves ostali dobiček, zakaj tako (pre)visoki stroški poslovanja in provizije? - če je to afera, je afera Sove, sploh pa to niso bili edini psi, ki so jih zlorabili, le javnopst ne sme vedeti. Hej, utišali so celo ulico domnevno običajnih državljanov! - če smo izgubili le del tega ozemmlja, bo šlo še veliko več, sploh pa cela obala. Meja ne more obstati v zraku ampak se mora stabilno zaključiti. - zakaj bi kdo pustil da propade 90 ton prvovrstnih mesnin, kaj pa čas, delo in stroški poslovanja, kaj pravita Ajpes in davčna, koliko so zaslužili? - O tem vedo več določeni poslanci, trg z drogo so vspostavili bivši komunisti. - Ni jasno zakaj, ampak Milano je pomembna destinacija od osamosvojitve, od koder se je vrnilo že veliko fenomenov. Ponudili so nam Republiko, pa smo hoteli raje Delo, nas učili industrijskega oblikovanja ter medijskih spektaklov, rešili naše igralnice in narkomane, spojili poti s prepovedanim blagom, edino tja še izvažamo pivo poleg hrvaške,... Svoj čas so lansirali tudi Mussolinija, kaj ne bi še eno slovenko, ki so jo predlagali poslovni partnerji.
feliks-07
29. 10. 2010 00.18
To kar so slovenski politiki vse barv zakuhali slovencem v dvajsetih letih samostojnosti je milo rečeno zločin proti lastnemu narodu.Čez določen čas se bo verjetno izkazalo,da je ravnanje naših politikov še kaj hujšega kot zločin. Je pa za nastalo staje kriva tudi mentaliteta slovencev.Fran miličinski je o butalcih lepo napisal,da so jim grablje vedno bolj služile kakor vile.Adijo sanje o drugi ŠVICI.