Slovenija

'Ne bojte se'

Ljubljana/Celje/Novo mesto, 12. 04. 2009 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po vsej Sloveniji so se množice vernikov udeležile procesij in slovesnih velikonočnih maš. Škofje so v svojih nagovorih tokrat izpostavili upanje na izboljšanje gospodarskih razmer in drugačno prihodnost. "Ne bojte se," je sporočilo velike noči povzel novomeški škof Glavan.

Velikonočna maša v koprski stolnici
Velikonočna maša v koprski stolnici FOTO: Dare Čekeliš
Veliko noč danes praznujejo katoličani in evangeličani. Kot je pojasnil paroh Srbske pravoslavne cerkve Peran Bošković, bodo pravoslavni kristjani letos veliko noč praznovali 19. aprila.

Kristjani praznujejo svoj največji praznik – veliko noč, ki je spomin Jezusovega vstajenja od mrtvih. To je Jezus tudi sam v svojem življenju večkrat napovedal, so sporočili s Slovenske škofovske konference. Po vsej Sloveniji So potekale jutranje vstajenjske procesije.

Uran: Nismo absolutni gospodarji življenja

Bog je dal človeku izreden dar spoznanja in svobode, ki je omejena samo s tem, da nismo absolutni gospodarji življenja, ampak oskrbniki za nekaj časa, je v nagovoru pri velikonočni maši dejal ljubljanski nadškof Alojz Uran. Kot je nadaljeval, je človek zlorabil darove in posegel po prepovedanem sadu, kar je pomenilo prekinitev povezave z Bogom.

"Izvirni greh je zapustil trajne posledice, saj je vsa zgodovina človeštva prepletena s trpljenjem, nasiljem in sovraštvom," je dejal Uran. Ker se z lastno močjo iz tega ne moremo rešiti, je vmes posegel Bog in pripravil "dogodek, ki se ga danes spominjamo", je pojasnil zbranim v ljubljanski stolnici. "Velikonočno jutro nosi v sebi sporočilo življenja. Ne samo začetek pomladi, ki se po dolgotrajni zimi prebuja, ampak je v to pomladno razpoloženje postavljen tudi judovsko-krščanski praznik: prehod iz sužnosti v svobodo, iz smrti v življenje," je poudaril nadškof.

Zato je velikonočni praznik po njegovih besedah povezan tudi z mnogimi običaji, ki so se skozi stoletja oblikovali in pomagali človeku živeti. "Osnova vsem tem običajem pa je zgodovinski dogodek, da Bog, ki skrbi za vse stvari, posebej spremlja tudi človeka," dodaja Uran.

Kot je zaključil nagovor, veselo velikonočno sporočilo kličemo tudi "danes, ko se zdi, da nas kultura smrti vedno bolj ogroža".

Stres: Zaradi gospodarske krize velika noč še posebej potrebna

Velikonočni klic o smrti iz ljubezni letos odmeva dve trpki situaciji, in sicer nove obraze brezposelnih ter gluhost in nemost izgube spomina ob odkritju pobitih v rovu sv. Barbare in drugod, je pri velikonočni maši dejal murskosoboški škof Marjan Turnšek. Kot je poudaril, je današnji praznik odgovor na brezizhodnost zla in kliče k solidarnosti.

Poleg običajnih nesreč, ki nas kdaj spravijo na rob obupanosti, nam letos greni veselje vedno bolj grozeča gospodarska kriza, je pri velikonočni maši dejal upravitelj celjske škofije nadškof Anton Stres. Po njegovem mnenju nam je ravno zato praznik velike noči toliko bolj potreben, "potrebna sta nam zaupanje in pogum, da se spopademo s težavami. Mogoče letos marsikdo med nami doživlja velikonočno jutro v temi in zaskrbljenosti, kdo bo odvalil težek kamen skrbi in grozeče negotovosti," je dejal Stres.

Glavan: Sporočilo velike noči je "ne bojte se"

Strah in tesnoba sta pogosto naša spremljevalca, bojimo se za družino, otroke, zdravje in službo, je danes v nagovoru pri velikonočni maši v novomeški stolnici dejal tamkajšnji škof Andrej Glavan. Kot je ob tem poudaril, ima velika noč sporočilo upanja za vsa preplašena srca, saj je njeno osnovno sporočilo "ne bojte se. Strah nas je zaradi rušenja moralnih norm v svetu, strah zaradi ravnodušnosti in premajhne solidarnosti med ljudmi. Zdi se, kot da zlo preplavlja življenje ljudi. Nekateri pa se trudijo in vse prikazujejo v še bolj črnih barvah," je opozoril Glavan.

Za nadškofa Krambergerja je velika noč temeljna resnica

Velikonočna maša v koprski stolnici
Velikonočna maša v koprski stolnici FOTO: Dare Čekeliš
Vstali Kristus je v stiski naše veliko upanje na izboljšanje gospodarskih razmer in drugačno prihodnost, je v nagovoru pri današnji vstajenjski maši v Kopru dejal tamkajšnji škof Metod Pirih. Kot je omenil, smo zaradi krize v svetu vsi povabljeni k medsebojni pomoči, solidarnosti in velikodušnosti.

Velika noč za kristjane ni le spomin na dogodke izpred 2000 let, marveč dogajanje, ki se uresničuje danes, med nami in v nas, je pri velikonočni maši dejal mariborski nadškof Franc Kramberger. Velika noč je po njegovih besedah predvsem praznik upanja in veselja.

Po njegovih besedah je za kristjane velika noč dogodek, ki obvezuje. Zaveza, da "smo kristjani ne le za veliko noč in morda še za božič, marveč velikonočni kristjani vedno in povsod. Biti moramo velikonočne priče v svojem času in okolju, v družini, na delovnem mestu, v družbi in javnem življenju."

'Boljši in pravičnejši svet'

Evangeličanski škof Geza Erniša je v svoji letošnji poslanici poudaril, da nas velika noč spodbuja, da zgradimo boljši in pravičnejši svet z vrednotami, kot so zaupanje, spoštovanje in strpnost. Gre za svet, v katerem se bomo znebili prepričanja, da se uspešnost in sreča neke družbe merita le z njeno kupno močjo. Ob tem je poudaril, da nas Bog "ni ustvaril le kot brezbrižne in brezidejne potrošnike, temveč kot razmišljajoče ljudi. Boj proti revščini, siromaštvu, boj za mir in pravičnost morajo biti na dnevnem redu slehernega izmed nas. Ni namreč dopustno, da bi na eni strani reklamirali moralo, se zanjo zavzemali, na drugi strani pa prepuščali odgovornost in naloge drugim," je prepričan evangeličanski škof.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (164)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sencasrca
13. 04. 2009 23.02
ne bojte se priklopil se bom od zadaj!!!
sbosbo
13. 04. 2009 22.45
Ranunculus 13.04.2009, 22:02 1 VENTO Mogoče jo je pa tvoj pradedek skuril. Ali pa jo je dal vreči v vodo in ugotovil, da ni čarovnica, ker se je utopila in ni uporabila svoje magije, da bi plavala. lol
Ranunculus
13. 04. 2009 22.02
VENTO Mogoče jo je pa tvoj pradedek skuril. Ali pa jo je dal vreči v vodo in ugotovil, da ni čarovnica, ker se je utopila in ni uporabila svoje magije, da bi plavala.
VENTO
13. 04. 2009 18.39
ralu, ti si pa fanatičen vernik !
VENTO
13. 04. 2009 18.38
Ranunculus, tega pa ne smeš pozabiti saj bi s tem zatajil svojo prababico !
Ranunculus
13. 04. 2009 11.27
Ahhh... očitno je bil net :)
Ranunculus
13. 04. 2009 11.26
Hmmm... ne vidim svojega posta. Ali mi spet nagaja net, ali pa admin ne dovoli, da se piše o tem, da so nekoč kurili čarovnice na grmadah. Ali moramo to pozabiti?
Ranunculus
13. 04. 2009 11.13
illuminati S tem, kje je vera se strinjam. Vseeno pa se na žalost meri s tem, kolikokrat greš v cerkev. Na žalost. Verjetno je to ostalo iz časov, ko so te kar sežgali, če te niso dovoljkrat videli pri maši dajati v puš'co...
illuminati
13. 04. 2009 11.08
...vera je v glavi in srcu - in se ne meri po tem kolikokrat greš v cerkev !!!..... ..naj raje začnejo plačevati davke , priznajo vsa hudodelstva , obsodijo svoje vrle patre-pedofile , spremenijo mnenje o splavu,vrnejo nakradeno bogastvo,......ITD.
Ranunculus
13. 04. 2009 11.00
Škoda, da se ljudje v skupino družijo na podlagi tega, koga videvajo v cerkvi pri maši in da na podlagi tega nekateri pridobivajo koristi. Da ne bo pomote, seveda se moramo zavedati, da se je isto dogajalo v partiji, ker sicer trenutno največji antikomunist JJ nikoli ne bi pristopil. In zaradi tega je bila tako partija, kot je danes cerkev, polna hinavščine in fig v žepih. Ko je partija izgubila moč, so vsi hiteli zatrjevati, da nikoli zares niso bili člani. In enako bi bilo z našimi dragimi verniki. Kar se mene tiče bi morali ločiti Vatikan od vere katero izrablja za pridobivanje moči, pa naj vsak doma moli, kot je bila želja in nauk Jezusa. Ta je od svojih ovčic hotel, da molijo k bogu in da se postijo zaradi njega, ne pa zato, da se pokažejo v cerkvi in da ostalim kažejo, kako trpijo, ker se postijo in da so zaradi tega boljši verniki. Sveto pismo v roke, krščanska raja, pa boste videli, da delate tisto, kar vam rečejo župniki, ne pa tisto, kar vam govori Jezus. In ker to ni isto, se vprašajte o interesih župnikov...
oseba1
13. 04. 2009 10.58
mr.dominiqe HAHAHAHAHAHAzeitgeist) duh časa..!!!! Ta film je pa ena največjih bedarij posneta v zadnjih desetletjih. Znanstveno dokazljive neresnice iz katerih avtorji izpeljejo prav tako (ekonomsko) povsem neumno teorijo zarote... Ni čudno da je film v Sloveniji padel na tako plodna tla.
djdj
13. 04. 2009 02.42
Jezus ni učil da je treba dajati €e v nabirko in da se morajo pokvarjeni duhovniki izživljati nad otroki. Cerkev je samo institucija lahko sem veren tudi če ne hodim k maši.
belronik
13. 04. 2009 01.49
jaz bi dal vsem pogledat filem (zeitgeist) duh časa.....bog je vse ampak vse en potrebuje denar...
cuksl
13. 04. 2009 01.02
mislm da besede niso dovolj... nej dajo tist denar k so ga pobil na maši ljudem k trenutno nimajo nič pa bo zihr bolš!!
ralu
13. 04. 2009 00.49
Vera zamegljuje um. Zmanjšuje sposobnost razumnega mišljenja. Cerkev kot institucijo (ne kot skupnost) naj se ukine in se ji odvzame premoženje.
IztokU
13. 04. 2009 00.14
lepo naj začnejo davk plačevat pa bo..dokler mi pa nimajo te cerkvene miši za pisnit eno ne..ker to kar dans cerkva predstavla je absurd..zagovarja pedofilijo pol pa se delajo neki pametne...samo begaj
dkey
13. 04. 2009 00.12
Lepe praznike vam zelim
Jože Pernek
13. 04. 2009 00.06
VIDIM NIČ NOVEGA mnenja še niso poenotena
jansa-arms
13. 04. 2009 00.02
nefretete: saj moje besede ravno tako nič ne zaležejo kot niso kritusove : upam samo da me ne bo zato doletela ista usoda ! fanatiki se 2000 let niso nič spemenili !
sbosbo
12. 04. 2009 23.56
koni912.04.2009, 23:520 vsi od samega papeža navzdol pozivajo da se te dni spominjamo " ubogih,trpečih,lačnih,itd." moje mnenje pa je da bi tem ljudem precej več zaleglo ako cerkev odpre trezorje in jim pošlje vsaj štruco kruha ! od praznih in ciničnih (ko imajo sami polne riti) besed se njihov status ne bo nič spremenil ! S to gesto, bi se celo nekako ujemali s tem kar zagovarjajo. Vendar se kaj takega še ni zgodilo in tudi dvomim, da se kdaj bo! Ponavadi še dodatno zbirajo prispevke za razne krizna območja, pri tem da polovica teh prispevkov ostane pri njih, nažalost!!