Slovenija

FOTO in VIDEO: Stres: Tako kot imamo eno samo mater in domovino, imamo tudi samo eno Cerkev

Ljubljana, 15. 08. 2012 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ljubljanski nadškof Stres je na Brezjah opozoril, da brez Cerkve ne bi bilo krščanske vere, in pozval k zvestobi do nje tudi, ko se znajde v težavah. Kardinal Rode pa je dejal, da Cerkev v ženi, ki je rodila Mesijo, spoznava Marijo, v njej vidi svojo mater, ki varuje in vliva upanje Božjemu ljudstvu.

V Sloveniji Marijino vnebovzetje oziroma veliki šmaren, ki je največji Marijin praznik, praznujeta katoliška in pravoslavna cerkev, prvič pa je bil 15. avgust dela prost dan leta 1992. Po cerkvah so tako pripravili mnoge slovesnosti, še posebej slavnostno pa je bilo v številnih Marijinih svetiščih, ki so med Slovenci zelo priljubljena. Ljubljanski nadškof Anton Stres je vodil praznično mašo pred baziliko Marije Pomagaj v narodnem svetišču na Brezju, njegove besede pa je poslušalo okoli 5000 vernikov.

Stres je v nagovoru izpostavil, da brez Cerkve ne bi bilo krščanske vere, saj se vera posreduje in ohranja samo v njej. "Preko nje nam dotekajo tolažba, moč in upanje, da lahko v težkih trenutkih vzdržimo in ostanemo zvesti," je dejal, a opozoril, da so v članih Cerkve navzoči tudi grehi in nepopolnosti. "Te nepopolnosti velikokrat močno čutimo in zaradi njih trpimo. Kljub temu pa Cerkev še vedno ostaja naša mati, " je izpostavil Stres in dejal, da prav tako kot imamo eno samo mater in domovino, imamo tudi samo eno Cerkev. "Vsem trem dolgujemo sinovsko ali hčerinsko ljubezen in zvestobo, pa tudi skrb in odgovornost," je izpostavil nadškof.

"Kadar se katera koli od njih znajde v težavah, od svojih otrok upravičeno pričakuje, da ji bodo ostali zvesti in ji ne bodo obrnili hrbta. To ne pomeni, da si smemo zatiskati oči in ušesa pred tistim, kar ni prav. Pomeni pa, da smo v svojih sodbah dobronamerni, pošteni, pravični in resnicoljubni, da iščemo rešitve, da za Cerkev molimo, se v njeno delovanje zavzeto vključujemo z dobrimi deli in zanjo darujemo svoje trpljenje," je še pozval Stres, ki vir moči vidi v slogi in edinosti.

Kardinal Franc Rode, ki je maševal v Novi Štifti na Dolenjskem, je v nagovoru dejal, da Cerkev v ženi, ki je rodila Mesijo, spoznava Marijo, v njej vidi svojo mater, ki varuje in vliva upanje Božjemu ljudstvu. "Zadnja medijska nevihta ne bi smela zamajati našega zaupanja v Božjo zvestobo, ne bi nas smela pahniti v malodušje in pesimizem, ne bi nam smela vzeti vere v končno zmago resnice," je poudaril Rode. Med izzivi sedanjega časa je omenil obrambo človeškega življenja od spočetja do naravne smrti, trdno zakonsko zvezo med možem in ženo kot osnovno družbeno celico in jamstvo za prihodnost naroda ter vzgojo in izobrazbo mladih.

Satan izkorišča slabosti cerkve

Tudi drugi škofje so v svojih nagovorih poudarili pomen vere in pri tem izpostavili Marijin zgled, nekateri pa so se dotaknili tudi aktualnih razmer v Cerkvi.

Novomeški škof Andrej Glavan, ki je maševal v cerkvi na Zaplazu, se je dotaknil temnih oblakov gospodarske in finančne krize, ki je po njegovem v veliki meri posledica krize moralnih vrednot. Krizo v Cerkvi na Slovenskem "zaradi znanih problemov v Mariboru in Ljubljani" pa je škof pripisal hudobnemu duhu, ki se bori proti Kristusu in njegovi Cerkvi: "Dogodkov na Slovenskem ni mogoče razumeti drugače. Satan izkorišča resnične slabosti Cerkve in njenih sinov za boj proti zmagi Božjega kraljestva – kraljestva pravičnosti, miru in ljubezni. S svojim repom hoče narediti čim večjo zmedo in ugasiti čim več idealov v človeških srcih."

Mariborski nadškof Marjan Turnšek, ki je maševal na Ptujski gori, je med drugim omenil, da Cerkev na Slovenskem "od znotraj in od zunaj pretresa marsikaj: nekateri iščejo v njej slabosti in škandale in jih seveda najdejo, drugi v njej trpijo, molijo in delajo dobro". V grešnosti svojih članov je Cerkev po njegovih besedah potrebna "kesanja, spreobračanja in evangeljskega prenavljanja, da ne bi bila v pohujšanje svetu".

V Turnišču so poslušali modre besede murskosoboškega škofa Petra Štumpfa, ki pravi, da pomanjkanje pokorščine ruši avtoriteto in uničuje red pravne države, v Cerkvi pa povzroča zmedo in pohujšanje. Po tem ko je v javnosti odmeval dogovor o umiku upokojenega nadškofa Alojza Urana v tujino, pa je Štumpf danes poudaril, da Cerkev sloni na papeževi avtoriteti, ki so jo deležni tudi škofje.

Letos brez vidnejših političnih predstavnikov

Marijino vnebovzetje na Brezjah - 8
Marijino vnebovzetje na Brezjah - 8 FOTO: Aljoša Kravanja
Na Brezjah Marijin praznik vsako leto obeležujejo tudi Romi, ki se pred velikim šmarnom podajo k Marijinim svetiščem. Na Brezjah kampirajo več dni, pripravijo procesijo z Marijino podobo, pridruži pa se jim tudi njihov župnik.

Letos so na Brezjah pripravili tudi posebno solidarnostno akcijo in vsakemu romarju podarili plastenko vode, ki mu je med slovesnostjo tešila žejo in ga spomnila, da ponekod po svetu ljudje ne morejo tako zlahka priti do vode. Darove kristjanov, ki jih bo zbral Romarski urad na Brezjah, bodo namenili za pomoč misijonarju na Malaviju Stanku Rozmanu pri kopanju vodnjakov.

Po podatkih redarjev Turističnega društva Brezje se je na Brezje pripeljalo približno 1700 avtomobilov, kar je nekoliko več kot lani. Med zbranimi na slovesnem bogoslužju pa danes ni bilo vidnejših političnih predstavnikov.

Veliki šmaren je eden najstarejših Marijinih praznikov, njegove prve omembe segajo v obdobje pred 4. stoletjem. Papež Pij XII. pa je versko resnico o Marijinem vnebovzetju razglasil leta 1950, pojasnjujejo na Slovenski škofovski konferenci.
Marijinemu vnebovzetju so posvečene številne cerkve pri nas in po svetu, Marijini prazniki pa so med slovenskimi verniki še posebej priljubljeni. Vsako leto ob velikem šmarnu, ki je tudi dela prost dan, škofje tudi obnovijo posvetitev slovenskega naroda Mariji, kar so prvič storili leta 1992.

Maše in procesije z lučkami so po Sloveniji potekale že na predvečer praznika. Še posebej slovesno je bilo v Strunjanu, kjer letos obeležujejo 500 let, odkar se je Marija prikazala dvema čuvajema vinogradov in jima naročila, naj obnovijo njeno cerkev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1418)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LAKOCEMO
16. 08. 2013 12.46
+1
gdaj bo na dobo toti stres lopov
DeBill
15. 08. 2013 17.46
V Albaniji nimajo nobene.
LAKOCEMO
16. 08. 2013 12.30
+2
a je kje na svetu cerkev okradla drzavo kot v slo toti lopovi skofi lazejo in kradejo
Tonček Balonček
16. 08. 2012 17.07
+2
Žalostno je, da perdsednik SŠK, ljubljanski metropolit in dr. teologije ne ve, d aimamo v Sloveniji nekajdeset Cerkva, v sevtu pa še precej več. Že krščanskih je čez 20, kaj šele drugih! Ali pa zanalašč laže!
Pecikltigr
16. 08. 2012 19.01
-3
Tiste druge imajo svoje predstojnike, naj se ti za njih brigajo! Slovenska Cerkev je samo ena!
Tonček Balonček
16. 08. 2012 19.13
+2
Vsaka Cerkev ima svojega predstojnika. Slovenska Cerkev ne obstaja! Obstaja RKC v Sloveniji!
Pecikltigr
16. 08. 2012 19.27
-7
Slovenska Cerkev je obstajala, obstaja in bo obstajala!
asul
18. 08. 2012 13.02
+1
Pecikltigr slovenci smo imeli svoja verovanja in svoje bogove preden so nas nemci pokristjanili. Cerkev o kateri verjetno govoriš, pa je kot ime pove, rimljanska.
DeBill
15. 08. 2013 17.44
+1
če je marksist mislil na hišo lahko zrihtamo in se ostale porušijo.
ToJeToZaZdaj
16. 08. 2012 16.32
+7
Satan???Hahahahhahaha. Sednji vek v Sloveniji nikakor da mine.
Tonček Balonček
16. 08. 2012 15.13
+9
Cerkev je le ena, Zemlja je pa ploščata! A je državni praznik in dela prost dan zato, da neki tipi v kiklah in papučah stresajo razne lovske fore?
Pecikltigr
16. 08. 2012 19.03
-1
Saj ti lahko vse praznike delaš, če bi rad šefu v rit zlezu, tudi zastojn, boš vidu kak se ti bo prijazno nasmehnil in te pogladil po glavici!
DeBill
15. 08. 2013 17.46
a misliš, da so danes JEK ustavili, vlaki ne vozijo, avtobusi tudi ne, ob polnoči je kirurk odložil rokavice in šel na pir, pilot pa potegnil ročno in kresnil stevardeso, polcaj je utrnu dva piva, gasilec pa je rekel da kar do jutri ne pogori bodo pogasili če bo treba?
JanezNovakJohn
16. 08. 2012 14.52
+8
Lahko imamo eno vero. Cerkev je pa kar nekaj: Rimokatoliška, pravoslavna, evangeličanske, baptistična, jehove priče, mormonska.... Rimokatoliška cerkev je največja multinacionalka na svetu in v večini držav predstavlja državo v državi. V Sloveniji je skušala naredito državni udar saj je posegla v vse svere življenja in tudi bisnisa. Z NSI posega v vladno svero, z kandidatom za predsednika države pa še v to inštitucijo. Materialno vesoljna cerkev samo jemlje (dobiva) in čuva pridobljeno in nič ne daje. Dajejo le ljudje in verniki.
Pecikltigr
16. 08. 2012 19.06
-2
Eni ste pa res bolno obsedeni. Meni se ne bi dalo toliko ukvarjati s to Cerkvijo, kot se nekateri. Ne zahteva davkov od tebe, pusti jo na miru! Če bi rad šel k prvemu obhajilu, pokliči v ordinariat in tam vprašaj, kako in kaj.
kleopatra-1
16. 08. 2012 23.59
+3
Pecikltigr, malo še enkrat preberi svoje komentarje in jih preštej, potem govori o obsedenosti drugih. Samo nasvet ...
asul
16. 08. 2012 12.51
+11
Neverjetno je da imamo praznike ki izvirajo iz izmišljenih zgodbic. Nevem zakaj potem ni tudi naprimer rojstni dan Sneguljčice dela prost....
Tonček Balonček
16. 08. 2012 18.28
+3
Zver in Gorenak sta pa Marijo častila pri sv. Roku na Kozjanskem.
Pecikltigr
16. 08. 2012 19.12
-1
@rand A s potico, jajci, šunko itd. si se pa še vedno basal ob Veliki noči in Božiču? Pa razen tega še ob yu in slo praznikih. Samo da se dobro jede i pije, to je filozofija takšnih!
asul
16. 08. 2012 23.27
+1
@Pecikltigr šunke je čez leto dovolj, potice ne jem.
M_teorija
16. 08. 2012 10.43
+9
Če hočemo videti karakter človeka mu je treba dati oblast. In po osamosvojitvi, ko sta tako RKC ter kolaboracionisti dobili oblast so pokazali svoje prave obraze, pod katerimi so zaštrleli povampirjeni čekani, ki so vehamentno, permanetno sesali kri naši kokoši, izsesavali narod. Čar oblasti je njena slastnost, da se ne more več odreči svojemu krvoželjnemu izpijanju in sesanju, kot zver kot morski pes ko zavoha kri svoje žrtve!?
M_teorija
16. 08. 2012 10.30
+5
Glede na zadnja dogajanja pravzaprav ne smemo biti tako črnogledi, da se nič ne premakne. Prav optimistično izpade, ko vidimo, kako se večtisočletni samooklicani v imenu vsevišnjega, ter kako se samooklicani osvoboditelji utapljajo v lastnem blatu ter spotikajo ob lastne navlake dosedanjeih grehov. Bolj ko poskušajo priti ven iz tega blata, bolj ko se spotikajo ob novih balvanih bolj tonejo in se sesuvajo sami vase, efekt živega blata!? Dolgo je bilo treba, da pride do katarze, bo pa le ta bolj temeljita, končno lahko upamo, da Krnjcem vremena se zjasnijo, posije žarek upanja, da posije na novozraslo perje tako oskubljene kokoši. Čas in potpežljivost je naš zaveznik!?
KisloZelje333
16. 08. 2012 10.25
+13
pecikltigr in podobni vase prepričani, goreči verniki, še 1x več povem, da z vero kot tako ni popolnoma nič narobe, še veliko lažje pridemo skozi življenje če jo imamo, če verujemo v nekaj, pa naj bo to bog, jezus ali narava...Da pa podpirate Vatikan, če bi imeli kaj zdrave pameti, bi vam bilo jasno kaj se je tam dogajalo skozi zgodovino, pa če bi vsaj danes bili kaj vredni, denarja imajo da nahranijo 3 afrike, darujejo pa koliko? 100€ na leto? To vi verjetno veste, jaz ne vem, skratka ne plačujejo davkov, koliko imajo v nepremičninah, koliko denarja se obrne preko italijanske mafije, vse to je resnica, vse to sem videl dokumentirano, pecikltigr pa vse kar lahko reče, katero igrico si pa sedaj igral, ali v smislu tebi se je popolnoma poslabšalo, ker ne verjamem najbogatejši insitituciji v zgodovini človeštva? Daj ne se hecat ljudje, ko vas bodo sinovi ali vnuki spraševali, kako ste lahko bili tako navini in slepi, da se je 1% ljudi več stoletij igral z vami, upam da takrat ne boste zatajili in se predstavili kot neki revolucionarji, če ste ovčice brez možganov danes, imejte to muda povedati tudi svojim potomcem!
Pecikltigr
16. 08. 2012 11.37
-12
Svoje naivnosmešne neosnovane trditve o meni pišeš, ker ti je dolgčas, ali ker sta ti o tem povedali steklena krogla in črna mačka? Kaj pa ti revše veš o Vatikanu - razen iz rumenega tiska - in ostalih velikih temah, ki se jih tukaj pavšalno lotevaš? Spominjaš me na psa, ki laja na luno... brez zamere!
KisloZelje333
16. 08. 2012 12.47
+10
revež, upam da se boš nekega dne prebudil...lp
Pecikltigr
16. 08. 2012 19.31
-3
Zdaj ti je pa samo še 5 prijatlov dalo pluse, hahahahaha
usi-glih
16. 08. 2012 10.13
+16
Nekaterim za 100 € rubijo stanovanja hiše avtomobile, zločincem iz RKC se pa za 800 miljonov € ne bo skrivil niti en sam las , izgubili ne bodo nobenega premoženja , davkoplačevalci bomo pa s pomočjo nepremičninskega davka, ki ga bo uvedla ta rasistična marionetna hunta, sanirali banke ki so jih zlikovci iz RKC-ja in ostale oprode t.i. pomladnikov totalno shebali. Za čuda pa stres včeraj ni ponovil svoje nedavno izrečene mantre da je za dolg mariborske nadškofije odgovorna udbomafija iz murgelj.
Pecikltigr
16. 08. 2012 11.40
-7
Je sodba proti zločincem (verjetno misliš storilce kaznivih dejanj) že pravnomočna? Ali imamo izvršilni naslov zoper njih? Če ja, potem sploh ni problema...
priest
16. 08. 2012 09.34
+3
Pri takšnih shodih je lepo le, da se dobri ljudje družijo med seboj in duhovno bogatijo.Cerkev pa kot taka je le hierarhija krščanske vere, ki jo sam Jezus ni nikoli podprl in odobraval.Glede svetovnih ver je vseeno kateri pripadamo oz. moramo biti, saj smo mi tisti, ki bomo naredili iz sebe nekaj višjega, ne verovanje, pač pa trdo delo na sebi.Vsi ti nauki in pridige o dobrem le z meditacijo trajno čez čas zrastejo v nas samih.Vse prave Božje inkarnacije so namreč versko podjarmlili nepoklicani sebi v prid, kar je po božjih pravilih veliko hujša karma-kazen kot prestopništvo nekoga, ki nevedno nekaj naredi.Jezus je pravil:Gorje tistemu, ki bo v božjih vrstah ljudi peljal kraj pota!. Vsi novodobni prestavniki kvazi Božjih nič koliko ver govore, da edino njihova vera je najboljša.Naj dokažejo s svetim ognjem, božjimi vibracijami po duhovnem preporodu, da človek iz pogojene duše postane čisti duh-Atman, njihovih nesebičnih delih in ne obratno le jemanju pokojnemu zadnje premoženje. Dandanes je pojem duhovnosti že postala farsa in burka ter predvsem orodje za šarlatanski zaslužek.Tako tudi pri nas nek kvazi menih ordinira na tromostovju s tem, da levitira dober meter nad tlemi z rdečim pregrinjalom.V bistvu pa si je le naredil dobro stojalo v obrnjeni L obliki iz lesa.Spodaj je nekaj prostora, kjer ni L sedišča, Na sredini je dila za sedeti, vse to pa je pokrito z njegovo haljo.Končno pa ta "modrec" niti nima prave asane- sedenja, saj je popolnoma zvit v hrbtnem delu in gleda na tla.Mojstri v meditaciji imajo namreč posem usločen hrbet v pravilni obliki črke S.To vem, ker je moj nečak z vihravimi prijatelji bil tam pri njem.Seveda otroci morajo vse preveriti in tako so brcnili v spodnji podstavek.Zamajalo se je vse, tako podstavek, kakor tudi mož, ki vnovčuje zlagane siddhije.Pravi siddhi po božjem je edino nesebična ljubezen, vse drugo je izven razvoja prave duduhovne poti-Shushumna nadi-hrbtenjača.To sem se nasmejal nečaku, ha,ha.
usi-glih
16. 08. 2012 10.14
+7
dobri ljudje ?? tam včeraj ni bilo NITI ENEGA SAMEGA dobrega človeka.
LAKOCEMO
16. 08. 2013 12.33
oldfard
16. 08. 2012 09.31
+8
Mi smo študiral sam zakaj je tako hitro gor hodila, lahko bi dva dni, valda so nebesa daleč, pa bi mel dva dni frej
ksenak2
16. 08. 2012 09.17
+15
O tem, od kdaj je ta praznik oziroma o vnebovzetju Marije pa nihče nič ne pove! Se kdo sprašuje o biblijskih in krščanskih koreninah Marijinega češčenja? In kje torej v svetih spisih pise o Marijinem fizicnem ali kakrsnem koli drugacnem vnebovzetju ? Konkretno v Svetem pismu ne piše o tem ničesar . KAJTI: Praznik Marijinega vnebovzetja SI JE IZMISLIL in UVEDEL papež Pij XII leta 1950, prej o tem ni nihče nič vedel niti GA praznoval!. In tak izmišljen praznik ene verske skpunosti so zdaj razglasili za državni zapovedan praznik, ki ga kljub ločitvi cerkve od države vsiljujejo praznovat in razglašat za največji praznik večne rimokatoliške cerkve ! Od leta 1950! Rode pa dela tako antireklamo svoji cerkvi, da mu tudi nanjnovejši podpradek in naučeni prisiljeni nasmeški ne morejo skriti repa, ki mu gleda izpod halje.
tomii-partija
16. 08. 2012 09.03
+15
Tudi jehovci pravijo da je njihova vera edina prava in da so vse druge vere lažne tako da ne vem kdo ma zdaj prav.
Pecikltigr
16. 08. 2012 12.00
-1
Tisti ki ti daje 600€ minimalne plače na mesec verjetno!
random.slo
16. 08. 2012 09.02
+16
Bil sem ministrant več kot 10 let, redno hodil k maši in to res zaradi veselja. Potem pa sem se malo poglobil v samo zgodovino cerkve in njen položaj v svetovni politiki. Od takrat naprej nisem niti za polnočnico šel tja in nimam namena še nekaj časa iti. Ostudna organizacija...
gostgozd
16. 08. 2012 08.53
+15
Pa zakaj morajo morajo imeti te svoje parade in se kazat v teh svojih oblekcah in kiklcah nam normalnim??? Nimam nič proti "veri" in njenim pajdašem, ampak nej bodo verni za svojimi šterimi stenami! Ko pa na ulci kakšnega takšnega vidim (pa da mi pa še s kšnim križcem pred nosom maha), mi gre pa kar na bruhanje. (da vsakodnevnega nabijanja zvonov sploh ne omenjam)
jezni_jezek
16. 08. 2012 08.48
+4
samo eno cerkev?en mi teči že več kot 2 leti naj grem v njihovo cerkev ..........ampak ni katoliška
Kozorog65
16. 08. 2012 12.58
+7
Kaj primerjajo cerkev z materjo???? Moja mati NI zloćinska, skorumpirana, pedofilska in sprevržena!
Tonček Balonček
16. 08. 2012 18.09
-4
TAko kot iamao le enega očeta, imamo samo enega vodjo, Janeza Janšo!
LAKOCEMO
16. 08. 2013 12.34
Antikapitalist
16. 08. 2012 08.48
+11
zvestoba bi morala birti vzajemna od začetka, ne pa da je mati RKC skozi zgodovino počela, kar se ji je zdelo potrebno in primerno za povečevanje ugleda, bogastva in vpliva, zdaj ko ljudje počasi prihajajo k sebi, pa moleduje za solidarnost in usmiljenje.
Stanko58
16. 08. 2012 08.43
+16
samo pomislite koliko ameriških domorodcev je ubila ta katoliška cerkev in je zato v ameriki še niso dali na listo totalitarnih sistemov - da ne govorimo koliko znansvenikov in naprednih ljudi je končaslo na grmadah.In vi to zagovarjate.nimam nič proti veri mam pa proti tej instituciji