Slovenija

Kaj nam prinaša zakon za uravnoteženje javnih financ?

Ljubljana, 31. 05. 2012 06.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zakon za uravnoteženje javnih financ posega v okoli 40 drugih zakonskih ureditev, med drugim v plače in druge prejemke javnih uslužbencev, ki se bodo znižali z junijem. Katere spremembe so začele veljati? Katere pravice smo izgubili?

Veljati je začel zakon za uravnoteženje javnih financ, ki ga je DZ sprejel 11. maja. Zakon posega v okoli 40 drugih zakonskih ureditev, med drugim v plače in druge prejemke javnih uslužbencev, ki se bodo znižali z junijem. Vlada pa bo danes pripravila še podzakonske akte za izvedbo zakona.

Uveljavitev zakona se je sicer zamaknila, ker sta policijska sindikata vložila referendumsko pobudo o zakonu, umaknila pa sta jo v sredo po slabih dveh tednih pogajanj in sklenitvi sporazuma z vlado.

Kdaj se bodo znižale plače?

Glede na dogovor, ki ga je vlada dosegla s socialnimi partnerji, se bodo plače z junijem znižale za osem odstotkov, hkrati pa se bodo odpravila plačna nesorazmerja. Regres za letni dopust javnih uslužbencev bo letos odvisen od plačnega razreda. Najvišji regres bodo prejeli javni uslužbenci do 13. plačnega razreda, in sicer 692 evrov, najnižjega pa tisti, ki so uvrščeni od 40. plačnega razreda naprej, in sicer 100 evrov.

Spremembe tudi za starejše uslužbence. Kaj bo s plačanim prevozom? Kaj z dopustom?

Z varčevalnimi ukrepi se ukinja 2. januar kot dela prost dan, medtem ko se po dogovoru vlade s sindikati kot dela prost dan ohranja 2. maj.

Javnim uslužbencem, ki bodo na dan uveljavitve zakona izpolnjevali pogoje za starostno pokojnino, bo prenehalo delovno razmerje, razen če se z delodajalci ne bodo dogovorili za nadaljevanje delovnega razmerja. Znižali se bodo tudi stroški prevozov na delo, in sicer bo nadomestilo pripadlo zaposlenim glede na razdaljo od kraja bivališča do delovnega mesta, če ta razdalja znaša več kot dva kilometra. Kilometrina bo znašala osem odstotkov cene bencina. Javni uslužbenci pa bodo odslej lahko koristili največ 35 dni letnega dopusta.

Kaj bo s pokojninami?

Iz zakona pa so poslanci z dopolnili izvzeli spreminjanje normativov in standardov v vzgoji in izobraževanju ter tudi sporno določbo glede spreminjanja upokojitvenih pogojev za moške.

Pokojnine se letos ne bodo usklajevale, medtem ko se bodo pokojnine, ki se izplačujejo iz državne blagajne, znižale. Prav tako najvišja "državna" pokojnina ne bo smela znašati več kot 1450 evrov. Letni dodatek za rekreacijo bodo dobili le tisti upokojenci, ki imajo pokojnino nižjo od 622 evrov. Dodatek bo odvisen od višine pokojnine, pri čemer bo najvišji znašal 368 evrov, najnižji pa 166 evrov.

Spremembe na področju zdravstvenega varstva

Na področju zdravstvenega varstva se bodo med drugim znižali stroški zdravstvenih storitev, ki jih krije osnovno zdravstveno zavarovanje. Znižujejo se tudi nadomestila za bolniško odsotnost do 90. dne začasne zadržanosti z dela na 90 odstotkov osnove, razen za bolniško odsotnost zaradi poklicne bolezni ali poškodb pri delu in za nego družinskega člana.

Spremenjene cene vrtcev, spremembe pri starševskem nadomestilu ...

Starševsko nadomestilo bo ostalo 100-odstotno, če osnova plače znaša manj kot 763 evrov.
Starševsko nadomestilo bo ostalo 100-odstotno, če osnova plače znaša manj kot 763 evrov. FOTO: Thinkstock

Starši bodo za drugega otroka v vrtcu po novem plačevali 30 odstotkov cene vrtca. Porodniško nadomestilo v prvih treh mesecih ostaja enako kot doslej, niža pa se starševsko nadomestilo, in sicer na 90 odstotkov. Starševsko nadomestilo bo sicer ostalo 100-odstotno, če osnova plače znaša manj kot 763 evrov. Starševsko nadomestilo pa v nobenem primeru ne bo smelo znašati več kot dvakratnik povprečne plače.

Se pa zato zvišuje starševski dodatek. Vendar to velja le za nove upravičence. Ti bodo po novem mesečno prejemali 251 evrov.

Pomoč ob rojstvu otroka po novem zakonu ni več univerzalna pravica, temveč je omejena s premoženjskim cenzusom. Pravico do pomoči ob rojstvu otroka ima vsak otrok, katerega mati ali oče imata stalno prebivališče v Sloveniji, povprečni mesečni dohodek na družinskega člana pa ne sme presegati 64 odstotkov neto povprečne plače, kar znaša približno 610 evrov na člana.

Izplačilo otroškega dodatka do 4. dohodkovnega razreda ostaja nespremenjeno. Višina dodatka v 5. in 6. dohodkovnem razredu, v katerih povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 64 odstotkov povprečne neto plače, se zniža za 10 odstotkov.

Po novem zakonu ima pravico do dodatka za veliko družino eden od staršev, če imajo eden od staršev in otroci skupno prebivališče v Sloveniji in povprečni mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 64 odstotkov povprečne neto plače. Po simulacijah naj bi dodatek za veliko družino še naprej prejemalo približno 25.000 upravičencev (prej 30.000 upravičencev). Konkretno to pomeni, da bo dodatek za veliko družino še naprej dobila družina, kjer vsak od staršev zasluži približno 1500 evrov neto plače mesečno.
 

Kako bodo zakon občutili brezposelni?

Denarno nadomestilo za brezposelnost bo po novem za prve tri mesece znašalo 80 odstotkov osnove, v naslednjih devetih mesecih 60 odstotkov, nato pa v višini 50 odstotkov od osnove.

Na spletnih straneh zavoda za zaposlovanje so zapisali, da se navedene spremembe nanašajo na novo prijavljene brezposelne osebe in ne posegajo v že pridobljene pravice brezposelnih (sedanji prejemniki denarnega nadomestila med brezposelnostjo ali nadomestila zaradi bolezni) in pričakovane pravice (prijavljeni brezposelni, ki so že oddali vlogo za uveljavitev pravice do denarnega nadomestila ali nadomestila zaradi bolezni, o kateri pa še ni bilo odločeno). Več o tem...

Kaj so izgubili študenti, dijaki in drugi mladi?

Zakon proračunskim uporabnikom tudi omejuje sklepanje avtorskih in podjemnih pogodb ter študentskega dela.

Študentje odslej ne bodo imeli pravice do subvencionirane prehrane med 15. julijem in 15. avgustom. Ukinja pa se tudi državna subvencija za dijaško prehrano, do subvencij bodo upravičeni le še socialno ogroženi. Zakon tudi ukinja subvencije mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja. Na področju vzgoje in izobraževanja pa združuje nekatere zavode.

Spremembe DDV

Zakon predvideva zvišanje splošne stopnje DDV v letu 2014, v primeru, da bo primanjkljaj državnega proračuna znašal več kot tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP). Pri tem se DDV ne bi smel dvigniti za več kot tri odstotne točke.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (830)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ordzula
27. 07. 2012 01.05
hvala lepa temu zakonu, da se mi je šolnina za izredni študij Predšolske vzgoje iz 2400 € dvignila na 4000 € !!! študij odpade torej :(
ksenak2
01. 06. 2012 11.14
+14
Da gre le za ukinjanje pravic in ne za varčevanje, vam in nam je menda jasno, kajti če bi res hoteli varčevat, ne bi npr iz žepa potegnili 6 mio evrov za nakup brezpilotnega letala ali pa od države vzdrževani funkcionar ne bi imel 9500 da si plača privatni polet s počitnic. Ljudje, gre za še nekaj veliko hujšega, za brezsramno in arogantno sekanje osnovnih demokratičnih pravic in uvajanje DIKTATURE! Janša hoče v svoje kabinet tožilko Brezigarjevo!! S svojimi potezami niti ne skriva več, da je boter na čelu mafijske države. Tako zelo je aroganten (ali pa že dokončno nor), da ga ne briga nič več - ne ustava ne zakonodaja ne vsaj minimalna pravila dostojnosti. Nič. prevaža se s privat letali, zlorablja svojega sina, insinuira in kreira osmrtnice za sina štabske dursovke za namen politične eksekucije nasprotnikov, ne hodi na sodišče, terorizira tožilstvo, krade še zadnje fičnike ubobožanim državljanom, gladko poruši 45 zakonov mimo vseh demokratičnih procedur, v štabu zaposluje razne petke in brezigarce kar tako, za naš denar, ukinja aukn, da bi pokradel še zadnje, kar imamo, kupuje brezpilotna vohunska letala in ... Ljudje, mi živimo v diktaturi. temu ni več moč reči drugače. to je DIKTATURA. Če ne bomo nič naredili, verjemite, ne bo kar minilo. To je šele začetek, kot vidimo, šele prvih sto dni.
prašek
01. 06. 2012 11.20
+9
Na vrsti ste mladi!!!!! Izborite si svoje pravice !!! Imate možnosti stavke , referenduma , ......
prašek
01. 06. 2012 11.20
+8
pacifik12
01. 06. 2012 12.38
-2
Pa dobro jutro, Slovenija je v diktaturi že najmanj od leta 1945.
Virginia Handerson
01. 06. 2012 10.54
+4
res rabimo pomoč javnosti, naj to pride ven, nismo vsi zdravstveni delavci enaki
BMWmunja
31. 05. 2012 23.21
+15
NEKOČ SMO SOVRAŽNIKA ISKALI ZUNAJ MEJA NAŠE NEKDANJE DOMOVINE JUGOSLAVIJE. IZKAZALO SE JE, DA IMAMO NAJVEČJEGA SOVRAŽNIKA MED SVOJIMI VRSTAMI ZNOTRAJ MEJA SFRJ. SEDAJ JE NASTOPIL TRENUTEK, KO SE ZGODOVINA ŽELI PONOVITI. NA NAS JE, ALI BOMO TO DOPUSTILI. REAGIRATI JE TREBA HITRO IN ODLOČNO, KAJTI SOVRAŽNIK, KI GA NISMO IZVOLILI, JE NEVAREN !!! ZUJF niso samo plače policistov ZA TISTE, KI ŠE NE VESTE: ZUJF POSEGA V PRAVICE IN DOLOČILA 39. ZAKONOV Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (VSI DRŽAVLJANI): poškodba na delu iz 100 na 90 % ... bolezen iz 90 na 80 % nega družinskega člana iz 80 na 70% znižanje brezplačnih zdravstvenih storitev, cen zdravil in zdravstvenih pripomočkov nekje tudi do 30% doplačila Zakon o nacionalni stanovanjski varčevalni shemi (MLADE DRUŽINE): ukinja subvencije mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega problema ukinja varčevanje Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin: (napaka v objavi gre za 10 in ne 11 člen) (VSI LASTNIKI NEPREMIČNIN) se ne obvešča več lastnika, ampak se objavi na spletu ni možnosti ugovora na izračun Zakon o vrtcih (STARŠI): plačilo 30% cene za drugega otroka, prej brezplačno Zakon o štipendiranju (STARŠI), ŠTUDENTI): ukinja se dodatek k štipendiji glede na povprečne mesečne dohodke na družinskega člana Zakon o urejanju trga dela (BREZPOSELNI): ukinja se nadomestilo, če zaradi bolezni delavec ni zmožen za delo se pravi, da ni upravičen do podaljšanja nadomestila socialne pomoči za čas nezmožnosti za delo denarno nadomestilo za brezposelnost se prve 3 mesece plačuje 80 % od osnove, nadalnjih 9 mesecev 60% od osnove (prej od 3. meseca naprej) po izteku tega obdobja pa 50% najvišni znesek nadomestila ne sme presegati 892 EUR, prej 1050 EUR Zakon o vojnih veteranih (VETERANI): odvzem pravice zdravniškega in klimatskega zdravljenja zvišanje starosti do pravic iz 50 na 55 let Zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti ŠTUDENTI, DELODAJALCI): obdavčitev študentskega dela it 12% na 23% - prejemniku plačilaž delodajalec, ki posredujejo začasna in občasna dela dijakom in študentom morajo v javni sklad namenjati namesto dozdajšnjih 25% fakturiranih sredstev kar 63% obračunanih sredstev v leti 2012 v letu 2013 pa kar 67% (s takšnim načinom ne bo nihče več zaposloval študentov) Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (STARŠI): s 1.9.2012 se ukinja dodatna subvencija malice, ki je pripadala na podplagi Zakona o šolski prehrani otroški dodatek se v srednjem razredu med 42 % in 53 % povprečnega dohodka na osebo znižuje Zakon o pokojninskem in inavalidskem zavarovanju (UPOKOJENCI): pokojnine in drugi prejemki se do 31.12.2012 ne uskladijo ob uveljavitvi ZUJF se pokojnine ustrezno znižajo (nad 622 EUR): 1. do 100 EUR če pokojnina znaša do 777,50 EUR 2. do 150 EUR če pokojnina znaša do 933 EUR 3. do 200 EUR če pokojnina znaša do 1088,50 EUR 4. do 250 EUR če pokojnina znaša do 1244 EUR 5. do 300 EUR če pokojnina znaša do 1450 EUR 6. do 350 EUR če pokojnina znaša več kot 1450 EUR ukinjanje letnega dodatka za rekreacijo nad 622 EUR pokojnine v celoti Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (STARŠI): zmanjšanje nadomestila za porodniško iz 100% na 90% Zakon o socialno varstvenih prejemkih (BREZPOSLENI): zniža se osnovni znesek minimalnega dohodka iz 288,81 EUR na 260 EUR z veljavnostjo do 31.12.2014 Zakon o sistemu plač v javnem sektorju, Plače, povračila stroškov in nekteri drugi prejemki v javnem sektorju (JAVNI USLUŽBENCI IN NJIHOVE DRUŽINE): do 1.1.2014 se plače ne uskladijo v skladu z rastjo življenskih potrebščin v letu 2013 ni delovne uspešnosti v letu 2013 ni napredovanja v plačnih razredih in v višje nazive za tiste, ki bodo v letu 2013 izpolnili te pogoje tisti, ki izpolnjujejo pogoje za napredovanje v letu 2012 napredujejo s 1.6.2013 zmanjšanje regresa za prehrano na 3,52 EUR potni stroški v višini 8% cene 95. oktanskega goriva, do razdalje 2 km se ne izplača, ome
BMWmunja
01. 06. 2012 05.49
+6
se ne izplača, omejitev zgornje višine stroškov na višino minimalne plače 763,06 EUR (neto 584,29 EUR) delodajalec mu lahko ponudi službeno stanovanje in če ga zavrne se mu izplačajo prevozni stroški od kraja službenega stanovanja in ne od tam kjer se dejansko vozi (razen če je ta kraj bližje kot je službeno stanovanje) izplačilo dnevnic samo nad 12 ur in to v višini 16 EUR Regres se izplača v letu 2012 v višini zmanjšani za predlog vlade, prav tako v letu 2013 znižajo se jubilejnje nagrade in se omeji na delovno dobo pridobljeno v javnem sektorju solidarnostna pomoč se izplača samo tistim, ki ne presegajo minimalne plače, zaradi bolezni pa se le-ta izplača šele po 6 mesečni zaporedni odsotnosti, solidarnostna pomoč ne pripada kadar gre za poškodbo pri delu zmanjšanje odpravnin ob odhodu v pokoj iz 3 na 2 znižanje plač za 8% po odpravi nesorazmerij Zakon o davku na dodano vrednost (VSI DRŽAVLJANI): davek na dodano vrednost se glede na primanjkljaj državnega proračuna lahko vsako nadalnje leto poveča do 3 % SMEŠNO - za intermeco: - DAVEK NA NEPREMIČNINE KATERE VREDNOST PRESEGA 1.000.000 EUR (hudo) - ODMERA DOHODNINE – za leto 2013 in 2014 bodo s 50% obdavčili tiste, ki prejemajo več kot 69.313 EUR prihodkov Res si dobro preberite in se zamislite nad ukrepi, s katerimi nas vlada želi jahati za vekomaj. Ne samo prebrat in zamahnit z roko, češ saj nimam otrok, moji otroci so že odrasli, saj nisem v penziji... in podobni izgovori. Ja, če nimaš otrok, jih nekoč boš imel/a, če so otroci odrasli, bo to prizadelo tudi njih oz. tvoje vnuke, če nisi v penziji, so mogoče tvoji starši v penziji in bo to prizadelo njih.... Zdravje je tudi neprecenljivo in da bi te takrat, ko si na bolniški, še bolj usekali po žepu? Ti bi to ugajalo? Meni ne! Sploh pa ne tista "solidarnostna pomoč ne pripada, če gre za poškodbo pri delu". Haloooooo!!!! Za 10 % nižja bolniška, če je piz-darija in si več kot 6 mesecev na nižji bolniški pa še solidarnostne miloščine ne bi dobil/a! OK, dost leporečenja, preberite in se zamislite.... v vsaki točki (alinei) lahko najdeš sebe, svoje otroke, vnuke, starše.... ZATO TOPLO POLAGAM NA SRCE: vzemite čas in stopite do najbližje UE, dajte svoj podpis za razpis referenduma.
BMWmunja
01. 06. 2012 05.50
+2
Mater, nikak da spravim drugi del komentarja gor....
ksenak2
01. 06. 2012 11.18
+1
verjetno imaš noter kakšen link na internetno stran ali pa kakšno grdo besedo
tali?ni tom
31. 05. 2012 22.41
+10
orko ! nikjer ne piše da bojo poslanci pa naš neverjetni predsednik vlade dobili minimalno plačo ki je itak preveč za njihovo popolnoma nedelo , pa nikjer ne piše da bojo razni kvazi ministri mel plače kot ena šivilja ker efektivni so nič proti eni šivilji , pa nič ne piše da bojo pobrali raznim "podjetnikom leta" pokraden denar pa še pa še ! po moje bi blo treba resnično resetirat slovenijo in nesposobno živelj vampirsko nagnat v kamnolome na čelo pa dat enga kmeta ki bo 1000% bolj vodil to zahojeno slovenijo ki ni vredna nekak naziva mati domovina ampak država beračev in sužnjev v kar jo je uspelo pripeljat akterjem zgodbe o uspehu ! sramota no ! in še imajo pogum nakladat prek kamer in naprej lagat ljudstzvu ! in gdo od navadne raje je vzel teh 50 milijard evrov ??? nihče , ampak pavleti,šroti,tovšaki in podobni člani zgodbe o uspehu in ti naj vračajo denar ki pa seveda ni vreden nič ker nima kritja ker noben na tem svetu nima kritja za izdan denar ki so ga dolžne države če razmišljamo logično in pošteno ! zato naj o tem premlevajo ekonomisti nekje na luni nas pa naj pustijo s temio pamfleti o recesiji pri miru !
etul
31. 05. 2012 22.33
+5
berem in berem komentarje mora bit hudo ko desni vladi uspeva skoraj nemogoče levica pa bije notranje boje in sploh ne opravlja svoje funkcije
lnterReflections
31. 05. 2012 21.06
+19
Spreglejte že enkrat, ne bodite ovce, varčevalni ukrepi so zato, da bi lahko: - Deutsche bank vrnili kredite (tako naročila teta Angela Merkel) - poslanci še naprej prejemali poslanska nadomestila - imeli 212 občin, namesto 60 ob osamosvojitvi (54% vaše dohodnine gre za financiranje občin, da lahko župani in podžupani igrajo pasjanso) - da bi lahko dali še naprej 30 milijonov EU za financiranje RKC (da vam župnik bere, kaj piše v Bibliji) - da bi lahko še naprej financirali polno nepotrebnih uradov in agencij (da uradniki lahko igrajo pasjanso)
hanoveranec
31. 05. 2012 21.36
-3
zakaj delavci v JS in JU prejemajo polne plače če pa delajo efektivno samo 3 ure na dan.........
korintos1
31. 05. 2012 22.06
+7
v službi so 8 ur. Zakaj se pa število ne zmanjša, to pa Janšo vprašaj, ker odpuščen ne bo niti eden.
etul
31. 05. 2012 22.30
-2
rkc dobi cca 2 miljončka ne širi lažne vere
hanoveranec
31. 05. 2012 22.44
-3
zakaj Pahor ni odpustil, saj je bil 3 leta na oblasti.... aja bulmastifi, pa še 4000 jih je več zaposlil, ker so bili levi volilci......
hanoveranec
31. 05. 2012 22.46
-3
ta european je butast.. ne vem od kod njemu 30 mil za RKC..... ojej
hanoveranec
31. 05. 2012 22.56
-1
kaj pa ko Slovenija črpa razna EU denarna sredstva v miljardah..... european..... za investicije in ostalo.. in ti bi hotel, da se ljubljanska občina širi na gorenjsko, da bi lahko Janković še več kradel, zato bi ti ukinil občine.......
tali?ni tom
31. 05. 2012 22.59
+2
hanoveranec slovenija ne črpa nobenga evropskega denarja ampak našega slovenskega ki ga nakazujemoi tja ! sam 50% dobimo najmanj manj nazaj ! kdaj si še videl da nemc da kaj zastonj pa to ???? dej se zbut !
hanoveranec
31. 05. 2012 23.58
-2
vo.u si, ti se zbud in se pozanimaj bolje........
I G N O R A N T
31. 05. 2012 20.34
+8
Se pezdirji obmolknejo
korintos1
31. 05. 2012 20.41
+13
kje je pa strokovnjak Pezdir, a je obupal nad svojim resetiranjem?
ico07@email.si
31. 05. 2012 21.22
+8
odkar se je izvedelo kako je žena dobila službo, je tiho
wizeman
31. 05. 2012 19.34
+16
kaj nam prinaša? Bedo in obup.
srebrnibreg
31. 05. 2012 19.35
+8
carradine
31. 05. 2012 20.11
+7
Vik Klas
31. 05. 2012 20.50
+5
Prava Vlada je v Bruslju,pri nas je samo izvršilna oblast.
Tonček Balonček
31. 05. 2012 18.45
+25
Sam še vedno ačkam na tistega junaka, ki bo uredil tajne finance, javne so že dolgo znane! A o tem pa niti glasu? Te "reforme" so popolnoam brez zveze, niti glasu ni o bogatinih in milijoinarjih, to je sramota! Ljudje pa kar verjamejo, takorekoč koit v Kristusa in božjomater, totalka brez zveze!!
Vik Klas
31. 05. 2012 20.53
+3
NI ga blo in ga ne bo,takega junaka,ki bi imel srebrno rit in zlatega picaka.
hanoveranec
31. 05. 2012 21.38
+2
I_LL_BE_BACK
01. 06. 2012 00.29
-1
Upajmo da bo to kaj pripomoglo da hokej na Jesenicah totalka ne umre.
Jules_Verne
31. 05. 2012 18.28
-1
Aha, tako torej ti varčevalni ukrepi sploh niso nekaj usodnega, sem mislil, da bo huje. V bistvu bo samo malo manj denarja za plače in nekatere druge socialne transferje. To je pa itak nepomembno, kajti denar in materialne dobrine pač ljudem niso več pomembne. Ljudje niso več avce in jih denar in potrošništvo ne zanima več. Sedaj je v modi trajnostni razvoj in ekologija, ne pa neka rast. Kolikor sem seznanjen vse drugo ostaja isto, gibljemo se lahko še vedno svobodno oz. gremo kamor hočemo, komet nas tudi nebo zadel, vsi 4 letni časi ostajajo, voda bo še zmeraj tekla, rastline bodo pa tudi še vedno uspevale in nebo bo še vedno modro. Torej se v bistvu nebo spremenilo nič.
titovka
31. 05. 2012 19.27
+4
rada bi vidla kako tebi denar nič ne pomeni????
Vik Klas
31. 05. 2012 20.21
+6
Denar ni vse....pravijo tisti ki ga nimajo.
srebrnibreg
31. 05. 2012 18.25
+15
Še sreča, da lahko ponosno hodim po naši deželi, ker ne spadam med tistih 70 procentov osmešenih kateri so bili lani proti reformam, sedaj jih pa njihovi idoli vseeno uveljavljajo.
Mr.JanHara
31. 05. 2012 20.32
-3
Hej curak, katerih 70 % (okrajšava za procent-pojasnilo bolj butastim) ti ga je lani uturilo? Daj izprdni se , junačino!
antitrust08
31. 05. 2012 18.20
+35
Nimajo javni uslužbenci visokih plač , ampak imamo v gospodarstvu prenizke !
prašek
31. 05. 2012 18.28
+17
Mr.JanHara
31. 05. 2012 19.23
+2
Kako bo Svetlana Makarovič, partizansko ime SLOVENCELJKA pretolkla mesec s 1.450 €. Aja, to bo imala za napitnino, stanovanje med kurnicami ji ostane subvencionirano, elektriko ima priključeno na javno razsvetljavo, menda, vodo pa na odtočni žleb kurnic.
hanoveranec
31. 05. 2012 18.05
-11
Zagotovo je za »pingvine« včerajšnji sporazum med vlado in sindikati nekakšna nočna mora, saj si je Janševa vlada s tem nedvomno utrdila položaj. Po drugi strani pa se zožuje obroč okoli Zorana Jankovića. Včerajšnji incident z grožnjami direktorici davčne uprave, da ji bodo ubili lastnega otroka, je spravil Jankovića v zelo neroden položaj, ne glede na to, da sam morda ni neposredno vpleten v grožnje. Tisto, kar povezuje Jankovića s tistim, ki je izrekel oz. zapisal takšne grožnje, je predvsem mentaliteta. O tem v današnji izdaji Financ piše tudi Stanislav Kovač, ki opozarja na nevarno podobnost Jankovićevih javnih nastopov z Miloševićevim »mitingaštvom« konec osemdesetih let, ko je svojim privržencem sporočal, češ vas pa že nihče ne bo tepel. »Dobro vemo, kako se je končalo takšno rožljanje z vojaško retoriko na Miloševićevih mitingih resnice - v družbenem kaosu in vojni. Zato je skrajni čas, da se v javnem interesu mlade slovenske države odpre vprašanje: kdo bo ustavil Zorana Jankovića?« se sprašuje Kovač. Še sreča, da se je Janševa vlada izkazala za veliko bolj fleksibilno, kot je bila videti povsem na začetku mandata. V napornih pogajanjih s policijo se je tudi minister za notranje zadeve Vinko Gorenak, ki je še nedavno dvigoval temperaturo v policijskih vrstah, pametno umaknil v ozadje in vajeti v roke povsem prepustil kolegu Andreju Vizjaku, ki ima ministrske izkušnje že iz prve Janševe vlade, le da tokrat vodi resor za socialne zadeve, ki mu, tudi glede na izobrazbo in dosedanje delovne izkušnje, verjetno precej bolj leži kot gospodarstvo. Vlada je namreč na ta način vzela veter iz jader vsem tistim, ki so iskali priložnost za kakršne koli politične prevrate. Manevrski prostor tranzicijske levice je tako precej bolj zožen. Še en razlog več za »potres« v Murglah.
srebrnibreg
31. 05. 2012 18.26
+9
Seveda je nočna mora, če so pa policaji dobili več kot bi si lahko sploh kdo mislil.
Tonček Balonček
31. 05. 2012 18.43
+8
vTA lada je naša rešitev, takorekoč božji dar! Zakaj ej bog tako krivičen, d aje uničil mariborsko škofijo in daje upanje vsem drugim, ki jih vodi Ivek?! Gre za eš en skrivni božji načrt ali le za Njegovo milost?!
Mr.JanHara
31. 05. 2012 19.29
+1
So dobili policaji, pa še bodo. Nekaj sto jih bo foralo v penzijo po kratkem postopku, ker izpolnjujejo pogoje. Potem bodo lahko šli h hajduku111 na dodaten diskriminatorski zaslužek. Pa še kakšno batino bodo zaslužili v kakšnem lokalu.
korintos1
31. 05. 2012 20.45
+1
hanoveranec
31. 05. 2012 17.55
-16
Če pridejo zdaj nekdanji partijski veljaki in Jankovića prosijo, naj kandidira za naskok na mesto predsednika vlade, mu s tem izrazijo veliko priznanje v smislu »ti si naš človek, vse, kar delaš, je v redu«. Velika uganka je, od kod imajo ti ljudje še tako velik vpliv. Sklicujejo se na stare ideale socialne države, ljudje pa ne vidijo, da gre za v primeru Jankovića za turbokapitalista. V zvezi z zadnjimi razkritji poslovanja Zorana Jankovića in z njim povezanih oseb psiholog dr. Bernard Stritih ugotavlja, da je v Sloveniji pri velikem delu prebivalstva razširjeno razmišljanje »četudi nekateri pravijo, da krade, je iznajdljiv pa še kaj zgradi za nas«. V Nemčiji bi takega politika ugotovitve podobne davkarije verjetno stale politično kariero, po mentaliteti, bližji Italiji, najbrž ne bi bilo tako. Integracija nemške družbe poteka s pomočjo pravne države, urejene ekonomije, bančništva … v Italiji pa obstajajo poleg teh mehanizmov še drugi integracijski mehanizmi. Ti so blizu tistim iz časa fevdalizma, ko so zemljiški posestniki in pomembneži ščitili dejavnosti, ki so bile njim v prid. Pri tem so se povezovali v mreže, saj je šlo za pomembne stvari. Podobno se dogaja tudi v Sloveniji: partija je bila mentor vsem družbenim podskupinam, pri ščitenju svojih družbenih interesov je znala prikrojiti zakone, po katerih so sodili ljudi. Pri nas je iz tega časa ostala mentaliteta, da je nekaj lahko kriminalno dejanje, toda še vedno družbeno sprejemljivo. Tak primer je mogoče tudi klientelistično vodenje Mercatorja, pri katerem je bila družba oškodovana. Nekateri ljudje iz prejšnje nomenklature se kažejo kot varuhi nacionalnega interesa, kar je zelo nevarno, saj se zdi, kot da je družbeni interes neodvisen od splošnih pravnih in ekonomskih zakonov. Razlog, zakaj je ta miselnost pri ljudeh še vedno prisotna, Stritih vidi v idealiziranem spominu, da je partija res vladala s trdo roko, a se je državljanom standard počasi zviševal, bil je red. Če pridejo zdaj nekdanji partijski veljaki in Jankovića prosijo, naj kandidira za naskok na mesto predsednika vlade, mu s tem izrazijo veliko priznanje v smislu »ti si naš človek, vse, kar delaš, je v redu«. Velika uganka je, od kod imajo ti ljudje še tako velik vpliv. Sklicujejo se na stare ideale socialne države, ljudje pa ne vidijo, da gre za v primeru Jankovića za turbokapitalista. Dejstvo, da pri nas ljudje še vedno s ponosom nosijo peterokrake rdeče zvezde, po besedah Stritiha priča, da gre za neversko konservativnost, nagnjenje k totalitarizmu. Tu se skriva velik del odgovora, zakaj ima Janković tako veliko podporo, saj kaže znake prikritega totalitarnega politika.
Differo Vexo
31. 05. 2012 18.04
+15
kot pol nemec in pol madjar ti bom nekaj povedal belcek. preziram te, tebe in tebi podobne... izdajalcev
Differo Vexo
31. 05. 2012 18.04
+11
ne maramo in ne sprejemamo med svoje vrste !
Mr.JanHara
31. 05. 2012 19.32
+0
Dija84
01. 06. 2012 09.16
+6
totalitarni politik???? Mar ni JJ tisti, ki je na silo prišel na oblast???? Pa še to: Tito nam je dal streho nad glavo, če ga ne bi bilo, še tega ne bi imeli!!!!!! Mar ti spiš na ulici??? 20 let gledamo tisto plešo, učinka pa nobenega. Naj gre prosim v penzijo, dam pol plače, sm da nam ne sere po državi
nogomet12
31. 05. 2012 17.05
+19
hanoveranec : pa knjigico 10+100=110 praznih listov
prašek
31. 05. 2012 17.10
+13
hanoveranec
31. 05. 2012 17.43
-10
Tito se je zadolževal, da je imel socialni mir in da ste si vi lahko zidali hiše in kupovali vikende na morju, sedaj pa mi to plačujemo....... da vas ni sram!
hanoveranec
31. 05. 2012 17.45
-8
biblijo baje piše Janković na DURS.... ahahahahahahahahah
srebrnibreg
31. 05. 2012 18.19
+12
Pametnjakovič povej kakšen je bil dolg na prebivalca v Jugi pod TITOM in kakšen je sedaj.
titovka
31. 05. 2012 19.19
+9
...ZA KOLIKO SE JE PA JANŠA ZADOLŽIL ZA VREME SVOJE VLADAVINE V LETI 2004-2008???
Mr.JanHara
31. 05. 2012 19.34
+5
Pametnjakovič, povej kakšen je bil dohodek na prebivalca v Jugi. In pakuj kofere, stiglo vreme da se rastanemo! Pa srečno Kekec s dugu stranu Drine.
Mr.JanHara
31. 05. 2012 19.35
-3
titovka, prosi Boga, da nama pustijo penzjon!
srebrnibreg
31. 05. 2012 19.39
+6
Kaj ima dohodek veze, če si pa za tisti denar dobil skoraj dvakrat več kot sedaj. Za dobre tri delavske plače si lahko opremil eno kuhinjo kaj pa sedaj? Pa srečno, če greš iz naše domovine.
korintos1
31. 05. 2012 20.44
+6
hanoveranec potem te pa SDS dobro plača na term forumu, da lahko pokrivaš dolgove bivše Juge. Samo haraj.
El Koronito
31. 05. 2012 17.05
+12
Ves denar ki so ga po navodilih IMF in ECC pobrali od revežev (varčevalni ukrepi), gre za njihove obresti, ki jih itak ne bomo mogli nikoli odplačati. Dolar bo padel v roku enega leta in to bo cela štala. Janša & Co so samo klovni, ki nimajo blage veze kaj se na svetovnem prizorišču dogaja in gledajo smo na svoje koristi. Jeb€ se njim za narod. Če si hočete dobro, se znebite vse papirnate navlake (delnice, vrednostni papirji ipd) ter kupujte zlato in srebro. Ne hranite ga v bankah !!! Papirnati denar bo postal ničvreden. Pripravljajte se, kot da bo jutri vojna (invazija Irana je samo še vprašanje časa). Police s hrano se bodo spraznile v parih urah, ko pride do panike. Največji problemi s hrano, vodo in kurjavo bodo v urbanih predelih. Zagotovite si mesto nekje na podeželju, da boste lahko prehranili svoje družine. Učite se praktičnih znanj in kmetovanja, kajti le ta vam bodo omogočila lažje preživetje. Če ne verjamete pa le poglejte malo čez planke. Na svidenje v naslednji vojni.
hanoveranec
31. 05. 2012 17.01
-11
Jugoslavijo je dokončno in popolnoma uničila "stabilizacija oziroma drastično varčevanje, na katero je bila država prisiljena zaradi prevelikega zadolževanja v osemdesetih“. Voditelj Josip Broz Tito je namreč v preteklosti očitno kupoval mir, to pa je izredno zadolžilo državo. Ob prvih nestabilnih razmerah, tako finančnih kot političnih, pa so se začeli temelji države majati. Treba je bilo plačati račune, poleg njih pa je ljudi po žepu udarilo varčevanje, ki ga je ukazala država. Vzdušje v državi se je drastično spreminjalo.
nogomet12
31. 05. 2012 17.05
+13
titovka
31. 05. 2012 19.22
titovka
31. 05. 2012 19.25
+10
hanoveranec....ti taisit, ki so uničili jugoslavijo sedaj uničujejo slovenijo!!!!
Robert Flisar
31. 05. 2012 16.33
+25
Poslanci,direktorji,in ostali na velikih položajih pa bodo imeli isto plačo dalje.Bodo trgali javnemu uslužbencu,ki je imel z potnimi in malico približno 1000 evrov plače,a sedaj bo dobival nekje 800 evrov vse skupaj.A Janša bo še vedno imel 6672 evrov mesečne plače,zakaj pa njemu ne bi vzeli teh 8 odstotkov od plače,ki nanese nekje 615 evrov,.A potem bo rekel da ne bo mogel preživeti,z 6000 tisočaki,a oni z 500 evri pa lahko.Evropska Unija nam je prinesla samo slabo,v vseh pogledih.Ki bodo tdili drugače,pa si kar naprej naj zatiskajo oči,ker verjemite bo še slabše,ko bomo ostajali brez služ,brez takšnih in onakšnih socialnih pomoči.
Robert Flisar
31. 05. 2012 16.27
+17
po eni strani smo si sami krivi,ker kot vedno volimo eni in iste ljudi,zakaj enkrat ne bi volili,kakšno novo ustanovljeno stranko,ki do zdaj ni imela kakšne pomembne besede v parlamentu.Kako je bilo na zadnjih volitvah,volitve je dobil Jankovič,a ni mogel sestaviti koalicije.Zakaj ne,ker če bi Jankovič bi na čelu vlade,Janša,Pahor,in ti ostali,ki nam sedaj grenijo življenje,ne bi mogli počet to,kar zdaj počnejo.A Slovenci,resnici na ljubo,smo prebojazljiv narod,govorimo vse mogoče,ko pa bi trebalo kaj storiti stisnemo rep med noge.Mogoče bo nas vse Slovence,sedaj izučilo,da tile ki so bili od osamosvojitve na vladi,Sloveniji niso prinesli nič dobrega,le slabo,in upam,da bomo Slovenci enkrat za vselej prišli k pameti.Če pa ne bomo,pa volimo dalje Janšo,Pahorja,in vse ostale,ki nam sedaj grenijo življenje.