Veljati začenja nov zakon o voznikih, bo povečal varnost prometa?

Veljati začenja nov zakon o voznikih. Poleg uskladitve z evropsko direktivo prinaša tudi prenovo določb, ki urejajo usposabljanje kandidatov za voznike v šolah vožnje, s čimer naj bi se povečala varnost cestnega prometa.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Nov zakon o voznikih spreminja in dopolnjuje vsebine s področja usposabljanja kandidatov za voznike motornih vozil v šolah vožnje, izvajanja programov dodatnih usposabljanj za voznike motornih vozil, strokovnega in inšpekcijskega nadzora nad šolami vožnje in izvajalci programov dodatnih usposabljanj, elektronskega vodenja podatkov, potrebnih za izdajo vozniškega dovoljenja na enem mestu ter sklenitve sporazuma o vzajemnem priznavanju vozniških dovoljenj s tretjimi državami.

Predpisuje pogoje za izvajanje usposabljanja kandidatov za voznike motornih vozil. Odločbo o registraciji šole vožnje bo izdala agencija za varnost prometa, ki bo tudi vodila register šol vožnje. Kot so že ob predstavitvi zakona poudarili na vladi, zagotavljanje kakovostnega usposabljanja bodočih voznikov bistveno vpliva na splošno prometno varnost, pri tem pa so poudarili, da je največ prometnih nesreč s hudimi posledicami ravno med mladimi vozniki.

Za novince v kategorijah A2 in A oz. motorna kolesa pa je po novem obvezno dodatno usposabljanje za voznike začetnike, čeprav so ta program pred tem že opravili za kategorijo.

Avtošola

Zakon prinaša tudi prenovo določb o usposabljanju za voznike avtošol. (Foto: Thinkstock)

Zakon poskuša v prihodnje preprečiti tudi nepravilnosti, kot so bile tiste, ki so jih razkrile policijske preiskave v avtošolah iz leta 2013. Tako se po novem šola vožnje, ki bi bila izbrisana iz registra šol vožnje zaradi neizvajanja usposabljanja v skladu s tem zakonom in predpisi, izdanimi na njegovi podlagi, še tri leta po tej prepovedi ne bo mogla znova vpisati v register šol vožnje.

Spreminjajo se tudi pogoji za opravljanje dejavnosti izobraževanja kandidatov za pridobitev vozniškega dovoljenja. Poleg tega se bistveno spreminja ureditev delovnih razmerij učiteljev vožnje, učiteljev predpisov in strokovnih vodij šol vožnje. Po veljavnih predpisih so kadri v šoli vožnje delo opravljali na podlagi pogodb o zaposlitvi in na podlagi podjemnih pogodb. Po novem bo to razmerje mogoče le še na podlagi sklenjene pogodbe o zaposlitvi. Šole vožnje morajo pogodbena razmerja z zaposlenimi urediti v pol leta.

Podaljšuje se tudi rok za zamenjavo vozniških dovoljenj na obrazcih, izdanih pred julijem 2009. Nov rok za menjavo je 19. januar 2023. Ureja se tudi ena od temeljnih zahtev za izdajo vozniškega dovoljenja – običajno prebivališče, ki je kraj, kjer oseba živi najmanj 185 dni v tekočem letu.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 76
inowu 13.01.2017 17:34:32
noben zakon ne bo povečal varnosti na cestah....samo v šolah jih ne naučijo skoraj nič.ko mulo dobi pildek pa 100 na uro.
KASL 14.01.2017 14:00:51
Kdo jih bo pa nauču, inštruktorji jih že v AŠ učijo parkirat po avtobusnih postajah! Policajem plače JURJA + glede na uspešnost pa VSE po vrsti kaznovat ki delajo prekrške, neglede kdo je!
Več komentarjev