Slovenija

Veniger: Kljub slabim finančnim razmeram in težkim pogojem je policija vse bolj uspešna

Ljubljana, 07. 05. 2014 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija je tudi po zaslugi policistov še vedno ena najvarnejših držav, pravi Veniger, ki je zadovoljen zlasti s preiskanostjo umorov in ubojev, ki je skoraj 100-odstotna, ter posilstev. A letos bo policija za delovanje nujno potrebovala dodatnih 10 milijonov evrov, sicer se lahko "zgodi kolaps sistema", opozarja.

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je na novinarski konferenci, na kateri so predstavili delo v letu 2013, povedal, da je policija lani delovala v zaostrenih finančnih razmerah, kljub temu pa je bila pri delu bolj uspešna kot leta prej. Lani so policisti obravnavali največ kaznivih dejanj do zdaj, pri tem pa dvignili njihovo preiskanost.

Po besedah Venigerja so tako preiskali 47,2 odstotka vseh kaznivih dejanj, pri čemer je zadovoljen zlasti s preiskanostjo najtežjih kaznivih dejanj, kot so umori in uboji, ki so preiskani skoraj 100-odstotno, ter posilstev.

Marjan Fank, Stanislav Veniger in Srečko Jarc so predstavili rezultate dela policije v letu 2013.
Marjan Fank, Stanislav Veniger in Srečko Jarc so predstavili rezultate dela policije v letu 2013. FOTO: Policija

Posebno pozornost je po njegovih besedah policija posvetila pregonu gospodarskega kriminala in korupcije. Tako je delež gospodarske kriminalitete lani znašal 17,4 odstotka vseh kaznivih dejanj, kar je največ v zadnjih petih letih, lani pa so začeli tudi s popolnjevanjem enot za pregon gospodarskega kriminala in za to področje zaposlili 51 novih ljudi.

Na področju prometa se po besedah generalnega direktorja varnost počasi, a vztrajno izboljšuje, kljub temu pa je Slovenija po številu mrtvih še vedno slabša od evropskega povprečja. Zmanjšuje se tudi število kršitev predpisov o javnem redu.

Izjemno ponosen sem na svoje sodelavce, ki delajo tako dobro v teh nezavidljivih razmerah. Stanislav Veniger

V prihodnje namerava policija svoje aktivnosti ciljno usmeriti v preprečevanje ropov in drznih tatvin na avtocestnem križu, preprečevanje tatvin vozil, ki se povečujejo, preprečevanju trgovine z drogami in preprečevanju nasilja na športnih prireditvah. Zlasti pri slednjem imajo veliko težav. Problematični so predvsem navijači nekaterih nogometnih klubov, za katere je potrebno aktivirati veliko policistov, ki državo tudi veliko stanejo, je povedal Veniger. Ob tem pa je postregel s statistiko, da je policija do zdaj prepoved udeležbe na športnih prireditvah za eno leto izrekla 35 osebam. Je pa direktor Uprave uniformirane policije Srečko Jarc kot varnostno zgodbo o uspehu označil lansko evropsko prvenstvo v košarki, ki je potekalo v Sloveniji, saj so policisti za varnost prejeli številne pohvale.

Po oceni Venigerja je Slovenija tudi po zaslugi policistov danes še vedno ena najvarnejših držav. Je pa opozoril, da delujejo v zelo zaostrenih finančnih razmerah in da bo policija za svoje delovanje letos nujno potrebovala dodatnih 10 milijonov evrov, sicer se lahko "zgodi kolaps sistema". Trenutno imajo denarja za devet mesecev, torej do septembra, pogovorih o dodatnih sredstvih s pristojnimi organi pa že potekajo.

Po besedah Venigerja je problematičen zlasti vozni park, saj ima polovica avtomobilov prevoženih že več kot 250.000 kilometrov. Dotrajane in energetsko potratne so tudi nekatere stavbe, informacijska oprema je zastarela in preobremenjena. Sicer pa se število zaposlenih v policiji zmanjšuje. Samo lani se je zmanjšalo za 188, je povedal.

Direktor Uprave kriminalistične policije Marjan Fank je nekaj besed namenil tudi lanskim odmevnim hišnim preiskavam, kot so bile preiskave povezane z bankami in gradnjo Stožic. O podrobnostih sicer ni želel govoriti, je pa povedal, da so bile v večini omenjenih preiskav vložene kazenske ovadbe. Povedal je še, da se je lani število hišnih preiskav povišalo, prav tako se je povišalo število zahtevkov za zavarovanje in odvzem nezakonito pridobljenega premoženja. Dodal je tudi, da s tožilstvom zelo dobro sodelujejo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bananistan
07. 05. 2014 17.34
+4
zelo uspešni nimam kaj reč samo da so tisti ki so zafurali državo še vedno prosto hodijo po naši prelepi deželici.
24uric
07. 05. 2014 17.08
-1
...potem pa ne rabijo novih avta da se ne bodo polenili
macek_garfield
07. 05. 2014 16.24
+5
... jaz pa podpiram policaje ... tiste na terenu ... saj so tudi lumpi v policiji ... ampak ... vecina jih je zelo korektnih ... ce pa je oseba v postopku arogantna, nasilna, pod vplivom drog in alkohola in se ne zna obnasat ... me prav zanima, kako bi vi odreagirali ... na taksne provokacije ... kapo dol ...
prašekk
07. 05. 2014 15.42
+3
Veniger , malo več poudarka dajte tajkunom. Njihova dejanja raziščite najprej. Vsi kriminalisti naj se jim posvetijo .
prašekk
07. 05. 2014 15.43
+3
Gospodarski kriminal je najhujši in najteže ga je dokazati. Ampak zaupam naši policiji.