Slovenija
Oglas

Veronika Webner ponovno na sodišče

Ljubljana, 29. 10. 2014 06.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dne 31. 10. 2014 bo ga. Webner zaslišana pri preiskovalnem sodniku na podeželskem sodišču v Črncih pri Mostu, natančno ob 18. uri.

Čarovnice pri Mostu - 2
Čarovnice pri Mostu - 2 FOTO:

Zanimiv primer izhaja iz vasi Črnci, kjer je bila leta 1699 zaslišana ga. Webner. Do obtožnega predloga zaradi čarovništva ni prišlo, kljub temu da je bila dvakrat prevedena k preiskovalnemu sodniku na zaslišanje. Webnerjevo so v letu 1699 zaradi domnevnega čarovništva in zato, ker naj bi doma imela škrata, ki so ga sosedje večkrat videvali v podobi škopnika (šopu goreče slabe podobno bitje, ki leta ponoči; škopnik tudi prinaša nesrečo), ko je priletel in odletel v Webnerjevo hišo, privedli pred sodišče. Prijava je bila na deželsko sodišče Gornja Radgona podana že dvakrat in obakrat je bila obtožena izpuščena, kar je med podložniki povzročilo veliko vznemirjanje. Grofico so zato tujci kot domači podložniki oblegali s pritožbami, da je treba zadevo pred deželnim sodiščem raziskati, saj naj bi jim škrat nosil hrano, mleko in druge stvari. Kot že navedeno, je bila osumljenka po izpovedi prič na koncu oproščena.

Tole je samo ena izmed resničnih zgodovinskih dogodkov, ki so se dogajali leta 1699 v vasi ČRNCI v Apaški Dolini, kjer bo poleg tega še prikazano veliko zanimivega, povezanega z srednjeveškimi dogodki in čarovništvom.

Dogajalo se bo 31.10.2014 in sicer s pričetkom ob 10. uri: http://www.carovnice.si/prireditev/

Čarovnice pri Mostu - 3
Čarovnice pri Mostu - 3 FOTO:

ČAROVNICE PRI MOSTU V APAŠKI DOLINI so že tradicionalne in vsakoletno močno obiskana prireditev, ki se odvija na sami meji med Slovenijo in Avstrijo, tako da vsako leto pritegne nekaj 1000 ljudi, da si ogledajo ta spektakel.

Celotno prizorišče in okolica je srednjeveško čarovniško okrašena, kajti le tako lahko pričaramo leto 1699.

Velik poudarek je na otroških delavnicah, kjer si lahko otroci sami izdelajo svoj čarovniški kostum ostale pripomočke. Prav tako so z nami tudi vitezi, pri katerih bodo lahko otroci streljali z loki, sabljali in zajahali konje.

Ob 18. uri pa bo ulov ter sojenje s sežigom čarovnice.

Ob 19.00 VELIKI MEGA OPEN AIR KONCERT NEDA UKRADEN

Čarovnice pri Mostu - 1
Čarovnice pri Mostu - 1 FOTO:

Pričarajte si nepozaben dnevni izlet in se vrnite v leto 1699. To je dogodek, ki ga enostavno ne smete zamuditi.

ČAROVNICE PRI MOSTU ČRNCI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1