Slovenija

Veseli december je pred vrati. Se boste podali v mestna središča? Preverite program dogajanja!

Ljubljana, 27. 11. 2014 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Pred nami je praznično obarvan december. Tudi letos bo na ulicah slovenskih mest zelo pestro, odmevali bodo napevi, dišalo bo po čaju in kuhanem vinu. Program prireditev je bogat, zato preverite katere se vam splača obiskati, in kje lahko preživite silvestrski večer.

Okrašena Ljubljana
Okrašena Ljubljana FOTO: Reuters

V slovenskih mestih se intenzivno pripravljajo na tako imenovani veseli december. Nekatera mesta se bodo v praznično preobleko ovila že konec tega tedna, preostala pa do konca naslednjega. Po mestnih ulicah bodo tudi letos odmevali napevi, dišalo bo po čaju in kuhanem vinu. Program prireditev je bogat, preverite katere se splača obiskati!

V Ljubljani bogat glasbeni program, lučke bodo prižgali naslednji teden

Praznično osvetlitev v središču Ljubljane bodo tudi letos prižgali 3. decembra, tokrat v okviru prireditve Začetek prešernosti ob 17.15 na Prešernovem trgu. Istega dne se bo tam začel tudi Miklavžev sejem, na Bregu, Cankarjevem nabrežju, Kongresnem trgu ter prav tako na Prešernovem trgu pa še praznični sejem.

Okrašena Ljubljana - 10
Okrašena Ljubljana - 10 FOTO: Damjan Žibert

Na Pogačarjevem trgu se bo praznični sejem začel dva dni prej, trajal pa bo do 31. decembra. Na ostalih lokacijah se bo sejem končal 1. januarja. Stojnice bodo obratovale od 10. do 23. ure oziroma do polnoči, je na novinarski konferenci povedala v. d. direktorice javnega zavoda Turizem Ljubljana Petra Stušek. Miklavžev sejem se bo končal že prej, in sicer 6. decembra, otroke pa bo dan prej na sprevodu po Krekovem, Mestnem in Prešernovem trgu obiskal tudi Miklavž.

Turizem Ljubljana v času praznikov pripravlja tudi druge prireditve, med drugim nastope pevskih zborov ljubljanskih osnovnih šol, sprevode dedka Mraza, ulično gledališče ter ustvarjalne delavnice za otroke na Kongresnem trgu.

Na Novem, Kongresnem in Pogačarjevem trgu ter na Trgu francoske revolucije napovedujejo tudi glasbeni program. Na Novem trgu bodo med 16. in 25. decembrom med drugim nastopili Fake Orchestra, Nula Kelvina, Adi Smolar in Uroš Perić kvartet. Na Kongresnem trgu so med 26. decembrom in 1. januarjem med drugim predvideni Parni valjak, Andrej Šifrer, Big Foot Mama, Siddharta ter Danijela. Na Pogačarjevem trgu bodo nastopili tudi Ansambel Ponos, Mladi gamsi, Slovenski muzikantje in Jovi Bend, na Trgu francoske revolucije pa med drugim Počeni škafi, Hladno pivo ter Hellcats.

Silvestrovanje v Ljubljani - 3
Silvestrovanje v Ljubljani - 3 FOTO: Damjan Žibert

Kje boste silvestrovali?

Silvestrovanja bodo v Ljubljani na Kongresnem, Mestnem in Pogačarjevem trgu ter na Trgu francoske revolucije. Na Kongresnem trgu bo ob 16. uri naprej silvestrovanje za otroke, ob 21. ure naprej pa bodo nastopili Nuša Derenda, Alenka Godec, Jan Plestenjak in Gadi.

Tudi na drugih lokacijah se bodo silvestrovanja začela ob 21. uri. Na Mestnem trgu bodo nastopili Oto Pestner, Manca Špik in Substituti ter Alfi Nipič, na Pogačarjevem trgu pa Ansambel Poljanšek ter France in skupina Krila. Na Trgu francoske revolucije so napovedani Karmakoma, Blaž, Happy ol' Mcweasel, Borghesia ter Noctiferia.

Ob polnoči bodo na Ljubljanskem gradu sprožili ognjemet, za katerega so po besedah Stuškove letos odšteli manj kot 4000 evrov. Pojasnila je, da bosta tudi letos pripravljeni dve različici, za jasno in oblačno vreme.

Na silvestrsko noč pričakujejo vsaj 3000 nočitev turistov

Za sofinanciranje decembrskega programa je iz občinskega proračuna namenjenih 113.000 evrov, del stroškov pa bodo pokrili donatorji, je povedala Stuškova, ki napoveduje, da bo na silvestrsko noč v Ljubljani realiziranih vsaj 3000 nočitev turistov. Za celo leto sicer računa na milijon realiziranih nočitev.

Ljubljanski župan Zoran Janković pa je na novinarski konferenci povedal, da bo od 3. decembra za vožnjo mestnih avtobusov ponovno odprt del Slovenske ceste. Po njegovih besedah bo odprto tudi novo parkirišče pri nekdanjem Šumiju, sicer pa bo decembra in 1. januarja del dneva mogoče brezplačno parkiranje na Vodnikovem trgu.

Praznični december v Mariboru - 5
Praznični december v Mariboru - 5 FOTO: Mia Media

Maribor bo praznično zasvetil že ta petek

Štajersko prestolnico bo praznično decembrsko vzdušje zajelo že ta petek, 28. novembra. Prižig lučk se bo pričel ob 17. uri na Trgu generala Maistra, in sicer z nastopom otroškega pevskega zbora. Nadaljeval se bo na Trgu svobode, kjer bodo nastopili Koledniki AFS Študent, sporočajo predstavniki mariborske občine. Povorka se bo nato nadaljevala do Trga Leona Štuklja in končala na Slomškovem trgu, z ogledom predstave Ana Plemenita - festival ognjenih ambientov in luči.

Številni organizatorji so za prihajajoči december tudi letos pripravili bogat program delavnic, sejmov, koncertov ter drugih prazničnih prireditev, leto pa bodo tudi letos zaključili s številnimi silvestrovanji na prostem. Osrednje silvestrovanje bo potekalo na Trgu Leona Štuklja, kjer bosta za zabavo poskbeli glasbeni skupini Mi2 in Karneval band.

Več podrobnosti o programu najdete v priponki pod člankom.

Ognjemet v Ljubljani - 1
Ognjemet v Ljubljani - 1 FOTO: Matjaž Vogrinec

Sredi Kopra 12 metrov visoko novoletno drevo, lučke bodo utripale po glasbi

Tudi v Kopru se pripravljajo na december. V teh dneh v mestu pospešeno postavljajo praznično okrasitev, mesto pa bo v soju novoletnih luči zasijalo prihodnji petek, 5. decembra ob 17. uri. Kot so povedali v Mestni občini Koper, se nekaj novosti obeta na Titovem trgu, kjer bodo v začetku prihodnjega tedna postavili 12-metrsko novoletno drevo, na katerem pa bodo letos prvič praznične lučke zažarele na glasbeno spremljavo. Prav tako bo tudi letos praznična glasba čarobno vzdušje pričarala na koprskih ulicah v mestnem jedru.

Sicer pa bo med 5. in 7. decembrom na Titovem trgu precej živahno, saj bo te dni tam potekal Miklavžev sejem, ki letos prinaša številne novosti. Slednjega bodo poleg številnih izvirnih stojnic zaznamovale delavnice za otroke, plesni nastopi in animacije, otroške predstave, stand up komedije in še bi lahko naštevali.

Letošnja novost je tudi skupna akcija Komunale Koper, Mestne občine Koper in Zavoda Koper Otok "Prinesi odpadek-odnesi nagrado", s katero želijo ljudi spodbuditi k ločevanju in zbiranju kosovnih odpadkov ter opozoriti na dodano vrednost nakupovanja v koprskem mestnem jedru. Žrebanje nagrajencev akcije, bo v soboto, 6. decembra, ob 11. uri na Titovem trgu.

Novost so tudi posebni organizirani vodeni strokovni ogledi sakralne dediščine Kopra, ki bodo na sporedu v soboto, 6. decembra, in nedeljo 7. decembra, ob 11. in 15. uri. Za strokovni vodeni ogled bo treba odšteti pet evrov na osebo, ker je število mest omejeno, pa vsem zainteresiranim zanje v Mestni občini Koper svetujejo hitro prijavo v TIC-u Koper (Pretorska palača). Miklavžev sejem se bo zaključil v nedeljo, ko bodo ob 17. uri trg preplavili znani obrazi - Tomaž Klepač, Ana Marija Mitič, Matjaž Kumelj in Vlado Pilija, ki so širši javnosti znani iz televizijskega šova Znan obraz ima svoj glas.

S 1. decembrom bo praznično zasvetil Ptuj

Veseli december se bo s številnimi decembrskimi prazničnimi prireditvami in božično-novoletnim sejmom v okviru Ptujske pravljice, pričel v ponedeljek, 1. decembra. Na ta dan bodo namreč ob 18. uri na Mestnem trgu pričeli s prižiganjem lučk. Program prireditev, ki si ga lahko ogledate v priponki pod člankom, je bogat, pravijo in dodajajo, da ga bodo sproti dopolnjevali.

Celje se bo odelo v praznične barve to nedeljo

Kot so sporočili z mestne občine Celje, bo mesto v prazničnih barvah zasijalo to nedeljo ob 17. uri. Osrednji dogodek bo potekal na Glavnem trgu, prižgali bodo luči, sledil pa bo koncert Extra banda Glasbene šole Celje. V petek, 5. decembra, bo otroke obiskal Mikalvž, v prihodnjih dneh pa se bodo zvrstile še številne druge praznične prireditve in koncerti. Celjani se bodo lahko na silvestrovo na Krekovem trgu zavrteli na viže Modrijanov.

Praznični program v Ljubljani
Čarobni december v Mariboru
Pravljično Celje (program prireditev)
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
28. 11. 2014 08.53
+4
Včasih je bil res veseli december,zdaj,ko so nam zaj...li državo pa se nimaš zakaj veseliti
no9
28. 11. 2014 08.08
+0
mentaliteta LJ ... včerajšni infarkt in komolčenje v BGju pri odprtju 47 LIDLA v SLO... LIDLA !!!! hahahahahaha kake nebuloze... nje?
no9
28. 11. 2014 08.09
+3
vaše lučke in kostanj po 5eur si pa porinte v žemljico
hotchilipoper
28. 11. 2014 08.50
+0
redtzui
28. 11. 2014 02.35
+2
ze 10 let ista okrasitev
c00kies
27. 11. 2014 23.39
+1
Mestna središča... kot da ga Maribor ima? še McDonalds se seli -.-
Jebiga009
28. 11. 2014 05.45
+1
binmister
27. 11. 2014 17.12
+9
Ne rabite že reklamirati in bobnati o veselem decembru kajti za ene družine že nekaj let ni več veselja kaj šele december .Tiste ki so izgubili ne po svoji krivdi službe je celo leto turobno in se nimajo čemu veseliti .Spomnimo se tudi na njih pred vsem pa ubogih otrok ker pod smreko ne bo nič .Eni se pa utapljajo v nakradenem denarju
Shark51
27. 11. 2014 15.06
+7
A nebi bilo bolje, da bi šel ta denar za reveže
tepee
27. 11. 2014 16.07
+6
misliš tisti,ki ga bo dobila Danijela od Zokija
Shark51
27. 11. 2014 15.03
-1
NJE NJE NJE LUBLANA NAJLEPŠE MESTO NA SVET NJE NJE NJE :D :D :D
Definbahija
27. 11. 2014 14.48
+0
Samo da je Danjela. Zakaj bi nastpala v Splitu za 500€ ce ji lahko Dzankovic da 50 000€
Svalbard
27. 11. 2014 14.47
+1
Najlepše mesto je za unga k ni pršu dlje od medvod. Je pa res, da je velik ovc v tem mestu k pa misljo, da so medvedi. Pač snobi vase zagledani. Slovencev je itak sam še za vzorc. Lp Ljubljančan
TUKAJinZDAJ
27. 11. 2014 14.21
+20
Sem odprl vrata in pred vrati ni ničesar, razen turobnega, deževnega, novembrskega četrtka. Dobr ste me nategniI
flojdi
27. 11. 2014 17.20
+4
Dobro. ( !! ) / grem poGledat kaj je pred Mojimi vrati . .. / dokler jih še imam..., poslednje. ker v manj prostora preselit se je samo še v "kevdru"
-santos-
27. 11. 2014 14.14
-5
Nimam časa za tovrstne oslarije...december mesec mi pomeni toliko kot mesec oktober, ksratka rečeno mi dol visi za lučke, božic in novo leto.
Loyze 007
27. 11. 2014 14.34
+4
Našvasan_zob
27. 11. 2014 14.47
+3
macek_garfield
27. 11. 2014 14.00
-4
... nje nje nje ... bom sel gledat lucke lucke nje nje ... v tako imenovano najlepse mesto nje nje na svetu nje ... he he he ... kuhancek bo kot vsako leto voden in prevec sladkan ... samo da se bo lupil narod ... nje nje ...
Našvasan_zob
27. 11. 2014 14.47
+6
Flaško žganja si porin v jakno predn greš od doma.. to foro so poznal že pradedki..