Slovenija

Veselinovič v petek ne bo 'odletel'

Ljubljana, 22. 04. 2009 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorniki NLB v petek ne bodo odločali o ponujenem odstopu predsednika uprave Draška Veselinoviča, ker se ne morejo zbrati na enem mestu.

Igor Marinšek
Igor Marinšek FOTO: Kanal A
V petek še ne bo znana usoda ponujenega odstopa Draška Veselinoviča, ki se je v ponedeljek za ta korak odločil zaradi vse glasnejših očitkov v javnosti in vladni koaliciji na račun odločitve NLB o podaljšanju posojila Infond Holdingu. Kot je poudaril, je to storil v dobro banke z željo po zaščiti njenih interesov in umiritve razmer, ne pa ker bi storil kar koli narobe.

Izredne seje nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke (NLB), ki je bila predvidena za petek, ne bo. O tem je danes banko obvestil predsednik nadzornega sveta NLB Igor Marinšek. Ustrezen datum se zaradi zagotavljanja sklepčnosti oziroma prisotnosti članov še usklajuje, so sporočili z NLB, kjer so v torek prejeli tudi zahtevo za sklic izredne skupščine.

V petek naj bi po prvotnih napovedih nadzorniki na izredni seji obravnavali ponujeni odstop predsednika uprave NLB Draška Veselinoviča, obenem pa tudi revizijsko poročilo o ustreznosti izračuna variabilnega dela plače in njeni višini za člane uprave NLB med letoma 2006 in 2008. To je nedavno zahtevala država ob izplačilu nagrade milijon evrov bruto nekdanjemu predsedniku uprave Marjanu Kramarju.

Kot so danes sporočili z banke, je za petek sklicana le seja odbora nadzornega sveta NLB za tveganja. Redna seja nadzornega sveta, ki mu sicer mandat poteče konec junija, je načrtovana za 18. maj.

Kdo bodo novi nadzorniki?

Seje nadzornega sveta se po statutu banke sklicuje najmanj deset, v nujnih primerih pa pet dni pred sejo. Nadzorni svet je sklepčen, če je pravilno sklican in je navzočih ali zastopanih najmanj polovica njegovih članov, od katerih morata biti v vsakem primeru prisotna predsednik ali namestnik predsednika. V nadzornem svetu je devet članov, med njimi so trije iz Belgije.

V NLB so potrdili, da so danes prejeli tudi vladno zahtevo za sklic izredne skupščine banke. Na njej - sklic mora biti objavljen najmanj 30 dni pred dnem zasedanja - naj bi v skladu z napovedmi finančnega ministra Franca Križaniča glasovali o javni objavi podatkov o izplačilih nagrad nekdanjemu predsedniku uprave banke Kramarju. Ni pa izključeno, da bo izredna seja skupščine banke odločala tudi o imenovanju novega nadzornega sveta. Sedanjemu pod vodstvom Marinška mandat poteče ob redni letni skupščini, ki bo predvidoma konec junija. Kot se je v torek zavzel premier Borut Pahor, naj bi skupščina NLB čim prej izvolila nov nadzorni svet, ta pa naj bi z javnim razpisom čim prej imenoval novo upravo.

Po pisanju današnjega Dela naj bi bili na prvem prečiščenem seznamu nadzornikov - prispelih prijav na javni razpis je bilo 41 - direktor Taluma Danilo Toplek, profesor na mariborski ekonomsko-pravni fakulteti Rasto Ovin, direktor Kolektorja Stojan Petrič, direktorica direktorata za zakladništvo na finančnem ministrstvu Stanislava Zadravec Caprirolo, generalna direktorica direktorata za finančni sistem na finančnem ministrstvu Katja Božič, bančnik in nekdanji predsednik nadzornega sveta NLB Gregor Dolenc ter član uprave Telekoma Slovenije Filip Ogris Martič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.psiho
23. 04. 2009 09.15
Kar veselinovič naj odleti...v beograd
123_Zoke_vec_ni
22. 04. 2009 17.39
Hahaha, big talk!!! Golobič blefira - Veselinovič ostaja! Zares je že nekje drugje (v ozadju glavnih novic) dobil kar je hotel. Pahor telefonira - Marjan Kramar se pa smeje!! poleti ju bo pa kak rumen medij našel nekje na Paklenskih otokih v Dalmaciji med pitjem kotejlov...
Buena Vita
22. 04. 2009 17.27
POŠLJI ŠE EN LOPOTAR
Buena Vita
22. 04. 2009 17.26
KJE STE VIDELI LOPOVA ,DA OBSODI LOPOVA NO,LOPOV LOPOVU NE VERJAME,TO JE PA ENA ČISTA R,,,,
Braveheart
22. 04. 2009 16.18
sej sm rekel - nihče ne bo odgovarjal, ker je to v interesu vlade (kapitala)
manco-capac
22. 04. 2009 16.03
Pa dajte že zamenjat ta nadzorni svet, če se jim niti na seje več ne ljubi hodit!
eizo
22. 04. 2009 15.40
Pa kaj je 1 april ???