Slovenija

Veselje ob vrnitvi

Brnik/Ljubljana/Kartum, 05. 09. 2006 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Tako predsednik kot zunanji minister sta zadovoljna zaradi izpustitve Toma Križnarja.

Tomo Križnar dogodkov v Sudanu ne dojema negativno, temveč jih doživlja kot novo izkušnjo. Afrika nas potrebuje, dodaja.
Tomo Križnar dogodkov v Sudanu ne dojema negativno, temveč jih doživlja kot novo izkušnjo. Afrika nas potrebuje, dodaja. FOTO: Dare Čekeliš
Ko po toliko pekla in trpljenja, ki sem ga videl najprej na uporniški strani, nato pa tudi v zaporu, enkrat zagledaš luč na koncu tunela ... To so stvari, za katere se je vredno potruditi in potrpeti. Tomo Križnar eno uro po izpustitvi iz zapora

Slovenski humanitarec Tomo Križnar, ki je bil v ponedeljek na podlagi pomilostitve sudanskega predsednika Omarja al Baširja izpuščen iz zapora v sudanskem El Fašerju, je v spremstvu slovenskega konzula v Egiptu, Andreja Dernovščka, in posebnega odposlanca predsednika Janeza Drnovška, Hamdije Blekića, varno pripotoval v domovino.

Križnar je po vrnitvi v Slovenijo dejal, da je za rešitev iz sudanskega zapora hvaležen vsem, ki so k temu kakor koli pripomogli. Prepričan je, da je njegova pomilostitev znak, da se Sudan vendarle odpira in da se razmere izboljšujejo. Kot je poudaril ob prihodu na brniško letališče, bo še naprej poskušal pomagati, da bi se Sudan bolje razumel s svetom.

Tomo Križnar
Tomo Križnar FOTO: Dare Čekeliš

"Res je, da imamo vsi tujci v Sudanu poseben status in si nas ne upajo kar tako mučiti, skrivati in pobijati, vendar jaz vidim pomilostitev kot dober znak," je povedal Križnar. Dodal je, da v Sudanu že dobivajo računalnike in komunikacijsko tehnologijo ter že kažejo prve antropološke filme o Nubah. Zato meni, da bodo kmalu vendarle spoštovali tudi osnovne človekove pravice in delali na tem, da odpravijo rasizem, ki je največji problem Sudana.

Od zapornikov se je Križnar poslovil prijateljsko

Križnarja so pričakali številni novinarji in fotografi.
Križnarja so pričakali številni novinarji in fotografi. FOTO: Dare Čekeliš
Križnarja so na letališču pričakali njegova družina, prijatelji in njegova psička. Po prihodu je bil po dolgi poti iz Kartuma prek Frankfurta do Brnika vidno utrujen. Kljub temu je dejal, da se počuti relativno dobro. Težave pa ima še vedno s sluhom, saj mu je v zaporu v uho zlezla neka žuželka.

Sicer pa je o zaporu v El Fašerju, v katerem je bil zaprt mesec in pol, povedal, da nasilja ni bilo in da se je od sozapornikov poslovil prijateljsko. Zlasti so med 600 zaporniki prevladovali džandžavidi, ki so Križnarja dobro sprejeli medse. Pojasnil je, da je v sudanskih zaporih tako, da zapornikom hrano nosijo sorodniki, če kdo nima sorodnikov, pa zanj skrbijo tisti, ki jih imajo. "To, da so me vzeli za svojega, je bilo nekaj lepega, kar sem izkusil v zaporu," je poudaril Križnar, ki je tudi sicer prepričan, da vsaka, celo slaba izkušnja prinaša nekaj pozitivnega. "Če ne bi končal v zaporu, ne bi srečal džandžavidov," je dodal Križnar.

Križnar se je odločil vrniti v Slovenijo, čeprav je ves zasežen fotografski in filmski material ostal v Sudanu. "V pogovoru z modrimi ljudmi sem zaključil, da je najbolj pametno, da grem domov. S sudansko vlado bi se verjetno 'zapel', to pa ne bi bilo koristno niti za to, kar bi slovenska iniciativa še rada naredila v Sudanu, niti za opremo," je obrazložil svojo odločitev. Kljub temu pa Križnar namerava napisati knjigo o svojih izkušnjah, saj je bil to že njegov prvotni namen. Prepričan je namreč, da lahko s knjigo najbolj prispeva k reševanju situacije.

Dvomesečna kalvarija Toma Križnarja je zdaj res končana
Dvomesečna kalvarija Toma Križnarja je zdaj res končana FOTO: Dare Čekeliš

Med drugim je Križnar fotografiral dokument, ki priča, da lahko v Sudanu ubijejo tudi predstavnika Združenih narodov, če preveč raziskuje o množičnih grobiščih. "Dokument obstaja, ampak ne vem, ali je izviren," je povedal Križnar, saj so mu v varnostni službi zatrdili, da je dokument ponarejen in da podpisana oseba ter žig ne obstajata. "Vem pa, da so se nekateri bali, da preveč raziskujem o množičnih grobiščih," je dodal.

Križnar: V Sudanu ne vedo, kaj je diplomatski status

Tomo Križnar, Hamdija Blekić in Janez Drnovšek
Tomo Križnar, Hamdija Blekić in Janez Drnovšek FOTO: Dare Čekeliš
Tam te vržejo, potisnejo ob steno in ti hočejo odrezati moškost. Tomo Križnar o razmerah v Sudanu

Tomo Križnar je po prihodu v Slovenijo najprej obiskal predsednika Drnovška. V predsedniški palači sta imela novinarsko konferenco, na kateri je Križnar na vprašanje, ali bi se stvari odvijale drugače, če bi imel diplomatski status, odgovoril, da verjetno ne. Vprašanje, če bi šlo kaj drugače, kajti v Sudanu ne vedo, kaj je diplomatski status, je dejal Križnar in dodal:''Tam te vržejo, potisnejo ob steno in ti hočejo odrezati moškost.'

Poudaril je, da od 80-ih let, ko je v Sudanu izbruhnila huda lakota, narašča paranoja pred tujim vplivom. Sudanske oblasti od takrat nočejo sprejeti tuje pomoči, ker ne želijo, da bi Sudanu zavladal tujec.

Predsedniku Drnovšku ni do političnih igric

Predsednik Drnovšek je dejal, da je vesel, ker je ''Tomo spet z nami''. Reševanje iz zapora ni bilo tako enostavno, ampak se je izšlo, je dejal. ''Vesel sem, da sta oba (ob predsedniku in Križnarju je bil tudi Hamdija Blekić – op.a.) tukaj,'' je povedal.

Tomo Križnar je vidno izčrpan, vendar dobre volje.
Tomo Križnar je vidno izčrpan, vendar dobre volje. FOTO: Dare Čekeliš

Na vprašanje, ali se počuti krivega za Križnarjevo zajetje, je predsednik odgovoril, da je šel ''Tomo v Sudan prostovoljno, z najboljšimi človekoljubnimi nameni''. Glede nesoglasij na slovenski politični sceni med reševanjem Križnarja pa je dejal, da so vsa preigravanja v politiki nepotrebna in nepomembna. ''Me ne zanimajo,'' je bil kratek.

V pismu, v katerem je Drnovšek al Baširja prosil za Križnarjevo pomilostitev, je slovenski predsednik sudanskemu kolegu pojasnil, da je Križnar njegov odposlanec, ki želi pomagati pri reševanju razmer v Darfurju. Ob tem se je Drnovšek sudanskemu predsedniku tudi iskreno opravičil, ker je Križnar prečkal mejo brez ustreznih dokumentov. Slovenski predsednik je še poudaril, da se Slovenija ni želela postaviti nad Sudan, saj se zaveda, da je vsaka država na svojem ozemlju suverena.

Rupel poudaril vlogo ministrstva

Zunanji minister Dimitrij Rupel je na današnji novinarski konferenci izrazil veliko zadovoljstvo ob izpustitvi in vrnitvi Toma Križnarja v Slovenijo. "Zelo me veseli, da je naš delež pri tej zgodbi uspel."

Na novinarski konferenci je zunanji minister Dimitrij Rupel glede Križnarjeve vrnitve dejal, da se je Slovenija tokrat prvič soočila s takšnim reševanjem slovenskega državljana, primer pa je bil zelo zahteven predvsem zaradi resnosti obtožb proti Križnarju.

Rupel je ponovno predstavil dejavnosti MZZ v Križnarjevem primeru. Po njegovih besedah je MZZ deloval "v skladu z ustavno in mednarodno vlogo". "Pri tem smo uporabljali vse diplomatske in konzularne inštrumente," je dejal in dodal, da se je Slovenija kot članica Evropske unije v nekem delu povezala s predstavništvi EU, zlasti pa je izpostavil nemško veleposlaništvo v Kartumu. Rupel je sicer še dodal, da "to ne pomeni, da ni bistvene vloge odigral tudi predsednik republike s svojimi dopisi".

Skušal sem delati z vsakim, Sudan je država, kjer ne more biti samo enega odgovora. Morate biti pripravljeni, da bo to, na čemer ste delali, padlo v vodo. Zato sem jaz poskušal delati na dveh, treh scenarijih. Slovenski konzul Andrej Dernovšček

Posebej pa je Rupel pohvalil delo slovenskega konzula v Kairu Andreja Dernovščka. "Dernovšček je bil pravi mož na pravem mestu ob pravem času. Boljšega si Križnar ne bi mogel želeti," je konzula pohvalil minister.

Minister je še dejal, da obžaluje, če pride občasno do kakšnega nesporazuma med vlado in uradom predsednika, in da si želi, da bi jih bilo čim manj. "Predsednik republike ima na razpolago celoten MZZ za to, da skupaj z njim vodi zunanjepolitične aktivnosti, ki mu pripadajo po ustavi. MZZ je servis, mi smo tudi v službi predsednika republike, kar počnemo z veseljem in ponosom," je na vprašanje o odnosih z Drnovškom še povedal Rupel.

Stroški manjši od 30.000 evrov

Na novinarski konferenci je spregovoril tudi generalni direktor direktorata za mednarodno pravo na MZZ Andrej Šter, ki je na vprašanje o stroških reševanja Križnarja odgovoril, da bodo stroški "celotne akcije manjši kot 30.000 evrov". To je namreč znesek, ki ga je Dernovšček ob odhodu iz Kaira dobil na razpolago za svojo akcijo reševanja Križnarja, vendar pa Šter pričakuje, da bo "dal še okoli 10.000 evrov nazaj".


Sudanski veleposlanik: Odločilno zavzemanje Drnovška

Križnar je vesel, da je spet doma.
Križnar je vesel, da je spet doma. FOTO: Dare Čekeliš
Križnar je prepričan, da je slovenski način reševanja krize v sporni sudanski pokrajini Darfur, ki ga podpira tudi predsednik Drnovšek, primeren. Upa, da se bodo slovenska prizadevanja nadaljevala.

V Urad predsednika Republike Slovenije je danes poklical veleposlanik Republike Sudan na Dunaju Sajed Galal Eldin in izrazil zadovoljstvo nad pomilostitvijo Križnarja. Po veleposlanikovih besedah je bilo za pomilostitev Križnarja odločilno osebno zavzemanje slovenskega predsednika Drnovška za svojega odposlanca.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?rni panter 1
06. 09. 2006 14.08
kendasebastjan poglej kako te je zbodlo... Vidiš, tebi se ne sme krajšat tvojih zaslug ane? Zato jih niti ti ne krajšaj drugim. Tomaž je juna ravno toliko kot ti. Kaj voda in oprema s katero si prostovoljno gasil po krasu je prišla iz tvojga žepa al kaj? Dej ne mi s takimi. Tomo je šel nardit neki dobrega, se mu je pripetil incident in vsi smo pomagali. Kaj je pri tem narobe? Hvala Bogu se je srečno izšlo, če bo še kaj sreče se bo lahko srečno izšlo še za Sudance. Za tistih par fičnikow (baje okoli 20.000
kgb@akcija.net
06. 09. 2006 14.00
neverjeto kako se nekateri sekirajo za tak majhen denar, medtem ko pa zapravlja vlada milijarde so pa čisto tiho
marjana.skerbenc@aero.si
06. 09. 2006 13.56
Jaz sem pa čisto vesela, da je moj davkarski denar končno šel za nekaj dobrega, nekaj koristnega. Verjetno nas je več takih, tako da smo reševanje Tomota mimogrede pokrili. Vsi ki se ne strinjate, da gre vaš denar za take reči, se ne sekirat - našega denarja je bilo dovolj. Me pa čudno stisne v želodcu, ko na cesti srečam vojaško vozilo in pomislim, da je bil kupljen tudi iz mojega denarja, mojega dela. To je pa po moje najbolj neumno porabljen denar. Jaz sem proti, da gre en tolar mojega denarja za oklepnike.
ferrari
06. 09. 2006 13.37
nevem ravno kako je možno,da prvo križnara rešuje en človek,zasluge za njegovo vrnitev pa si vsi pripisujejo.Zame in moje somišljenake,bi bilo pa najbolje,če bi g.Križnarja in vso reševalno ekipo zaprli in jih nato tudi po kokih 105 letih izpustili,kajti le tako bi lahko v Sloveniji mirno spremljali druge dogodke po svetu,kajti ves mesec poslušamo in beremo le o njem in o ničemer drugem
mjemjaw@yahoo.co.uk
06. 09. 2006 13.26
Predlagam, da se v proračunsko bilanco pod postavko odhodki doda nova kategorija "Odhodki za reševanje slovenskih ekstremističnih manijakov in ostalih iskalcev pozornosti", sredstva zanjo pa se črpa iz obveznih prispevkov vseh državljanov, podjetij in društev. Če pa ne bo dovolj, se bomo pa zapufali v tujini.
Adolph
06. 09. 2006 13.19
En par Slovencev imajo novega gurua(preroka) Hurra
kendasebastjan@hotmail.com
06. 09. 2006 13.10
crni panter ce bi samo pol naredil kot jaz nebi nakladv toliko kot sem jaz stoparjev peljav ih ti nikoli ne bos pa ce bi avtobus imel a si biv u posocju ko je zatreslo jaz sem bil 110 dni prostovoljno pa na krasu ko je gorelo itd.
?rni panter 1
06. 09. 2006 09.38
Ma kaki plemeniti ljudje so v Sloveniji. Toliko imate za povedat kaj se bi lahko storilo doma, pa se ne. A Ste vi kdaj kaj naredili? Niti štoparju ne ustavit e ob cesti, sem prepričan. Zato ne pametovat ko kdo naredi kaj dobrega za preganjane, zaprte, umirajoče od lakote.Takih v Slovveniji NI. Se da tudi doma dosti naredit. Zato prvo VI pometite pred svojim pragom in se vprašajte kaj SAMI naredite da bi bilo v SLO manj trpljenja nedolžnih in potem komentirajte tiste ki to delajo v tujini.
pomi@auspuh.com
06. 09. 2006 09.07
Korenček na vrtičku bo lepo obrodil. Tudi cviček bo kvaliteten. Pa nov rabljen avtek imamo. Boljši kot sosedov. KDO ZA BOGA SO TO NUBE?
mjemjaw@yahoo.co.uk
06. 09. 2006 08.16
Kot prvo, on s svojim humanitarizmom niti slučajno ni ponesel v svet ime naše države in podobne bedastoče. Par dni kasneje so dol zaprli še zelo znanega ameriškega novinarja, pa grem stavit, da večina tu tega niti ve ne, kaj šele kako mu je recimo ime. Tudi za Tomota ni izven Slovenije slišal ama nihče, še najbolj zakotni časopisi niso o njem pisali nič. Kot drugo, Sudanci, ki uspejo prit do Slovenije in nelegalno prestopijo mejo so strpani v dom za tujce, tam so potem zaprti par mesecev, nakar jih vrnejo. Kar se mene tiče je Križnar isti, oz. še večji bedak. Medtem, ko so oni v to praktično prisiljeni, on takorekoč samoiniciativno prečka mejo brez dokumentov!? Pa se vseeno nihče ne zgraža nad tem, da jih imamo zaprte nebroj dni. Kot tretje, če je res tak svetovni popotnik in kaj vem kaj še vse, potem bi vsaj poskrbel za najosnovnejše stvari, kot je recimo viza. Verjetno misli, da zanj kot "svetilnik ne vem česa" zakoni za navadne ljudi pač ne veljajo. Čudno, da ne potuje naokoli brez kakršnihkoli dokumentov - saj je vendar Tomo Križnar - svetovno znani popotnik (sic!). Kot četrto, tale Križnar je en ubožček, prepričan v svoje lastno mesijanstvo hodi naokoli in pada v raznorazne godlje. Ki pa jih plačujemo mi. Kaj če bi vsi pustili službe in šli malo reševat svet? Stroške potovanja in morebitnih problemov bo itak krila država.
Hrvoje.Orsanic@zgs.gov.si
06. 09. 2006 07.42
Še enkrat - Tomaž Humar in Tomo Križnar sta pomembna človeka za družbo. Sta kot nekakšna "svetilnika". Vsak po svoje razširjata obzorja "duha in telesa". Križnar si zasluži Nobelovo nagrado za svoja prizadevanja za mir! Mi, mali in nepomembni ljudje, pa se po forumu zgražamo nad sočutnim človekom, ki se je pripravljen žrtvovati za reševanje življenj... Zgražamo se tudi nad človekom, ki je bil sposoben preobrazbe in se je zavedel širine duha... Bedni v duhu... prislovično zaplankani...
kendasebastjan@hotmail.com
06. 09. 2006 02.13
vsi skupaj ste ene velike budale kot pravi star pregovor prvo pomrti pred svojim pragom potem pa pred sosedovim.nevem kaj brez veze komentirate zakaj drnovsek in njegov odposlanec tomo kriznar hodita okoli kot neka vele humanitarca in zapravljata nas denar ko pa mamo doma dovolj problemov zakaj nebi denar namenili za kaj pametnejsega kot naprimer koliko opek bi lahko kupili druzini ki ji je pogorela hisa mislim da bi im lahko zgradili 5 his pa se bi ostalo ali pa bi namenili za javne ceste ki so v rasulu saj danes govorijo samo o avtocestah
gadni@email.si
06. 09. 2006 01.41
Ne vem zakaj je toliko žlehtnobe v tej naši deželi. Nekateri se sprašujejo koliko je reševanje stalo. Bizarno. Konec koncev je Tomo ponesel v svet ime naše dežele z humanitarnostjo, kar je najblj plemento dejanje. Hkrati pa na žalost tudi primitivnost naše dežele z nesposobnim reševanjem in medsebojnimi spori. Koliko je stala brezvezna predstavitev z evrosongom?, koliko bo stalo predsedovanje EU ? koliko pisarna JJ-ja? Preveč.
ssg
06. 09. 2006 01.30
@dloyal, tvoj komentar je edini, ki ma sploh veze z vsem skp. Ostali sploh ne dojemate. Ne dojemate tega, da sm razkurjen, kr smo ga na svoje stroške moral reševat samo zato, kr ni mel ene preklete vize! Če se mu pa še za to ne da poskrbet, pa nej kr gnije v sudanskem zaporu! Prov bi mi spustil enga Sudanca brez vize, zihr...
dloyal
06. 09. 2006 01.11
odslužit bi mogel kazen!če se ima sudan za pravno državo potem ga nebi smeli izpustiti!vsi smo enaki pred zakonom!a mislite da bi vas prišel kdo iskat?-in your dream!
simon.mlakar@guest.arnes.si
05. 09. 2006 23.40
Tomo, sam da si doma! No sej boš gotov spet kmal nazaj šel, a takrat pa le poskrbi za vse diokumente. Men se zdi, de je Tomo naredu ogromno, s svojim brezkompromisnim entuziazmom je problem Darfurja internacionaliziral. To je veliko dejanje. Pri tem, mislim, da je bolj on poiskal Drnovška kot obratno. Verjamem da je Tomo idealist, za Drnovška pa mislim, da je njrgova faza bolj svetobolje kot pravi idealizem, saj je kot politik doslej ja vedel, v kakšnem svetu živi, pa se je šele zdaj prebudil.Popolnoma prav imajo tudi tisti, ki opzarjajo na slabe razmere v zdravstvu pri nas, za te Drnovšek še ni našel besede, komentira pa davčno reformo, da je nepravična. Kako lahko politik njegovega ranga presoja neko davčno reformo s pojnmom pravičnost. A to ni nepravično, da se slovenski bolniki tlačijo na onkološkem, on pa je imel zdarvnike iz celega sveta. Jaz spoštujem Pedra Opeko, ki je misijonar in na Madagaskarju skupaj z reveži gradi in vodi že skoraj tisočglavo naselje. Ti ljudje bi se drugače preživljali na smetiščih. Potrebuje pa za svoje delo državnike, da pomagajo z denarjem, pri tem pa ne zganjajo takega hrupa.
bnam 2707
05. 09. 2006 20.34
Tomo Križnar je doma in to je bistvo.Zasluge kdo in kdaj niso pomenbne.Se je pa svetovna javnost prebudila in končno videla tudi drugačen svet,vso bedo in tiranijo nad nemočnim golorokim in sestradanim prebivalstvom tistega kraja.In koliko je še takih?Mnogo,samo,da jih od tu iz naših udobnih foteljev ne vidimo.Tomo Križnar je pokazal s prstom na to bedo,prebudil je domačo in svetovno javnost,prebudil je zbirokratizirane politike,prebudil je OZN.Mar ni to veliko dejanje?!Prav tako je veliko dejanje našega predsednika Dr. Janeza Drnovška,da je s prstom pokazal na svetovne probleme in tja poslal človeka,ki dobro pozna tamkajšnjo situacijo in ima i veliko srce in čut do tamkajšnjega prebivalstva.Tam ga spoštujejo,ker jih razume,ker čuti z njimi.To je Dr. drnovšek zagotovo vedel,predno se je odločil za tako potezo!Navsezadnje so vsi svetovni državniki odgovorni za ta naš nemiren svet nasprotij in nesoglasij ter dram,ki se takorekoč odvijajo dnevno,samo,da jih mi nočemo videti. Dr. Drnovšek je eden izmed državnikov,ki mu ni vseeno za razmere v katerih živijo nekatera ljudstava.Nimamo ga pravice kritzirati zaradi njegovih humanih dejanj,navsezadnje nosi državniško odgovornost pred katero si nekateri zatiskajo oči.Danes je svet zelo majhen in nedeljiv.V njega smo vsi vtkani,beli črni,revni in bogati.vsi smo celota.Prepričan sem,da se bodo stvari na tisem območju po teh dogodkih pozitivno premikale,morda ne tako hitro a vendar se bodo.Tista ljudstva in plemena jima bodo nekoč hvaležna,prav tako Sloveniji,ki je dala ta majhen a pomenben prispevek za tamkajšnje ljudi. Nimamo pravice ravno vse gledat skozi denar,dasiravno je res,da tudi velika skupina ljudi nima tistega,kar bi morala imeti a vendar ima mnogo več kot tista ljudstva,ki ne prosjačijo,želijo si le mir in sožitja med vsemi plemeni,ter,da bi bogastvo,ki ga nudi nederje te države pripadalo vsem in ne samo eni skupini ljudi,ki jih zatira. Pri njih je sreča prgišče riža ali pšenice,pri nas pa avto in udobna streha nad glavo. Nimamo pravice primerjati njihove bede z našo revščino,češ saj imamo doma polno revežev. Pri nas je demokracija,tam je ni.Pri nas naj bi se te zadeve urejale demokratično,tam se ne morejo... Je pa enaka resnica povsod po svetu:veliko delaj in ne zahtevaj preveč.Me boste vprašali od kod revščina?
nekdo...
05. 09. 2006 20.28
ivica.helbl jaz te podpiram ti kr pejt dol da bo še en kekec več k ga bo mogla slo diplomacija na državne stroške reševat. vsak si naj privošči mesec ali dva dopusta v slo pa bojo meli novinarji kaj za pisat državljani pa se bomo meli o nečem za kregat:)
maybefury@yahoo.com
05. 09. 2006 19.00
Ivica: ne nabijaj kot ena ovca, no. Sej poznas tisto o Picassu? Ko je bil en kmet iz okolice pameten, ja, ni problema nekaj takega naslikat, ena crta tko pa ena crta v drugo smer pa en krogec in to je to, kaksna umetnost, phe in to se prodaja za ne vem kaksne denarje itn... Ampak... najprej je treba naslikat Guernico, ne? Sej stekas? LP
mutambo
05. 09. 2006 18.29
Jaz si bom tud privošču mirovni obisk Darfurja ali mogoče celo Afganistana in če me zaprejo bom prosil državo za rešitev in to na državne stroške tako kot Križnar