Slovenija

FOTO in VIDEO: Odkrite strehe, podrta drevesa, toča, uničeni avtomobili ... Vreme Sloveniji ni prizaneslo

Ljubljana, 25. 06. 2017 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nevihte z močnejšimi nalivi in sunki vetra so povzročile nemalo težav. Neurje je najprej zajelo Severno Primorsko, nato se je razširilo na Gorenjsko, v osrednjo Slovenijo, na Koroško in Štajersko, podiralo drevesa, odkrivalo strehe, zalivalo kleti, škoda je precejšnja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Neurje povzročilo nemalo težav
    02:06
    Iz 24UR: Neurje povzročilo nemalo težav
  • Neurje v Škofji Loki
    04:31
    Neurje v Škofji Loki
  • Neurje v Biljah pri Novi Gorici
    00:25
    Neurje v Biljah pri Novi Gorici

Danes je bilo spremenljivo do pretežno oblačno. Krajevne padavine, deloma plohe in nevihte, ki so dopoldne zajele zahodne kraje, so se čez dan razširile nad vso Slovenijo ter bodo od severa ponehale v večernem ali nočnem času, so zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso). Nekatere nevihte so spremljali močnejši nalivi, sunki vetra, krajevno tudi toča.

Najvišje dnevne temperature so bile čez dan od 23 do 30, v Beli krajini in Posavju ob jugozahodnem vetru še do 33 stopinj Celzija.

Nevihte z močnejšimi nalivi in sunki vetra, ki so se prek Slovenije pomikale od zahoda, so povzročale težave tudi v prometu, med drugim na Severnem Primorskem. Tam je bil po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste oviran promet zaradi podrtih dreves in kamenja na cesti Nova Gorica–Tolmin–Bovec.

Ceste po ujmah prevozne, nadaljuje se odpravljanje posledic

Potem ko so bile nekatere ceste na Severnem Primorskem zaradi podrtega drevja in kamenja na cestiščih čez dan neprevozne, so se razmere glede na podatke Prometno-informacijskega centra za državne ceste v glavnem uredile. Sunki vetra so sicer predvsem v zahodni in severni Sloveniji danes ves dan odkrivali strehe in podirali drevesa.

Slovenijo so ob prehodu vremenske fronte z zahoda zajele nevihte z močnejšimi nalivi, sunki vetra, krajevno je bila možna tudi toča, ki je sicer v noči s sobote na nedeljo že prizadela del Koroške in Štajerske. Zaradi napovedanih neviht je za danes razglašena oranžna stopnja ogroženosti za vso Slovenijo, v noči na ponedeljek pa se bo vreme po napovedih vremenoslovcev umirilo.

Veliko dela so imeli danes v Kanalski dolini, kjer domačini tako močnega vetra ne pomnijo. Odkril je številne strehe, med drugim na dveh stanovanjskih blokih ter na osnovnih šolah v Kalu in Kanalu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz Goriških Brd poročajo tudi o manjši materialni škodi, močan veter je na stanovanjski hiši odtrgal strešno okno.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je veter strehe odkrival in ruval drevesa tudi na širšem območju Tolmina, Idrije in Cerknega. Poškodovanih je več stanovanjskih in gospodarskih objektov, zaradi podrtih dreves je bil občasno oviran promet na tem območju.

Močan veter je težave danes povzročal tudi v osrednji Sloveniji, na Gorenjskem in Koroškem. Sredi dneva je veter odkril streho na podjetju Weber v Škofji Loki, zaradi česar je dež začel zalivati prostore. Pomagali so gasilci, ki so streho prekrili s ponjavo in vodo posesali.

V Kranju je del odkrite strehe padel na vozilo, veter je del strehe odkril tudi na objektu v Občini Gorenja vas-Poljane in v Žireh. V Šenčurju pa je drevo padlo na vozilo pri motokros stezi.

Popoldne je na območju Radelj ob Dravi odkrilo streho na podjetju Plastal. Na pomoč so priskočili gasilci, ki so na objektu prekrili pet kvadratnih metrov strehe. Prav tako so gasilci v Radljah pomagali prekriti del odkrite strehe na večstanovanjskem objektu.

Neurje je poškodovalo tudi ostrešja več stanovanjskih objektov na območju Občine Šmarje pri Jelšah. V Celju pa so gasilci sredi dneva črpali vodo iz podvoza na Kersnikovi ulici, kasneje pa so posredovali na Teharski cesti, kjer je močan veter podrl nadstrešek. Gasilci so ga s tehničnim posegom dvignili in odstranili osebna vozila. V Preserjah na območju Občine Braslovče je v drevo udarila strela. Do požara ni prišlo, so pa gasilci odžagali in odstranili poškodovane dele drevesa, ki so ogrožali promet.

Ob 20.02 je podrto drevo oviralo promet v naselju Grmada, občina Trebnje. Dežurni delavec Komunale Trebnje je drevo razžagal in ga odstranil.

Na Vegovi ulici v Piranu je po podatkih Uprave za zaščito in reševanje voda zalila stopnišče stanovanjske stavbe. Posredovalo so gasilci JZ GB Koper in PGD Piran.

Proti večeru je vreme povzročalo težave predvsem v južnem delu države, kjer je podiralo drevje in električne drogove ter odkrivalo strehe. Ponekod so morali črpati meteorno vodo iz objektov. Na primorski avtocesti pa se je pred predorom Kastelec sprožil manjši zemeljski plaz, ki je oviral promet. Posredovali so delavci Darsa, ki so zemljo odstranili.

Neurje na sosednjem Hrvaškem v Novigradu.
Neurje na sosednjem Hrvaškem v Novigradu. FOTO: Bralec Davorin

Nekaj težav je bilo tudi na Gorenjskem in Štajerskem, predvsem zaradi podrtih dreves in odkritih streh. V Zgornji Bistrici v občini Slovenska Bistrica je strela udarila v daljnovod in ga poškodovala, poroča uprava.

Neurje ni prizaneslo niti sosednji Hrvaški, kjer številni Slovenci v teh dneh že preživljajo počitnice. 

Policija ponovno opozarja: Ne ustavljajte pod nadvozi

"Policisti voznike opozarjamo, da je ustavljanje na avtocesti in hitri cesti, v predorih ali pod nadvozi izredno nevarno," je glede na trenutne vremenske razmere sporočila Anita Kovačič Čelofiga, predstavnica mariborskih policistov.

"Vozniki lahko ustavijo vozilo na parkirnih prostorih počivališč, nikakor pa ne na odstavnih pasovih ali celo vozišču," je še dodala.

Med neurjem vozite posebej previdno in hitrost voznje prilagodite razmeram. Če ste takrat na avtocesti, se izključite iz prometa na prvem primernem mestu, nato pa poiščite primerno zavetje za vozilo, kjer je to dovoljeno, priporočajo policisti.

Ohladitev po nevihtah bo kratkotrajna

Ponoči se bo vreme povsod umirilo in do jutra zjasnilo. Po nekaterih nižinah bo nastala megla. Jutri bo precej jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 17, ob morju okoli 19, najvišje dnevne od 26 do 31 stopinj Celzija.

V torek in sredo bo delno jasno in spet bolj vroče, verjetnost za popoldanske krajevne nevihte se bo nekoliko povečala. Pihal bo jugozahodni veter.

Kakšno bo vreme v vašem kraju, si lahko pogledate tukaj.

Veter ponoči podiral drevesa in oviral promet

Nevihte so minulo noč težave povzročale ponekod na Koroškem. Na območju občin Radlje ob Dravi in Podvelka je padala toča, močan veter pa je podrl več dreves, med drugim na cesti proti prelazu Radelj, v Spodnji Vižingi in na cesti med Podvelko in Ribnico na Pohorju. V Spodnji Vižingi je po podatkih na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje veter odkril streho na poslovnem objektu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (166)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1206547
10. 08. 2017 21.33
-1
V zrecah osredek 9 nam je v hisi razbil veter vrata in to sipo
exyu
26. 06. 2017 11.12
+0
sam bi dodal, ker nisem vedel da je drugod bilo dosti huje... Tile ljudje se mi prav smilijo, pa naj si bo vrtičkar z 5×5m ali kmet z 10 hektari. Čeprav nimam ničesar od tega pa sem celo življenje pomagal na kmetih in doma smo imeli veliko njivo. Tako da še kako preklemansko dobro vem koliko dela je vloženega v zemljo preden kaj zraste. Res dan danes so zavarovalnice, a si kdo lahko misli da mu uniči avto ki si ga je z težavo kupil pa nima niti kasko:( Torej verjemite da se kmetje ne veselijo toče, suše, pozebe... Vse to je za njih trauma, bolečina in brezdelje, kot da so na zavodu, lahko se je obregnit ob kmeta ki vozi tri traktorje in ima 100 glav živine, pa mislite da gre kdaj na morje, veselice,pijanke,rejv parti, diskoteke...?? Malo se zamislite ljudje?!?!
hotchilipoper
26. 06. 2017 09.18
-1
Na vsak način nam hočejo ustvarit tornade
grozjak
26. 06. 2017 09.43
-1
hotchilipoper
26. 06. 2017 09.13
+1
Takih neviht v zloveniji ni bilo nikoli,pa sem že kar nekaj časa na svet
grozjak
26. 06. 2017 09.44
+2
jaz tudi, pa so ble zmeraj....samo nič nismo imeli in nam nič ni stolklo.....
batman1972
25. 06. 2017 22.49
+6
harpa deluje z vso silo!! samo mi opazujemo pa smo večina tiho!!
ginem
25. 06. 2017 23.54
+2
grozjak
26. 06. 2017 08.20
+1
harpnem ti ga, vreme je že od nekdaj tako....samo ti si na novo...
grozjak
26. 06. 2017 08.22
+0
pizzamargerita
25. 06. 2017 20.51
-42
kmetje kje ste...hitr zahtevke za drzavno pomoc za skodo... vsak mesec mora bit vsaj ena naravna nesreca!! Da pa bi zavarovanje placevali, tako kot mi za hise, avte, delavnice.... jok, to pa ne, a???
biser2011
25. 06. 2017 21.02
+44
a ti ješ plastično solato in krompir...............takšne in še hujše katastrofe so po celem svetu, a se premalo zavedamo, da bo mnogo lačnih ust.......vsako leto več
trdovrat
25. 06. 2017 21.12
+54
Pizza, ko boš požrla zavarovalno polico, nam daj sporoči kakšnega okusa je! Škodoželjneži brezobrazni! Žal mora ta naša ljuba zemljica rediti tudi vsakakršne izmečke!
oježeš
25. 06. 2017 22.31
+14
pizza, si pa mogel zelo blizu stati kjer je usekala strela!
friderikdrugi
26. 06. 2017 08.35
+3
pizza, ti bi bil dober za v parlament, morda kmetijstvo, še edino upanje......
Vinogradnik67
26. 06. 2017 11.12
Ta bi imel državno pomoč za ležanje na kavču verjetni modli ds krompir raste v Hoferju!!
tron3
25. 06. 2017 20.39
-35
V Maredi ki je zraven Novegagrada je deževalo malce veter pa to, pa dežek, kako se lažete sto na uro, kaj v vsakdanjem življenju se tudi tako lažete eden drugemu in vsem ostalim???
Ddd Kkk
25. 06. 2017 20.36
+9
če je šipa na avtu za zamenjat to ne pomen da je avto uničen
Stajerc22
25. 06. 2017 20.34
-6
Neuradno: Močne nevihte so posledice obilne večerje v bruslju, kjer so prdeli po pasolju, hehe
Stajerc22
25. 06. 2017 20.35
-4
kaslc 1
25. 06. 2017 20.23
-8
aj kesno proslavo tud odpihnilo
zmha
25. 06. 2017 20.04
-5
Imam polomljeni 2 jablani, samo za v smeti sta, zal ... :(
KrofKrof
25. 06. 2017 20.03
+36
Kanalska dolina je v Italiji (Trbiž), ne pa v Sloveniji. Naselje Kanal pa je v Soški dolini. Malo geografije ne škodi. :)
lipov list
25. 06. 2017 19.55
-8
jst se pa že cel dan sončim par pir v rok
kaslc 1
25. 06. 2017 20.09
+3
oježeš
25. 06. 2017 22.34
+5
imaš pa srečo, da bi le tako imel še naprej. Upam pa, da boš takrat tudi komu s pivom postregel, ko boš rabil pomoč po neurju.
genius2013
25. 06. 2017 19.49
+16
očitno Primorci ne razumejo točno kako deluje pretok vročega zraka (zračenje) pod kritino, saj na sliki vidim zračnike postavljene na spodnji strani strehe ne pri vrhu ?? očitno zakoni fizike niso povsod enaki in ponekod vroč zrak gre dol ne gor..
kameltrajbar
25. 06. 2017 19.54
+2
290ktober
25. 06. 2017 20.27
-10
ojoj ti se res spoznaš na gradjo...v šolo bo treba...zračniki so več stvari...kuhinjsa,vc,kanalizacija....očitno imate damo 1 prostor..ha ha
genius2013
25. 06. 2017 21.19
+20
očitno nisi prekrival še nobene strehe v življenju in tudi znanja gradbeništva nimaš saj si se z napisanim osmešil (verjemi imam licenco krovca za nekaj vrst kritin).. to niso zračniki za priklop nape ali kanalizacije..za te namene so posebni zračniki ali gobice po domače (precej dragi).. zračniki na sliki so izključno za prezračevanje zračnega kanala pod kritino..
MaršNapolje
25. 06. 2017 19.48
-17
Ljubljana je cela podrta res... pa toca kot lubenica je tut padala
LuckyBastardo
25. 06. 2017 18.57
+7
V Beli krajini pa samo kratkotrajna ploha
valjhunsinkajtimara
25. 06. 2017 19.02
-28
Sebičnež... Ob vseh teh ubogih psih v Bosni, ti tu nabijas o neki plohi.. grozen clovek si.
proofreader
25. 06. 2017 18.48
+13
Strele povzročajo hrup in stres. Kdo bo odgovarjal?
valjhunsinkajtimara
25. 06. 2017 18.49
-29
Koga briga za huruo in stres! Kaj pa psi v bosni?! Ka pa oni dve migrantski deklici, ki se s prostitucijo prebijata do nemcije?
proofreader
25. 06. 2017 19.12
+9
Lahko bi do Nemčije vzeli GoOpti in neprespanega voznika.
kaslc 1
25. 06. 2017 18.35
-1
valjhunsinkajtimara
25. 06. 2017 18.19
-55
Kaj pa psi v Bosni? Ni nikomur mar za njih?
jebivoje
25. 06. 2017 19.13
+50
za pse v bosni vprašaj bosance in ne tečnari tu s tem,
kaslc 1
25. 06. 2017 18.18
+5