Slovenija

Društvo Vez-je s podarjenimi računalniki osrečuje mlade, ki si jih ne morejo privoščiti

Ljubljana, 26. 09. 2014 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
6

Če imate računalnike ali računalniško opremo, ki je ne potrebujete več in bi radi storili dobro delo, jih lahko podarite društvu Vez-je. Tam jih bodo pregledali, popravili in podarili mladim, ki si jih ne morejo privoščiti. Varnost podatkov naj vas ne skrbi.

"Sedem članov društva, 21 mesecev pomoči, 68 podarjenih računalnikov in 123 srečnejših otrok" – s temi besedami se predstavlja ekipa društva Vez-je, ki si prizadeva, da bi dostop do računalnika imelo čim več mladih.

Društvo sprejema odslužene računalnike, jih pregleda in popravi, nato pa jih podari mladim, ki si jih ne morejo privoščiti. "Naš načrt je dobiti v dar prenosni ali stacionarni računalnik, ga po potrebi popraviti, ter podariti otroku ali mladostniku, katerega starši si nakupa računalnika trenutno ne morejo privoščiti. Vsak mesec se trudimo oddati čim več računalnikov, številka podarjenih računalnikov pa skozi mesece vztrajno raste, skupaj z razvojem in rastjo samega društva," pojasnjujejo.

V enem letu in devetih mesecih so podarili že 68 računalnikov in z njimi osrečili 123 otrok in mladostnikov.
V enem letu in devetih mesecih so podarili že 68 računalnikov in z njimi osrečili 123 otrok in mladostnikov. FOTO: Thinkstock

S projektom so začeli decembra 2012, društvo pa so postali januarja 2013, je za 24ur.com povedala Katarina Pirš.

Sprejemajo prenosne računalnike (delujoče in nedelujoče), stacionarne računalnike (predvsem delujoče), LCD monitorje (samo delujoče), miške in tipkovnice (samo delujoče in takšne, ki se jih še da očistiti), zvočnike, razne druge delujoče komponente (RAM-e za prenosnike in stacionarne računalnike, trde diske, grafične kartice, …) ter licence za Windows XP in Windows 7.

Pirševa pravi, da je odziv donatorjev stare opreme zaenkrat zelo dober, manj pa jih poznajo mladi, ki računalnike dejansko potrebujejo. "Veliko opreme dobimo od posameznikov. Največ dobimo stacionarnih računalnikov, manj pa LCD zaslonov in prenosnikov. Pri tem se pojavi težava, da računalnika ne moremo podariti brez zaslona, zato slednje še posebej potrebujemo. Tudi prenosniki so vedno zaželeni, saj si jih mladi ponavadi zaželijo," je povedala.

Za varnost podatkov je poskrbljeno

Preden računalnik predajo naprej v roke družinam, njihova ekipa odpravi napake in ga pripravi za novega lastnika. Predvsem podjetjem je pomembno, da se pred predajo računalnikov uničijo podatki na trdih diskih. Le tako namreč lahko zagotovijo, da podatkov nihče ne bo mogel več povrniti in potencialno zlorabiti. To lahko storijo podjetja sama, lahko pa za brisanje podatkov poskrbijo tudi v društvu, zagotavljajo.

Računalnike podarjajo mladim iz socialno šibkih družin

Miška
Miška FOTO: Thinkstock

V društvu Vez-je ves čas zbirajo nove prijave mladih ali njihovih družin, ki si želijo dobiti računalnik. Od vsakega prijavljenega pridobijo podatke, ki jim pomagajo določiti, ali ustreza pogojem za prejem računalnika. Ti so naslednji: v družini je vsaj en šolajoč se otrok ali mladostnik, ki je mlajši od 25 let in ima stalno prebivališče v Sloveniji. V kolikor nekdo želi predlagati nekoga drugega, se mora ta oseba strinjati z oddajo prijave v njihovem imenu.

"Računalnike podarjamo mladim, ki se še šolajo in so iz nepriviligiranih družin. Slednje ocenimo na različne načine, en pokazatelj je npr. pridobivanje socialne pomoči. Imamo čakalno listo, po kateri praviloma podarjamo po vrsti, vendar se oddaja kdaj lahko zavleče zaradi posebnih želja glede računalnika (ponavadi se dlje čaka na prenosnike, ker jih manj dobimo) ali zaradi težav s srečanjem (odročni kraji itd.)," pojasnjuje Pirševa.

V enem letu in devetih mesecih so tako podarili že 68 računalnikov in z njimi osrečili 123 otrok in mladostnikov, saj si veliko računalnikov delijo bratje in sestre, je še dodala. Trenutno iščejo brezplačen odstop prostora v Ljubljani ali okolici, ki bi ga uporabljali za skladišče ali tudi za delavnico. To bi jim pomagalo, da bi se lahko razširili in podarili več računalnikov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

an2000
26. 09. 2014 07.28
+18
zelo lepo in plemenito!