Slovenija

VIDEO: 26 let od tragedije na Korziki

Ljubljana, 30. 10. 2007 12.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Od največje letalske nesreče slovenskega letala, ki je 1981 strmoglavilo na Korziki, mineva 26 let.

Več videovsebin
  • PPREVERJENO: Tragedija na Korziki, 3. del
    17:56
    PPREVERJENO: Tragedija na Korziki, 3. del
  • PREVERJENO: Tragedija na Korziki, 1. del
    15:12
    PREVERJENO: Tragedija na Korziki, 1. del
  • PREVERJENO: Tragedija na Korziki, 2. del
    14:21
    PREVERJENO: Tragedija na Korziki, 2. del
Nesreča na Korziki je 32. največja nesreča v svetovnem merilu
Nesreča na Korziki je 32. največja nesreča v svetovnem merilu FOTO: Blaž Ocvirk

Oddaja z naslovom "Korzika tragedija, ki se je spomnimo", ki jo je pripravila novinarka Janja Kobal Ocvirk s snemalcema Rokom Plešnarjem in Blažem Ocvirkom, je gledalcem približala, osvetlila in prikazala v vsej njeni razsežnosti in z vseh zornih kotov letalsko nesrečo, ki se je zgodila 1. decembra 1981 na Korziki, v kateri je na letalu Inex Adrie Aviopromet McDonnell Douglas - MD - Super 80 s kodo YU - ANA ugasnilo kar 180 življenj.

Janja pri organizaciji nadaljnjega snemanja; novinarko, ki ji je pomagala na Korziki vzpostaviti stik z nekaj ključnimi ljudmi, Tadejo Šiberl in s takratnim direktorjem dnevnika La Corse Paulom Silvaniijem (desno na fotografiji).
Janja pri organizaciji nadaljnjega snemanja; novinarko, ki ji je pomagala na Korziki vzpostaviti stik z nekaj ključnimi ljudmi, Tadejo Šiberl in s takratnim direktorjem dnevnika La Corse Paulom Silvaniijem (desno na fotografiji). FOTO:
Cerkvica v vasi Petreto-Bicchisano, ki je v času nesreče služila za prepoznavanje žrtev.
Cerkvica v vasi Petreto-Bicchisano, ki je v času nesreče služila za prepoznavanje žrtev. FOTO: Blaž Ocvirk

Novinarka Janja Kobal Ocvirk je nesrečo in njena ozadja raziskovala tri mesece: "Spodbudilo me je dejstvo, da o vzrokih za nesrečo v javnosti krožijo številne zgodbe, nihče pa natančno ne ve, kaj se je na letalu tistega usodnega jutra zares dogajalo. Tudi govorice, da na hribu še vedno, po skoraj treh desetletjih, ležijo razbitine letala, so se sprva zdele neverjetne. Raziskovala sem doma, v Beogradu, Parizu, na Korziki, z ekipo tudi na kraju nesreče. Prizor na hribu nas šokira. V oddaji povzemam uradno francosko poročilo o nesreči, o njej spregovorijo številni domači in tuji sogovorniki. Med njimi otroci, ki so v nesreči izgubili starše, Korzičani, ki so takrat in še danes nesebično pomagali. Preverili smo tudi, ali je eden najbolj trdovratnih urbanih mitov pri nas, da je deklica iz oglasa za čokolešnik umrla na letalu, sploh resničen."

Za Preverjeno so tako pred kamerami o tragediji na Korziki spregovorili Tadeja Šiberl, ki se je z ekipo POP TV iz Ljubljane odpravila na kraj nesreče, v kateri je izgubila očeta in mamo, Miro in Zdenka Cerar, ki sta polet tik pred zdajci odpovedala, župan vasice Petreto-Bicchisano Fieschi Toussaint, novinar Bernard Dilasser, ki je leta 1981 poročal o nesreči, takratni direktor dnevnika La Corse Paul Silvani, reševalci, danes upokojeni pilot in takratni vodja letalskega osebja na Adrii Marjan Bizjan, Zlatko Vereš, član jugoslovanske komisije, ki je skupaj s Francozi preiskovala nesrečo, Slovenec Peter Pučnik, ki že pol stoletja živi na Korziki in še številni drugi. Pokazali bodo tudi, da se vaščani Petreta še danes živo spominjajo nesreč.

Novinarka Janja Kobal Ocvirk pri vpisovanju v spominsko knjigo pri županu vasice Petreto-Bicchisano.
Novinarka Janja Kobal Ocvirk pri vpisovanju v spominsko knjigo pri županu vasice Petreto-Bicchisano. FOTO: Blaž Ocvirk
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

expost
01. 11. 2007 12.32
Oddaja je res odličen prispevek in razkriva nekatera do sedaj neznana dejstva (senzacionalizem gor ali dol, tako pač je!). V oddaji je bilo zelo lepo povedano, da nekateri dokumenti še niso dostopni javnosti, torej jih niti novinarka ni mogla pridobiti. Moti me bolj dejstvo, da je slovenska vlada l.1991 zahtevala umik table... in tedanji predsednik vlade je bil zaprisežen letalec! Rad bi slišal njegov argument!!! In še to: ne gre za klub ljubiteljev virtualnega letalstva ampak Klub virtualnega letalstva Slovenije.
maticill
01. 11. 2007 11.13
terminator224, če si že res zaposlen pri Adriji, kot letalski tehnik, potem bi se lahko vsaj malce potrudil in napisal svoj komentar bolj čitljiv. Ostanki letala na gori pa samo kažejo na "naše" okolje če že ne kulturo od koder prihajamo. Žalostno.
ona ena
01. 11. 2007 08.07
+2
Oddaja je bila resnično dobra,zanima me samo to,zakaj ti otroci preminulih niso prejemal rent od zavarovalnic in letalske družbe in zakaj so tako slabo poskrbeli za njih,nekdo je ta keš pokasiral definitivno.Saj res ,denar ne povrne izgube svojca,sam ti otroci so se moral šolat itd itd
vdejan@email.si
31. 10. 2007 18.35
Imam mešane občutke glede oddaje. Zelo pohvalno, da se nekdo spomni te velike in odmevne tragedije in nam osveži spomin. Vsekakor pa bi se dalo narediti tako spominsko oddajo tudi brez poskusa senzacionalizma na precej amaterski način. Vse skupaj izzveni bolj kot poskus narediti oddajo po vzoru zelo znane serije rekonstrukcij na National Geographicu, kar pa jasno taki ekipi in takemu pristopu ne more uspeti, zato je izzvenelo bolj kot zelo slab približek, namesto da bi bila oddaja avtorsko izvirna in res spominska. Tudi brez večkratnega senzacionalističnega ponavljanja napovedovanja in omenjanja zvokov iz Cockpit Voice Recorderja, ki jih jasno novinarki ni bilo možno pridobiti, pa zavajanja laične publike s sintetičnimi glasovi dveh oziroma treh fraz domnevne komunikacije med kontrolo in posadko, pa nesmiselnih nekaj slik iz programa Microsoft Flight Simulator, ki jih avtorica nevedno oziroma namerno nevedno označuje za simulacijo leta JP1308 bi seveda šlo. Dalo bi se narediti oddajo bolj v smislu "In memoriam", če je že izbran termin okoli Dneva mrtvih. Kar se pa krivde tiče, jasno je, da je v vsaki preiskavi letalske nesreče določen glavni, neposredni vzrok nesreče, v tem primeru se kot tak ponuja nekaj napak posadke. Seveda pa je jasno, da gre tudi za precej posrednih vzrokov, tim. "contributing factors" in tudi v tej nesreči jih je prisotnih kar precej, zelo kompleksnih. Ne bom se spuščal v to globlje. Kar se pa zahvale lokalnemu prebivalstvu tiče, pa ne verjamem, da le te ni bil, mogoče se je interview-ani sedanji župan vasice ne spomni, vendar je na spletnem naslovu Večerovega arhiva časnikov v člankih na temo te nesreče zaslediti, da je bila prebivalcem te vasice vročeno jugoslovansko odlikovanje v znak zahvale. Seveda je mogoče tri mesece, kolikor se je avtorica ukvarjala z zadevo premalo, da bi se raziskalo vse, kar je potrebno in kar je dosegljivo. Moje mnenje glede odstranjevanja razbitin pa je mogoče malce nenavadno, vendar v tem, da so na nekem nedostopnem kraju, kjer se je zgodila tragedija, ostali ostanki letala, ne vidim nič slabega ali malomarnega. Mogoče pa predstavljajo svojevrsten spomenik na dogodek oziroma tragedijo. Sem pa prepričan, da med ostanki ni predmetov ali celo ostankov pokojnikov. Komisije za preiskavo nesreč namreč med svojim delom temeljito premečejo vsak košček letala in je zelo malo verjetno, da bi prezrli kakšen tak detajl.
fuse
31. 10. 2007 18.05
+1
Ko sem na gori izgubil očeta, sem bil star 13 let. Informativno vam povem, da sem takrat dobil (preračunano) 7000EUR. O oddaji pa imam mešane občutke.
quantum
31. 10. 2007 17.16
-1
Z vsem spoštovanjem do novinarke, vendar je oddaja odraz iskanja senzacionalnosti kot pri večini dokumentarnih tem komercijalnih televizij. Razkiva polresnice in javno širi dvom (manipulira). Avtorica uporablja enostranske komentarje, uporabi animacijo ki jo je pripravil klub ljubiteljev virtualnega letenja, (HALO?), skratka amaterizem kakršnemu ni para. Dejstvo je, da je za nesrečo kriv kapetan letala s tem pa posredno letalsko podjetje. Tega podjetja ni več, njegova naslednica pa je Adria. To da Adria od svoje ustanovitve ni poskrbela za ostanke na gori ter za spominsko obeležje na St Pietro samo potrjuje aroganco, kakršna je značilna za to podjetje oz, za vodstvo tega podjetja.
Ramzess
31. 10. 2007 17.10
Mimogrede, bilo bi primerno, če bi popravili kodo te spletne strani, ker je sila neprijetno, da moramo komentarje brati sredi članka, kjer je blok aktiven, in ne na koncu članka, kjer je blok pokvarjen. LP.
Ramzess
31. 10. 2007 17.03
Se strinjam z davidom, oddaja je dobra in ne moremo se primerjati s svetovnimi televizijami, ki to počnejo vsakodnevno, ne pa vsake par desetletij. Osebno se tega prav nič ne spomnim, sem bil še premajhen, se pa spomnim deklice in reklame o čokolešniku, saj ni bil slab a ne. In nevem zakaj se čudite glede soodgovornosti kontrolorja, itak je menda še zelen v tem poklicu, in bogve s čim si je prislužil ta privilegij, da ga je oblast zaščitila, poleg tega tudi lastne interese, sem spada seveda 50 letna blokada policijskih in drugih uradnih zapisnikov in dokumentov, kot je rekla prizadeto novinarka še 24 let. Človek se vpraša čemu služi kar 50 let blokade in skrivanja resnice, če računamo, da po tem času neposredno in posredno vpletenih ni več, in nihče več ne ogroža nikogaršnjih interesov. Kako so sploh ljudje prišli do take ideje, kot je časovna blokada nekih uradnih papirjev, ki v glavnem ščiti riti odgovornim, in ničemur drugem. Po tem času so podatki zanimivi le še za zgodovinarje. Sicer pa je lepo, da se s tako oddajo spomnijo nesreče in mimogrede razbijejo kak neresničen mit o deklici iz reklame o čokolešniku. Le kje so ta mit našli in kako je sploh nastal, sam prvič slišim zanj. In lepo bi bilo, ko bi počistili tisti hrib ostankov letala, če vidimo kako drugje v tujini vse spraskajo s tal, da ja nebi kje ostali kakšni dokazi, zakaj se tega tukaj ne naredi. Kakorkoli že, v prihodnje pričakujemo še več podobnih oddaj. Razmislite še o tem, odziv ljudi pri nsreči letala, ko umre 100-200 ljudi poznamo, več ali manj, kakšen bo odziv. ko ji bo v prihodnje v nesreči velikana 308 umrlo 500 in več ljudi. Morda ste opazili, da se število potnikov skokovito povečuje, ko bi vsaj v varnosti bilo tako, a žal ni vedno tako, ta nikakor ni sposobna slediti trendu. Bomo videli, koliko držijo izpete obljube in trditve glede varnosti velikanov 308. Ste opazili zanimivost, da nobenega drugega prevoznega sredstava tako javno ne opevajo in potrjujejo kot prav letala, čeprav ni jasno v čem je poanta, razen da skušaj javnost prepričati, ob vseh nesrečah, od katerih marsikatero bi lahko preprečili, v nekaj domnevno varnega, v prometno sredstvo, ki se po vzletu spremeni v past brez izhoda, ki edino ne pozna alternativnega izhoda za rešitev ljudi, ki tako brez možnosti lastne odločitve, ostajajo v rokah usodnih človeških pomankljivosti. Morda pa bo tehnološka prihodnost prinesla potrebne rešitve, čeprav že zdaj ne izkoriščajo vseh njenih tehnoloških zmogljivosti. Presodite sami, kaj mislim s tem.
mb-trac
31. 10. 2007 16.21
+1
Poanta oddaje: sramota za Slovenijo kot državo, da se ne zna spodobno zahvaliti prebivalcem vasice in Korzike, da ne zna poskrbeti za ostanke letala skupaj s Francozi, da ne zna postaviti spomenika in da se ne zavzame za svojce žrtev nesreče bolj kot se je. To je bistveno, ne pa razglabljanje o vzrokih nesreče.
David Ogrin 1
31. 10. 2007 15.28
Men se zdi oddaja čist cool. Sej se ne mormo primerjati z svetovnimi televizijami kot npr.Discovery al pa kej druzga. Je pa ena izmed boljših oddaj, ki se spomni ta dogodek po 26-ih letih.Vse čistitke novinarki.
gelion1101@yahoo.com
31. 10. 2007 11.45
Super oddaja! Odprla je dileme - soodgovornost kontrolorja poletov, odškodnin, odstranitev ostankov... Sedaj pa je na naši državi, da nekaj naredi. In da se bo vsaj s pisemcem zahvalila prebivalcem tiste vasice pod goro San Pietro, ki so pomagali ob nesreči.
Tonček Balonček
31. 10. 2007 11.09
+0
Saj kaj več od POP TV oziroma avtorice ni bilo pričakovati, zato nima smisla kritizirati! Gre pač za neko reportažo z izleta na Korziko in vzponu na San Pietro plus izjave nekaj ljudi. O odškodninah ni nič, povedale bi kaj npr. babice teh dekelt in fanta, nič izjav kontrolorjev. Kmetija pač!
janezgorenc@email.si
31. 10. 2007 09.59
+1
O kvaliteti oddaje se da debatirati. Tudi meni se je zdelo, da se je oddaja vrtela bolj okoli deklet kot o nesreči sami. Tudi simulacija ni primerljiva z NG ali pa Discovery. Toda vseeno, glede na to, da takšnih oddaj v naši izdelavi še nisem gledal, jo pozdravljam in jim želim veliko podobnih še naprej. Zanimivo je, da se je oddaje lotila komercialna in ne nacionalna televizija. Toda to ni bilo tisto, kar me je najbolj zbodlo. Najbolj sem bil šokiran nad dejstvo, da se na pobočju nahaja praktično še celo letalo - v razbitinah, seveda; da tam še vedno ležijo kupi osebnih predmetov, da ne rečem celo ostankov trupel. Ja kakšna država, kakšen narod smo, da ne spoštujemo naših mrtvih? Letalo bi morali že zdavnaj pospraviti, tam pa plačati spomenik, ne samo ploščo. saj res, zakaj so morali obstoječo ploščo leta 91 odstraniti? Žal se avtorica ni spuščala v to. Ne vem, zdi se mi, da bi kak drug narod že zdavnaj pospravil in tam postavil spomenik. Pa to ni osamljen primer. POglejmo samo naš odnos do deset tisočev kosti v raznih breznih iz časa po drugi svetovni vojni. Poglejte, kako propada Navje. Ste tam že kdaj videli kakega politika? Pa tam leže velikani slovenskega naroda. Morda sem preobčutljiv na te stvari, toda ali to še koga moti? Mene neznansko. LP, Janez
Tonček Balonček
31. 10. 2007 09.39
+1
Ni šlo za dokumentarno oddajo ampak za reportažo! Glavni zvezdi sta bili avtorica in hčerka dveh preminulih v nesreči. O odškodninah in zavarovalninah niso povedali nič, le nekaj so paberkovali! Zakaj so odstranili spoiminsko ploščo, ostamkov pa še vedno ne, tudi nič! Da tista punca iz čokolešnika ni bila žrtev, je znao je dvajset in več let. Popolnoma ničesar novega nismo izvedeli, spoznami smo pač nekaj potomcev žrtev nesreče, to je pa tudi vse. Predvsem sem pogrešal večje problematiziranje Adrie in njihovega zavlačevanja z odškodninami, nastopil ni nihče od izvedencev za kontrolo poletov, samo neki bivši upokojeni piloti. O "rekonstrukciji" in "simulaciji" ne bom izgubljal besed, sicer pa od POP TV itak nihče ni pričakoval dokumentarca!
Niko_
31. 10. 2007 03.04
Meni je bila oddaja zelo všeč. Vse pohvale avtorjem in še enkrat sožalje svojcem. Da, res bi se oddajo dalo narediti še bolje, vendar se mi zdijo kritike Ateight-a veliko preostre. Tudi sam bi si želel malce bolj nazorne ilustracije - in pa tisto računalniško simulacijo z vzkliki "Terrain!" ste malce prevečkrat ponovili. Kot razumem, je do nesreče prišlo zato, ker je kontrolor mislil, da je letalo že nad morjem (znano dejstvo je, da so Francozi na morje tudi poslali prve reševalce po nesreči), pilot pa tudi ni spoštoval pravil glede višine leta. Vendar je bila oddaja vseeno zelo dobra. Ateight, samo zato ker neka oddaja ne pokaže najnovejše ilustracije v stilu Discovery Channel (kjer imajo na voljo veliko več denarja in ljudi za ta posel), še ne pomeni, da je oddaja slaba. Oddaja je imela veliko dobrih plati: posnetki kraja nesreče danes (čeprav bi si zelel še malce bolj konkretne posnetke sedaj tam še vedno ležečih kosov letala; slika pove več kot tisoč besed), zanimivi intervjuji z lokalno skupnostjo, s tedanjimi preiskovalci nesreče. Oddaja je slovenski javnosti povedala veliko novih dejstev o dogodku in je zato izredno dobrodošla. Še vedno pa ostajajo odprta vprašanja: Kako to, da so se francoski kontrolorji tako zlahka oprali vsake krivde in v uradnem poročilu vso krivdo naprtili pilotu? Saj je iz materialnih dejstev očitno, da je kontrolor pilota zavedel in je zato vsaj delno kriv tudi kontrolor, oziroma njegovi šefi, ki so mu prepustili to nalogo. Ne pa, da je uradno na koncu za vse 100% kriv pilot oziroma posledično Adria Airways. Tedanja jugoslovanska vlada in drugi ustrezni zvezni organi bi se morali bolj zavzeti za ta dogodek in si prizadevati za bolj pravično oceno krivde. Kako to, da svojci v Sloveniji niso dobili višjih odškodnin (zavarovalnina)? Kje je danes ta nesrečni francoski kontrolor letenja? Zakaj je bila spominska plošča iz leta 1991 odstranjena z gore? Še enkrat, vse pohvale za to oddajo - bila je zelo dobra.
shemish
31. 10. 2007 00.58
ja, tale dogodek iz 91' leta ga malo ubije. Teorija, ki smo jo razvili pri nas se mi zdi prav na mestu. Kontrolor je bil neizkušen oz. mlad in ambiciozen v smislu, samodokazovanja pri "znanju" procedur prileta ter pri tem, zaradi nepoznavanja terena, naredil napako. Pilotu je ATC-jeva (kontrolorjeva) naloga sveta. Sicer pa solidno narejen dokumentarec, res pa je da ena navadna FS2004 simulacija res ne zadošča nekemu standardu imena "simulacijapri kateri bi dejansko dojeli sam potek dogodkov. No, moralni zadržek je razumljiv.
Aftereight
31. 10. 2007 00.41
GCHQ: Zakaj bi bil pa zagrenjenec???? napisal sem, da je bila oddaja slabo narejena. Režiser/ka ni imel pojma o nesreči. Za tako veliko nesrečo, ki je prizadela Slovenijo bi lahko vložil malo več truda naredil boljšo raziskavo in prikazal malo bolj profesionalno snemanje, ne pa kot nedeljski izlet na Korziko s kamero v roki. Računalniška simulacija ni prikazala nič. Avion, ki vzleta, pilotske instrumente in nekaj skal. To ni računalniška simulacija. Poglej si kakšen dokumentarni film na Discovery ch. Posebaj si oglej tiste, ki prikazujejo natančno kaj se je zgodilo z določeno nesrečo. Kaj ima zveze superračunalnik z besedilom??? Če povezuješ z izdelavo računalniške simulacije potem vedi, da za to ne potrebuješ nobenega superačunalnika (le-ti se potrebujejo za čisto druge namene) ampak navaden malo boljši prenosnik in primerno programsko opremo.
kookaburra200
31. 10. 2007 00.32
Oddajo bi lahko naredili bolje, ampak še dobro da ste sploh jo. Glede na to da so gor še celi kosi letala, bi se naša država že zdavnaj morala pobrigat, da se jih pospravi. Pišem sicer zaradi nečesa drugega. Dobil sem malo drugačno informacijo, kako je letalo strmoglavilo. Ne o tem, kaj sta se menila pilot in kontrolor, temveč konkretno kako je strmoglavilo. Med približevanjem letališču je letalo s koncem krila zadelo v gorski greben, odlomil se je del krila. Pilot zato ni mogel več kontrolirati letala, ki se je zaradi različnega vzgona na obeh krilih začelo obračati okoli svoje osi (izvajati sodček). Ko je priletelo do drugega grebena (kar je najbrž trajalo nekaj časa), je bilo že obrnjeno na glavo, torej za 180°. V ta greben pa se ni zaletelo kot v steno, temveč je z gornjim delom trupa posnelo teren na drugi strani grebena. Podobno, kot če bi z avtom zapeljali pod šlepar... Tudi sicer mislim, da če bi priletelo direkt v steno, bi se raztreščilo precej bolj kot pa se je. Ali je res tako zgodilo ne vem, tako sem slišal.
GCHQ
30. 10. 2007 23.55
kaj je bilo pa tale : prej, Ateight? A ne dela superračunalnik? A si se že kdaj resno vprašal, zakaj si pravzaprav tak zagrenjenec?
evgennovak@gmail.com
30. 10. 2007 23.35
Date: 01 DEC 1981 Time: 08:53 Type: McDonnell Douglas DC-9-81 Operator: Inex Adria Aviopromet Registration: YU-ANA C/n / msn: 48047/998 First flight: 1981 Engines: 2 Pratt & Whitney JT8D-200 Crew: Fatalities: 7 / Occupants: 7 Passengers: Fatalities: 173 / Occupants: 173 Total: Fatalities: 180 / Occupants: 180 Airplane damage: Written off Location: Mont San-Pietro (France) Phase: En route Nature: Int'l Non Scheduled Passenger Departure airport: Ljubljana-Brnik Airport (LJU/LJLJ), Slovenia Destination airport: Ajaccio-Campo Dell'Oro Airport (AJA/LFKJ), France Narrative: The aircraft was on a flight from Ljubljana to Ajaccio and entered a holding pattern. The aircraft descended through the minimum holding altitude of 6800 feet and collided near the top of the Mt. San-Pietro (4477 feet high). Factor in the accident was the imprecise language used by the DC-9 crew and the air traffic controller. The DC-9 was flying a holding pattern to lose altitude, but the controller believed the aircraft was going to make a direct descent to begin the final approach. After several aural GPWS warnings (starting 13 seconds before impact) the crew increased engine thrust relatively slowly and pulled up too late to prevent the accident.