Slovenija

FOTO in VIDEO: Ena od begunk pri Župelevcu rodila kar na poti. V Brežicah in Dobovi okoli 3000 novih beguncev

Ljubljana/Brežice/Rigonce/Dunaj, 21. 10. 2015 06.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 30 min
Avtor
S.S./K.H./STA
Komentarji
0

V Slovenijo prihajajo novi begunci. Na območju Stare vasi je skupina okoli 1500 beguncev prečkala zeleno mejo. Policija jih je izsledila in jih peš pospremila proti Sloveniji. Iz Hrvaške naj bi jih proti Sloveniji napotili z avtobusi. V Rigonce pa je z vlakom prišla še ena velika skupina.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pred begunci nova, težka noč
    01:37
    Iz 24UR ZVEČER: Pred begunci nova, težka noč
  • Iz 24UR ZVEČER: Novi begunci na meji
    01:46
    Iz 24UR ZVEČER: Novi begunci na meji
  • Iz 24UR: Ognjeni zublji pogoltnili 27 šotorov
    03:05
    Iz 24UR: Ognjeni zublji pogoltnili 27 šotorov
  • Iz 24UR: V Slovenijo prišli čez reko
    02:44
    Iz 24UR: V Slovenijo prišli čez reko
  • Iz 24UR: V pričakovanju novih beguncev
    01:35
    Iz 24UR: V pričakovanju novih beguncev
  • Iz 24UR: Avstrija begunce sprejema le skozi mejni prehod Šentilj
    01:46
    Iz 24UR: Avstrija begunce sprejema le skozi mejni prehod Šentilj
  • Iz SVETA: Popolnoma je pogorelo 27 šotorov
    02:01
    Iz SVETA: Popolnoma je pogorelo 27 šotorov
  • Iz SVETA: Dolga pot, ki jo prehodijo begunci
    02:01
    Iz SVETA: Dolga pot, ki jo prehodijo begunci
  • Iz SVETA: Sirec Asim z družino na poti že od aprila
    02:02
    Iz SVETA: Sirec Asim z družino na poti že od aprila
  • Begunci na Rigoncah (Vir: Vitomir Petrovič)
    00:47
    Begunci na Rigoncah (Vir: Vitomir Petrovič)

Do 22. ure zvečer je po podatkih policije v Slovenijo prispelo več kot 5000 beguncev in migrantov. Zvečer so sicer z Bizeljskega v Dobovo peš pospremili še skupino okoli 1500 beguncev, ki so prečkali zeleno mejo. Ena od begunk je kar na poti rodila, nato so jo z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico.

V Rigonce naj bi prispela še ena skupina okoli 1500 beguncev, ki so jih Hrvati v bližino meje pripeljali z vlakom. Begunce nastanjujejo v Brežicah in Dobovi. Hrvaške oblasti sicer tudi tokrat niso obveščale slovenskih varnostnih organov o prihodih novih skupin beguncev. Prav tako slovenska policija nima podatkov, ali jih bodo tekom noči poslali še več.

Begunci na poti proti Dobovi
Begunci na poti proti Dobovi FOTO: Reuters

V namestitvenem centur v Brežicah je sicer dopoldne zagorelo 27 šotorov. Le hitremu posredovanju policistov in gasilcem pa se lahko zahvalimo, da ni bilo poškodovanih. Rešili so 9 ljudi, ki so v času požara spali v šotorih. Natančen vzrok požara še ni znan. Nekateri menijo, da se je požar razširil, ker so se migranti skušali ogreti, drugi pa govorijo, da so migranti šotorišče požgali, ker so nezadovoljni. O tem je spregovoril tudi državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic. ''Ko se ne premikajo, postanejo nervozni,'' je dejal Šefic in dodal, da so zabeležili tudi nekaj incidentov med posamezniki iz različnih držav.

Policisti so po požaru takoj začeli urejati sprejemni center, da bodo lahko sprejeli in nastanili nove begunce in migrante. A ker sta danes zgoreli kar dve tretjini tamkajšnjega šotorišča, bodo policisti skušali ranljivejše skupine, kot so otroci, starejši in nosečnice, namestiti kar v prostorih policijske postaje. Ostali bodo v šotorih.

Največje število migrantov je sicer tudi danes prispelo v Rigonce, kjer so bili zaradi težav v namestitenih centrih, ki so bili prepolni, čakati več ur. Nekateri so pod milim nebom skušali zaspati za vsaj nekaj trenutkov in si tako povrniti moči. Begunci, med njimi tudi komaj nekaj dni stari dojenčki, so namreč od dolge poti skozi Hrvaško izčrpani. Na polju ob meji stranišč ni bilo in so bili tako potrebe primorani opravljati kar v koruzi. Dodati je treba, da stranišč seveda ni niti za policiste, ki spremljajo begunce.

Še naprej pa Avstrija sprejema migrante. Največji pritisk je na Šentilju, ki je tudi edina vstopna točka v Avstrijo. Na sestanku v Avstriji so se pristojni dogovarjali, da bi vzpostavili še eno vstopno točko v državo, da bi tako sprostili pritisk v Šentilju. Oblasti so imele na tem območju kar nekaj težav, saj je skupina migrantov prebila policijski kordon in se sama odpravila proti Avstriji. Na Šentilju se je sicer zgodil tudi incident, ko je skupina beguncev kupovala potrebščine na bencinskem servisu. Bila je večja skupina in vsi so skušali nabrano plačati naenkrat, nato se je mimo pripeljala še policijska patrulja. Te so se begunci ustrašili, zato so pobegnili, je pojasnil tiskovni predstavnik PU Maribor Miran Šadl. Zato dogodka niso obravnavali kot rop, so pa obravnavali sum tatvine, so pojasnili na policiji.

Begunci odhajajo iz nastanitvenega centra v Šentilju.
Begunci odhajajo iz nastanitvenega centra v Šentilju. FOTO: Reuters

Skupine beguncev še vedno prihajajo do različnih točk na naši meji. Dogajanje smo ves dan spremljali v živo. 

22.36: Ena od begunk je na poti z Bizeljskega pri kraju Župelevec rodila kar na poti, nakar so jo z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico. V skupini je sicer zelo veliko družin z otroki.

22.24: 2200 tujcev iz Šentilja odšlo v Avstrijo

 V nastanitveni center Šentilj je po 19. uri prispelo novih 12 avtobusov, s katerimi so iz Brežic pripeljali okoli 500 tujcev, so sporočili iz PU Maribor. Begunci, ki so bili nastanjeni v tamkajšnjem nastanitvenem centru so sicer okoli devete ure zvečer tega zapustili. Okoli 2200 tujcev se je namreč odpravilo v Avstrijo, kjer so jih tudi sprejeli.

Trenutno je v Šentilju okoli 800 ljudi, pričakujejo pa še štiri avtobuse z več kot 200 tujci iz Brežic in vlak, ki bo iz Dobove pripeljal okoli 1200 ljudi.

V sprejemnem centru Gruškovje še vedno poteka registracija okoli 300 tujcev. Po opravljeni registraciji bodo tudi te odpeljali v nastanitveni center v Šentilju. Sprejemni center Središče ob Dravi pa je ta trenutek prazen.

21.43: Nekaj po 19. uri so policisti na Bizeljskem izsledili skupino okoli 1500 tujcev, ki so na območju Stare vasi prečkali zeleno mejo, je sporočila Alenka Drenik iz PU Novo mesto. Tujce bodo peš pospremili do objekta v Dobovi.

Tudi danes hrvaški varnostni organi slovenskih kolegov niso obveščali o prihodu migrantov. Okoli 22. ure pa bo iz Dobove proti Šentilju odpeljal vlak z okoli 1200 migranti, ki so nastanjeni v Dobovi.

21.28: V nastanitvenih centrih je bilo ob 18. uri skupaj 3917 beguncev, od tega 3202 v Šentilju in 715 v šotorišču v Lendavi.

Šentilj pričakuje nov prihod do 1500 beguncev, ki so sedaj nastanjeni sprejemnem centru v Dobovi. Poleg tega je bilo ob 18. uri v obravnavi na sprejemnih centrih 1600 beguncev v Rigoncah pri Dobovi, 450 v Gorišnici in 19 v centru za tujce v Postojni. Skupaj je bilo ob 18. uri v sprejemnih centrih 3569 beguncev.

Na Rigoncah pa ostaja skupina več kot 1000 beguncev. Kdaj lahko pričakujejo odhod v sprejemni center, ni znano.

Begunci korakajo proti Brežicam
Begunci korakajo proti Brežicam FOTO: Reuters

21.00: Begunci ob meji s Hrvaško čakajo na travniku in mrazu

Skupina več kot 1000 beguncev je noč dočakala na travniku ob reki Sotli, kjer vladata vlaga in mraz. Kdaj lahko pričakujejo odhod v sprejemni center, ni znano. Tudi za begunce, ki so popoldne z Rigonc peš prišli do sprejemnega centra v Brežicah, ni zagotovljeno, da bodo vsi noč preživeli na toplem, saj sta v požaru zgoreli dve tretjini šotorišča.

Begunce, ki morajo čakati na travniku tik ob meji s Hrvaško, zanima, zakaj jih tam zadržujejo in sprašujejo, kje je Rdeči križ, saj da so lačni, žejni in prezebli. Številni potrebujejo zdravnike in zdravila, še pojasnjujejo novinarjem.

Nekaj predstavnikov Rdečega križa je na terenu in nad stanjem so zelo razočarani. "Otroci so na mrzlem, segreti jih ne moreš, najprej je treba ljudi spraviti na toplo, premraženi so," je dejala sekretarka hrastniškega območnega združenja Rdečega križa Slovenije (RKS) Marija Volaj. Predstavniki RKS namreč na teren hodijo pomagati iz cele države.

Hudo dehidriranega deset dni starega novorojenčka so že odpeljali v bolnišnico, prav tako tudi nekega starejšega moškega. Nekaj dojenčkov in njihovih mater je v svoje vozilo na toplo vzela ena od televizijskih ekip. Volajeva poziva vse, ki bi lahko prišli pomagat, naj tudi pridejo.

20.15: Podatkov o tem, koliko beguncev lahko pričakujemo to noč, na Generalni policijski upravi ne morejo podati, saj obvestil o prihodih novih vlakov in avtobusov ne prejemajo, pravi Drago Menegalija.

Pred kratkim je sicer na hrvaško stran meje, v bližino Rigonc pripeljal nov vlak. Na njem naj bi bilo okoli 1500 beguncev. Na poti proti Sloveniji naj bi bilo tudi nekaj avtobusov z okoli 1300 begunci, a za zdaj še ni jasno, kam jih bodo hrvaške oblasti pripeljale.

19.12: Iz policijske uprave Maribor so sporočili, da so iz sprejemnega centra Središče ob Dravi vse tujce prepeljali v nastanitveni center Šentilj. Sprejemni center v Središču ob Dravi je tako sedaj prazen. V nastanitvenem centru Šentilj je torej trenutno nastanjenih okoli 2300 ljudi. Tja je na poti tudi 220 tujcev iz sprejemnega centra Gruškovje. V Gruškovje pa bodo pripeljali na registracijo še zadnjih okoli 300 tujcev, ki so včeraj nedovoljeno vstopili v Republiko Slovenijo v Paradižu.

Mariborska policija je še sporočila, da v tem trenutku nima napovedanega nobenega novega prihoda tujcev na območje PU Maribor iz Republike Hrvaške.

18.55: Razmere na terenu si je ogledala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je obiskala mejni prehod Dobovec in ob tem dejala, da tudi Avstrija ni sposobna sprejemati tako velikega števila beguncev, kot jih posreduje Hrvaška. "Ljudje, ki so prisiljeni počakati, so nervozni in potem nam to povzroča dodatne težave," je dejala. "Situacija je zelo komplicirana, ampak policija svoje delo odlično opravlja," je dodala.

Ministrica iz Avstrije sicer še ni prejela dokončnega signala, da bo zaprla mejo oz. da bi omejila sprejemanje beguncev iz Slovenije. Če bi se Nemčija in nato Avstrija odločili za to, bi se morala temu primerno odzvati tudi Slovenija, je ponovila.

Po njenem mnenju bi bila nova izstopna točka beguncev iz Slovenije v Avstrijo zelo dobrodošla glede na to, da je Šentilj zelo obremenjen. Ministrica je povedala, da se je Slovenija že obrnila na EU za pomoč pri begunski krizi, tako da pričakuje, da "bomo dobili maksimalno pomoč v obliki kadrov, opreme in finančne pomoči". O tem, koliko pomoči bodo zahtevali, je dejala, da še pripravljajo sezname potreb. So se pa tudi obrnili na države Višegrajske skupine.

"Tudi od Evropske komisije in ostalih evropskih inštitucij pričakujemo aktivno vlogo in odločno ukrepanje, saj gre za evropski problem, ki ga dejansko lahko rešimo samo skupaj," je dejala.

16.55: V Rigonce prihajajo novi begunci

Okoli 1600 beguncev, ki so v Rigoncah že od jutra, bodo po več urah vendarle zapustili točko vstopa v Slovenijo. Trenutno se organizirajo in postavljajo v vrsto, da se bodo peš odpravili proti Brežicam.

Begunci v Rigoncah čakajo, da jih policija spusti naprej.
Begunci v Rigoncah čakajo, da jih policija spusti naprej. FOTO: Reuters

Prav tako peš pa po progi iz Hrvaške prihajajo novi. Tam so jih namreč izkrcali z vlaka z desetimi vagoni.

16.38: Šentiljski župan pomirja in pričakuje razbremenitev njihove občine

Šentiljski župan Štefan Žvab je peti dan po izbruhu begunske krize, ki je zelo zaznamovala tudi razmere v tej občini, kjer je najbolj obremenjena izstopna točka za migrante v Avstrijo, občane pomiril, da so razmere pod nadzorom. Ob tem si prizadeva, da Šentilj bi uredili vsaj še eno izstopno točko iz Slovenije.

Žvab je dejal, da je v stalnem stiku tudi s policijo, s katero dobro sodelujejo na področju informiranja. Razume skrb občanov, zato je poudaril, da je policija naredila veliko tudi za njihovo varnost, manjša incidenta pa ne smeta vplivati na počutje. Kot je še dodal, se Šentiljčani lahko mirno in brez skrbi sprehajajo po kraju in normalno opravljajo vse svoje obveznosti. Župan je še opozoril na pomembno razliko med njimi in Brežicami, saj odgovorni v Šentilju množico ljudi v zbirnem centru obvladujejo, incidentov bi lahko bilo veliko več, če ne bi bilo organiziranega centra.

Begunci v Šentilju
Begunci v Šentilju FOTO: Policija

Tudi po besedah direktorja Policijske uprave Maribor Danijela Lorbka policija intenzivno sodeluje z vsemi, ki skrbijo za delovanje zbirnega centra in tudi z občino. V drugem valu je v Slovenijo vstopilo že več kot 24.000 migrantov, pri tem pa jih je velika večina državo zapustila prav preko Šentilja. Pri tem so zabeležili nekaj prerivanj med migranti, saj prihaja do velikega pritiska pri razdeljevanju hrane in pri nakupovanju različnih dobrin, od torka pa so dvakrat morali posredovati tudi zunaj centra. Po besedah Lorbka je v nastanitvenem centru v Šentilju, ki se je dopoldne že skoraj spraznil, trenutno 900 ljudi, 400 jih je v zbirnem centru Gruškovje, 50 pa v Središču ob Dravi. V večernih urah pričakujejo še kakih 2000 migrantov iz Brežic, a se številke spreminjajo iz ure v uro.

V Rigonce ves čas prihajajo novi begunci.
V Rigonce ves čas prihajajo novi begunci. FOTO: Reuters

16.30: Na sestanku vodstev policije na Dunaju poziv k boljšemu sodelovanju in izmenjavi podatkov

Generalni direktor policije Marjan Fank je na današnjem sestanku na Dunaju šefe policij Avstrije, Madžarske in Hrvaške pozval k čim boljšemu sodelovanju in izmenjavi podatkov v času begunske krize. Ti so se strinjali, da je za zagotavljanje varnosti in ustrezno obravnavo beguncev in migrantov ključnega pomena pravočasna in dosledna izmenjava vsebinsko celovitih informacij med policijami o predvidenem pritoku ljudi iz posamezne države v drugo državo.

Šefi policij so enotni, da mora Evropa dolgoročno iskati rešitev krize pri izvoru oziroma v Grčiji, kjer migranti prvič vstopijo v Evropsko unijo. Poudarili so, da je treba okrepiti nadzor na meji med Grčijo in Turčijo. Fank je dobil tudi zagotovilo hrvaške policije, da bo ta izboljšala komunikacijo.

16.04: Novomeška policija je sporočila, da je bila večina migrantov v času, ko je v Brežicah požar zajel 27 šotorov, na prostem. Ogenj se je zelo hitro širil, gost črn dim pa je zapolnil notranjost šotorov. Štirje policisti, ki so bili v bližini, so takoj pregledali šotore. V enem od šotorov so našli pet ljudi, ki so spali, v drugem pa še štiri. Policisti so jih takoj zbudili in pospremili na varno, so sporočili s policije.

"Zaradi odločnega in požrtvovalnega ukrepanja policistov in gasilcev požar ni terjal človeških življenj, kljub veliki množici ljudi, ki so se takrat nahajali na območju požara," je zapisala Alenka Drenik iz PU Novo mesto. Policisti so po požaru takoj začeli urejati sprejemni center, da bodo lahko sprejeli in nastanili nove begunce in migrante.

Takole poteka delo policistov z begunci v Središču ob Dravi, Gruškovju in Šentilju: 

15.30: Policisti na mejnem prehodu Dobovec evidentirajo še zadnjo skupino migrantov, ki so ponoči na mejnem prehodu Imeno nenapovedano vstopili v Slovenijo, je sporočila Milena Trbulin iz PU Celje.

V namestitveni center v Celju so dopoldne sprejeli 230 od 600 prispelih beguncev, kjer so se spočili in okrepčali. Ostale z avtobusi z mejnega prehoda Dobovec sproti vozijo v namestitveni center v Šentilju. V kratkem bodo z avtobusi proti Šentilju odšli tudi migranti, nameščeni v celjskem namestitvenem centru, je še pojasnila Trbulinova.

15.15: Avstrija je sprejela 1001 beguncev in migrantov, ki so danes zapustili nastanitveni center v Gornji Radgoni. Na mostu čez reko Muro bodo odstranili signalizacijo in promet bo znova potekal tekoče v obe smeri, so sporočili iz PU Murska Sobota. Trenutno je sicer v nastanitvenem centru v Lendavi 700 migrantov, medtem ko sta sprejemna centra v Petišovcih in Dolgi vasi prazna. 

14.59: Šefic je spregovoril tudi o požaru v Brežicah. Povedal je, da nima še poročila policije, ker to ni prioriteta, a dejstvo je, da so migranti nezadovoljni, ko se ne premikajo, kljub temu, da so dobro oskrbljeni. ''Ko se ne premikajo, postanejo nervozni,'' je dejal in dodal, da so imeli tudi nekaj manjših incidentov med posameznimi državljani različnih držav. Dejstvo je, da so med migranti različni posamezniki in kakšen je lahko tudi problematičen, je končal Šefic. 

14.56: Avstrija nikogar do zdaj ni zavrnila, le tiste na Jesenicah, ki so v Avstrijo skušali priti sami. Te so nato peljali v Šentilj. Avstrija namreč zahteva organiziran prehod, da jih organizirano prevzamejo. Sodelovanje z Avstrijo je zelo dobro. Je pa dejstvo, da imajo tudi Avstrijci težave s koordinacijo, a mi smo korektni, saj jih obveščamo. To smo pričakovali tudi od Hrvaške, je dejal Šefic. 

Begunci peš hodijo proti Avstriji.
Begunci peš hodijo proti Avstriji. FOTO: Reuters

14.52: Tudi But je dejal, da se v Upravi za zaščito in reševanje soočajo s kadrovsko stisko, zato prosijo za prostovoljce. Obrnili so se tudi na združenje častnikov, da bi jim upokojeni častniki pomagali voditi te namestitvene centre. Pri prostovoljcih se ne pojavljajo težave, da ne bi mogli delati. Prav tako ni odpovedi prostovoljcev, da bi se bali, kljub nekaterim incidentom. V Brežicah smo zaradi požara utrpeli škodo, ker migrantom ne moremo zagotoviti postelj. 

Šefic je dodal, da je med migranti še vedno največ Sircev, nato Afganistancev in Iračanov, potem pa so med migranti tudi Srbi in prebivalci Kosova. Večina migrantov je moških. 

14.50: Ali čez našo državo poteka koridor? Koridor je, če bi organizirali prevoz migrantov iz točke A v točko B, če ima država A zagotovilo, da bo država B migrante tudi sprejela, a tega zagotovila ni. Prav tako ni gotovo, da bodo migranti dobili mednarodno zaščito v ciljni državi, zato ne moremo govoriti o koridorju, je razložil Šefic. Dodal je, da Slovenija pred dnevi še ni bila v stiski in tako nismo mogli zaprosti za pomoč. A če v nekaj dneh dobiš takšno število ljudi, zaprosiš za pomoč. 

14.45: Točka vstopa in izstopa mora biti čim bližje, zato so nastanitveni centri skoncentrirani. Zato so nekatera območja zelo obremenjena, je pojasnil Šefic. Morebitni novi nastanitveni objekti bi lahko bili samski dom v Velenju, skladiščni objekt v Hajdini, je naštel. 

14.44: Šefic je dejal, da o hot spotih, podobnih kot v Italiji in Grčiji, z Evropsko komisijo niso dogovarjali. 

14.28: Novela zakona, ki vojski daje dodatna pooblastila, bo začela veljati šele čez teden dni. Šefic je pojasnil, da policijske zmogljivosti premajhne in že zdaj lahko angažiramo vojsko za opravljanje pomoči policiji. Nova pooblastila pa bodo vojski dala na meji možnost, da patruljirajo, opozarjajo, lahko omejijo gibanje oseb in pokličejo policijo, ki opravi vse ostale postopke, je razložil. 

14.24: Generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But se je uvodoma zahvalil županom občin, kjer imajo namestitvene kapacitete za begunce. Nadaljeval je, da beguncem dostavljajo dobrine, kot so hrana in oblačila, rjuhe, rokavice, razkužila, ipd. Vseskozi opravljajo razgovore z različnimi organizacijami, da bi čim bolj dobro oskrbeli prišleke. 

Danes na terenu deluje okoli 280 pripadnikov civilne zaščite in humanitarnih delavcev. 

14.09: Pritisk na Slovenijo se je tudi včeraj nadaljeval, včeraj je k nam prišlo okoli 8000 ljudi, je povedal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic. Danes do 6. ure pa še 3000. Policija je na robu zmogljivosti, enako velja za pripadnike civilne zaščite in humanitarne delavce. ''Žrtvovanje teh ljudi je izjemno in beseda hvala je v tem primeru verjetno premalo,'' je dejal Šefic. 

Pritisk je predvsem na dve točki, in sicer Brežice in Šentilj. V Brežicah se zdaj prazni, prav tako v Šentilju. V Šentilju je problem, ker je to edina izstopna točka. V Avstriji se prav zdaj dogovarjajo, da bi odprli še eno vstopno točko v Avstrijo, da bi tako sprostili pritisk. Kakšni bodo rezultati sestanka, bomo vedeli proti večeru. 

V Brežicah smo imeli kar nekaj varnostnih problemov, zaradi načrtnega pošiljanja Hrvatov beguncev na to točko. Začeli smo pridobivati dodatne začasne nastanitvene objekte, da bi zadostili potrebam. Enega smo vzpostavili, in sicer v tovarni Beti. Občina Brežice in krajani Dobove pa na drugi objekt niso pristali, ker bi bilo število migrantov za tako majhen kraj preveliko. Mi jih razumemo, zato iščemo druge rešitve. 

Od prebivalcev smo dobili informacije, da so v Šentilju vlomili v nek objekt. Policija je to preiskala. Tja smo tako napotili dodatne vojake, da bi pomagali policistom. Sodelovanje vojske je dobrodošlo, da bomo vsaj malo razbremenili policiste, da se bodo lahko vsaj malo spočili, je dejal Šefic in dodal, da se v takih situacijah kaže kadrovski manko. 

Tako izgleda požarišče v sprejemnem centru za begunce v Brežicah. Še vedno se ne ve, ali se je požar razširil namerno ali pa slučajno, ker so se begunci želeli ogreti.
Tako izgleda požarišče v sprejemnem centru za begunce v Brežicah. Še vedno se ne ve, ali se je požar razširil namerno ali pa slučajno, ker so se begunci želeli ogreti. FOTO: Svet na Kanalu A

14.03: Danes okrog 13. ure je nastanitveni center v Gornji Radgoni zapustila druga skupina tujcev (okrog 500). Avstrijci so jih spustili čez mejo. Promet čez reko Muro je še vedno urejen s semaforjem in poteka izmenično enosmerno, je sporočila policija. 

13.53: Nova skupina že na poti?

Čeprav skupina nekaj sto beguncev že od zgodnjih jutranjih ur čaka na cesti ob železniški progi v Rigoncah, se napoveduje nova skupina beguncev. Uradnih podatkov policija sicer nima, je pa na terenu slišati, da je z vlakom s Tovarnika prišla že nova skupina, ki naj bi jih za sedaj še zadrževali na hrvaški strani. Po podatkih s terena območje preletava tudi policijski helikopter. Če podatki o prihodu nove skupine beguncev držijo, bo to že tretja skupina na tem območju danes. Beguncev z Rigonc sicer še niso premestili v nastanitvene centre, saj pristojni čakajo, da se kapacitete v teh centrih sprostijo.

V Brežicah napeto

Z brežiške občine so medtem sporočili, da prebivalci in krajevna skupnost Dobova ostro nasprotujejo, da bi v Dobovi vzpostavili še en sprejemni center. Na korespondenčni seji sveta krajevne skupnosti Dobova so člani soglasno sprejeli sklep proti umestitvi še enega centra v Dobovo, saj bi s tem prišlo do poslabšanja življenja krajanov in njihove varnosti.

Občina Brežice se zaveda, da so stiske migrantov in razmere v državi resne, vendar državi sporoča, da varnost kraja s 3000 prebivalci ne more in ne sme biti ogrožena zaradi še enega centra za begunce, ki s seboj nosi številne negativne posledice, so zapisali v sporočilu za javnost.

13.48: Od petka do danes do 11. ure je v Slovenijo prispelo skupno 24.455 ljudi. Samo danes do 11. ure je prispelo okoli 3000 migrantov. V sprejemnih centrih je bilo danes ob 11. uri okoli 5300 ljudi. V Avstrijo je z rednim vlakom danes odšlo 190 ljudi, 500 migrantov pa je peš odkorakalo iz Gornje Radgone.

13.26: Otroci iz Rigonc niso mogli v šolo

''Šolski avtobus ima zaradi nenehnega spreminjanja situacije zaradi beguncev onemogočen dostop do Spodnjih Rigonc. Starše prosimo, da učence pripeljejo na avtobus v Zgornje Rigonce pri spomeniku,'' se glasi obvestilo ravnateljice Osnovne šole Dobova Ivane Baškovič. OŠ Dobova pa ni zaprta. 

Begunci v Rigoncah
Begunci v Rigoncah FOTO: Reuters

''V naši neposredni bližini prehajajo državno mejo begunci, ki prihajajo iz Hrvaške. Zaradi nepredvidljivih tokov beguncev in spreminjanja razmer iz ure v uro vas obveščamo, da bo šolski avtobus, vozil normalno po voznem redu do običajnih avtobusnih postajališč, če bo to le mogoče. Če mislite, da vaš otrok na šolskem prevozu ni dovolj varen, ga prosimo pripeljite sami šolo,'' se glasi obvestilo.

Baškovičeva je za 24ur.com pojasnila, da danes v šolo tako niso mogli trije otroci. ''Glede na to, da se situacija spreminja iz ure v uro, je težko napovedati razmere. Včeraj, ko sem se peljala s šolskim avtobusom, je bilo v Rigoncah vse normalno, ker so begunce ravno odpeljali. Danes pa so nas že pri Ločah, ko bi morali zaviti proti Rigoncam, policisti obvestili, da je zaprta cesta. In res, tam je bila reka beguncev,'' je povedala in dodala, da so na pomoč otrokom priskočili tudi policisti, ki so jih pospremili od avtobusne postaje do domov.

13.06: Nastanitveni center na Vrhniki je prazen (podatek ob 12. uri). Dopoldne so bili opravljeni organizirani prevozi migrantov iz nastanitvenega centra proti Šentilju. 702 migranta sta bila odpeljana s 13 avtobusi, 198 jih je center zapustilo in za prevoz poskrbelo v lastni režiji (taksi službe, vlak), so sporočili s policije.

12.47: V Šentilju begunci znova izsilili prehod do Avstrije

V namestitvenem centru v Šentilju, kjer je bilo zjutraj nameščenih več kot 2700 beguncev, je kakih tisoč beguncev danes dopoldne ponovno prebilo policijski kordon in izsililo pot do meje z Avstrijo, kjer so jih spustili čez mejo. Danes v Šentilju po navedbah Policijske uprave Maribor pričakujejo še okoli 3800 novih beguncev.

Dežurni v namestitvenem centru Zoran Krebs pravi, da se begunci v centru zelo hitro menjujejo, saj eni pridejo, drugi gredo naprej proti Avstriji. Zaloge hrane zaenkrat zadoščajo, stalno pa primanjkuje oblačil in odej.

12.22: V Rigoncah čakajo že več ur, med njimi so tudi dojenčki

Otroci v Rigoncah. Begunci tam čakajo že več ur, da bi jih odpeljali v namestitvene centre.
Otroci v Rigoncah. Begunci tam čakajo že več ur, da bi jih odpeljali v namestitvene centre. FOTO: Reuters

Skupina nekaj sto beguncev že skoraj pet ur čaka v Rigoncah, da ji spustijo naprej proti nastanitvenim zmogljivostim. V skupini je veliko otrok, domačini pravijo, da največ doslej. Med njimi so tudi trije novorojenčki, vsi so stari pet dni, pa tudi nekaj starejših na invalidskih vozičkih, je v izjavi povedal predstavnik UNHCR Lakda, ki na terenu sodeluje kot prevajalec. Eno mamo z novorojenčkom so odpeljali v bolnišnico, ostali dve materi z dojenčkoma pa ne, saj se družini bojita, da bi se porazgubili. Begunci so predstavnikom UNHCR povedali, da so lačni in prezebli, pomoč UNHCR pa je poiskala tudi trojica, mlajša ter starejša ženska in moški, ki so na Hrvaškem imeli prometno nesrečo. Ena od njiju je na obrazu imela vidne podplutbe, prosili so, da se jih odpelje v bolnišnico, a so policisti predstavnikom UNHCR, kakor je bilo slišati, dejali, da se v bolnišnico vozi le ob nujnih primerih.

Stranišč ni

Med begunci, ki že od okoli pol sedmih zjutraj čakajo, da se izpraznijo nastanitvene zmogljivosti in bodo zato lahko nadaljevali svojo pot, je tudi visoko noseča ženska. Ker ob železniški progi, kjer čakajo, ni niti enega prenosnega stranišča, so ljudje primorani svoje potrebe opravljati v bližnjem koruznem polju, nosečnica pa je v spremstvu moža pri domačnih spraševala, ali jo spustijo na stranišče. Stranišč tukaj torej ni niti za policiste, ki že dolge ure skrbijo za red na tej cesti ob progi in bližnjem blatnem polju. Skupina, ki zdaj čaka, je že druga danes. Kot se nekateri policisti neimenovano povedali, jih čudi, da taka slaba organizacija še kar vlada po toliko dneh od prvega prihoda beguncev.

Skušajo spati

Nekateri begunci posedajo po cesti, drugi so si šotore postavili na polju ali pa nanj vrgli svoje odeje in skušajo čakanje izkoristiti za nekaj spanca, čeprav je v oblačnem, meglenem in hladnem vremenu to težko. Pogreti se poskušajo s prižiganjem ognja, na katerega nalagajo praktično vse, kar je mogoče kuriti, zaradi česar se po cesti vije gost dim. 

Stranišč ni niti za policiste.
Stranišč ni niti za policiste. FOTO: Reuters

Na obrazih beguncev je opaziti utrujenost in tudi naveličanost nad dolgim čakanjem in negotovostjo. Zato novinarje vztrajno sprašujejo, ali imajo kaj več informacij, kdaj bo skupina lahko krenila dalje. Študent prava iz Sirije, ki potuje s svojim bratom ter njegovo družino - ta poleg žene šteje še štiri majhne otroke - je povedal, da v skoraj mesecu dni, kolikor že potujejo, težko najdejo priložnost, da se naspijo. Pravi, da so izčrpani, v torek so morali prepešačiti 22 kilometrov, saj da se je avtobus pokvaril. Na vprašanje, kako to gre z malimi otroki, pravi, da druge možnosti ni. Nekateri si čas med čakanjem v Rigoncah krajšajo s klepetom, otroci se podijo naokoli. Je pa dogajanje zelo mirno.

12.15: Razmere na avstrijskem Štajerskem zaradi prihoda množice beguncev napete

Na nekdanji mejni prehod Špilje na avstrijskem Štajerskem je danes do 10. ure naenkrat prispelo med 1500 in 2000 migrantov, zaradi česar razmere tam po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA delujejo napeto. Policija skuša množico voditi do izbranih železniških postaj, a naj bi zaradi navala prišlekov le s težavo obvladovala nadzor nad njimi in njihovo registracijo, je povedal predstavnik avstrijske policije Fritz Grundnig.

Dodal je, da begunce avstrijski in slovenski policisti nekaj metrov od nekdanje avstrijske mejne postojanke usmerjajo na zbirno mesto. Tiste, ki se skušajo izmuzniti iz vrste, potisnejo nazaj v množico, je še povedal Grundnig. Izpostavil je tudi, da je ob tako množičnem navalu na prvem mestu oskrba ljudi, registracijo pa da bi lahko kasneje izvedli v zatočiščih.

Predstavnik avstrijskega Rdečega križa na zbirnem mestu v Špiljah je medtem povedal, da jim kljub temu, da je od torka zvečer v Špilje prišlo več kot 6000 ljudi, ni zmanjkalo zalog hrane, zaradi množice ljudi pa morajo dvakrat dnevno očistiti površine v šotorih, kjer so nameščeni migranti.

12.01: Hrvaški notranji minister Ranko ostojić meni, da je osnovni problem v Sloveniji nastal zaradi dolgotrajne registracije beguncev.

10.42: Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je zaradi begunske krize za nedeljo popoldne sklical vrh EU-Balkan, je sporočila Evropska komisija. Na srečanju, na katerega so med drugim vabljeni premierji več balkanskih in srednjeevropskih držav, tudi Slovenije, naj bi se dogovorili o skupnem delovanju, ki naj bi ga začeli uresničevati nemudoma.

Zbirni center v Brežicah po požaru.
Zbirni center v Brežicah po požaru. FOTO: Reuters

10.25: V begunskem centru v Brežicah gorelo 

Požar v zbirnem centru v Brežicah.
Požar v zbirnem centru v Brežicah. FOTO:
Uprava za zaščito in reševanje poroča, da je v begunskem zbirnem centru v Brežicah zagorel šotor. Gasilci so, kot so povedali za 24ur.com, požar že pogasili. Večkrat čez dan je tam gorelo že včeraj, saj se na tak način skušajo begunci ogreti. Tokrat naj bi sicer šotore zažgali tudi zaradi nezadovoljstva. 

Po podatkih PU Novo mesto je zgorelo 25 šotorov. Zaradi hitrega posredovanja policistov in gasilcev k sreči nihče ni bil poškodovan. V zbirnem centru je prihod migrantov ustavljen. Ko bodo popisali vse ljudi, ki so na tistem območju in jih odpeljali na druge lokacije, bodo znova začeli vzpostavljati zbirni center, je pojasnila tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik.

Begunci se skušajo ogreti.
Begunci se skušajo ogreti. FOTO:

10.09: Prva skupina zapustila Gornjo Radgono

Begunci v Šentilju čakajo na prestop meje z Avstrijo.
Begunci v Šentilju čakajo na prestop meje z Avstrijo. FOTO: Reuters

Danes okrog 9. ure je prva skupina okoli 500 migrantov začela zapuščati nastanitveni center v Gornji Radgoni. Tujci so odšli proti nekdanjemu mejnemu prehodu v Gornji Radgoni. Avstrijski varnostni organi migrante sprejemajo. Promet čez reko Muro je urejen s semaforji in poteka izmenično enosmerno, so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota.

9. 56: Mejna prehoda Rigonce in Imeno sta zaprta v obe smeri za ves promet zaradi povečanega pretoka migrantov, navaja prometnoinformacijski center.

9.53: Okoli 600 migrantov prečkalo mejni prehod Imeno 

Danes ponoči je na mejnem prehodu Imeno v Slovenijo vstopilo okoli 600 migrantov, je dejala tiskovna predstavnica PU Celje Milena Trbulin. Policisti registracijske postopke z njimi opravljajo na mejnih prehodih Imeno in Dobovec. Okoli 300 so jih z avtobusi že odpeljali v namestitvena centra v Celje in Šentilj.

9.45: V šestih dneh v Slovenijo prišlo že več kot 21.000 beguncev

Policija je sporočila, da je od petka do danes do 6. ure v Slovenijo vstopilo 21.455 beguncev. samo včeraj jih je prišlo 8078. Glede števila migrantov, ki so zapustili Slovenijo oziroma so jih predali avstrijskim varnostnim organom, pa policija sporoča, da je včeraj našo državo zapustilo 4035 ljudi, danes pa 190.

9.25: Še več beguncev?

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) predvideva, da bo pozimi čez Sredozemsko morje v Evropo prišlo še več beguncev. "Zimsko vreme beguncem ne bo preprečilo, da bi se vkrcali na čolne," je UNHCR zapisal na družbenem omrežju Twitter. Kot so pojasnili, tihotapci beguncem ponujajo celo popuste za plovbo v slabem vremenu. Število bi lahko naraslo predvem v prihodnjih tednih - po eni strani zato, ker bodo želeli v Evropo priti še pred zimo, po drugi pa iz strahu pred zaprtjem meja na t.i. balkanski poti.

9.19: Begunci niso ropali na bencinskem servisu v Šentilju, policisti obravnavajo sum tatvine

Begunci na Šentilju so se odpravili proti Avstriji.
Begunci na Šentilju so se odpravili proti Avstriji. FOTO: Reuters

Na Twitterju se je širi informacija, da naj bi begunci oropali bencinsko črpalko in gostinski lokal v Šentilju. Na Policijski upravi Maribor so za 24ur.com to zanikali in pojasnili, kaj se je dogajalo. Tiskovni predstavnik Miran Šadl je razložil, da so na bencinski servis res prišli begunci, ki so želeli kupiti nekaj potrebščin. Stvari so plačevali, ko se je mimo, povsem po naključju, pripeljala policijska patrulja. Ker so se begunci policistov ustrašili, so zbežali in pri tem naj bi zagrešili tatvino. ''O ropu zagotovo ne moremo govoriti, policisti preverjajo sum tatvine. A dejstvo je, da so oni želeli vzeto plačati,'' je bil jasen Šadl.

8. 44 Tudi na Študentski areni zbirajo za begunce

Na razstavnem prostoru Humanitarnega društva Adra na Študentski areni bodo zbirali hrano in topla oblačila ter igrače za begunce. Zbira se mleko, voda, sok, ribje konzerve, sir (topljeni in v lističih), marmelada, kokošja pašteta, energijske in žitne ploščice, piškoti, čokolada, plastičen jedilni pribor in krožniki, otroška hrana, kruh. Študentska arena poteka na Gospodarskem razstavišču od torka do četrtka, od 20. do 22. oktobra, od 12. do 19. ure.

8.35 Razdelili več kot 2000 toplih obrokov, 800 kg kruha in veliko toplega čaja

Z ostalimi službami je aktivnosti v zvezi z zagotavljanjem potrebnih materialno tehničnih sredstev za namestitev in oskrbo v namestitvenih enotah in sprejemnih centrih izvajala tudi Uprava za zaščito in reševanje.

Včeraj je bilo angažiranih preko 200 pripadnikov sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami in 111 pripadnikov Slovenske vojske, ki so med drugimi pripravili in razdelili 2290 toplih obrokov. Skupaj s hrano je bilo na lokacijo Šentilj dostavljeno 800 kilogramov kruha. Istočasno je bil na Šentilj in v Gornjo Radgono dostavljen topel čaj. V namestitvenih centrih je bilo ob 20. uri od skupaj 4799 razpoložljivih mest, zasedenih 2602.

8.13 Dogajanje na Šentilju: na stotine beguncev je odkorakalo proti avstrijski meji 

8.10 V Avstriji so se razmere ponoči umirile

Potem ko je v torek iz Slovenijo na avstrijsko Štajersko vstopilo približno 4500 beguncev, so se razmere po navedbah tamkajšnjih oblasti ponoči umirile. V Špiljah je bilo zjutraj v sprejemnem centru 530 ljudi, prevoz beguncev v namestitvene centre drugod po državi pa je vso noč potekal brez težav, je sporočila avstrijska policija. Na mejnem prehodu Radgona na avstrijski strani so razmere mirne, tamkajšnji sprejemni center je bil v jutranjih urah prazen, so še sporočile pristojne oblasti.

8.00: Takoj so jim nudili zdravniško pomoč, na Rigonce prihaja nova skupina 

Tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik je pojasnila, da so policisti nekaj po polnoči znova izsledili veliko skupino tujcev, ki so prestopili zeleno mejo v bližini Rigonc. ''Okoli 1500 tujcev so spremljali in usmerili v Dobovo, kjer so jih nastanili v enega izmed objektov. Tujcem, ki so bili premraženi in mokri (ker so prečkali Sotlo), je bila takoj zagotovljena zdravstvena in humanitarna oskrba. Ob prihodu te skupine je bil objekt v Dobovi izpraznjen, saj so okoli 2000 tujcev, ki so bili pred tem tam nastanjeni, že prepeljali v nastanitvene centre po državi,'' je razložila.

Čakajoči na vstop v improvizirani namestitveni center v Dobovi.
Čakajoči na vstop v improvizirani namestitveni center v Dobovi. FOTO: Anže Božič

V jutranjih urah se nedovoljeni prehodi zelene meje na območju Rigonc nadaljujejo. Po prvih ocenah policistov prihaja med 500 in 1000 oseb. Policisti bodo tudi to skupino spremljali do objekta v Dobovi, kjer jih bodo nastanili. O prihodu skupin tujcev Slovenije hrvaški varnostni organi niso obvestili.

V sprejemnem centru v Brežicah je še okoli 1750 tujcev, ki bodo glede na proste kapacitete danes z vlakom prepeljani v namestitveni center v Šentilj.

7.50: Begunci v Šentilju

7.35 Tujce, ki so v državo vstopili v Paradižu, vozijo v Šentilj 

Ob 6.00 se je v sprejemnem centru Središče ob Dravi nahajlo 363 tujcev, v sprejemnem centru Gruškovje pa 439 tujcev. V nastanitvenem centru Šentilj se je takat nahajalo 1868 oseb, vendar ob 7.25 pričakujejo prihod vlaka iz Dobove z dodatnimi 895 tujci. Takrat bo v nastanitvenem centru Šentilj nastanjenih 2763 oseb, je pojasnil tiskovni predstavnik PU Maribor Miran Šadl.

V nastanitveni center Šentilj z avtobusi prevažamo tudi osebe, ki so ponoči nedovoljeno vstopile v Republiko Slovenijo v Paradižu. Ponoči so avstrijski varnostni organi na nekdanjem starem mejnem prehodu Šentilj sprejeli 180 tujcev.

7.25: Zasedenost nastanitvenih lokacij

Policija je objavila zbrane informacije o trenutni situaciji glede zasedenosti nastanitvenih lokacij za tujce po Sloveniji za današnji dan ob 6. uri. V vojašnici Vrhnika je 900 ljudi, na sejmišču v Celju 65, v Gornji Radgoni 1001, šotorišče Integral Lendava 510, šotorišče Šentilj 2761. Skupno je bilo ob 6. uri v namestitvenih centrih 5237 migrantov.

Kakšno je bilo ob 6. uri stanje v sprejemnih centrih, kjer so tujci v obravnavi? Imeno 450, Dobovec 90, Center za tujce Postojna 19, Gorišnica 1000, Brežice 1750, Dolga vas 100, Dobova 1500, Gruškovje 439, Petišovci 100 in Središče ob Dravi 350. Na Obrežju tujcev ne obravnavajo. Skupno je v obravnavi 5798 beguncev.

7.00: Avstrijci zavrnili migrante na Jesenicah

 Avstrijski varnostni organi so včeraj pozno zvečer okoli 22.40 in danes okoli 1. ure ponoči na Jesenicah vstop v državo zavrnili še 19 registriranim migrantom, ki so se na železniško postajo pripeljali z rednim vlakom. Vsi migranti so se z vlakom ob 4.30 vrnili nazaj proti Ljubljani, je danes zjutraj sporočil tiskovni predstavnik Policijske uprave Kranj Bojan Kos.

Kos je pojasnil, da je razlog za zavrnitev enak kot včeraj, ko so vstop v Avstrijo zavrnili 115 migrantov. Migranti so bili namreč v Sloveniji že registrirani in imajo zato dovoljenje za gibanje v Sloveniji.

6.50: Begunce vozijo v Gornjo Radgono, Dolgo vas in Lendavo

Tekom včerajšnjega večera in danes ponoči je bilo iz Obrežja v nastanitveni center v Gornjo Radgono pripeljanih in nastanjenih 1001 migrant. V sprejemni center v Petišovce je bilo iz Središča ob Dravi pripeljanih 281 migrantov in v Dolgo vas 219 migrantov. Po končanih postopkih evidentiranja so bili migranti prepeljani v nastanitveni center na bivšem parkirnem prostoru Integrala v Lendavi, je pojasnila tiskovna predstavnica Policijske uprave Murska Sobota Suzana Rauš.

Trenutno je v postopku evidentiranja v sprejemnih centrih v Petišovcih okrog 100 migrantov in v Dolgi vasi okrog 100 migrantov. Po končanih postopkih bodo migranti prepeljani v nastanitveni center Integrala v Lendavi. Na območju PU Murska Sobota je tako trenutno okrog 1701 migrant.

6.00Okoli 1000 ljudi prispelo na Rigonce

Večja skupina je tudi to noč korakala od mejnega prehoda Rigonce proti Dobovi, kjer so jih začasno nastanili v nekdanji tovarni Beti. Kot je za 24ur.com povedala tiskovna predstavnica Policijske uprave Novo mesto Alenka Drenik, je bilo v skupini okoli 1000 ljudi. 

Noč je bila mrzla, tako da so bili begunci premraženi do kosti. In utrujeni. Kljub le petim stopinjam so zaspali na tleh pod milim nebom, poroča naš novinar na terenu Vitomir Petrovič.

Pozno zvečer so namestitveni center v nekdanji tovarni izpraznili, saj so begunce, ki so tja prispeli čez dan, odpeljali drugam, tako da so lahko novi skupini ponudili streho nad glavo, je pojasnila Drenikova. 

Anže Božič dodaja, da so bili nekateri tudi premočeni, saj so, da so prispeli v našo državo, prečkali Sotlo.

Begunci so prečkali tudi Sotlo. Ponoči je bilo mrzlo.
Begunci so prečkali tudi Sotlo. Ponoči je bilo mrzlo. FOTO: Anže Božič

V namestitvenem centru v Brežicah je po trenutnih podatkih še okoli 2000 ljudi. 

6.00: Na skupino ljudi opozorili domačini 

Tiskovni predstavnik mariborske policije Miran Šadl je sporočil, da so jih okoli 22. ure domačini opozorili, da je v bližini naselja Paradiž v občini Cirkulane državno mejo nedovoljeno prestopilo okoli 1000 ljudi, ki so jih tja pripeljali s približno 20 avtobusi, med katerimi so bili tudi dvonadstropni.

Hrvaška seveda Slovenije o prihodu te skupine ni obvestila. Policija je takoj začela s postopki za izsleditev teh ljudi, da jih organizirano prepeljejo v ustrezne centre po Sloveniji, je še pojasnil Šadl.

Begunci, kot jih je na Rigoncah v svoj objektiv včeraj ujel naš fotograf Miro Majcen

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1