Slovenija

VIDEO: Prelet nad belo lepotico, ki raste v Ljubljani

Ljubljana, 10. 09. 2016 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
0

Za milijone muslimanov z vsega sveta, ki so se zgrnili v sveti mesti Meko in Medino, se je začelo tradicionalno romanje hadž. Tja se je odpravilo tudi 13 vernikov iz Slovenije. Ostali se doma pripravljajo na štiridnevni praznik kurban bajram, ki se začne v ponedeljek. Tajnik Islamske skupnosti v Sloveniji pa je vernikom 'podaril' predčasno darilo – zračni posnetek ljubljanske džamije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Predbajramsko darilo prijateljem," je tajnik Islamske skupnosti Nevzet Porić zapisal ob posnetku, ki ga je delil na svojem Facebook profilu. Za muslimane se namreč začenja tradicionalno romanje hadž.

Letos se je romanja v sveti mesti Meko in Medino udeležilo tudi 13 vernikov iz Slovenije, štiri ženske in devet moških. Najmlajši je star 28 let, najstarejši pa 65. Ostali verniki, ki so ostali doma, pa se pripravljajo na praznovanje kurban oz. hadži bajrama, ki se začne v ponedeljek.

"Nahajamo se v blagoslovljenem mesecu, ki je posebno obdobje za vernike muslimane. Najboljse dobro delo je tisto, ki se opravi v tem mesecu. Zato je džamija darilo vsem tistim, ki so ves čas podpirali ta projekt," je za naš portal poudaril Porić.

Posnetek drona nad gradbiščem ljubljanske džamije je nastal v četrtek. Kot je pojasnil Porić, kljub zahtevnemu projektu, ki sta ga zasnovala arhitekta Berk in Perovič, gradnja poteka po načrtih. "Zaključujemo prvi del gradnje, ki zajema vsa betonska dela, jekleno konstrukcijo in stekleno fasado," je pojasnil. Trenutno delavci postavljajo streho na osrednjem objektu, kar se vidi tudi na posnetku. Največ težav so imeli z jekleno konstrukcijo, ki jo je bilo zelo težko izvesti, je pojasnil Porić.

Verniki so dolga leta sami zbirali denar za zemljišče, za katerega so odšteli 4,5 milijona evrov. Večino finančnih sredstev – 11,5 milijona evrov – za samo gradnjo objekta pa je zagotovil Katar. Toliko je namreč vredna pogodba z glavnim izvajalcem del, podjetjem Gorenje projekt. Vsa dela naj bi stala 22,3 milijona evrov.

Džamija je zgrajena iz belih betonskih blokov in bo mestu dala poseben pečat. Gre za edinstven objekt v Sloveniji in novo tehnologijo gradnje, so ponosni v Islamski skupnosti. Znotraj kubusa bo modra kupola iz platna, ki jo bodo dodali v zadnji fazi, v fazi obrtniških del.

Osrednja bajramska slovesnost v Sloveniji bo sicer tudi letos v Ljubljani, v športni dvorani Slovan na Kodeljevem. Bajramsko molitev bo vodil mufti Nedžad Grabus.

Gradbena dela na džamiji med Parmovo in Kurilniško ulico so se začela lansko pomlad. Slovenski muslimani so si sicer že več kot 40 let prizadevali, da bi v Ljubljani zgradili džamijo. Islamski verski in kulturni center za muslimane v Sloveniji med drugim pomeni potrditev, da so sestavni del te družbe, je ob začetku gradnje poudaril mufti Grabus.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1