Slovenija

VIDEO: Policisti ugotovili identiteto moškega na posnetku. Naprošajo lastnika koles, da se jim javita

Ljubljana, 06. 07. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Z nekega kolesa je snel sedež, nato se je lotil teh koles, ki sta vidni na posnetku," pripoveduje avtor posnetka, na katerem neznani moški sredi Ljubljane poskuša ukrasti kolo. K njemu je pristopil s telefonom v roki, sledil je besedni obračun. Policija je ugotovila identiteto moškega.

Policisti so sporočili, da so ugotovili identiteto osebe na posnetku. Da bi lahko zoper moškega izvedli nadaljnje postopke, naprošajo lastnika koles, da se zglasita na Policijski postaji Ljubljana Center ali pokličeta na številko 01/475-06-00 ali na interventno številko 113.

Kaj bi storili, če bi med sprehodom po mestu zalotili nekoga pri kraji kolesa? Bi se ustavili? Ga ogovorili? Bi raje poklicali policijo in počakali na razplet? Bi ga posneli? Miha, ki sicer prihaja iz Metlike, a živi v Ljubljani, se je odločil za slednje. Kot nam je pojasnil, so v torek popoldne s sodelavci na Slovenski cesti v Ljubljani, ravno nasproti Nebotičnika, razlagali tovorni kombi, ko jih je sodelavec opozoril na sumljivega moškega, ki se je potikal okoli priklenjenih koles. “Opazil je, da je z nekega kolesa snel sedež. Nato se je lotil teh koles, ki sta vidni na posnetku,” pripoveduje.

Približal se mu je s telefonom v roki

Na posnetku, ki ga je objavil na družbenem omrežju v opomin vsem, ki jih morda kdaj prešine, da bi kradli kolesa, je videti moškega v temni majici in kavbojkah, ki očitno poskuša odpreti ključavnico. Za vzvod uporablja kar cev sedeža, ki ga je prej odnesel z drugega kolesa. “Zakaj me snemaš?” reče, ko ugotovi, da se mu je približala oseba s telefonom v roki. Naš sogovornik mu tedaj odgovori: “Zakaj moraš pa ti krasti? Naj pride policija, pa se bomo zmenili. Boš kradel kolesa?” Moški, ki je več kot očitno poskušal uničiti ključavnico, s katero sta bili priklenjeni dve novejši kolesi, mu postreže s slabim izgovorom: “Nisem kradel, gledal sem samo, če je dobra ključavnica.” Nato zamahne z roko in odide po ulici. 

Kot nam je povedal Miha, avtor posnetka, je ta čas, ko je sam snemal, kolega klical policijo. “Rekel sem si, da ga za vsak slučaj še posnamem. Ker smo bili štirje, nisem niti pomislil, da bi mi morda on kaj naredil, da bi me morda napadel,” pojasnjuje. Policije niso dočakali, saj se jim je mudilo dalje.

Na območju Policijske uprave Ljubljana so v prvem polletju 2016 obravnavali 497 kaznivih dejanj, kjer je bil predmet odtujitve kolo. V letošnjem polletju je takšnih kaznivih dejanj nekoliko več, in sicer 533.

Policija: Bolje je, če si posnetek najprej ogleda policija, sicer lahko storilec uniči dokaze

S PU Ljubljana sporočajo, da so vsekakor posnetki tatvin policiji v pomoč in lahko v nadaljevanju tudi služijo kot obremenilni dokaz zoper osumljenca, a je iz operativnega vidika bolje, da si posnetke najprej ogleda policija in poskuša identificirati storilca. “V nasprotnem primeru lahko storilec na spletu prepozna sam sebe in se znebi ukradenega kolesa ter uniči morebitne druge materialne dokaze, pomembne za kazenski postopek. Objava fotografij je na spletu smotrna kasneje, če policija z lastno dejavnostjo v določenem času ne identificira storilca,” pojasnjuje Nataša Pučko, tiskovna predstavnica policije.

Preprečiti tatvino na lastno pest?

Policisti takšno ukrepanje odsvetujejo. “Vsekakor ne svetujemo, da občani sami poskušajo preprečiti tatvino, saj nikoli ne vedo, s kom imajo opravka in kaj je storilec pripravljen narediti, da mu uspe pobegniti. Lastna varnost je pomembnejša. Svetujemo, da v takšnih primerih nemudoma obvestijo policijo in si poskušajo zapomniti čimveč podatkov o osebi,” svetujejo.

Miha pa o tem ni razmišljal, pravi. “Leto nazaj so tudi meni ukradli kolo in moram reči, da nimam nobene tolerance do tatov.” Verjetno marsikdo, ki je v preteklosti že ostal brez kolesa, čuti enako. Glede snemanja storilcev ne vidi zadržkov, a dodaja, da se v primeru, da oceniš, da bi lahko bila situacija nevarna, pač ne približaš do te mere, kot se je sam. “Vsekakor menim, da moramo za preprečevanje takšnih dejanj več storiti tudi sami,” še pravi.

Kolo
Kolo FOTO: Thinkstock
Priskrbite si debele ključavnice!

Tudi policija kolesarjem polaga na srce bolj temeljite preventivne ukrepe. “Da se zmanjša možnost odtujitve kolesa, priporočamo uporabo kakovostne ključavnice, ki nudi čim večjo odpornost na posege različnih orodij in predmetov. Ključavnice slabše kakovosti (pletilke debeline mezinca) ne predstavljajo za tatove koles nikakršne ovire. Po nekaterih izračunih naj bi ključavnica predstavljala vsaj 15 do 20 odstotkov vrednosti kolesa. Kolo naj bo vedno zavarovano s ključavnico (tudi za krajši čas), priklenjeno naj bo ob stabilen predmet.”

Glede na dejstvo, da je določen delež koles odtujenih iz kolesarnic in kleti, priporočajo, da so tudi ta kolesa zavarovana s ključavnico in da uporabniki skupnih prostorov spoštujejo dogovore, pravila, hišne rede o skrbnem zapiranju, zaklepanju vhodnih vrat. Za prevoz koles z vozili prav tako priporočajo uporabo prtljažnikov, ki imajo možnost dodatnega zaklepanja ali drugo obliko varovanja.

Policija ima pri preiskovanju največ težav zaradi pomanjkljivih opisov ukradenih koles

“Pri preiskovanju kaznivih dejanj se najpogosteje srečujemo s pomanjkljivim opisom odtujenega kolesa,” pravijo policisti. Po opravljeni analizi je bilo ugotovljeno, da le 40 odstotkov lastnikov koles poda karakteristike o odtujenem kolesu, na podlagi katerih je identifikacija lahko nedvoumna. Zaradi tega so individualne karakteristike ob osnovnih podatkih kolesa zelo pomembne. “Priporočamo, da si lastniki koles zapišejo znamko kolesa, tip, model, barvo, znamko in tip posameznih sestavnih delov (pedal, ogrodje, prestave, zavore ...), številko okvirjo, dodatno opremo, posebne individualne znake (vgravirane lastne številke, črke ...), poškodbe, prav tako ne bo odveč tudi fotografija kolesa. Več podatkov, ki jih ob prijavi tatvine kolesa posreduje oškodovanec, večja je možnost, da se kolo identificira in navsezadnje tudi vrne lastniku,” še zaključujejo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (338)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
07. 07. 2017 09.11
+1
Ne priporočam, da sami rešujete take probleme, poslikajte in pokličte policijo, naj se oni obadajo.
yeah
06. 07. 2017 18.55
+16
če bi jaz koga zalotil pri kraji mojega kolesa,bi bil policaj in sodnik,jaz sam
srci1
06. 07. 2017 18.28
-24
Kaj je folk a se vam je cist poslabsal dons v glavi k je taka vrocina a so se vam mal skisal mozgani kradu je kolo sam kokr je razvidno iz posnetka ga ni ukradu tko da ne vem en kolo al pa dvamiljona lacnih zejnih brez strehe nad glavo otrok en kolo je bl pomemben kokr pa na stotine mrtvih po svetu ste pa res pravi majstri k je treba skupi stopit da bi spremenil svet na bolje pa se take in drugacne stvari ne bi dogajale a ne. Peac gnoji
baubax
06. 07. 2017 18.40
+9
Še en liberal is pravljice :D mater se vas je namnožilo po vojni.
schrodingerScat
06. 07. 2017 15.57
+21
Zakonsko preganljivo je NEUPRAVIČENO snemanje. Tu je več kot očitno šlo za UPRAVIČENO snemanje in distribucijo posnetka. Kar se na sodišču s pomočjo očividcev in karakternih prič hitro pojasni
Luka Krebs 1
06. 07. 2017 15.49
+11
Kako lahko taki posnetki policiji služijo,kot obremenilni dokaz?...pri Tošiću je bilo pa ravno to narobe in je vse skupaj padlo v vodo...ah kaj delajo evrčki...:)
helter skelter
06. 07. 2017 15.53
-1
Ostali mediji pišejo, ta očitno ne sme, da mora tožilstvo prisluhe Jankoviću, kako se je dogovarjal za spolne usluge s farmacevtko za ureditev službe in od drugih poslih in jemanju podkupnin UNIČITI !!!!!
schrodingerScat
06. 07. 2017 15.58
-2
poleg materialnih dokazov obstajajo še kaki drugi
helter skelter
06. 07. 2017 15.46
+19
Zanimivo, pišete o nekih tatovih koles, pišete o Kanglerjevem 35 let starem traktorju in ptičji hišici, pišete o Janševem starem volvu in hiši na kredit ..... ne pišete pa o milijardah v offshore podjetjih, kar je pred dnevi razkril Rado Pezdir, ne pišete o milijardah opranih v NLB, ne pišete zastaranju sodne zadeve proti Jankoviću, kako je tožilsvo zamudilo dvoletni rok in mora policija po navodilu sodnice sedaj uničiti prisluhe Jankoviću o jemanju podkupnin in urejanju službe farmacevtki za spolne usluge....... Še en primer odličnega sodelovanja med tožilsko-sodniško-medijsko in srbsko mafijo.
Uporabnik215111
06. 07. 2017 16.19
+5
štrekeljc
06. 07. 2017 16.22
+3
Saj tudi o zastaranju JJ-jevih primerov ne pišejo.
RdečiKarton
06. 07. 2017 17.24
+0
Še obstajajo dokumenti od prodaje oražja hrvatarjem. Tako v SLO kot na HR. Naj bo raje tiho kalimero, da se slučajno ne pojavijo v medijih.
schrodingerScat
06. 07. 2017 15.39
+21
Svoje čase Skandinavci niso vgrajevali ključavnic v vhodna vrata svojih hiš. Potem se jim je pa zgodil Balkan.
schrodingerScat
06. 07. 2017 15.37
+16
A kdo ve, je za tak varnostni pregled ključavnic in verig lastnine neznanih oseb potrebno kako soglasje lastnikov, ali to velja le za snemanje?
periot22
06. 07. 2017 15.33
+10
Policisti so raje skriti za grmovjem in kasirajo!
BaGr67
06. 07. 2017 15.40
+2
Aha sploh v Centru...je ful grmovja tam..!!!
štrekeljc
06. 07. 2017 15.26
+15
In zakaj ima piko čez fris?
schrodingerScat
06. 07. 2017 15.37
+11
da ne prestraši mladoletnih obiskovalcev foruma
Razumnež
06. 07. 2017 15.03
+15
To je slovenska manjšina, katera bi po novem morala imeti več pravic...
schrodingerScat
06. 07. 2017 15.36
+8
dvomim, tule se krade v takem obsegu, da je tole kar predstavnik večine
pegazus
06. 07. 2017 14.52
+17
Pa kaj je pa prepovedanega naredu??? Sam pogledou je, če je dobra klučavnca, da ne bi kdo drug ukradu, sej je še sam povedou... pošten dečko :D
CrushLow
06. 07. 2017 15.14
+3
panda80
06. 07. 2017 15.15
+8
pegazus
06. 07. 2017 17.37
+2
Če bi mel nahrbtnik bi bilo jasno, da je kupu kolo... tako je pa sam ključavnico preverjou. :D
kasopiha
06. 07. 2017 14.36
+8
Bravo, takmu bi mogl dt denarno nagrado
panda80
06. 07. 2017 15.16
+4
schrodingerScat
06. 07. 2017 15.26
tisti jo prejema od mimoidočih v parku poleg
murinar
06. 07. 2017 14.15
+2
je ,je pravi južni!
marcone
06. 07. 2017 15.35
+4
ne vem dans pol slovencev tko zavija ker je to kao kul
schrodingerScat
06. 07. 2017 15.38
+0
temu se strokovno reče kulturna evolucija jezika
simonaas
06. 07. 2017 14.12
-36
Pravno formalno mu čisto nič ne morejo.Še dnar lahko od teh ki so ga kao avadili in snemali dobi.Videoposnetek ni dokazno gradivo.....in še bi lahko naštevala do posega v zasebnost....veliko je tega.
panda80
06. 07. 2017 15.18
+2
Video posnetek je lahko povod v sum kaznivega dejanja...
Rudar
06. 07. 2017 15.24
+4
schrodingerScat
06. 07. 2017 15.27
+8
videoposnetek je dokazno gradivo, zakaj neki imajo potem bančni avtomati varnostne kamere? svašta bog rodi
štrekeljc
06. 07. 2017 16.11
+2
"uraden" video posnetek je dokazno gradivo, "neuradenŽ" pa lahko pripomore k razjasnitvi primera.
schrodingerScat
06. 07. 2017 16.13
+1
HorstWiesel
06. 07. 2017 14.09
+10
Očitno bi bilo treba uvest in podpirat t.i. neighborhoodwatching
Metulj?ica1304
06. 07. 2017 14.04
+3
Glede na ceno koles, bi lahko bila orng ključavnica že obvezna dodatna oprema.
CrushLow
06. 07. 2017 15.15
+1
ce zaklenes za zic k ga v pol sekunde snames ... dzabe klucavnca .... prot id1j0tizmu ni kljucavnice ...
kolo1982
06. 07. 2017 15.25
+3
š.eitsko pravo, ključavnice ne bi več potrebovali...za takšno dejanje gre vsaj dlan...
pufic
06. 07. 2017 13.48
-35
Jaz nevidim da bi kakšno kolo ali karkoli iz njega ukradel
grozjak
06. 07. 2017 13.57
+16
pufic
06. 07. 2017 13.59
-15
marcone
06. 07. 2017 14.01
+14
štrekeljc
06. 07. 2017 15.20
+7
Transformerji
06. 07. 2017 13.45
+0
Male kraje upoštevajte kot dobrodelni prispevek za lenuhe in brezdelneže, ki niso v socialnem sistemu.
bebo3
06. 07. 2017 13.31
+24
no končno se je tudi Policija zganila... pohvale
marcone
06. 07. 2017 13.57
+13
ja so mogli ker je posnetk obkrožu celo slo, sicer bi nardil sam čačko na papirju ker jim komodorji ne vžgejo več