Slovenija

FOTO in VIDEO: Na Obali poplavljalo, zaradi močnega vetra po vsej državi brez elektrike več tisoč odjemalcev

Ljubljana / Piran, 13. 11. 2017 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Medtem ko je na cestah povzročal težave sneg, so se na Obali soočali z močnim vetrom, ki je odkrival strehe in lomil drevesa, ter meteornimi vodami. Zaradi poplavljenih kleti, hiš in cest so bili gasilci na terenu med drugim v Piranu, Strunjanu, Izoli in Ankaranu. Težave predvsem na Primorskem povzroča tudi burja, veliko gospodinjstev je bilo skorajda ves dan brez elektrike.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Na Obali močno deževje povzročilo poplave
    01:59
    Iz 24UR: Na Obali močno deževje povzročilo poplave
  • Iz 24UR: Nekateri zaradi snega ostali tudi brez elektrike
    02:21
    Iz 24UR: Nekateri zaradi snega ostali tudi brez elektrike
  • Iz SVETA: Na Obali voda zalila okoli 70 stanovanj
    01:44
    Iz SVETA: Na Obali voda zalila okoli 70 stanovanj
  • Iz SVETA: Ob 7. uri zjutraj primorska avtocesta že zaprta
    02:26
    Iz SVETA: Ob 7. uri zjutraj primorska avtocesta že zaprta
  • Burja v Novi Gorici
    00:49
    Burja v Novi Gorici

Nad okoli 500 metri je zapadlo od deset do okoli 25 centimetrov snega, nižje po nižinah pa do večera večinoma pod deset centimetrov, je povedal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Andrej Velkavrh.

Po nižinah od večjih mest je snežilo le v Ljubljani z okolico, v Novem mestu, Celju in Mariboru pa deževalo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V ponedeljek čez dan je bilo tako oblačno s padavinami, ki so čez dan od severovzhoda slabele in do noči, razen na jugu države, večinoma ponehale. Pihal je okrepljen severni veter, na Primorskem pa močna burja.

Zaradi padavin je možno tudi razlivanje manjših rek v Slovenski Istri, na Obali, v manjšem obsegu in na območjih pogostih poplav lahko poplavljata tudi Vipava s pritoki in Ljubljanica na Ljubljanskem barju.

Močan severni veter in burja s sunki tudi do 140 km/h

Ob tem pa je v ponedeljek zgodaj zjutraj začel pihati okrepljen severni veter, na Primorskem pa močna burja, zaradi česar je Arso za severozahod in jugozahod Slovenije izdal oranžno vremensko opozorilo.

Sunki severnega vetra so namreč pod Karavankami in Kamniškimi Alpami ter v zgornjem Posočju krajevno dosegli tudi hitrost od 70 do okoli 100 kilometrov na uro, sunki burje pa od 100 do okoli 140 kilometrov na uro.

Severni veter bo predvidoma oslabel do torka zjutraj, tudi burja bo v noči na torek nekoliko oslabela, a bo v torek in sredo še pihala s sunki nad 100 kilometrov na uro.

V Novi Gorici močna burja s fasade trgala izolacijske plošče

Močna burja je s stanovanjskega bloka v centru Nove Gorice, na Ulici Gradnikove brigade, trgala izolacijske plošče s fasade, ki jo obnavljajo, je povedal vodja regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač. Na stanovanjskih blokih na Ulici Gradnikove brigade namreč opravljajo obnovitvena dela.

Zaradi močnih sunkov vetra je prav tako zelo velika verjetnost padanja posameznih elementov z gradbenega odra ob stanovanjskem bloku, so sporočili iz novogoriške občine.

Gasilci pa zaradi močne burje in nevarnosti padanja teh elementov ne morejo opraviti zaščitnih ukrepov na višini. Zato so zavarovali območja vhodov v stanovanjske bloke na številkah 41, 47 in 49, stanovalce pa pozvali, da v blok vstopajo in izstopajo skozi kletne prostore, saj bi bila v primeru vstopa skozi glavni vhod ogrožena njihova varnost.

Odkrite strehe, podrta drevesa, težave v prometu

Močna burja je na Goriškem tudi sicer povzročala precej težav, saj je podirala drevesa in ogrožlaa promet, odkrivala strehe in ogrožala mimoidoče.

Po besedah Sama Kosmača je podrto drevo poškodovalo bolnišnični objekt v Stari gori, kjer so posredovali gasilci iz novogoriške poklicne enote. Močan veter je odkril ostrešje stanovanjske hiše v Zakrižu pri Cerknem, podobne težave so imeli tudi na Ajdovskem in Goriškem. Burja je odkrila del pločevinaste kritine na stanovanjskem objektu v Starem Selu pri Kobaridu.

Na cesto Rižana - Krnica je padlo drevo, o podrtih drevesih poročajo tudi iz Prevalj. V Ajdovščini pa je po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje drevo padlo in se naslonilo na objekt elektro distrubucijskega omrežja. Drevo so razžagali in odstranili gasilci GRC Ajdovščina.

Obalo pestijo poplave meteornih voda in vetrolomi

Med 5. in 7. uro je bila ob jutranji plimi povišana gladina morja, ki je bilo prav tako močno vzvalovano. Ob tem je morje poplavilo najnižje ležeče dele obale, iz Portoroža pa poročajo o potopljeni barki.

Ob povišani gladini morja in visokih valovih je bil po napovedih Arsa najbolj izpostavljen del obale Rt Madona v Piranu. Intervencije poklicnih in prostovoljnih gasilcev so se odvijale praktično vso noč, tako v Piranu, kot tudi v Ankaranu, Izoli in Portorožu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je povedal poveljnik koprske Civilne zaščite Zvezdan Božič, je Obalo zajela nevihta okoli 3. ure. Močno neurje z obilnimi padavinami in močnim vetrom je povzročilo nemalo preglavic. Gasilci so morali izčrpavati vodo iz več kot 50 objektov, središče Strunjana je bilo pod vodo, pod vodo so bili tudi Piran, Izola in Ankaran.

Sprožili so se tudi številni zemeljski plazovi, nekatere ceste pa so bile posledično odrezane od sveta.

Prizaneslo ni niti študentskemu kampusu v Izoli, ki ga je požar pred tremi tedni močno prizadel. Gasilci so morali tudi tokrat iz kampusa izčrpavati vodo.

V Gasilski brigadi Koper so za 24ur.com povedali, da so imeli na terenu približno 20 poklicnih gasilcev, ki so opravili okrog 10 intervencij, v večini je šlo za zalite objekte oziroma za prečrpavanje vode.

Več tisoč gospodinjstev čez dan brez električne energije

Zaradi burje, sneženja in podrtega drevja je bilo čez dan po Sloveniji več tisoč odjemalcev brez električne energije.

Iz Elektra Primorska so sporočili, da je stanje na napravah distribucijskega elektroenergetskega sistema Elektra Primorska večinoma sanirano.

Zaradi močne burje in sneženja je okoli 8. ure začelo prihajati do okvar električnega omrežja in posledično do prekinitev dobave električne energije na več mestih distribucijskega področja Elektra Primorska.

Sanirati so morali tudi daljnovod čez primorsko avtocesto. V času zapore je namreč na cestišče padla žica daljnovoda Dolenja vas – Senožeče, ki napaja 186 odjemalcev. Zaradi popravila je bila avtocesta zaprta dodatnih 30 minut.

Prav tako so uspešno odpravili napako v kraju Dobravlje, kar pomeni, da ima 200 odjemalcev ponovno normalno napajanje z električno energijo, ter napako na področju Kobarida.

Brez električne energije je bilo več tisoč odjemalcev tudi na področju Postojne (Strmica, Hrenovice, Mala Brda, Strane, Brezje, Malo in Veliko Ubeljsko), na območju Sežane (Kozina, Artviže, Ostovica) in na Ajdovskem. Izpade električne energije so beležili še v Baški grapi, v Vogrskem in Biljah.

Skupaj je bilo na področju Elektra Primorska v ponedeljek zvečer še 120 odjemalcev brez električne energije - 80 na Postojnskem, na Ajdovskem pa okoli 40.

Prav tako vseh težav do večera še niso odpravili na območju Elektra Ljubljana, kjer je na daljnovodu Begunje pretrgan vodnik in je brez napajanja še približno sto odjemalcev. Na distribucijskem območju Elektra Ljubljana so sicer čez dan največ težav beležili v Cerknici in na Uncu, kjer je bilo zaradi podrtega drevja brez elektrike kar 2000 gospodinjstev.

Zaradi sneženja in posledično lomljenja drevja je tudi na območju Elektra Celje ponekod še izpad električne energije.

Na območju Elektra Maribor je bilo v Rušah brez elektrike 112 odjemalcev.

Kako bo v prihodnjih dneh?

V torek bo sprva oblačno. Ponekod na jugovzhodu bo dopoldne občasno še rahlo snežilo ali deževalo, drugod bo suho. Čez dan se bo predvsem na zahodu delno zjasnilo. V vzhodnih krajih bo še pihal okrepljen severni veter, ki bo popoldne oslabel, na Primorskem pa bo pihala zmerna do močna burja.

Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 5, na severozahodu do -4, na Primorskem okoli 7, najvišje dnevne od 2 do 7, na Primorskem do 12 stopinj Celzija.

V sredo in četrtek bo vreme suho. Na Primorskem bo v sredo še pihala zmerna do močna burja, ki bo v četrtek oslabela. Hladno bo. Meteorologi novih snežink po nižinah v kratkem ne napovedujejo, padavine pa se v majhnih količinah obetajo v soboto in nedeljo, je še pojasnila Veronika Hladnik z Arsa.

Lani tak čas padavin ni bilo. Jutranje temperature so bile okoli nič stopinj Celzija, dnevne pa okoli pet, se spominja Hladnikova. Prvi sneg je zapadel šele januarja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fredericofelini
13. 11. 2017 18.37
+1
pa najdražje cene stanovanj cca 3k na m2
ulca
13. 11. 2017 18.22
+1
Ponovno so na vrsti gasilci, vreme tako anrekuje....
Mladen sir
13. 11. 2017 14.49
+0
Kanalizacijske odtoke bi si sčistili če nebi bili preleni pa ne bi bilo poplav,cesto pa bi ko je začelo snežiti DARSOVCI posipali z soljo pa ne bi bilo zastojev.Naj jim malo kazen dodelijo tudi njim....
Igor Skof
13. 11. 2017 16.46
+4
nismo mi krivi!!! ampak od kdar so obnovili center strunjana so narobe projektirali in zaradi njih smo pod vodo....nikili nismo bli tolko pod vodo kod zanje case......to je zdaj ze 2gič v 14 dneh....od pristojnih pa se noben ne zgane.....bobo bomo pa se zdaj niso nič naredili.....tako da nismo mi nič krivi pri tem !!!
kameltrajbar
13. 11. 2017 14.13
+4
..no...pa majo eni morje pod balkonom......)))
Frane Šajn
13. 11. 2017 12.48
+7
Ja vsak ima svoj križ in težave tako pač je, vse kaže , da bodo v bodoče vse pogostejše. Mogoče nas vreme nauči da je v slogi moč!
ata_jez
13. 11. 2017 18.20
+0
Krneki! Ni vreme krivo, kriv je projektant!
odkimasin
13. 11. 2017 12.01
+8
Pahor je kriv, nej rajš škornje obuje pa nej gre vodo pumpat, kot pa da afne gunca!
Infraping
13. 11. 2017 11.30
-5
Pa tut o tem, kak si kdo sploh drzne v molitvi Boga tikati.
pen123
13. 11. 2017 11.16
+9
Zdaj bi lahko Pahor šel s prvo damo na poplavljeno območje in ljudem metal papirnate brisače.
zeleleni
13. 11. 2017 12.19
-2
dr.dare
13. 11. 2017 10.39
+15
Kolikokrat bo moralo jih zaliti da bodo kaj naredili za zaščito?
tantadruj1
13. 11. 2017 11.14
+9
očitno dokler ne bo narod odnesel župana na cesto.
dr.dare
13. 11. 2017 11.21
-8
župan je kriv da narod ne more dat pred hišo par vreč?
tantadruj1
13. 11. 2017 11.34
+0
a to poplavlja vsako leto že sto let? pa tudi če bi potem pač ni tam za živet. ali poplavlja letos? pa prej ni.....ob enakem vremenu... ha?
dr.dare
13. 11. 2017 11.44
+2
v zadnjih 3 letih so bili že parkrat zaliti.. če ti to ne potegne da bo treba tiste tri vreče ki pijejo vodo in naredijo bariero kupit potem ti ne bo nikol potegnalo
ata_jez
13. 11. 2017 12.05
+3
Zabavno brat komentarje, ki so pisani brez najmanjšega znanja o problemu.
zeleleni
13. 11. 2017 12.20
+2
ata_jez
13. 11. 2017 13.49
+3
V Primorskih novicah poišči /Leto-po-poplavah-ni-v-Strunjanu-nic-bolj-varno
ata_jez
13. 11. 2017 13.51
+2
Napačni projekti in slabo vzdrževanje. Malo več dežja in pride plimni val ... s hribov. Rahlo komično, a dejansko žalostno.
ata_jez
13. 11. 2017 13.54
+1
Čisto nepomembno, kdo je preCednik, v vladi ali parlamentui, ko ostali ostajajo izven volilnega koncepta.
dr.dare
13. 11. 2017 14.52
-1
še zmeraj ne vem zakaj ljudje ne zaščitijo svojih hiš?
tantadruj1
13. 11. 2017 14.57
+3
dr.dare...če bi prebral članek v primorskih kot ti je stvetoval ata_jez potem bi vedel da so naložili povzročitelju da odpravi razlog poplav. mislim a moraš vedno rinit brezglavo v izjave ki niso primerne no.
ata_jez
13. 11. 2017 14.58
+0
Recimo, da dvignejo hiše za kak meter, ali kaj? Vreče imajo vsi, pa ne pomaga prav dosti. :-(
Igor Skof
13. 11. 2017 16.47
Sputnik
13. 11. 2017 10.24
+10
pahor še žura pa nima cajta pomagat
proofreader
13. 11. 2017 10.22
+0
Največ težav je tam, kjer je Pahor dobil največjo podporo. Torej ljudje mislijo, da je stanje v redu.
tantadruj1
13. 11. 2017 11.07
+11
tantadruj1
13. 11. 2017 09.58
+9
to je star posnetek izole pod vodo ali je danes spet enako?
ata_jez
13. 11. 2017 10.52
+0
tantadruj1
13. 11. 2017 11.08
+5
jah, mogoče morate primit župana za ... vemo kaj.
Mikrostruktura
13. 11. 2017 09.51
+1
Bo Borči zrihtal :)
?asjeza
13. 11. 2017 09.55
+0
ja da se bo slikal na instagramu to bo pa tud use od njega..........glavno da mi plačujemo davke da se lahko on afna......od zdej naprej čim manj davka za državo
tantadruj1
13. 11. 2017 09.58
+1
to ne zrihta niti borči niti šarec. če to misliš, pol ne štekaš.
?asjeza
13. 11. 2017 09.59
+1
se pravi povej mi zakaj potrebujemo predsednika?
tantadruj1
13. 11. 2017 11.10
+7
odtoki in odvodnjavanje voda je v prvi vrsti naloga projektanta inžinirja nizkih gradenj in seveda mestne oblasti, ki mu delo nalaga, ga plača in kaznuje če ni narejeno prav. to je na občinski ravni in ni delo predsednika države. predsednik države ima funkcijo predstavljanja države doma in v svetu, je moralna avtoriteta in ima zraven še 5 nalog, ki so točno opredeljene. reševanje poplav ni njegovo delo. župan naj to reši in naj poskrbi da ne bo več poplavljalo. lahko se obrne na vlado in vse ministre, če sam ne zna rešit. ali naj odstopi.
?asjeza
13. 11. 2017 09.45
+17
še vreme se ne strinja s tem da je na volitvah zmagala prva dama
ferencz 1
13. 11. 2017 09.44
+0
Pred 7 leti sem spal na rtiču v centru Piranu, in sem sanjal, da bo rtič poplavljen. Nisem si mislil, da bom lahko to dočakal še v svojem življenju....
travc
13. 11. 2017 09.43
-1
Bine zdrži...večno tudi to ne bo.