Slovenija

VIDEO: Po pomoč k cvetličarju, frizerju ali celo k vulkanizerju; letos je varne točke obiskalo že 100 otrok v težavah

Ljubljana, 10. 09. 2014 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
13

Razlogi, da se otroci zglasijo na varni točki, so različni. Včasih gre zgolj za izgubljene ključe ali telefon, pogosto pa gre tudi za večje težave. Zaradi medvrstniškega nasilja, nadlegovanja in družinskih sporov je letos na teh točkah pomoč iskalo že 27 otrok.

Letos se je na varne točke zateklo že okoli 100 otrok.
Letos se je na varne točke zateklo že okoli 100 otrok. FOTO: Thinkstock

"Kdo nama lahko pomaga?" se je sredi velikega hrupnega mesta spraševal izgubljeni šolarček. S sestrico sta se po končanem pouku odpravila proti postaji mestnega avtobusa, ki bi ju odpeljal domov. A njun avtobus je imel tisti dan spremenjeno traso, zato sta ostala v mestu. Situacija, ki odrasli osebi ne bi predstavljala pretiranih skrbi, je bila zanju grozljiva. Izgubljena, prestrašena in povsem sama sta tavala po ljubljanskih ulicah. Ker ni bilo druge rešitve, sta sklenila, da se po pomoč zatečeta v poslopje, na pročelju katerega je bil nameščen moder znak z narisano nasmejano modro hiško in napisom "Varna točka". Tam so ju prijazni ljudje, ki so že na prvi pogled spoznali, da sta v skrbeh, povprašali, če jima lahko kako pomagajo. Pomirili so ju, v imeniku poiskali telefonsko številko njune babice, jo skupaj poklicali ter ju nato varno privedli domov.

Varna točka
Varna točka FOTO: Unicef Slovenija

To je le ena od prigod slovenskih otrok, ki so se letos zatekli po pomoč na eno od tako imenovanih varnih točk. Tokrat je šlo za manjšo težavo, a otroci se tja zatekajo tudi z resnimi težavami. Od skupno 100 otrok, ki so letos iskali pomoč, jih je kar 27 potrebovalo resnejšo pomoč. Medvrstniško nasilje, nadlegovanje in družinski spori so bili najbolj pogosti razlog za njihov obisk, pravi izvršni direktor Unicefa Tomaž Bergoč. Vesel je, da vedno več otrok ve, da se lahko kadarkoli oglasijo na katerikoli od varnih točk po Sloveniji. "Ni važno, kakšno težavo imajo, naj gre za izgubljene ključe, pozabljen telefon, nasilje v družini ali med vrstniki, ali pa želijo le videti, kako varna točka izgleda, lahko vedno pridejo," sporoča tako otrokom, kot tudi staršem, rejnikom, učiteljem in vsem ostalim. "Poskrbeti moramo, da imajo otroci občutek varnosti, da vedo, da so jim ljudje na teh točkah vedno na voljo," poudarja.

Ste že videli kakšno od točk? Po Sloveniji jih je že več kot 557, v Ljubljani okoli 30

V nekaj letih se je pobudnikom javilo že ogromno prostovoljcev, ki so pripravljeni otrokom puščati odprta vrata v svoje prostore in prisluhniti njihovim težavam. V 557 varnih točkah po državi je otrokom na razpolago za pogovor že okoli 1000 prijaznih oseb. Varne točke pa nikakor niso le velike institucije, kot je na primer naš parlament, pač pa tudi majhni frizerski saloni, slaščičarne, optike, knjižnice, domovi starejših občanov in celo vulkanizerstva.

SEZNAM VARNIH TOČK PO SLOVENIJI

In kako to izgleda v praksi?

"Otrok na primer vstopi v slaščičarno. Deluje, kot da namerava kupiti tortico ali morda sladoled, nato pa z bojazljivim glasom pove, da ima težavo. Ti ljudje so tudi usposobljeni, da prepoznajo otroka v stiski, ga sami prijazno povprašajo, če potrebuje pomoč. Da ga vzpodbujajo, ga pridobijo na svojo stran, ga pomirijo, pridobijo potrebne informacije in mu nato primerno pomagajo," pojasnjuje Bergoč. Vsi prostovoljci, ki želijo pomagati otrokom z odprtjem varne točke, se morajo namreč udeležiti izobraževanja, na katerem jih predstavniki Unicefa naučijo, kako ravnati in pomagati, ali pa otroku zagotoviti pomoč strokovnjaka.

Unicef tiskovka o varnih točkah
Unicef tiskovka o varnih točkah FOTO: Blaž Garbajs

Pižama: Tudi sam bi v mladih letih potreboval varno točko

Tudi promotor projekta Varne točke Boštjan Gorenc - Pižama je pozval otroke, naj nikar ne odlašajo. "Otroci, ne bojte se, ko boste stopili ven, boste nasmejani kot znak, ki predstavlja varno točko. Pridite pogledat!" je dejal. Kot nam je zaupal, bi jo v časih, ko je bil še sam šolar, potreboval tudi sam. "Deležen sem bil precej medvrstniškega nasilja, zato bi se gotovo večkrat obračal po takšno pomoč," je dejal. Ob tem dodal, da je v zadnjem času veliko primerov, ko otroci pridejo po pomoč, ker starši enostavno po pouku ali drugih dejavnostih pozabijo priti ponje. "Morda bi morali na točkah hraniti tudi kakšen Bilobil za te starše," se je pošalil.

Seznam in lokacije varnih točk si lahko ogledate tukaj. O njih poučite otroke, saj nikoli ne veste, kdaj jih bodo morda potrebovali!

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KD_FT
10. 09. 2014 23.36
+1
PiDžama?!?!?!? Ha ha ha ha kaj ste pa to skovali :))))
spoštovanje
10. 09. 2014 17.43
+9
tistemu h kateremu se otrok zateče pred nasiljem bi jaz dal dovoljenje, da z surovežem osebno obračuna in mu polomi kosti
AtaAufbiks
10. 09. 2014 17.42
+1
Odličen projekt. Pa upam, da se v to ne bo vtaknila katoliška cerkev in za varne točke razglasila farovže!
GAYPROPAGANDA
10. 09. 2014 16.02
+18
Pohvale vsem ki sodelujejo v tem projektu! Upajmo, da jih bodo otroci čim manj potrebovali!
Verbena
10. 09. 2014 15.18
+26
Vse pohvale....še odrasli se danes težko znajdejo v tem kaosu, kaj šele otroci!!!...ki so tako vedno največje žrtve vsakega sistema!!
Piškica
10. 09. 2014 14.58
+43
zelo spoštujem in cenim ta projekt, predvsem pa ljudi, ki stojijo za tem. bravo!
Nataya
10. 09. 2014 14.46
-5
Sam razdor delajo včasih so ga med državami, potem med narodi in odraslimi sedaj med otroci in starši.
Nataya
10. 09. 2014 14.46
-2
Uničili so cele generacije otrok, sedaj že grozijo v osnovni šoli.
majazmaja2
10. 09. 2014 15.18
+17
Nataya, največji razdor je očitno v tvoji glavi. Pa verjetno še kaj drugega, glede na paranojo, ki jo izražaš v komentarjih. Nasilja je ogromno, med otroci, med starši, na relaciji otroci - starši. In čisto prav je, da so vzpostavili varne točke, kamor se ti otroci lahko zatečejo. Očitno meniš, da v osnovni šoli ni (medvrstniškega) nasilja? Spoštovana zaplankana dama, ravno tam ga je največ!
Nataya
10. 09. 2014 15.36
+4
Malo ti moram osvežiti spomiin stroka tud na zahodu je priznala svoje napake, začelo se je z delitvijo tel številk kam naj otroci prijavijo svoje starše za nasilje, potem so to otroci začel izrabljat pojavila se je stroka z raznimi šolskimi in ostalimi pravilniki kjer so otrokom na dolgo lecitirali pravice..stroka je starše izrinila iz vzgoje, država si jih je prisvojila in vzgojila probleme ter posejala plevel da ga puli..( sedaj so jim zlezl čez glavo ) začeli so pri info točkah končali pa z strojnicami v šoli to je stroka..?? Še enkrat več so uničil, več so naredil škode kot pa koristi vsak ti bo to povedal..to sam teb ni jasno..seveda pa je v državi kjer je stroka, sovražniki in Lopovi rdeč monopol tvoja kar na mestu..
Nataya
10. 09. 2014 15.40
+6
Ali otroka vzgaja stroka, vzgojne institucije, ali Ulica in kriminalci isto se jim piše Otroci ne potrebujejo stroke, države in centrov za socialo v otroštvu potrebujejo veliko igre svobode, veliko ljubezni, dobrih zgledov in nič državnih in verskih naukov..
Nataya
10. 09. 2014 15.55
+10
Pa mimogrede, centri sociale so polni ločenih, zaflustriranih zapuščenih, zapostavljenih,indeferentnih nevest,, ki ne, da niso v stanju rešit ničesar, še svojega življenja niso sposobne normalno živet.
gavranea1
10. 09. 2014 14.27
+24
muslimani so zdaj že ratali velik problem