Slovenija

VIDEO: Poglejte, kaj počnejo vozniki na cestah, ko pada toča

Ljubljana, 16. 08. 2016 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Razumljivo je, da marsikateremu vozniku ni prijetno voziti po avtocesti, ko pada toča. Nekateri postanejo celo panični. A kljub temu je ustavljanje sredi avtoceste nesprejemljivo. Vozniki naj hitrost vožnje prilagodijo svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter zunanjemu dogajanju. Vozijo naj do prvega izvoza, počivališča ...

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ustavljanje na avtocesti je nesprejemljivo
    02:19
    Iz 24UR: Ustavljanje na avtocesti je nesprejemljivo
  • Kaj počnejo vozniki, ko pada toča?
    01:27
    Kaj počnejo vozniki, ko pada toča?
  • Kako so se nekateri prebili naprej
    00:17
    Kako so se nekateri prebili naprej
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako voziti, ko vas na cesti preseneti neurje?
    04:36
    Iz 24UR ZVEČER: Kako voziti, ko vas na cesti preseneti neurje?

Res je. Vožnja po avtocesti med hudim neurjem s točo je izredno stresna. Nekatere je strah, postanejo panični in delajo stvari, ki lahko vodijo v tragedije.

Če se tudi vi soočate s temi strahovi, se oborožite z nasveti, kako ravnati v teh primerih.

Zgornji posnetki so nastali včeraj, in sicer na podravski avtocesti v smeri proti Mariboru pred postajališčem Dravsko polje.

Dars in policija svetujeta: kaj lahko in kaj ne?

Prvi korak: Ob neurju in toči je ustavljanje na avtocesti ali hitri cesti, v predorih ali pod nadvozi izredno nevarno. Nekateri vozniki ob neurju na avtocesti svoja vozila še vedno ustavljajo v predorih, na odstavnih pasovih, obračajo ali izstopajo iz vozila, s tem pa ogrožajo tako sebe kakor tudi druge udeležence v prometu.

Kaj je prepovedano? Na odstavnem pasu avtoceste in ceste, rezervirane za motorna vozila, je prepovedana vožnja, parkiranje ali ustavitev, razen v sili. Tudi na vozišču avtoceste in ceste, rezervirana za motorna vozila, so prepovedani obračanje, vzvratna vožnja (vožnja v nasprotni smeri je smrtno nevarna), ustavitev ali parkiranje. Enako velja za predore in nadvoze.

Drugi korak: Policisti priporočajo, da med neurjem vozite posebej previdno in hitrost svoje vožnje prilagodite razmeram. Če ste takrat na avtocesti, se izključite iz prometa na prvem primernem mestu (počivališču, izvozu ipd.), nato pa poiščete primerno zavetje za vozilo, kjer je to pač dovoljeno.

Voznik lahko ustavi svoje vozilo na parkirnih prostorih počivališč, nikakor pa ne na odstavnih pasovih ali celo na vozišču.

Tretji korak: Ko je promet gostejši, se pogosto zgodi, da vozilo, ki prehiteva vozilo pred sabo, vozi z manjšo hitrostjo od dovoljene. Vozniki, ki vozijo za takšnim vozilom, naj bodo strpni in pazijo na ustrezno varnostno razdaljo. Uporaba zvočnih in svetlobnih signalov pa je dovoljena le, kadar je ogrožen voznik sam ali kdo drug.

Torej: nikar ne izvajajte "psihičnega terorja" nad voznikom, ki med nevihto s točo vozi po prehitevalnem pasu, vam pa gre na živce, da vozi prepočasi. S pritiski, izsiljevanjem in podobnim, lahko med drugim dosežete tudi to, da bo voznik v stiski storil napako in tako povzročil tragedijo. Policisti v takih primerih priporočajo, da ste strpni in da vzpostavite zadostno varnostno razdaljo.

Četrti korak: Močan dež, nalivi in toča lahko na vozišče nanesejo naplavine, ki z vozišča navadno niso takoj odstranjene. Vozniki, še zlasti motoristi, naj bodo v takšnih razmerah še bolj previdni, svetujejo policisti.

Peti korak: Upoštevajte vso prometno signalizacijo: prometne znake, prižgano rdečo luč pred predori, ki vozniku prepoveduje, da bi zapeljal vanj, talne označbe in podobno.

Šesti korak: Mislite na svojo varnost, varnost svojih sopotnikov in varnost ljudi, ki so v tistem trenutku z vami na cesti. Pozorno spremljajte, kaj se dogaja okoli vas in kaj počnejo drugi vozniki.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (271)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

finec
17. 08. 2016 17.45
Kje pa so ti policaji, ob takih dogodkih?
txoxnxy
17. 08. 2016 14.54
+1
In ti isti pametnjakoviči preostalih 363 dni v letu bluzijo " PRILAGODITE VOŽNJO VOZNIM RAZMIRAM ! " in če nekdo oceni da so razmere nevarne se pač ustavi , saj takšna ploha ponavadi traja le par minut in ko je vidljivost spet normalna, varno nadeljuje svojo pot. Če pa ste med srečnimi izbranci in vas neurje ulovi ravno pri DARSovih črnih gradnjah se lahko ustavite tudi tam kot to počnejo njihovi inkasanti.Problem je samo eden in to je slovenska zavist zakaj je nadvoz tako ozek da sem jaz ostal pred njim , pa tudi inkasanti nemorejo drugegea kot taprvega kaznovat če ga ne morejo spravit stran ker vsi ostali so samo slepo počakali za njim in napravili reševalni koridor. Pa v takšnih pogojih le malokdo vozi z maksimalno dovoljeno hitrostjo , zato je takšno kratkotrajno ustavljanje veliko bolj varno kot pa 15 km kolona rečmo pred Karavankami sredi sončnega dne !
pingvinislo5
17. 08. 2016 14.29
+1
toča velika ko grahek, folk pa stoji pod nadvozi. jao. potem bo pa kak tovornjak priletel v stoječa vozila, bo pa spet dars kriv.
pingvinislo5
17. 08. 2016 14.31
+3
pod vsak nadvoz kamere in če kdo spodaj stoji lepo kazen. pa ne 300 eur, ampak 2000 eur.
Uporabnik1292093
17. 08. 2016 08.36
+0
bolš odsavni, kot da te toča dobi
felix59 drugič
16. 08. 2016 22.41
-9
Zdaj bom pa jaz povedal svoje !! Polovica komentatorjev tudi slučajno nebi smela voziti in imeti izpita , od druge polovice polovica pa bi lahko vozila izključno samo pod nadzorom izkušenega voznika !!! Zato vas tričetrt raje še enkrat poglejte v knjigo šola vožnje in ne pametujte !!!
I G N O R A N T
16. 08. 2016 22.00
+7
Za tako ceno kot so zakasirali te ceste bi morale biti vse pod strehi
MB Actros
16. 08. 2016 21.58
-1
Kaj bi šele blo, če bi padala toča v velikosti breskve!!!??? :))))))
pingvinislo5
17. 08. 2016 14.32
+1
folk bi šel iz avta in ležal na avtu, da ga s telesom zaščitijo. tko so slovenclji mahnjeni na svoj pleh. pa saj se ne čudim, ko pa večino družinskega proračuna namenijo kreditiranju avtov.
srecnii
16. 08. 2016 21.56
+2
Tudi mene je dobila toča in mi poškodovala pleh, ampak nisem ustavil ampak vozil naprej.
NapovedovalecPrihodnosti
16. 08. 2016 21.42
-24
Sicer se ne vozim,ko je toča vendar dam prav vsakemu kateri se ustavi na odstavnem pasu,če je vidljivost nikakršna.Nadaljna vožnja zaradi ledu in vode je ravno nevarnost ne pa kar trdijo policaji.Tem se gre ravno zato,da pride do čimveč nesreč v takem slučaju,da imajo oni več dela in možnost guljenja voznikov z raznimi njihovimi fintami in izgovori.Vedno so krivi vozniki nesposobna policija pa nikoli.Naj gredo oni v točo signalizirat,če so tako pametni.Jaz bi se že prvi ustavil pod nadvozom,če bi me dobila toča,ker avtomobila nisem dobil na tomboli ampak je več vreden kot vsi skupaj na eni od policijskih postaj.In potem bo nekdo takšen kateri nima pojma meni nekaj nakladal,ko sem neverjetno pameten in vem kaj je najboljše za mene.
bob bob 1
16. 08. 2016 21.59
+23
NapovedovalecPrihodnosti A boš ustavil na voznem ali prehitevalnem pasu? Jaz sem se že znašel v koloni pred takimi "junaki"! Razmišljam, da bom naslednjič prvemu v koloni razbil šipo na avtu...(saj nič ne vidi, a ne?)
Model1a
16. 08. 2016 22.16
+19
Napovedovalec, res ne veš, kaj j enajboljše zate... glede na to da imaš super dragocen avto me sploh preseneča, da se z njim pelješ, če je napoved dežja večja od 0,2 %
NapovedovalecPrihodnosti
16. 08. 2016 22.25
-11
Bob......Ustavil bom na odstavnem pasu,kar bi ti že moral vedeti,če bi bil tako dober voznik kot jaz.Ne vem kdo ti je dal sploh vozniško...............
bob bob 1
16. 08. 2016 22.41
+14
Napovedovalec Najbrž imam vozniško cca. 20 let dlje od tebe, vsaj glede na tvoj način pisanja. In mi ne pade na kraj pameti, da bi pisal, kako je moj avto več vreden od ostalih, in kako sem jaz boljši voznik. Da bi se hvalil, kako bom naslednjič nalašč ustavil pod nadvozom (četudi na odstavnem pasu...), ker je MOJ avto več vreden od ostalih, je preprosto EGOISTIČNO! Razmisli malo o tem...
askralj
16. 08. 2016 20.57
-1
Prvo preplačane ceste porihtat ki niso krive za niti eno nesrečo... Očitno eu kontrole in standardi ne veljajo zato se tudi signalizacije spreminjajo na balkanske... Tu pa vse tiho ni bilo nesreč pri toči da se taki naslovi delajo...
DeycoSI
16. 08. 2016 19.24
+11
Okej napihovalci svojih idej in pogledov (24ur)! Najprej: Strogo obsojam ustavljanje v primeru zaščite plehovja. Takim bi takoj vzel izpit! A po drugi strani: A se je kdo že kdaj dejansko zapeljal v kako jedro nevihte? Pred 14 dnevi sem peljal po stari cesti Hoče - Slivnica - Fram (je bilo tudi na 24ur poročilo). Naenkrat orkanski veter (ruvalo je drevesa), dež skupaj z listjem padal tako (z vseh strani), da nisi videl NIČ NIKAMOR. Edino vidno so bili smerniki na vozilu pred mano in temu sem sledil (enako je on sledil drugemu)! Kako boš peljal na slepo, če si PRVI??? Seveda smo tako peljali 100 m in se vsi ustavili - LOGIČNO! Daj naredite en prispevek o takih pogojih pismo, ne samo da trobite, kako ljudje ustavljajo pod nadvozi!
DeycoSI
16. 08. 2016 19.26
+5
Aja, pa takrat o toči ne duha ne sluha! Kakšna bi šele bila vidljivost takrat!?
xDev
16. 08. 2016 19.12
+9
ma dejte, odstavni je skoz prazen, zakaj ga ne bi izkoristili, raje vidim da nesposobni vozniki tam stojijo, kot pa vijugajo po voznem
Tinito Castro
16. 08. 2016 19.09
+2
Saj je Slovenija pokrita s kamerami bolj kot Guantanamo. Identificirat udeležence in jim poslat jurja in več kazni..
zajfa
17. 08. 2016 15.49
Mora bit. Vladajoča mafija mora imeti vse pod kontrolo, za vsak slučaj ...
bob bob 1
16. 08. 2016 18.41
+26
Me veseli, da se je spodaj javilo ene par "junakov", ki to dejansko počnejo (ustavljajo pod nadvozi na voznem in prehitevalnem pasu)! Njihov izgovor? Nič nisem videl/a pred sabo, pa sem ustavil/a. In to...ravno pod nadvozom! Edino kar lahko rečem: SVAKA VAM ČAST, R... EGOISTIČNE !!!
Ramzess
16. 08. 2016 18.13
+1
Konec koncev torija je eno, praksa pa drugo.
lumpimonster
16. 08. 2016 18.12
+4
aja zdj so pa vozniki krivi?? valda če vseeno dobijo vozniški ispit čeprav 5x popravlajo
Ardus
16. 08. 2016 17.14
-14
pravilno...kaj boš druzga kot ustavil, če ne vidiš meter pred seboj
JohnSmith000001
16. 08. 2016 18.04
+17
glede na video se vidi kar precej dalec, če nisi sposoben voziti se vsaj umakni na odstavni pas ne pa na vozne pasove!!! Še bolje da vsi ki vas je strah avta da vozniški izpid vržete v smeti!
mackon08
16. 08. 2016 20.01
+2
Ardus Ne vidsiš tukaj meter pred seboj, ja potem si slep in nisi za volan. Vidljivost tukaj zmerna, kar se lepo vidi na posnetku.
ajgati
16. 08. 2016 15.45
+2
pa kazen kolko je za vse to, kar je našteto tu gori
User112003
16. 08. 2016 16.09
0 ker posnetek ne velja=) policajev pa takrat tam ni =)
User112003
16. 08. 2016 16.29
-8
hmm, jaz sem pa mislil da me v SLO ne morejo kar snemati pa javno objavljati? A ni tko kao če mam kamerco v avtu da ne smem javno dajat na yutube in to vsaj ne dokler ne zameglim obraze ljudi ter zakrijem vse reg.tablice na avtu?
User112003
16. 08. 2016 15.43
+7
en kamijon pa sam gazi =) (seveda čisto počasi rineš naprej)
Explainator
16. 08. 2016 16.04
+2
boš kriv, majo odvetnike..nalet od zadaj, premajhna varnostna razdalja
User112003
16. 08. 2016 16.13
+1
eh sj veš če samo malo prisloniš pa porineš ni skoraj nič škode, ti daš 1 kuponček (no zdj jih ni več) vsak naslednji pa da naslednjemu najbolje odnese prvi v vrsti=) Ti se izgovoriš, da pač nisi vidu da stojijo si peljal čisto počasi vendar si jih malo porinil=) Res porinu malo, se pravi da niti jambrat ne morjo za poškodbe vratu itd.
GhostBuster
17. 08. 2016 10.57
+1
explanator tu izgovor "ni bilo varnostne razdalje" ne bi tak lahko sel skozi, ce mi pa stojis na prehitevalnem oz voznem pasu v nevihti kjer se skoraj nič ne vidi. S tem ti ogrožaš moje življenje. To je enako kot, da se pijan vsedeš za volan. S tem ogoržaš moje življenje!!! In če bi prišlo do nesreče te bi civilno tožil in pobral še gate, ki jih imaš oblečene. ;)
Sunshine73
16. 08. 2016 15.29
+15
Vožnja po odstavnem pasu + ustavljanje na njem in pod nadvozom ... 3 prekrški na enkrat !! VSEM POBRAT VOZNIŠKA DOVOLJENJA ...
F-Minus
16. 08. 2016 18.34
-2
odstavni pas, ODSTAVNI PAS, lahko mi ga tisti škif popuši po celi črti. Raje stojim, kot pa da dobim za oreh veliko točo zkoz šipo v glavo pri 50km/h. Pa lahk tist gospod miličnik salte dela.
GhostBuster
17. 08. 2016 10.59
sunshine potem pa ti meni razloži zakaj se lahko uporablja odstavni pas? Samo za ustavljanje, če ti crkne avto in za gumidifekt???