Slovenija

VIDEO: Začel se je teden mobilnosti. Slovenci, skočite na kolo!

Ljubljana, 16. 09. 2013 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Ljubljani je na prvi dan evropskega tedna mobilnosti začel voziti novi električni minibus kavalir 3, ulice pa so polne kolesarjev in pešcev. Mariborčani se lahko tokrat z mestnim avtobusom vozijo brezplačno, aktivnosti potekajo tudi v drugih krajih.

Vstopili smo v 13. evropski teden mobilnosti, v katerem v 32 slovenskih občinah potekajo številne aktivnosti, katerih glavni cilj je sprememba potovalnih navad ljudi. Kot smo že poročali, je osrednji slogan "Vaš korak za čistejši zrak", s katerim se želi opomniti na to, da imajo ljudje sami moč, da dosežejo spremembe v prizadevanjih za čistejši zrak in tako tudi za zmanjšanje pojavnosti številnih bolezni, povezanih z onesnaženostjo zraka. V Ljubljani bo današnji dan minil v znamenju poostrenega nadzora hitrosti in uporabe zaščitnih čelad s strani policije in redarjev. Po mestnih ulicah je začel voziti tudi električni minibus kavalir 3, ki vozi po trasi, ki bo v intervalu 10 do 15 minut povezovala območje za pešce z najbolj uporabljanimi postajališči linij LPP (Drama in Krekov trg), prav tako pa se potniki lahko z vozilom zapeljejo do glavne tržnice. V Mariboru je potnikom danes na voljo brezplačni prevoz z mestnim avtobusom. Aktivnosti so se začele tudi po drugih slovenskih mestih.

Ljubljančani, ki smo jih na ulici vprašali po potovalnih navadah, priznavajo, da bi lahko večkrat sedli na kolo ter da se nemalokrat v avtomobilu vozijo sami. Zaprtje Slovenske ceste pozdravljajo.
Ljubljančani, ki smo jih na ulici vprašali po potovalnih navadah, priznavajo, da bi lahko večkrat sedli na kolo ter da se nemalokrat v avtomobilu vozijo sami. Zaprtje Slovenske ceste pozdravljajo. FOTO: Thinkstock

V Ljubljani se pripravljajo na zaprtje Slovenske ceste

Kot smo poročali, bo v Ljubljani gotovo najbolj odmeven ukrep zaprtje dela Slovenske ceste. To bodo za osebni motorni promet zaprli 22. septembra. Tako bo ostalo vse do nadaljnjega, kar naj bi bil korak k želji, da se začne cesto preurejati v ulico in da se jo za vedno vrne v roke pešcem in kolesarjem. Za razliko od prejšnjih let nameravajo med Figovcem in Kongresnim trgom vozišče zožiti za dva pasova in razširiti pločnik. Ta naj bi bil urejen le začasno, nanj pa naj bi namestili tudi korita z drevesi ter stolčke in mizice. Kot pravijo na mestni občini, bo tako ulica dobila novo podobo in ne bo le kraj, ki ga pešci zaradi gneče čim prej prečkajo.

Od 22. septembra bo za osebni promet zaprt del Slovenske ceste v Ljubljani.
Od 22. septembra bo za osebni promet zaprt del Slovenske ceste v Ljubljani. FOTO: Mestna občina Ljubljana

Z zožitvijo širine cestišča bodo pridobili več prostora pešci in kolesarji, ki se danes drenjajo na preozkih pločnikih in srečujejo v nevarnih ožinah. Da bi se izognili nepotrebnim gradbenim delom, bo pločnik razširjen samo vzdolž vzhodne strani ulice, tam, kjer so pred hotelom Slon in pošto najbolj neprijetne ovire za hojo. "Pešci bodo lahko na glavni ulici posedali na več otokih s stoli in mizicami, ob katerih bodo stala v koritih nova drevesa in nizko zelenje," pravijo na občini. Izboljšane bodo tudi kolesarske trase. Avtobusom in taksijem bosta namenjena dva vozna pasova v obeh smereh. Dovoljena hitrost bo 30 kilometrov na uro, spoštovanje omejitev pa bodo spremljali z nadzornimi kamerami.

Nesreča v Ljubljani - 11
Nesreča v Ljubljani - 11 FOTO: B.G.
V Sloveniji ima vsako gospodinjstvo v povprečju 1,3 avtomobila

"Najbolj onesnažen zrak dihajo prav vozniki, ujeti v zastoju," pravijo pristojni, ki v okviru tedna mobilnosti pozivajo ljudi, naj raje sedejo na kolo kot za volan. Raziskave namreč kažejo, da ima vsak drugi Slovenec svoje vozilo, ter da kar 40 odstotkov avto uporablja tudi za zelo kratke razdalje, od petsto metrov do dveh kilometrov.

Po podatkih državnega statističnega urada je bilo lani v Sloveniji registriranih 1,07 milijona osebnih avtomobilov, pri čemer prvič v zadnjih dvajsetih letih to število ni bilo večje od števila v predhodnem letu, čeprav je bilo nižje le za 142 vozil. V Sloveniji ima vsako gospodinjstvo v povprečju 1,3 avtomobila. Na 1000 prebivalcev pa je v Sloveniji 518 avtomobilov, tako da ima torej avto vsak drugi prebivalec Slovenije, osebni avto pa je najpogosteje uporabljeno prevozno sredstvo v Sloveniji. Povprečen slovenski avtomobil na leto v zrak izpusti 3120 kilogramov ogljikovega dioksida in "popije" za 1400 evrov bencina.

Pešci - 4
Pešci - 4 FOTO: Aljoša Kravanja

Vsak postanek z avtomobilom, daljši od 10 sekund, je potratnejši od ponovnega vžiga motorja

Na ministrstvu za infrastrukturo in okolje pa v zvezi z evropskim tednom mobilnosti kot zanimivost navajajo, da je vsak postanek z avtomobilom, ki je daljši od 10 sekund, potratnejši od ponovnega vžiga motorja. Navajajo še, da bi bili lahko leta 2050 izpusti toplogrednih plinov v EU kar 95 odstotkov nižji, če bi se zniževanje nadaljevalo z enakim tempom kot doslej.
Evropskemu tednu mobilnosti se pridružuje vedno več lokalnih skupnosti z drugih celin. Kot zanimivost pa na ministrstvu izpostavljajo še, da se bo letos pobudi priključilo tudi 152 kitajskih mest.

ŠOS z nagradno igro za mlade

Študentska organizacija Slovenije je pripravila kampanjo Grem z javnim. Z njo želi osveščati dijake in študente o pomenu varovanja okolja s tem, ko namesto vožnje z avtomobilom za prevoz uporabljajo javni potniški promet. ŠOS je v ta namen na Facebooku pripravil nagradno igro, kjer lahko mladi objavljajo svoje fotografije, kako uporabljajo različna javna prevozna sredstva. Mladi lahko pod sliko tudi pripišejo, zakaj se raje vozijo z javnim potniškim prometom in tako po načelu zgledi vlečejo v to prepričajo tudi druge.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rdecioktober
17. 09. 2013 08.52
+1
ko so pred leti predlagali da bi poleg avtocestnega kriza zraven gradili se hitro progo za vlak sem, smo bili "nemogoče, ha ha ha in ne vem kaj se vse" danes bi premagali razdaljo od maribora do ljubljane v 1 uri in obratno v vse smeri , poceni voznja neodvisna od bencina ... ne pa da serjete take klanfe ce se bo eden v ljubljani peljal z kolesom bo vse oh in sploh, ljubljana je prometni kaos, ki mu tudi zoki ni kos.
zemljemerec
17. 09. 2013 07.09
+2
Saj bi, pa so mi že ta tretjega ukradli !
JožaZportoroža
17. 09. 2013 03.51
+2
kaki tedn mobilnosti!!! tu se mestni ludi neke pametne delate kaki športniki ste pa kak se z biciklom v službo vozite pa mislite da ste nevem kaj!!! ni čudno če mate vse pri riti v mestu v krogu 200m....me zanima kak bi se z biciklom vozli ko bi bli 20km stran doma tak kot smo nekateri...tak da nehajte bluzit z nekim tednom mobilnosti pa da naj avte doma pustimo!!! nimamo vsi vse pri riti tak ko vi meščani "večvredni kao"
kolo1982
17. 09. 2013 00.09
+2
Ravno danes sem prodal avto...dobil nazaj cestnino in zavarovanje...ja Alenka, je treba šparat...temu se reče spirala.... nič bencina, nič zavarovanja, nič cestnine, nič vinjete, nič rezervnih delov...pol pa reč, da premal prteče v proračun. Nej ji že en ekonomist razloži kam nas pele...
NotMe
16. 09. 2013 22.38
+3
Barjanska - stran vržen denar. Kongersni trg - stran vržen denar. Njegoševa - stran vržen denar. Kaj ti pomagajo vpadnice in parkirne hiše, če pa bo pred tem 3 km zastoja? Jankovič se obnaša, kot da je župan milijonskega mesta, ne pa provincialne Ljubljane. Seljačine verjamem, da se težko navadijo na promet v mestu. ZATO PA JE MESTO MESTO IN VAS VAS.
piko112
16. 09. 2013 23.05
+1
Pozabil si omeniti da je hiša pod kongresnim tok butast narejena da sploh ne veš v kermu štuku si
ebiga
16. 09. 2013 21.55
+3
Glede na ceno goriva in višino cestnine bom itak vsi kmalu na peciklu ali peš fordu...........nova švica pač. Če se hočemo premikat mormo švicat, tk kot na šihtu za pest drobiža. Res smo pravi švicarji..............še več, bolj švicamo od pravih švicarjev.
periot22
16. 09. 2013 21.33
+9
To si lahko privoščijo le v mestih na podeželju marsikje v hribih nimaš ne trgovine ne pošte avtobus le šolski si odvisen popolnoma od svojega prevoza!
Audy
16. 09. 2013 21.26
+5
A zato plačujem 600 evrov registracije in 100 evrov vinjete?? Če je avto plačan, ga bom koristil VSAK dan.
ggzz
16. 09. 2013 20.45
-1
hahaha, seveda, peš bo šlo, ker so danes na primer še Tivolsko začeli razkopavat. odlična koordinacija, timing, da mu ni para, v Zokunovem pašaluku
NotMe
16. 09. 2013 22.32
-1
Kar naj izziva. Zaprtje Slovenke je neumnost brez primere.
kokicas
16. 09. 2013 20.40
+14
Jaz bi z veseljem hodil v Ljubljano s kolesom, ampak iz smeri Črnuč (kjer se začne kolesarska steza) pa do Viča je vseskozi kolesarska steza, ampak v katastrofalnem stanju, od lukenj, dvignjenih jaškov, prehodi čez cesto niso naravnost, ampak ob strani, ko iz ceste zapelješ na pločnik je dvignjen, ponekod preveč. Ko pa zrihtajo infrstrukturo, pa lahko pričakujejo večji porast kolesarjev .Pa če imaš malo boljši kolo in ga prikleneš te je vseskozi strah, ker veš da več kot 30minut te ne bo čakal, pa če imaš električno ključavnico
vzdev
16. 09. 2013 20.12
+4
Ta teden mobilnosti ni nič drugega, kot zapravljanje in kraja davkoplačevalskega denarja. Potem pa še dajo tako čudno ime, saj si naprimer brez avta manj mobilen kot z njim. Pa naj že nehajo siliti ljudi na kolesa in javni prevoz. Če komu to paše tako že sedaj to počne, tisi ki pa jim to ne paše pa tega tako nikoli ne bodo počeli. Ta denar za akcije pa naj rajši za kaj bolj pametnega porabijo
limonca4
16. 09. 2013 21.19
-1
Vzdev, moram priznati, da me zelo moti dihanje onesnaženega zraka v mestu, ki ga povzročajo leni čičarji v avtu, ki izpusti čez 3000 kg letno svinjarije v zrak.
spuko
16. 09. 2013 21.56
+0
limonca4
17. 09. 2013 11.45
+1
Spuko, a se tudi tebi ne ljubi hoditi? In zakaj pa moram iti stran? Da boste vi, leni čičarji v avtu, še vedno svinjali zrak? Še malo, pa bo tudi podeželje svinjsko?
Antena
16. 09. 2013 19.49
+3
Če bo taka vlada bomo vsi 365 dni na kolesu.
piko112
16. 09. 2013 20.06
+2
ochi
16. 09. 2013 19.22
+1
smeh.. prebral sem, da so ulice polne kločarjev in pešcev.
matejcko
16. 09. 2013 18.31
+6
v tednu mobilnosti košta zaprtje tega dela 55 jurjev, dokončno zaprtje pa bo koštalo 3 miljončke in upsss, zvizzz, par taužnt jurčkov u žep, sej vemo čigav....
johanca123
16. 09. 2013 17.21
-4
Mobilnost po slovensko: Po koncu šihta čimprej domov (z avtom seveda), pa v pajkice, rumeno majco in čelado, debilne špegle na nos in bezljat tako oblečen kot kanarček po cesti in delat zdraho voznikom, pri tem pa verjet, da so džeki. Ko pride domov stuširat, pa v avto in v štacuno po štruco kruha vmes pa še v bližnjo gostilno na pir. A je to mobilnost. Še tiste mamce po vas ki so šle s kanglo in biciklom po mlek v mlekarno vedo kaj je mobilnost, ne pa takle cepci. Zato pa predlog vladi: VINJETE ZA REKREATIVNE BICIKLISTE, pa bo dnar, ostali pa bomo imeli več placa in manj zastojev in bomo s tem manj onesnaževali!
est
16. 09. 2013 18.00
-5
brod?an
16. 09. 2013 17.17
-5
Zakaj pa je potem občina plačala velik denar za izgradnjo parkine hiše pod Kongresnim trgom?
piko112
16. 09. 2013 17.19
+1
Da so nekateri zaslužili to da so pa raznorazni prijatelji in sorodniki je zgolj naključje
yoichi
16. 09. 2013 18.39
+9
Saj je še vedno tam in ni nič manj dostopna za tiste, ki želijo tja parkirati?
Sebastjan Lajkovi?
16. 09. 2013 23.30
+3
očitno eni ne veste kje se cesta zapre.. raj prvo mal razmislte oz. preberte kaj vam povsod piše.
bandit1
16. 09. 2013 17.09
+7
Ja pa dajte kaj drugega pogruntat ne pa vse akcije in ne vem kaj še se ponavljajo kot lajne. O tej brez avtomobila pa, pri teh cenah benza se ga rabi le za nujno kadar ne gre drugače. Mobilnost in Bovca v NG v službo bom šel s kolesom, halo??
piko112
16. 09. 2013 17.09
+2
Zakaj se kljub temu da je kolesarska steza vozijo kolesarji lepo po cesti? Ko pa je rdeča pa lepo na pločnik do prvega in potem ga moraš prehitevati ponovno
joze drugi
16. 09. 2013 22.20
+2
Ker je na kolesarski stezi preveč glaževine, šudra in prepočasnih kolesarjev ali pešcev, ki ovirajo promet.
piko112
16. 09. 2013 23.42
-1
LOS - T
16. 09. 2013 17.05
+7
dež bo...bom kr pri avtu ostal...
daf3
16. 09. 2013 16.56
+1
če je teden brez avta ja kako pa bo dostavljen kruh v trgovine ja pa še nekaj pa so primerne ceste za kolesa saj še za avto ni dovolj prostora nekaj je treba narediti na kolesarskih stezah pol se pa lahko gremo teden brez avta no še malo pa bomo vsi na kolesih saj bo bencin in dizel samo še za bogate