Slovenija

VIDEO: Mali Rene je na rehabilitaciji na Floridi, kjer odlično napreduje

Ljubljana, 28. 07. 2014 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
195

Amela Talić, mamica pogumnega dečka Reneja, ki ima prirojeno deformacijo noge, je skupaj s sinom na rehabilitaciji na Floridi, kjer Rene pridno telovadi, celo tako pridno, da mu je kost na nogici zrasla že za 23 milimetrov. Mamica sporoča: "Rene odlično napreduje!"

Se še spomnite malega Reneja, ki se je junija odpravil na operacijo v Milanu. Rene Talić ima prirojeno deformacijo noge, ameriški strokovnjak Dror Paley pa ga je 20. junija operiral v milanski bolnišnici in mu z operacijo omogočil, da je Rene obdržal svojo nogico.

Na inštitutu doktorja Paleyja na Floridi je na zemljevidu držav, iz katerih prihajajo njihovi pacienti, odslej tudi Slovenija.
Na inštitutu doktorja Paleyja na Floridi je na zemljevidu držav, iz katerih prihajajo njihovi pacienti, odslej tudi Slovenija. FOTO: Facebook

Njegova mamica Amela Talić je na Facebooku objavila posnetek Renejevih samostojnih korakov po zahtevni operaciji in s tem razveselila številne Slovenke in Slovence, ki so pomagali zbirati denar za dečkovo operacijo in držijo pesti za pogumnega junaka.

Pod video je zapisala: "Najlepše možne novice z današnjega pregleda: odlično napredujemo, rentgenske slike so pokazale novih 23 mm kosti, torej bomo čez dva dni že na pol poti. Včeraj smo tudi naredili prve korake z novim, povišanim čevljem, danes pa že pohajamo popolnoma brez opore in pomoči!"

Reneju s posebnim fiksatorjem podaljšujejo kost. Vsak dan približno za 1 milimeter.
Reneju s posebnim fiksatorjem podaljšujejo kost. Vsak dan približno za 1 milimeter. FOTO: Facebook

Rene je po operaciji v Milanu 8. julija odpotoval na Florido na inštitut doktorja Paleyja, kjer pogumno telovadi in pridno opravlja vse fizioterapije. Tam bo toliko časa, kolikor bo potrebno, v povprečju pa rehabilitacija traja od 6 do 8 mesecev.

Rene je trenutno na Floridi, kjer poteka zahtevna rehabilitacija.
Rene je trenutno na Floridi, kjer poteka zahtevna rehabilitacija. FOTO: Facebook

Slovenski zdravniki niso bili za rekonstrukcijo

Slovenski zdravniki so edino možnost zdravljenja za malega Reneja videli v amputaciji noge. Ker se starša nista strinjala z amputacijo, sta poiskala druga mnenja in se odločila za rekonstrukcijo noge. Povezala sta se z ameriškim strokovnjakom Paleyjem in se dogovorila za operacijo v tujini. Ker pa takšna operacija stane kar 180.000 evrov, sta prosila starša Zavod za zdravstveno varstvo Slovenije, da bi pokril stroške operacije v tujini. Tega jim niso odobrili, saj v Sloveniji še niso izčrpane vse možnosti zdravljenja – torej amputacija uda, kar zagovarjajo naši ortopedi. Tako je cela Slovenija začela zbirati denar za malega Reneja in za njegovo operacijo. Po le nekaj dneh in popustu, ki ga je družina dobila, ker bo Rene operiran v Milanu, so starši zbrali dovolj denarja in plačali 45.000 evrov, kolikor bo stala operacija.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fika Armel
10. 08. 2014 17.22
+3
JA Rene bo lepo hodil a klinični center je pozneje odločal ko je imela mama že vse plačano do tja kje se sedaj zdravi a oni BI KAR NOGICO PROČ tako je bilo povedano to so beli bogovi a ne vsi saj neki se trudijo a im ne pustijo ih pohodijo a RENEJU ŽELIM HITRO UKREVANJE IN VELIKO GOLOV ja to bo vesela igra za vse nas tudi a ne.................ja,ja,
polarmodel
02. 08. 2014 13.52
+6
19. junij 2014: v dnevniku DELO je obširen članek na to temo. celotna zgodba od začetka do konca. ŠELE POTEM ODLOČAJTE, KDO IMA PRAV: ZZZS ALI AMELA TALIĆ?
~N~N~N~
29. 07. 2014 15.06
+7
Me zanima ce bi mel teli zdravniki in zavarovalnica svojega otroka na takem mestu in bi jim 'strokovnjaki' svetoval amputacijo ... predvidevam oz. sem preprican, da bi se vse drugace odvijalo in bi si priskrbeli se vse druge ugodnosti . . .
Karantanija
29. 07. 2014 16.54
+5
En vpliven gospod je v Odmevih novinarju pritrdil, da bi poslušal naše zdravnike in se strinjal z imputacijo nogice, če bi šlo za njegovega otroka... Kar težko verjamem.
Terezinka
29. 07. 2014 14.17
+5
Mene resno zanima kako je z vsemi ostalimi, ki bi bili potrebni zdravniške nege in niso deležni medijskega zbiranja denarja? Praviloma bi se morali boriti za pravice vsem zavarovancem in ne samo takim, ki se upajo na TV in zbirati denar. Zavarovalnica in bolnišnice bi morali imeti jasno sliko kaj imamo pravico in kaj moramo po "tej pravici" še doplačati. Način medijskega izpostavljanja ne bi smel biti merilo, da se nekaj izsili. Jasno pa si moramo kljub vsemu povedati, da tudi večina otrok iz ZDA ne bi zmogla na stroške javnega zdravstva na podobno zdravljenje na Florido. Mogoče bi z jasno sliko kaj imamo pravico take in podobne primere kot je Rene rešili tudi v Europi in to ceneje kot v ZDA. Le jasno bi morali imeti pot za doloćitev pravic iz zdravstvenega zavarovanja
brusilec
29. 07. 2014 15.35
+4
Terezinka... ker vsi plačujemo v blagajno bi moralo biti vsako zdravljenje tudi "zastojn"... ne pa da plačuješ desetletja, potem pa ti rečejo da bojo tvojemu otroku odrezali nogo, ker oni ne vidijo računice v čem drugem. Medijsko se lahko vsak izpostavi, ki ima za to jajca,..
Fika Armel
10. 08. 2014 17.34
+1
Verjetno ker marsikatera mamica nima tistega poguma za medije a je pogumna ko se bori z belimi bogovi a niso vsi saj se neki prav trudijo a kaj ko nimajo besede odločanja to je konzili ki so bogovi ja ti odločajo če v tujino ali pa bodi takšen to je kršenje bolnikovih pravic .....
mackon08
29. 07. 2014 12.07
+15
Sodeč po razlagi zdravstvene zavarovalnice, bi oni plačali edino če bi fantku amputirali nogo. Moje mišljenje je da bi trebalo v zdravstveni zavarovalnici marsikaj amputirati.
Gojcic
29. 07. 2014 11.19
+3
Rene, upam da bos postal se boljsi nogometas kot Zahovic! Lepo me je razveselil ta posnetek in komaj cakam naslednjega, na katerem bos ze tekal... Vso sreco ti zelim, starsema pa da si oddahneta. Ko bos velik, bos pa videl kako velike starse imas, na katere moras biti ponosen in zavedal se bos, da s slov. zdravstvom v zacetku 21.stol ni vse stimalo. Srecno!
Klotilda H
29. 07. 2014 09.17
+17
pri temu primeru se vsi akterji še vedno izogibajo jasnemu odgovoru: ali naj to slovensko zdravstvo plača? temu vprašanju laiki ne znamo odgovoriti, vendar je potrebno vedeti, da mora biti zdravstveni sistem do vseh državljanov enakopraven. če s storitvijo, ki jo nudi slovensko zdravstvo nismo zadovoljni, potem imamo pravico iskati boljšo možnost kjerkoli na svetu in zdravstvena blagajna bo to morala plačati. torej k bistvu problema: PRAVICE MORAJO BITI ZA VSE ALI ZA NOBENEGA! IN IZJEM NE SME BITI!
Fika Armel
29. 07. 2014 00.21
+1
Naj spomnim da sem napisal,samo nogice ne,a naši bi takrat nogico ampotirali pa to je bilo grozno ko so to povedali celo javno a sedaj bo mali Rene hodil joj kaj so takrat povedali in sedaj naj vse povrnejo za vse te grozne besede nogico proč naj vsi tisti mislim trije ki so tedaj skupaj sedeli nosijo vse stroške z tem zdravljenju saj so sami te stroške ustvarili če ne pa po sodni poti saj odvetnica sledi v tej smeri,bravo mali heroj sped boš hodil kljub tisti besedi,amputacija, sedaj mamici veliko potplenja ki bo potreben za popolno ozdravitvijo Rene boš brcal žogo ja boš bravo in pogumni mamici vse lepo pogumna si..
mackon08
29. 07. 2014 12.19
+1
Fika Armel Se popolnoma strinjam s tabo, če bi bili naši zdravniki toliko pošteni do sebe in do pacijenta bi rekli, mi lahko samo amputiramo, ker drugače te težave ne vemo rešiti, lahko pa najdemo skupno boljšo rešitev kje v tujini. Kot vidimo rešitev obstaja, zato so naši zdravniki krivi ker se niso potrudili za bolnika. Naj že enkrat priznajo, da če mu oni ne vejo pomagati, morda kdo drug ve pomagati, to bi bilo za mene zelo fer in profesionalno.
brusilec
29. 07. 2014 15.37
+0
Fika.. tri vejice v celem tvojem spisu, dej se mal potrud no. niti prebral nisem tega kar si napisala, je preveč mučno.
jedupan?pil
28. 07. 2014 23.10
-7
sej mamo v sloveniji odlične zdravnike, tudi tole bi opravili verjetno BP. ampak ker pač denarja za to NI, je pa za strašne politike...potem je vse kristalno jasno.
zriki
29. 07. 2014 08.12
+2
potem pa odgovori če imamo odlične zdravnike, kako bi pa mama čez 20 let, Reneju, ko bo vedel zase, razložila, da so mu naši bimboti odrezali nogo, ker ne znajo drugače, ko se drugod po svetu to da rešiti?
Darko32
29. 07. 2014 08.49
+3
jedupančpil KAko imamo odlične zdravnike, če pa ne vedo nič drugega kor samo sekati dele telesa. Ko pa je potrebno odgovarjati za svoja dejanja pa najdejo 1000 in en iztgovor. ZAto ne blefiraj o kvaliteti zdravnikov. Sam osebno poznam nekaj poštenih zdravnikov, k ipovedo resnico. ZAto ne živi v iluzijah, katere so pripeljale v pogrom zdravstva in razrast sistemske korupcije.
minnaema@yahoo.com
28. 07. 2014 22.49
-29
....ja čudno, da si mamica od tega fantka NI izbrala PARIZA ali celo mesta - New Yorka,tudi tam je zanimiv dopust Slovenčki pa darujemo denar za zdravje otrok, starši pa si iščejo POČITNICE na Floriti- NI dobro v Wien-u ali v bolnišnici v Frankfurtu........kaj bi se gledalo te "škise", ki so za pol dneva vožnje..........NE ne Florida je zanimiva, BUTCI DRŽAVLJANI PA NASEDAMO z prispevki za GRATIS POČITNICE na Floridi........ali ju3 kje drugje !?
pojtrarara
28. 07. 2014 23.19
+23
kaj ti druge po sebi sodiš - glede na zapisano si edino ti ob bolezni nekoga pomislil na počitnice - nihče drug... pa tudi -če ti misliš,d a človek v bolnišnici ima dopust in uživa pa...drugič vzami letnega neplačanega in odleti na drug konc sveta in plačaj si tam PP za pol leta bivanja po bolnišnicah pa potem se oglasi, če ti je blo top... sramot akaj nekateri pomislijo res no... da sploh ne dodam, da gre za zdravje otroka - eni pa o dopustu... resno,da te ni sram, da se norčuješ iz zdravja nekoga tako...
1enapupa
28. 07. 2014 23.41
+9
minnaema, mislim da si še premlad, da bi razumel (po komentarju sodeč si šoloobvezen in sredi počitnic)
Alalallaallaaalllaaahh
29. 07. 2014 09.20
+8
Verjetno nisi prispeval nič zato naj te ne skrbijo "počitnice"
alone7
29. 07. 2014 14.10
+2
ja prav maš, vse to delajo za svojega otroka, da bi si lahko privoščili počitnice na Floridi... Kakšno podlo in brezsrčno razmišljanje!
puspan
28. 07. 2014 22.28
+10
Samo hvala bogu, da niso poslusali strokovnega mnenja nasih padarjev.
jedupan?pil
28. 07. 2014 21.42
+33
če ste pametni ostanite v ZDA! ... v tej klinčevi državi ni prihodnosti za tega malčka
24Ppkur
28. 07. 2014 21.55
+14
pojtrarara
28. 07. 2014 22.17
+8
tudi jaz bi na nadaljne potrebne op otroka raje peljala tam, kjer so izkazali strokovnost in zaupanje... po vsem kar so pokazali slo zdravniki pri tem primeru...jaz jim ne bi več zaupala niti malo...
Samson80
29. 07. 2014 10.19
+2
kaj vidva vesta da je v zda 50 milijonov brez zdrav, zavarovanja ??? kjer ljudje nimajo nič in ne dobijo nič - sploh pa ne take operacije. V zda vsako leto umre od 30,000- 50,000 zaradi zdravniških napak
brusilec
29. 07. 2014 15.52
+1
procentualno gledano je v Slo isto st(r)anje..
JE-BI-GA
28. 07. 2014 20.16
+27
Mesarjem treba povečati plačo. Malemu pa vse dobro in mamici, ki ni verjela našim šelebajzerjem !!!!!!!
movi 1
28. 07. 2014 20.00
+30
No, nekateri Slovenski zdravniki so izobrazeni in strokovni, ampak ti stari paraziti, ki so se priklenili stolckov in nimajo pojma imajo samo naziv Dr. ki so si ga pridobili preko VEZ IN POZNANSTVA bi morali spokat iz medicine ter KAZENSKO ODGOVARJAT!!
tali?ni tom
28. 07. 2014 20.45
+9
en tak je meni v otroštvu UNIČILoči zaradi njega sem danes po zahtevni operaciji ki sem jo seveda plačal sam na 40 procentih vida! res škoda da se taki nenapredni ljudje pasejo na naš račun brez neke prespektive za nas! pa naj bo to od osebnih zdravnikov do raznih specialistov! so pa nekateri asi , v kliničnem cebntru ljubljana recimo imam izredno izredno pozitivne izkušnje kjer je vsaj skupina zdravnikov ki je že sedemkrat operirala mojo hčerko z deformacijo okončine svoje delo opravila več kot odlično! samo kaj ko nekaj "strokovnjakov" zasenči vse vrhunske rezultate ostalih res dobrih zdravstvenih delavcev!
ebiga
28. 07. 2014 19.44
+28
No, zdaj pa pejt k zdravniku...............še preden se zmenijo si že brez roke, noge, ledvice..........Bravo mali, še mal pa žogo brcat.
odpisan2x
28. 07. 2014 19.24
+13
bravo mali,tiste frise,ki so kazal zobe po tv je tvoja mamica dobr utišala-SRAMOTA ZA NAŠE NEKE ERSTE STROKOVNJAKE
odpisan2x
28. 07. 2014 19.33
+7
hoeleefuk
28. 07. 2014 18.23
+30
Fajn, da vemo, da je treba vse druge zdravnike prej vprašat za mnenje prej kot naše.. Naši mesarji bi rezali..Najlažje je pa rečt, da se ne da.. Rene, tebi pa čestitam za ves pogum.. :) Upam, da čimprej okrevaš!
obatto
28. 07. 2014 17.56
+28
Lepo , mali Rene in mamica.. Zdravnieki, k iso trdili, da v Sloveniji niso izčepane vse možnosti malega Reneja sprašujem, ali bi tudi svojemu otroku odrezal nogico...,Sigurno ne! Ja, mamica je občutila stisko in nepopisno moč, da bo rešila svojega otroka, in prav je imela....Smo v dobi interneta, nič več počasnih cajtngov..., ko so pisali, kar so hoteli.....
Uporabnik487511
28. 07. 2014 16.21
+39
Mene zanima kdo bo odgovarjal ob morebitni uspešni ozdravitvi ? Lp.
Limona2021
28. 07. 2014 20.00
+12
V sloveniji prav nihče. taka je naša država, žalostna :(
Bojan Vertot
28. 07. 2014 14.59
+50
Bravo Rene pa ti si pravi borec in junak nad junaki !!! ;)