Slovenija

Z Dijano Đuđić ni povezan samo zaprt račun pri NKBM, ampak tudi pri NLB

Ljubljana, 11. 01. 2018 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
N.Š.K./M.T./STA/U.Z./I.J.
Komentarji
3497

SDS je vrnila že počrpani del kredita Dijani Đuđić z obrestmi in prekinila kreditno pogodbo. Zdaj je ključno vprašanje, komu oz. na kateri račun? Z Đuđićevo pa ni povezan samo zaprt račun pri NKBM, ampak tudi pri NLB. Obe banki sta računa zaprli, ker vpleteni niso razkrili izvora denarja. Skrivnostno milijonarko neuradno preiskujejo tudi bosanski organi pregona.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: SDS je vrnila denar, pojasnil ne dajejo
    01:30
    Iz 24UR: SDS je vrnila denar, pojasnil ne dajejo
  • Iz 24UR: Računsko sodišče bo sprožilo postopek
    03:00
    Iz 24UR: Računsko sodišče bo sprožilo postopek
  • Iz 24UR: Kdo je skrivnostna Dijana, zanima tudi bosanske medije
    02:53
    Iz 24UR: Kdo je skrivnostna Dijana, zanima tudi bosanske medije
  • Iz SVETA: Lobnikar: Takšen način financiranja strank ni primeren in zakonit
    02:19
    Iz SVETA: Lobnikar: Takšen način financiranja strank ni primeren in zakonit
  • Iz SVETA: Ali lahko po vrnitvi denarja sedaj zamahnemo z roko?
    01:11
    Iz SVETA: Ali lahko po vrnitvi denarja sedaj zamahnemo z roko?
  • Iz SVETA: Đuđićeva ves čas biva v Banja Luki, tam je spoznala Snežiča
    02:34
    Iz SVETA: Đuđićeva ves čas biva v Banja Luki, tam je spoznala Snežiča
  • Iz SVETA: Tudi tuji politiki niso povsem brez greha
    02:16
    Iz SVETA: Tudi tuji politiki niso povsem brez greha
  • Iz 24UR ZVEČER: Ali odstop od pogodbe Janšo odvezuje odgovornosti?
    09:25
    Iz 24UR ZVEČER: Ali odstop od pogodbe Janšo odvezuje odgovornosti?
  • Iz 24UR ZVEČER: Iskanje Dijane Đuđić
    03:33
    Iz 24UR ZVEČER: Iskanje Dijane Đuđić

Poteza stranke SDS, ki je pri državljanki BiH najela posojilo v višini 450.000 evrov, je razburila slovensko javnost, očitno pa tudi bosansko. Ne samo, da je posojilo sumljivo, ker je pridobljeno pod posebno ugodnimi pogoji, sumljiv je tudi izvor denarja.

Na stranko SDS so tako letele številne kritike. Predsednik Računskega sodišča je včeraj pojasnil, da je znesek posojila močno presegel dovoljeno vrednost posojila po 22. členu zakona o političnih strankah. To pomeni, da bi lahko revizija tega posla pokazala, da je stranka kršila zakonodajo, kar pomeni, da bi lahko bila oglobljena, globa pa se giblje med 4200 in 21.000 evri.

SDS je najela 450.000 evrov posojila pri Đuđićevi iz Prijedora v davčno ugodni Republiki srbski v BiH. Znesek so razbili v tri dele in posojilno pogodbo sklenili za obdobje do konca leta 2019. Za posojilo pa so zastavili delež v podjetju Nova obzorja, za katerega so v stranki sicer odločili, da ga odprodajo, je na sredini novinarski konferenci pojasnil predsednik SDS Janez Janša.
SDS je najela 450.000 evrov posojila pri Đuđićevi iz Prijedora v davčno ugodni Republiki srbski v BiH. Znesek so razbili v tri dele in posojilno pogodbo sklenili za obdobje do konca leta 2019. Za posojilo pa so zastavili delež v podjetju Nova obzorja, za katerega so v stranki sicer odločili, da ga odprodajo, je na sredini novinarski konferenci pojasnil predsednik SDS Janez Janša. FOTO: POP TV

Okoli 14. ure danes pa so iz stranke SDS sporočili, da so zato, ker Računsko sodišče opozarja, da posojilo SDS krši zakon o političnih strankah, črpani del kredita že vrnili z obrestmi vred 32-letni Dijani Đuđić in z njo prekinili pogodbo. Prav tako sporočajo, da bodo v primeru dokazanih kršitev plačali globo.

Obenem so izrazili pričakovanje, da bodo mediji pokazali enako vnemo tudi pri raziskavi afere o domnevnem iranskem pranju denarja v NLB, prodaje Večera in odpisa 16 milijonov evrov obveznosti podjetju, ki je v lasti družinskih članov ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zagotovo je v tem trenutku ključno vprašanje, komu ali bolje rečeno, na kateri račun oz. banko je največja opozicijska stranka ta denar vrnila.

Vrnitev posojila ne bo ustavila postopkov pri organih nadzora in pregona

Na Računskem sodišču so pojasnili, da vrnitev domnevno spornega posojila na njihove postopke ne vpliva. Tako bodo izpeljali napovedani predrevizijski postopek in v primeru ugotovljenega prekrška v skladu z zakonodajo podali obdolžilni predlog na okrajno sodišče v Ljubljani.

Potrdili so tudi, da jih je SDS uradno zaprosila za mnenje o posojilu. Tega jim bodo tudi posredovali, ko bodo dobili in pregledali potrebno dokumentacijo oziroma, ko bo končan predrevizijski postopek. V njem bo namreč Računsko sodišče v skladu z zakonodajo od SDS uradno pridobilo dokumentacijo, ocenilo tveganja nezakonitega ravnanja in se na tej podlagi odločilo tudi o morebitni uvedbi revizije.

Da bo zadevo preverila, vztraja tudi policija. Tam danes vztrajajo pri pojasnilih, da o morebitnih nepravilnostih v povezavi z izpostavljenim pravnim poslom niso bili seznanjeni, bodo pa v nadaljevanju obstoječe informacije preverili v smislu obstoja morebitnih razlogov za sum kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti.

Zakaj omejitev zneska?

Jurij Toplak in Tomaž Vesel o tem, zakaj je ključno, da je financiranje političnih strank transparentno.
Jurij Toplak in Tomaž Vesel o tem, zakaj je ključno, da je financiranje političnih strank transparentno. FOTO: POP TV
Pregledno in urejeno financiranje političnih strank je eden od temeljev vsake demokracije. Prevelika finančna odvisnost strank ali politikov, ki so na oblasti ali želijo iz opozicije preiti na oblast, od enega podjetja ali fizične osebe je namreč temelj za politično korupcijo, ki privede do tega, da politika zakonov ne sprejema v korist ljudstva, ki jo izvoli, ampak oseb, ki so jih finančno podprle. Zakon o političnih strankah je zato jasen: stranka lahko pridobi posojilo samo pri bankah in posojilnicah, če pa posojilo najame pri fizični osebi, to ne sme presegati desetkratnika povprečne bruto mesečne letne plače.

Janez Janša je v imenu stranke SDS pri Đuđićevi podpisal posojilo v višini 450.000 evrov, katerega izplačilo je sicer razdelil na tri dele, a je očitno s tem kršil zakon, ki govori, da posojilo ne sme biti višje od 16.200 evrov.

Vesel: Zakon je popolnoma jasen

Za oddajo 24UR ZVEČER sta spregovorila predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel in evropski strokovnjak za volilno zakonodajo Jurij Toplak, ki je glede razlage zakona o političnih strankah, ki omejuje višino posojila, dejal: "Edina pravilna razlaga je takšna, da je ta omejitev 16.200 evrov. Res je, da je zaporedje besed mogoče malo čudno, saj je tam na koncu beseda ’letno’. Mogoče je res šlo za eno zmoto, ampak pravilna razlaga je omejitev 16.200 evrov," je pojasnil Toplak. Predsednik Računskega sodišča se z njim strinja. "Tako govori zakon. Tu ni potrebno nobene dodatne interpretacije," opozarja Vesel in dodaja: "Nenazadnje, tudi dolgoletne izkušnje vseh političnih strank govorijo o tem. Tako zgodovinska razlaga - torej to, kako je bil zakon sprejet, tako namenska razlaga, kot nenazadnje tudi gramatikalna razlaga zakona ne morejo dopustiti neke druge interpretacije. V tem pogledu je zakon popolnoma jasen."

32-letna bosanska odvetnica Dijana Đuđić je SDS posodila 450.000 evrov.
32-letna bosanska odvetnica Dijana Đuđić je SDS posodila 450.000 evrov. FOTO:

Od 4200 do 21.000 evrov kazni

Stranka SDS je včeraj zaprosila Računsko sodišče za interpretacijo 22. člena zakona. Vesel je dejal, da bodo v čim krajšem času pojasnili vse stvari. Prav tako je dejal, da bodo s predrevizijsko poizvedbo pridobili še nekaj drugih dodatnih pojasnil in sporočili stališče sodišče. Ko bodo dobili vse zahtevane dokumente, bodo v primeru, če bodo odkrili nepravilnosti, okrajnemu sodišču v Ljubljani podali obdolžilni predlog. Sodišče nato določi globo, ta pa za SDS lahko znese med 4200 in 21.000 evri, za odgovorno osebo, to je Janeza Janšo, pa do 900 evrov. Na Računskem sodišču so še pojasnili, da bodo konče ugotovitve pripravili približno v mesecu dni.

Vesel je odgovarjal tudi na vprašanje, ali Janšo odstop od pogodbe odvezuje odgovornosti, Dejal je, da je treba najprej razdeliti odgovornost stranke SDS in odgovornost odgovorne osebe stranke, torej Janše. "Ne glede na to, kaj se s pogodbo zgodi, v kolikor je to posojilna pogodba, ki je sklenjena v nasprotju s predpisi, ki veljajo v Sloveniji, pride do objektivnih znakov prekrška po zakonu o političnih strankah," pravi Vesel in dodaja, da pri odgovorni osebi politične stranke pa ni nujno tako. "Pogodba je bila sklenjena v obliki notarskega zapisa, kar pomeni, da mora notar opozoriti na morebitne kršitve prisilnih predpisov, torej bi moral opozoriti na to pomanjkljivost."

Toplak: Prav je, da volivci vemo, kdo strankam daje denar

Na vprašanje, zakaj je tako pomembno, da je financiranje političnih strank pregledno in transparentno, Toplak odgovarja, da je to ključno, "ker dolg vedno pomeni odvisnost", torej boš sprejemal odločitve v prid tistega, ki si mu dolžan denar. "Zato je prav, da volivci vemo, kdo so tisti, ki strankam dajo denar in tudi govorijo skozi njih," opozarja Toplak. Vesel pojasnjuje, da se je zakonodajalec odločil, da pravne osebe, ne glede na to ali so tuje ali domače, ne smejo financirati političnih strank, in sicer predvsem iz razloga morebitnega vplivanja na njihovo delovanje, saj bi lahko tako uveljavljali svoje lastne interese, ki niso nujno skladni z interesi volivcev. Zakonska rešitev, da tuje fizične osebe lahko posojajo strankam denar, pa nosi s sabo logično omejitev zneska, ki znaša desetkratnik bruto povprečne mesečne plače, saj s takšnim zneskom ta fizična oseba ne more odločilno vplivati na delovanje in poslovanje neke politične stranke, pojasnjuje Vesel. Toplak dodaja, da je omejitev smiselna, saj takšna velja tudi pri donacijah. V preteklosti so se namreč pogosto donacije ’skrivale’ pod posojilom.

O tem, kje so največji problemi pri financiranju političnih strank, Toplak pravi, da je najhuje, če je takšen ’ilegalen’ denar uporabljen pri volilni kampanji. To je potem težko popraviti, opozarja in pojasnjuje, da so v tujini kazni za takšne, ki z goljufijo pridejo do nekega položaja, veliko strožje kot pri nas, kar Toplak obžaluje. "K sreči je bilo to ugotovljeno še pred volitvami in upam, da bo ta denar vrnjen in ne bo uporabljen pri volitvah," še dodaja Toplak.

Kakšna je povezava med Janšo, Snežičem in Đuđićevo?

Rok Snežič je posle iz Slovenije preselil v BiH, kjer svetuje podjetjem glede davčne zakonodaje.
Rok Snežič je posle iz Slovenije preselil v BiH, kjer svetuje podjetjem glede davčne zakonodaje. FOTO: POP TV

Čeprav bosanski organi pregona informacij o tem, ali preiskujejo Đuđićevo, ne dajejo, po neuradnih informacijah novinarjev oddaje 24UR zadevo preverjajo.

Od kod 32-letnici toliko denarja? Bosanska pravnica, ki se ukvarja z davčnim svetovanjem, je namreč denar, poleg stranke SDS, lani posodila še dvema drugima osebama, in sicer v višini skoraj 1,2 milijona evrov. Vse posojilne pogodbe je overil notar Jože Sikošek. Pravosodno ministrstvo je zato danes Notarsko zbornico pozvalo, da se mora opredeliti do ravnanja slednjega. V najkrajšem možnem času ga mora seznaniti s stališčem v zvezi z zadevo in z morebitnim ukrepanjem po delu zakona o notariatu, ki se nanaša na disciplinski postopek.

Novinarji 24UR so dobili tudi namige, da je odgovore treba iskati pri medijih, povezanih z SDS, a jih niso uspeli preveriti. Direktor Novih obzorij Mihael Hočevar, SDS-ov človek iz Grosupljega, ki je stranki priporočil Đuđićevo, se že dva dni ne oglaša na klice. Enako ne notar Jože Sikošek in Rok Snežič.

Iz katerega računa je Đuđićeva nakazala denar stranki SDS, ni znano. Dvema posojilojemalcema ga je nakazala iz računa, ki ga je imela odprtega pri banki NKBM, s tem pa je povezan tudi račun pri NLB. Na račun podjetja Hema Tel v lasti bosanskega državljana Radomirja Šučurja pri NLB je bilo nakazanih 10 milijonov evrov iz Nemčije, z njega pa je 1.100.000 evrov romalo na račun Đuđićeve v NKBM. NLB je odreagirala in vpletene pozvala, naj razkrijejo izvor denarja. Ker tega niso storili, je NLB račun zaprla, enako tudi NKBM. S tem je seznanjen tudi Urad za preprečevanje pranja denarja, so še neuradno izvedeli novinarji oddaje 24UR. 

Da gre za sumljive posle, priča tudi dejstvo, da naj bi bila Đuđićeva in doktor davčnih utaj Rok Snežič, ki je bil leta 2013 obsojen zaradi davčne utaje, pranja denarja in goljufije na tri leta zapora, znanca. O tem obstaja kar nekaj dokazov. Janez Janša, ki je podpisan kot odgovorna oseba pri najemu posojila za SDS, sicer trdi, da ga do Đuđićeve ni pripeljal Snežič, s katerim se poznata, saj sta bila sočasno v zaporu na Dobu, a so tudi te trditve vprašljive, saj obstajajo dokazi, da sta se nekaj dni pred podpisom kredita Snežič in Janša sestala v Mariboru. Snežič in Janša pa sta povezana tudi prek Snežičeve žene Klavdije, ki je ena od lastnic medija Nova24TV. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3497)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bc123456
05. 01. 2021 11.49
+1
NE MOREM RAZUMETI POSLANCE IN DRŽAVNI ZBOR DA TEGA KRIMINALCA JANEZA JANŠO NE USTAVIJO PRI UNUČEVANJU SLOVENIJE. TA JANEZ JANŠA OBIČAJNA CESTNA BARABA IN KRIMINALNEŽ KI SE DRUŽI Z KRIMINALCI NE MORE BITI NA SVOBODI
staridida
11. 04. 2018 22.31
Policija se je že izjasnila-pri posojilu ne vidi kaznivega dejanja..
bc123456
05. 01. 2021 11.50
+1
TO JE UGOTOVILA POLICIJA KI JE POD NADZOROM KRIMINALCA JANŠE IN PUDELJA HOJSA
AlternativeFacts
12. 01. 2018 14.31
+1
(profesormarck 12.01.2018 12:08:38 ....kak ne razumeš..saj si pa ti verjetno tud srbskislovenec,kot jaković.....oni je pa iračan..Bo šlo? )...@Ljuba duša nepismena....Ta tvoj jezikovni prekuc, Iranski Britanec, pomeni, da gre za BRITANCA, ki živi v IRANU....Če bi znal slovensko, oziroma bi bil slovenec, kot se rad poimenuješ, potem bi napisal BRITANEC IRANSKEGA porekla, kar pomeni, da gre za IRANCA živečega v Veliki Britaniji...Razumeš sedaj , kako si nesramno zmaličil, zgleda da tebi tuj jezik.....
SDS_je_poden
12. 01. 2018 13.36
+2
Koliko dni se že desnuhi trudite oprati čast temu lopovu?
Ajmomali
12. 01. 2018 13.47
-5
kar je čisto ne rabi pranja. Tudi vi ste čisti, ampak večina pa ne.
SDS_je_poden
12. 01. 2018 13.57
+2
Ajmomali: Če že kaj, potem pri SDS ni NIČ čisto. Nikoli.
staridida
12. 01. 2018 13.59
-1
SDS_je_poden
12. 01. 2018 14.00
+2
levijelopov: Mene ne rabi, lahko pa gologlavega kljune tja na sredino pleše.
Levji
12. 01. 2018 13.29
-1
Menda je Zoki zrihtal kredit Jovotu v republiki Srbski. Prijateljska pomoč. Jovo je namočen nje.
Levji
12. 01. 2018 13.23
+3
Kaplar - princ teme sveže zvani Jovo zopet pokazal svojo osebno izkaznico.
dr.dare
12. 01. 2018 12.11
+1
kak pa to da ta kriminal ni bil v kriptovalutah če pa se večina kriminala z njimi zgodi?
borigi
12. 01. 2018 12.08
+3
Še včeraj mi je bilo nerodno priznati, da sem pred davimi leti volil za Janšo in SDS, saj sem mislil da je izdal Slovence. Zadnje čase pa čedalje bolj cenim tegale Ivana Janeza Janšo. Očitno je ON tak vizionar, da je že pred leti videl da so cerkveni največje zlo v sloveniji. Zato se jim je -sicer z gnusom v srcu- pridružil, postal celo prvak najbolj cerkvene desne stranke SDS in jo nato v nekaj letih sistematično uničil. Ker pa je videl, da to še ni dovolj pa si je za piko na i izposodil še denar sumljivega izvora od sumljivih ljudi iz sumljive države Zdaj pa vidim, da je vse to storil samo zato da bi uničil SDS. BRAVO HEROJ JANŠA uspelo ti je! :-))
prašek
12. 01. 2018 12.14
+5
Tudi v KPJ je bil samo zato, da je stranko uničeval od znotraj, po njegovi lastni izjavi, seveda. Ampak komunisti so bili pametni ljudje, pa so ga nagnali !
borigi
12. 01. 2018 12.18
+1
počakajmo na zgodovinarje, kaj bodo o njem napisali čez kakih 50let. je bil kriminalec, sovražnik ljudstva ali vizionar ;-)
prašek
12. 01. 2018 12.20
+5
Bil je vizionar, ki je Pučniku ukradel stranko in po njemu poimenoval glavno slovensko letališče !
zurbrigen
12. 01. 2018 12.35
+0
Ajmomali
12. 01. 2018 12.05
-3
Sovrastvo do Janeza Janse je na tem portalu globoko nenormalna, da ne rečem patoloska.
staridida
12. 01. 2018 12.07
-4
Ajmomali
12. 01. 2018 13.07
-4
SDS_je_poden
12. 01. 2018 13.59
+4
Ajmomali: Osebno zadovoljstvo. Očitno ata zombi ni sposoben ničesar narediti tako, kot se spodobi. Tud kriminal mu ne gre, vedno ga dobijo.
Paskakvali
12. 01. 2018 12.01
+6
dbitls pa še kar.........svečkarsko matematiko razlaga in uči predsednika računskega sodišča pa profesorje ustavnega prava itd......
CyberWorm90
12. 01. 2018 12.03
-2
še cmerobabi to powej k je računsko sodišče ugotowilo neprawilnosti dodatkou enih ministrou : )))
Paskakvali
12. 01. 2018 12.09
+2
Cyber.........pejt raj enga prcint........svet bo lepši.....
borigi
12. 01. 2018 12.12
+1
če misliš da je uporaba w namesto v znak neke naprednosti in morda celo pameti, te moram razočarati da ni... je pa očitno znak pripadnikov in podpornikov SDS
CyberWorm90
12. 01. 2018 12.13
-1
kwa že blo : ))) računsko sodišče pa nezakoniti dodatki za stalno pripraljenost ministrice za šolstwo pa bramorja itd : )))
CyberWorm90
12. 01. 2018 12.17
-1
Država od univerze terja vračilo 780.943 evrov zaradi nezakonitega izplačevanja dodatkov za stalno pripravljenost na devetih fakultetah, ki smo ga novembra 2015 razkrili v Delovih Ozadjih. Ekonomska in filozofska fakulteta ter fakultete za gradbeništvo, družbene vede, šport, matematiko, elektrotehniko, računalništvo in socialno delo, kot je takrat ugotovil inšpektorat za javni sektor, za njihovo izplačevanje niso imele pravne podlage. Največ, kar 150.000 evrov bruto, so si izplačali na ekonomski fakulteti. Dodatek sta prejemala tudi nekdanji finančni minister Dušan Mramor in ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič, vendar sta ga kasneje, po pritisku javnosti, v celoti vrnila.
CyberWorm90
12. 01. 2018 12.18
-2
cmerobaba je wse poštimal hahaha še službe niso zgubili : )))
CyberWorm90
12. 01. 2018 12.20
-1
neboš wrjeu skopiru sm pa del članka iz delo.si hahah
?an Karlo
12. 01. 2018 12.01
+3
Naj že enkrat zaprejo tega bandita in vržejo ključ stran. Kako je lahko takšna stranka v parlamentu, katera brez slabe vesti pere denar in se spreneveda. To stranko bi morali že davno morali dati v likvidacijo, g. Janši pa enosmerno za na Dob.
prašek
12. 01. 2018 11.58
+2
» profesormarck 12.01.2018 11:51:01 -2 Medek...kje si???« ....... Pride tista ura, ko imam še celo jaz kosilo ali pozno malico. A mi je dovoljeno ???? Naj še omenim, da med jedjo ne komentiram !
staridida
12. 01. 2018 12.00
+1
prašek
12. 01. 2018 12.01
+2
prašek
12. 01. 2018 12.02
+3
Zdaj bom pa še jaz, po dobrem kosilu, skuhal dobro kavico !
Ajmomali
12. 01. 2018 12.06
+0
Profesormarck
13. 01. 2018 10.53
-1
medek,skril si se,to je bilo...saj niti sedaj ne veš na moje zastavljeno vprašanje odgovort....konzerve,ki jih ješ,si itak lahk kadar koli odpreš.he,he,he
Karantanija
12. 01. 2018 11.57
+2
Ona ima kar svoj račun - odprt!
staridida
12. 01. 2018 11.59
-4
borigi
12. 01. 2018 12.15
+1
santamaura
12. 01. 2018 11.44
+0
Stranka Modrih Cepcev sploh ne rabi kredita za volilno kampanijo. Oni vprašajo kakšnega Zemljariča, kdo naj bo šef UKC pa bo dovolj denarja. Od pacientov se vzame. da bo za reklame
staridida
12. 01. 2018 11.49
-1
Profesormarck
12. 01. 2018 11.40
+2
Še IranNLBgate se razčsti,hitro,ne na dooolgo,kot levaki za sebe vejo nardit...pa se posvetimo pomembnejši temi,naši meji,ki jo želijo levaki pod preprogo pomest !
Profesormarck
12. 01. 2018 11.42
+1
..pa kako boljšo senzacijo si najdite,če želite zopet SDS potunkat...lahk tudi laž,kot že dostikrat do sedaj,kako kliniko ,kekčevo domačijo,itd....
prašek
12. 01. 2018 11.43
+0
Res je, le kako si upa en britanski državljan deponirati denar na NLB !!!
prašek
12. 01. 2018 11.44
+1
Profesormarck
12. 01. 2018 11.46
-1
Pa na NLB,so sam vaši levaki,a ne ?! Pokradli so nas milijarde,ne,sam milijone,do sedaj.
Profesormarck
12. 01. 2018 11.47
+0
Kak pa kaj klinika od lukšića,je že v avstraliji?.Sam vprašam....
Profesormarck
12. 01. 2018 11.50
-5
Iranski britanec je deponiral denar..najprej iranski,pa pol britanski.Bo sedaj bolje striček z škarji???
Profesormarck
12. 01. 2018 11.51
-4
Paskakvali
12. 01. 2018 11.54
+4
Če si gledal predstavo SDS falange v parlamentu EU si videl da je britanski poslanec rabil natanko pol ure da vas je spregledal.......zapravljate čas in davkoplačevalski denar!
Brakedirt
12. 01. 2018 11.55
+2
črnogled 12.01.2018 11:42:00 Kaj pa to tebe briga,zato so verjetno drugi plačani.
AlternativeFacts
12. 01. 2018 11.57
+0
Groza, kakšne akrobacije, da bi se opravičilo partijo......Iranski Britanec..pa ljuba duša, kaj maličiš slovenski jezik po nepotrebnem?
Profesormarck
12. 01. 2018 12.08
-2
kak ne razumeš..saj si pa ti verjetno tud srbskislovenec,kot jaković.....oni je pa iračan..Bo šlo?
Brakedirt
12. 01. 2018 12.14
+1
ali pa jovan jajo jansa, bolj popularen v bosni kot jankovic
helter skelter
12. 01. 2018 11.37
-1
Toplak in Vesel ves čas govorita o problematiki financiranja političnih strank..... Vendar, kolikor sem seznanjen, ni šlo za financiranje, ampak za najem kredita..... Zakon pa v 5 odstavku pravi: "Višina posojila posamične fizične osebe ne sme presegati desetkratnika povprečne bruto mesečne plače letno. Dana posojila se ne štejejo za financiranje strank po tem zakonu. "....... Če prav razumem, se posojilo ne smatra za financiranje ..... Drugače pa, mediji niso problematizirali financiranja SMC s strani hrvaškega miljarderja Branko Roglić, kar pa je res protizakonito .... Nikoli ni bilo naslovov in 20 minut poročil na to temo, ali takrat, ko je Jankovič brez pogodbe, brez obresti, brez objave na Ajpesu 5 dni pred volitvami stranki PS posodil 100.000 eur, ali, ko je stranka SD ostala dolžna Faktor banki 1.6 milijona, banko pa sedaj mi rešujemo ........ sicer pa je večina naroda že tako spoznala, da se ves čas dela načrtna gonja proti Janši s strani mafije s podporo medijev in da pri nas v politiki in medijih ni naklučij ......
helter skelter
12. 01. 2018 11.40
-2
nisem siguren, ali se vesel in toplak namerno sprenevedata, ali res ne ločita med posojilom in financiranjem .....
staridida
12. 01. 2018 11.43
-2
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Brakedirt
12. 01. 2018 11.54
+2
črnogled 12.01.2018 11:42:00 Kaj pa to tebe briga,zato so verjetno drugi plačani.
AlternativeFacts
12. 01. 2018 12.00
+3
dbitls@ Kaj misliš kaj pomeni če imaš napisano "Višina posojila posamične fizične osebe ne sme presegati desetkratnika povprečne bruto mesečne plače letno"..in kaj bi pomenilo, če bi bilo napisano "Višina posojila posamične fizične osebe ne sme presegati desetkratnika povprečne bruto plače letno"....
Brakedirt
12. 01. 2018 12.06
+1
ce nebi pisalo letno,potem bi si lahko sposodili samo enkrat v zivljenju, samo to je visja matematika za tele iz SĐS
trajnana
12. 01. 2018 11.35
+0
Vrnili kredit in plačali kazen ? No ja, se vidi da niso rdeč g.noj. Tam kreditov ne vračajo.
staridida
12. 01. 2018 11.39
-3
Kazen bojo plačali, šele ko bo sodišče ugotovilo, da so v prekršku-Po mojem je prej v prekršku notar...in še vprašaj č e je....
helter skelter
12. 01. 2018 11.50
-1
Glede na zakonodajo, je lahko tudi notar miren: ""Višina posojila posamične fizične osebe ne sme presegati desetkratnika povprečne bruto mesečne plače LETNO. "..... Povprečna mesečna bruto plača v Sloveniji je 1.600 EUR.... 1.600 x 12 = 19.200 EUR…..Desetkratnik povprečne letne bruto plače je 192.000 .... Lahko pa da bodo žrtvovali notarja, da bodo lahko pred volitvami spet očrnili Janšo .....
staridida
12. 01. 2018 11.52
+0
Ja levaki so specijalisti za si tolmačit zakon po svoje...jih Cerar uči...
Brakedirt
12. 01. 2018 12.01
+2
hahahaha dbitls, za tvojo razlago bi moralo pisati:Višina posojila posamične fizične osebe ne sme presegati desetkratnika povprečnih letnih bruto mesečnih plač. letno pomeni enkrat na leto. se svojih zakonov niste sposobni prebrati.
AlternativeFacts
12. 01. 2018 11.32
+4
( Z Đuđićevo pa ni povezan samo zaprt račun pri NKBM, ampak tudi pri NLB. Obe banki sta računa zaprli, ker vpleteni niso razkrili izvora denarja. )...@Torej a bo kakšna o pranju denarja preko NLB?
?rnogled
12. 01. 2018 11.38
-2
Ni provizije,ni računa.Iranec je za milijardo plačal ca 300 milijonov,Đuđička pa jih verjetno ni šmirglala.
prašek
12. 01. 2018 11.45
+2
Kateri Iranec ? A govoriš o britanskem državljanu ki je imel odprt račun na NLB ????
?rnogled
12. 01. 2018 13.22
-2
No ti bom pa drugač poveda,če ne razumeš o čem govorim:Iranec z britanskim državljanstvom je za milijardo plačal ca.300 milijonov,kot Srbu z slovenskim državljanstvom,so odpisali 16 milijonov.Ti je zdaj bolj jasno?
prašek
12. 01. 2018 11.26
+3
Zdaj bo moral pa ubogi Rajko odvezati mošnjiček ! No ja, bratovska ljubezen ne pozna meja ........
trajnana
12. 01. 2018 11.31
-2
Le zakaj ? Jaz jim z veseljem podarim ta dtobiž za kidanje g.noja kot si ti.
?rnogled
12. 01. 2018 11.40
-2
Trajni,sem jim že sam ponujal,pa ne smejo vzet-samo 16 jurjev lahko daš.Rdeči vzamejo pa na banki,kjer ni treba vrnit,ker mi to vse pokrijemo.
Brakedirt
12. 01. 2018 11.51
+2
samo 16 jurjev? dbitls, a lahko ti se enkrat izracunas to?
vstajnik1941
12. 01. 2018 11.20
-3
Mogoče je pa Jajo to sam sproduciral in sedaj zgubljate energijo okoli tele pravljice. Se je kdo to vprašal?
Brakedirt
12. 01. 2018 11.31
+4
jaz se sprasujem kam so vrnili denar ce ima vse racune blokirane?
?rnogled
12. 01. 2018 11.42
-5
Kaj pa to tebe briga,zato so verjetno drugi plačani.
Brakedirt
12. 01. 2018 11.54
+2
hahahahahahahaha, kaj te briga je rekel. ko vi sprasujete o nlb, kaj vas briga,so drugi placani za to....