Slovenija

VIDEO: Medvedi so spet bolj aktivni; veste, kaj storiti, če ga srečate?

Cerknica, 30. 09. 2014 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Te dni so slovenski kosmatinci bolj aktivni, saj se pripravljajo na zimo. Na Cerkniškem jih pogosto videvajo, enega so pred kratkim tudi posneli. Strokovnjaki pravijo, da ne ogrožajo življenj, a da je dobro vedeti, kako moramo ob srečanju ravnati.

Na cerkniškem območju naj bi v zadnjem času pogosteje opažali medvede. Ti sicer na danem območju živijo že od nekdaj, to so njihovi gozdovi, človeka pa se na daleč izogibajo, vse tiste, ki so jih zadnja pričevanja prestrašila, miri strokovnjak Vladimir Dekleva z Zavoda za gozdove Postojna, odsek za gozdne živali in lovstvo. "Popolnoma normalno je, da jih v tem času malce pogosteje videvamo. Njihova aktivnost je namreč nekoliko povečana, predvsem zaradi iskanja hrane v naravnem okolju," pravi.

Kot dodaja, vsa srečanja evidentirajo, beležijo in kadar je pač potrebno tudi ukrepajo. Kot pravi, sicer stalno dobivajo klice na intervencijsko skupino, a ker ne gre za ogrožanje življenj ali povzročanje neke materialne škode, klicateljem le prijazno svetujejo, kako naj ravnajo ob srečanju. "Seznanimo jih tudi s pravilnim odlaganjem odpadkov, saj je ravno to najpogostejša napaka ljudi. To je poleg sladkega dozorelega sadja v sadovnjakih najpogostejši razlog, da se medvedi približajo naseljem," ponovno poudarja naš sogovornik.

V slovenskih gozdovih živi okoli 450 kosmatincev. Enega sta med vožnjo skozi cerkniške gozdove ta mesec srečala tamkajšnja domačina. Iz gozda ga je zvabila vreča smeti.
V slovenskih gozdovih živi okoli 450 kosmatincev. Enega sta med vožnjo skozi cerkniške gozdove ta mesec srečala tamkajšnja domačina. Iz gozda ga je zvabila vreča smeti. FOTO: Bralka

Nedavno posneli kosmatinca na cerkniškem območju

Da kosmatinci niso nič nenavadnega v teh krajih, nam je pojasnila tudi naša bralka Jana, ki nam je posredovala tudi posnetek nedavnega srečanja z medvedom. Njen prijatelj je na cerkniškem območju med vožnjo ob gozdu naletel na kosmatinca, ki je bil ravno pri obedu. Kot je razvidno iz posnetka, se je ta med brskanjem po smeteh, ki so ležale sredi ceste, prestrašil in po cesti stekel globlje v gozd. "Glede "medvedjih" zadev lahko rečem le, da se iz posnetka lepo vidi miroljubno žival, katere življenjski prostor je zaenkrat še vedno v gozdu," je dogodek komentirala naša bralka.

Pravi, da se pravo vprašanje glasi, kako se je na cesti znašla vreča smeti. "Sami smo krivi, da je uboga žival zašla iz gozda. Lahko si predstavljamo še njihov življenjski prostor po žledolomu, številne fronte gozdarjev, ki rešujejo komercialni potencial gozda. Iskanje hrane je zagotovo zelo oteženo, zato je zelo privlačno priti v vas, kjer je toliko zavržene hrane. Lačna žival težko razume zakaj si ne bi postregla s "ponujenim" obrokom hrane," meni tamkajšnja domačinka.

Mnenja so sicer različna, a glede na to, da je tako ogrožen in moten njihov življenjski prostor in da so zelo pogosta vsakodnevna srečanja z njimi, napadov na človeka pa skoraj ni, statistika govori kosmatincem v prid, dodaja.

Medved
Medved FOTO: Reuters

Veste, kaj storiti, če srečate medveda?

Sicer strokovnjaki vsako leto na ves glas pojasnjujejo, kako naj ravnamo, če med sprehodom naletimo na kosmatinca, a med ljudmi še vedno krožijo raznorazni nasveti. Tistim, ki so nekje slišali, da je medvedu mogoče ubežati s "cik-cak slalomiranjem" med drevesi, Dekleva sporoča, da medved praviloma sploh ne bo tekel za vami, saj zanj niste zanimivi, oziroma se vas boji. Medvedu sicer ne bi ušel niti najhitrejši mož na svetu. Svetovnemu prvaku Usainu Boltu so izmerili najvišjo hitrost približno 45 kilometrov na uro, medved pa lahko teče s hitrostjo preko 50 kilometrov na uro. Resnično menite, da so vaše noge hitrejše? Prava rešitev je mirno umikanje, ne povzročanje panike, pravi Dekleva.

Kdaj medved napade?

Medved lahko napade, ko človek prekorači t.i. tolerančno razdaljo, do katere živali še prenesejo bližanje napadalca. Ko to razdaljo prekoračimo, se počuti tako skrajno ogrožene, da si ne upa zbežati. Tedaj se brani z napadom. Manj agresivni kosmatinci, nas bodo morda spustili nekoliko bližje, bolj občutljive so medvedke z mladiči.

Če se boste podali v gozd, vedite naslednje:

- Medved nas bo v večini primerov zavohal, še preden ga bomo videli, a pametno je poskrbeti tudi za to, da nas sliši. Glasna hoja, petje in žvižganje ga bo zagotovo opozorilo na našo prisotnost, v temi pa ga bo prepodila tudi svetloba iz baterijske svetilke.

- Če medveda srečamo na daljši razdalji, se umirimo in izogibamo sunkovitim gibom. Ti bi nas namreč lahko prikazali kot napadalce. Če je medved od nas oddaljen 30 metrov ali več, je najbolje obstati na mestu in mu dovoliti, da nadaljuje svojo pot. Ob tem ga lahko z zvokom opozorimo na svojo prisotnost. Četudi bomo naleteli na medvedko z mladiči in bo ta zarjovela, se najverjetneje od mladičev ne bo pretirano oddaljila. Šele ko se obrne stran od nas, se lahko pričnemo počasi umikati, sicer je bolje obstati na mestu.

Medved
Medved FOTO: Thinkstock

- Če nas spremlja pes, je najbolje, da ga ne spuščamo s povodca. Medvedi se tudi psov bojijo, a lahko medvedka v strahu za mladiče psa napade. Težava nastane, ko se ljubljenčki zatečejo k lastniku, zato je resnično bolje, da niso spuščeni. Pes na povodcu lahko z lajanjem na približevanje opozori tako svojega lastnika kot tudi medveda.

– Ko medveda srečamo v neposredni bližini (tudi medvedke z mladiči), se predvsem potrudimo, da ostanemo čim bolj mirni in ne delajmo hitrih gibov ali krikov, ki bi medveda prestrašili; obstanimo in se nato počasi zadenjsko umaknimo.

– Če se medved že zapodi proti nam, mirno obstanimo na mestu; skoraj vedno se bo medved ustavil, še preden pride do nas (gre za lažni napad, pri čemer ne pride do fizičnega stika).

– Za zaščito v primeru napada medveda je učinkovito tudi obrambno razpršilo proti medvedom ("bear pepper spray"), ki je na voljo tudi v nekaterih trgovinah z opremo za aktivnosti v naravi v Sloveniji.

– Nikoli ne tecimo pred medvedom, saj s tem povečamo možnost napada; izjema je, kadar se lahko umaknemo na varno v nekaj korakih.

– Ne zadržujmo se v bližini trupel poginulih živali ali neprevidno in nezakonito odvrženih klavniških odpadkov.

– Poskrbimo, da v okolici doma nimamo dostopnih virov hrane za medvede (smeti, klavniški odpadki, tropine, nezavarovani čebelnjaki, smetnjaki in komposti), saj ti navajajo medveda na človeka in so eden ključnih vzrokov težav z medvedom.

– Ne približujmo se medvedjim mladičem, tudi če so videti zapuščeni. Če pa jih opazimo, se čim prej umaknimo.

– Med oktobrom in majem ne hodimo v bližino medvedjih brlogov in nikoli vanje. Nikoli namerno ne ponujajmo medvedom hrane.

– Takojšnje agresivno človekovo reagiranje ob srečanju z medvedom, kot je obmetavanje s kamenjem in drugimi predmeti, v nekaterih primerih medveda lahko res odžene, vendar se navadno v takih situacijah počuti še bolj ogrožen, kar možnost napada močno poveča.

– Medved, ki se dvigne oziroma postavi na zadnje noge, ne izkazuje agresivnosti, ampak želi dobiti le boljši pregled nad okolico. Velikokrat pomaga, če spregovorimo z mirnim glasom; tako bo hitreje spoznal, da ima opraviti s človekom, in se nam bo umaknil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravapamet50
06. 10. 2014 15.38
+1
ODLIČEN ČLANEK...čestitam avtorju, eden izmed redkih, ki ne bi vse kar pobil.....
silberblack
02. 10. 2014 09.48
+0
Medveda so ljudje iztrebili do te mere, da lahko gredo varno v gozd. In ker sso posamezniki v SFRJ želeli dati velikim glavam politike lovske užitke so zaćeli rediti te živali in se dogovoarjati z drugimi državami, da jih bodo streljale in kupovale. Za medveda jim je vseeno, za ljudi pa še manj. Država s tem ogroža ljudi, jim jemlje pravico do uporabe svojih gozdov, njiv ipd., ker jih brez ogrožanja življenja tega ne omogoča. Če se dame in gospodje iz uradov ne strinjajo s tem, naj pa gredo v petkah na njihovo zemljo, pa bomo videli, koliko bodo upoštevali ta vaša navodila o obnašanju. Medveda je treba primerno njegovemu radiju življenskega kroga razdredčiti, tako, da ne bo prihajal v stik z ljudmi, kmetom in lastnikom gozdov pa ne bo nevaren. Inkmetom dati pravico, da ga ustrelijo in pojejo, če je preblizu njim ali hiši, otrokom, živalim, škodo pa mora plačati država z izvršbo, tako, kot ta država takoj zaračuna ljudem za obratne primere.
zdravapamet50
06. 10. 2014 15.37
+4
ti si absolutno vsekan...oprosti....po tvojem bi morali vse živali pobiti...da bi ti lahko brez truda lomastil po gozdu in nabiral gobe in kostanje....groza kakšni primitivni ljudje živijo med nami....če boš bolj srečen obstaja podatek, da izumira tretjina živalski vrst, nekateri pravijo celo polovica zaradi takih kot si ti....posledice pa bodo pokasirali tvoji otroci, če jih sploh imaš....
aynne
01. 10. 2014 18.34
Ja, medved naj bi naceloma napadal samo takrat ko se pocuti ogrozenega, ko je ustreljen ali poskodovan in seveda medvedka z mladiči ali pa če se mu preveč približamo. Ta članek se mi zdi izredno super, saj se velikokrat uprašam Kaj bi pa jaz naredila ce bi srecala medveda?
zvit kot presta
01. 10. 2014 10.39
+3
Povabiš ga na medico, potem pa gresta vsak svojo pot.
kivzfccz
01. 10. 2014 08.08
+1
Dosti se gibljem po naravi in parkrat sem imel srečo, da sem ga videl na Mašunu, vendar vsakič iz avta. Nikoli ne grem v gozd s psom, ker menim, da bi ga z tem dobesedno izzival , saj vstopam v njegovo domovanje.Mislim, da je najbolj naravno, ko medvedka napade psa, saj se boji za svoj zarod. Ko grem peš si vedno požvižgujem ali se pogovarjamo in mu s tem damo čas, da se nam umakne. Do sedaj je delovalo.
Jasnovidec Cosmos
30. 09. 2014 23.30
+5
Vsemu je pa najbolj spet kriv Bruselj kateri je prepovedal mrhovišča.Kaj ima Bruselj za ukazovati kaj se bo delalo v sloveniji in kaj ne.Normalno,da si divja žival išče hrano tam kjer jo pač najde.
roker64
08. 11. 2014 13.53
Sašo Doles
30. 09. 2014 22.48
+19
Srečal sem ga 25.9.2014 zjutraj, torej tečem po naši ulici, na Rakeku na koncu ulice sledi manjši klanček, pritečem na vrhu in potem šok. Na levi strani medvedka z enim ali dvema medvedkoma (res ne vem, nisem imel časa točno opazovati še tega) stran je bila približno 50 metrov, na moji desni pa mali medvedek nekje 10-20 metrov stran. Moja reakcija? Pospešeno bitje srca, nenormalno pospešenje hitrosti (nisem vedel da lahko tako hitro tečem, temu se reče, ko gre človek preko svojih mej, ki jih ima v glavi), slišim malega medvedka kako se začne dreti na desni, na levi dretje mame medvedke, ker sem jima presekal pot, vmes pa jaz z mojim dretjem in tekom naprej. Ne vem koga je bilo bolj strah, mene ali medvede. Pravijo da je prva stvar, ki ti pade na pamet v 90% pravilna, če je vedno pravilna v vsaki situaciji, ne vem, ne bom pametoval, definitivno pa lahko potrdim da tukaj je bila, namreč misel je bila: Vrži se na tla! Prebrisani mali medo je namreč tekel za mano, očitno mu je bila to le igra, vržem se na tla, zadihan in "presran" kaj bo?! Slišim kako mali teče cca 10 metrov stran od mene proti mami, njegova mama pa nanj čaka (hvalabogu!!!). Ležim na tleh in poslušam kako se oddaljujejo, nato slišim pokanje vej v bližnjem gozdu. Počakam nekaj trenutkov, odprem oči (bil sem zvit v klopčiču) in pogledam če je zrak čist. Nato se obrnem nazaj proti domu in samo šprint! To je moja izkušnja, ravnal sem po intuiciji, vse se je hvalabogu dobro rešilo. LP, Sašo
zdravapamet50
06. 10. 2014 15.44
hahaha...res dober opis....očitno bodo ti medvedi ostali v lepem spominu....
uharica74
05. 03. 2015 10.05
PircGusar
30. 09. 2014 20.56
-3
pipec in skerca v roki pa se nimaš česa bat!
felix59 drugič
30. 09. 2014 20.36
-1
Mene ne bi ujel , ker sem hitrejši od svoje sence.
luckyss..
30. 09. 2014 20.29
+0
Zanimivo, da tokrat članek ne vsebuje nekih strokovnih neumnosti..;) Sicer pa pojav medveda v urbanih območjih pomeni le to, da jih je preveč. Medved ni čredna žival in pač rabi svoj teritorij - to je vsa znanost. Lovci bi lahko ob enakem , toda bolj selektivnem odstrelu poskrbeli za zmanjšanje populacije.To pa bi bilo v korist tako medvedom kot tudi prebivalcem na "ogroženih" območjih. Je le vprašanje časa kdaj bo prišlo do človeških žrtev, čeprav medo v bistvu ni nevaren - je pa lahko problem, če zaideš med medvedko in njene mladiče.Torej, če mene vprašate glede prisotnosti medveda v Sloveniji, je odgovor vsekakor JA - toda v številu, ki ga ta teritorij prenese.Zakaj je velika večina evropskih medvedov skoncentrirana ravno v tej majhni Sloveniji, pa je vprašanje za državo in njene lovce...
Ope?enka
30. 09. 2014 20.16
+4
Prijazno ga vprašaš, kaj si misli o vladi.
PircGusar
30. 09. 2014 19.53
+9
Ne pozabite na seŁfie z medvedom...
purja kolt
30. 09. 2014 22.10
boss82
30. 09. 2014 19.42
+3
če bi se pojavu v okolici Ljubljane ga nebi bilo več
sosa2
30. 09. 2014 19.24
potrudite se vsaj toliko da rjavega medveda date na fotke no
24uric
30. 09. 2014 17.51
+6
kulturno ga pobožaš in greš dalje
Lisa Koy
30. 09. 2014 19.07
+7
hahahahaha..to ja! Pobožat, malo stisnit k sebi, dvakrat poljubčkat in iti dalje! :-)))
Pravi Gori?an
30. 09. 2014 17.50
-3
jst bi fizično obračunal 1:1!!!
cujmuj
30. 09. 2014 16.29
+28
Ko srečaš medveda se umikaš v stran. Če se nazaj, stopiš na lastni drek.
maq1966
30. 09. 2014 16.45
+2
Blaška
30. 09. 2014 17.44
+2
če se srečaš z medvedom potem obstani na mestu in ga ne glej direktno v oči, ker mu to pomeni grožnjo : )))
uharica74
05. 03. 2015 10.09
Da ne premikaj se,da ne boš posral cele hoste.
BEEF-TECH
30. 09. 2014 15.09
+31
Če se medved že zapodi proti nam, mirno obstanimo na mestu; skoraj vedno se bo medved ustavil, še preden pride do nas (gre za lažni napad, pri čemer ne pride do fizičnega stika).Jp.... upanje umre zadnje.
Prototip
30. 09. 2014 15.23
+6
ja,imet moraš pač jeklene živce,al pa teči pod 10 sec na 100m,,,,
BEEF-TECH
30. 09. 2014 15.26
+4
" Svetovnemu prvaku Usainu Boltu so izmerili najvišjo hitrost približno 45 kilometrov na uro, medved pa lahko teče s hitrostjo preko 50 kilometrov na uro" ...Bit Dis :) (10m/s=36km/h=100m/10s))
recis
30. 09. 2014 14.04
+12
Gobe so začele rasti na Pokljuki, preko Študentskega servisa so zaposlili tri (3) medvede.
BŠK
30. 09. 2014 13.37
-3
Kaj vam je tu čudno? Iz stare Opel Zafire je snemal. Medvedi imajo sedaj počasi sezono selitev in ji bo sledilo zimsko spanje. Ne le tu na Notranjskem, ampak v vseh regijah so medvedi doma v hribih. Pred leti je prišel k nam na vrata, ko smo imeli vikend v Posavju, potrkat in se je z mojima mucoma in kužatom spoprijateljil.Skupaj smo jedli med in sadje v naravi in je bilo fajn. Na koncu smo pa še šnopčk spili.