Slovenija

VIDEO: Tajna slovenska reševalna operacija v Siriji

Ljubljana, 17. 11. 2013 17.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zunanje ministrstvo, obveščevalne službe in drugi slovenski državni organi so iz Sirije rešili štiri slovenske državljane ter še tri člane njihove družine. Vse je potekalo v popolni tajnosti.

Iz Alepa, enega v sirski vojni najbolj uničenih mest, so jih preko zasneženih planin na turško-sirski meji pretihotapili do Turčije in od tam pripeljali domov, kjer so danes na varnem. Operacija je potekala v strogi tajnosti. Zgodba ima skorajda filmske razsežnosti, odvila pa se je pred približno pol leta, javnost pa zanjo ni vedela.

Šele danes, pol leta po opravljeni nalogi, na zunanjem ministrstvu tudi uradno potrdijo, da so uspeli iz Sirije rešiti sedemčlansko družino, ki se je v veselje vseh ravno v tem tednu povečala še za enega člana.

Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter.
Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter. FOTO: POP TV

Novinar oddaje 24UR Jure Brankovič je pridobil sklep vlade, ki je bil 23. aprila letos sprejet v tajnosti. Za dolgočasnim pisanjem se skriva neverjetna operacija slovenskega zunanjega ministrstva, prva takšna v zgodovini, ki je uspela rešiti sedemčlansko družino slovenskih državljanov iz vojnega območja sredi največjih spopadov.

Ti v Slovenijo niso prišlo po enostavni poti, ampak so se pretihotapili preko zasneženih planin na turško-sirijski meji. Imenujmo jih družina Novak - oče družine se je po več letih bivanja v Sloveniji pred dobrimi desetimi leti vrnil v Sirijo in vodil tam več trgovin. Nato se je v njegovemu mestu - Alepu vse bolj razvnemala vojna.

Ker je v času bojev začetek letošnjega leta družina Novak zaprosila za pomoč pri vrnitvi v domovino - Slovenijo, in je vlada sprejela interni sklep, da jim to omogoči, se je naloge lotil vodja konzularne službe Andrej Šter.

"To je bil logistični zalogaj velikega ranga, kajti šlo je zato, da meja med Turčijo in Sirijo ni bila prehodna na navaden način. Tam je bilo veliko lokalnih milic lahko tudi roparskih zased," je pojasnil.

To so bile okoliščine, v katerih se je na pot podala sedemčlanska družina, med njimi dva otroka in nosečnica - v dveh terenskih vozilih. Čas za premik preko nevarne gorske meje je bil omejen na zelo kratko obdobje.

"Čas konec aprila je bil še pravšnji za stanje nosečnosti in že dovolj sproščen, kar se tiče zimskih razmer preko tistih goratih poti do Turčije," dodaja Šter.

200 kilometrov poti se ne sliši veliko, a tu ni šlo za običajne ceste in običajne okoliščine. Izogibali so se zasedam tolp in nevarnim območjem, za katere so izvedeli sproti. "Naš kolega, ki jih je čakal na eni točki, je potem potreboval en cel dan, da jih je srečal na drugi vstopi točki v Turčijo. K sreči je to uspelo," še pravi vodja konzularne službe.

Teden dni so preživeli pri častni konzulki Slovenije, ki jim je ponudila zavetje v svojem domu. Mizyal Karabiber Nacaroglu je pojasnila, da so bili zaradi poti prestrašeni in pod stresom. "Povedali so nam, da so morali na več mestih plačati, da so jih spustili naprej na cesti," je dejala.

200 kilomterov dolga pot prek gora je bila vse prej kot lahka.
200 kilomterov dolga pot prek gora je bila vse prej kot lahka. FOTO: POP TV

Pot se iztekla srečno vse do začasnega doma v Sloveniji, kamor smo se odpeljali tudi mi. V Ilirski Bistrici jih je prevzela direktorica centra za socialno delo Kristina Zadel, ki je prav tako povedala, da so prišli prestrašeni in veseli, ker so končno na varnem. Svoje celotno življenje so prinesli v domovino v kovčku. Tudi Zadelova je potrdila, da so prišli le z dvema kovčkoma.

Po begu iz Alepa, enega najbolj krvavih krajev sirske državljanske vojne, je sedemčlanska družina, ki danes šteje osem članov našla svoj mir v Ilirski Bistrici. Za zdaj ne želijo stikov z mediji in to njihovo željo smo upoštevali, ni pa več potrebe po zaupnosti samega dogodka.

"Stopnja tajnosti je bila takrat določena kot interno. Izključno zato ker smo želeli zavarovati ne samo integriteto teh oseb, ampak nismo želeli dodatno ogroziti njihove fizične varnosti," je povedal Šter.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (154)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
18. 11. 2013 18.43
Ob begu mladine so končno le uspeli nekoga pripeljati v državo in repatriirati.....
Vida Drganc 1
18. 11. 2013 17.37
+2
vsaka čast ,,,,čalanom družine pa veliko lepih dni v naši mirni .deželici..
posve?eni zaniwars
18. 11. 2013 16.20
+6
Prav zaprav sem pa kar ponosen da so naši sposobni izpeljat kaj takega,..Izraelci,Francozi,Britanci,Američani in drugi tudi rešujejo svoje državljane iz nevarnih območij,..za naše si pa nisem mislil da so sposobni kaj takega,pa čeprav vem za dosti Slovenskih fantov,ki delajo za tuje vojaške in varnostne formacije,ki rešujejo ljudi iz kriznih območij.Torej tudi SLOVENCI imamo jajca,moč in voljo parirati tujcem!!!!Pohvalno!!!!Pa še plus si bom zalepu,...pa to
santamaura
18. 11. 2013 12.35
+3
Jaz sem pa slišal, da jih je Šter s podmornico iz Pivke, mimo Lampeduse, direkt v piranski zaliv zategni. Če kdo ne verjame, naj se malo zamisli: Le zakaj so imeli lahko samo en kovček prtljage
Tonček Balonček
18. 11. 2013 15.19
+1
V kovčku so imeli gotovino, vprašaj Pezdirja!
Tinka20
18. 11. 2013 10.59
+0
Lepo je da so jih rešil, svaka čast, ampak upam da bota poprijela zadelo pa si našla nek vir zaslužka, da ne bo spet cela družina socjalni probelm...takih imamo že dost pri nas ;)
jouža
18. 11. 2013 13.19
+4
ne se bat. niso oni socialni problem. ti povem, da imava midva pa še kdo zraven skupaj manj, kot ima ta kao sirski "trgovec". on je bil pri nas gospod v pravem pomenu besede še v času juge, ne pa da je zgolj "bival več let v sloveniji..." niso šli oni "reševat" kar enega tako za brez veze. jaz in ti bi bila še danes tam dol. naju ne bi nihče reševal.... če se ne bi slučajno razvedela ta zgodba, ne bi nihče vedel nič o tem reševanju. pa še ta uradna verzija je močno prirejena.
posve?eni zaniwars
18. 11. 2013 16.12
Al-Aqsa,..točno tako,...Človek mora biti vreden tega rizika,...
totalka
18. 11. 2013 10.43
+14
Jaz tudi rabim pomoč-rešitev...zaprošam svojo državo in moinistrstva da me rešijo vseh teh lopov in tajkunov ter 'osamosvojiteljev' ki so me pahnili v revčino in bedo ,ker pač neznam lagat in kradet !!!!
Tonček Balonček
18. 11. 2013 10.23
+2
Spominjam s eše vojne v Bosni, kos o naši diplomati od tam rešili na tisoče Slovencev in njihovih članov družin. RAzen izbrisanih seveda!
Ajmomali
18. 11. 2013 12.07
+1
no ravno tisoči niso bili -najbrž ni prišlo niti do enega tisoča - to je bilo ravno pred volitvami.
general****
18. 11. 2013 09.58
+0
sej veste jzt sm un ta ful lep zabaven pameten ful dnara heehee
heavyd
18. 11. 2013 09.57
+5
Tole vse skupaj smrdi.
general****
18. 11. 2013 09.58
-3
jouža
18. 11. 2013 09.42
+17
zadeva je precej filmsko napihnjena in zelo odstopa od realnosti. šter in vpleteni pa vam niso povedali oz. novinarji niste povedali, da tale sirski "trgovec" ni ravno navaden smrtnik in ima zgodovino. že sama pamet bi vam morala kazati, da se naši koristoljubneži ne bi šli "reševanje vojaka ryana", če ne bi v tem videli določenih koristi. dovolj bodi...
Mil?007
18. 11. 2013 09.51
+10
Tudi meni se postavlja vprašanje ob besedi reševanje. Rešiš lahko nekoga, ki je ujetnik, ugrabljen ali talec, tega pa iz prispevkov ni razbrat. Družina je pač želela oditi iz Sirije in pri tem so ji pomagali. Sicer pa vsakdo, ki mu v tujini naprimer zmanjka denarja lahko odide na naše veleposlaništvo in si tam izposodi denar za vrnitev domov, s tem da ga mora vrnit. Torej gre v tem primeru za posojilo. Bodo kaj napisali tudi o tem koliko je operacija in podkupovanje stalo in ali bo družina vrnila stroške, če je to financirala država. Mogoče pa so sami plačali podkupnine. Zanimivo bi bilo tudi zvedeti, koliko slovenskih družin so tako rešili iz obleganega Sarajeva, če sploh kakšno.
Thruma
18. 11. 2013 10.05
+7
Če bodo rešeni kaj plačali?Reševanje ziher ne. Mogoče kakšno kuvertico tistemu ki je odobril reševanje.
Andrej Keše
18. 11. 2013 13.19
appollyon
18. 11. 2013 09.06
+2
Prav rad bi vas Keyboard warrirorje videl kako bi se vtihotapili v sirijo s tolikimi fanatičnimi frakcijami, in jo nato še varno zapustilo! Marsikater šmrkavc na tem forumu se še rodil ni da bi občutil strahove vojne, pa čeprav je bila kratka in blaga! Česttke vladi, nekaj kar se ne napiše velikokrat, vsaj v zadnjem času!
Mil?007
18. 11. 2013 09.29
+4
V bistvu, vsaj tako govorijo TV prispevki, so si prost prehod čez ozemlja frakcij in tolp plačevali. Mi, ki plačujemo davke iz katerih se je najverjetneje nabral denar s katerim so si plačevali prosto pot smo prav tako heroji v tej zgodbi. Prosim ne pozabit tega.
SilverBullet
18. 11. 2013 09.48
+1
Treba je pa vklopit filter za 18 let ali več ter zaposlen. Mi plačujemo davke. Večina mlečnozobih frocov po teh forumih ne, mogoče jih njihova fajn mama pa ata, če se jim ne trudita kreativno izogniti.
Andrej Keše
18. 11. 2013 13.21
Ti appollyon, v Slovenij nas je dovolj, da bi ta vsemogočna vlada morala poskrbeti za nas, a je zopet ena tistih, ki polni svoje žepe in zaposljuje svoje nesposobne sorodnike...
Mil?007
18. 11. 2013 08.55
+11
Naslov je pa tako bombastičen, kot da bi pol slovenske vojske z izvidniki in snajperisti na čelu v blitz akciji vpadlo v Damask in od tam s helikopterji rešilo družino, ki so jo nato prepeljali na našo edino bojno ladjo, ki si je nato po teškem boju prebilo blokado sirskega ladjevja. To kar so na MZZ naredili je samo njihovo delo in normalno, da bolj ne more bit je, da poskrbijo za naše državljane v tujini, saj so plačani za to.
Metulj?ica1304
18. 11. 2013 08.32
+24
Vse lepo in prav. Žalostno je le to, da gre tujcem na našem ozemlju bolje kot večini Slovencev.
zastava91
18. 11. 2013 13.08
+1
zastava91
18. 11. 2013 13.09
MUNGATUMBA
18. 11. 2013 13.58
+3
Saj so večinoma tujci, na vodstvenih- vodilnih mestih..
finec
18. 11. 2013 08.28
+11
Če imaš denar, ti ga še država primakne, reveža pa skorumpirani sodniki brez problema deportirajo v bolgarski zapor.
weinheim
18. 11. 2013 07.45
+8
Lepa gesta..Upam,da bi v vseh primerih ravnali enako in,da pomoč ne bi bila samo za izbrance.
Dakota 100
18. 11. 2013 11.28
+5
Mene in tebe verjetno nebi reševali, zato ne hvali.
NARAVNOODVAJALO
18. 11. 2013 07.30
+2
comment123
18. 11. 2013 07.06
+2
OMG,gledali smo že podoben film, vsaka čast, neverjetno!
gebo 1
18. 11. 2013 06.45
+8
jao jao tole je pa bla spektakularna reševalna akcija. A jih je sam naš vrli agent Šter skozi puščavo uleku :)
NARAVNOODVAJALO
18. 11. 2013 07.34
+6
Krta?a 21
18. 11. 2013 06.08
-6
Upam da nasa drzava ve v kaj so se zapletli in kaj so s tem naredili...
Delilah16
18. 11. 2013 07.19
+1
Thruma
18. 11. 2013 05.49
+18
Zapravlja naš denar mi paa nesmemo nič vedet(rešeni tako želijo.)Ko se pa za Slovenca 100eur rabi pa nidenarja .Sramota.
appollyon
18. 11. 2013 09.08
-4
Kaj pa pišeš bdarije, tudi tebe bi ešili če bi zato naprosil! Ko pa neke pohodnike rešuje slovenska vojska in helikopter je pa vse prav a?!? Veš koliko stane 2 uri reševanja s helikopterjem?!? Toliko kot če bi 100x z letalom letal v sirijo in nazaj!
Thruma
18. 11. 2013 10.01
+2
Pa še to dej zrihtaj kakšno karto za Sirijo - po tvoji ceni.