Slovenija

VIDEO: Jure in David sta Slovenca, ki sta šla na dopust na Lezbos, da bi pomagala beguncem

Atene, 20. 08. 2015 14.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.B./N.Š.K.
Komentarji
0

Migrantom, ki so z vojnih območij pribežali v Grčijo, sta na pomoč priskočila tudi dva Slovenca, zdravnika Jure Poglajen in David Zorko. Letošnje poletne počitnice preživljata delovno na grškem otoku Lezbos, kjer pomagata beguncem iz Afganistana in Sirije.

Jure Poglajen je kot zobozdravnik zadolžen za osnovno zdravstveno oskrbo. Pribežniki namreč na papirje čakajo kar precej časa, razmere, v katerih ta čas živijo, pa so nehumane. Dobijo nekaj malo hrane in pijače, pomagajo jim tudi z oblekami, žal pa primanjkuje sanitarij, prav tako niso deležni ustrezne zdravniške oskrbe.

Jure in David sta se z avtom odpeljala v Molyvos in nakupila hrano za pribežnike.
Jure in David sta se z avtom odpeljala v Molyvos in nakupila hrano za pribežnike. FOTO: Facebook

Svoje sonarodnjake, ki s čarterji prihajajo počitnikovat na grške otoke, pozivata, naj v kovčke zapakirajo nekaj dodatne hrane, zdravil ali sanitetnega materiala in tudi sami pomagajo. "Kdor gre v kraje, kamor prihajajo begunci, naj napolni kovčke do dovoljene teže s stvarmi, ki jih ne potrebuje več. Prostovoljci se zelo trudijo, žal pa so ljudje večinoma ignorantski, kaj šele EU in njene organizacije. Samo včeraj je na Lesbos prišlo 2000 novih beguncev. Če bi vsak turist vsaj malo pomagal, bi bilo tem ljudjem veliko lažje," pravi David Zorko,

Čestitke, spodbude in tudi denarna pomoč

Njuna dobrodelnost pa je navdušila marsikoga. Tako na njunih Facebook profilih zasledimo ogromno čestitk in spodbudb, prav tako jima pišejo mnogi, ki bi radi prispevali nekaj evrov za nakup potrebnih stvari. Juretov prijatelj Jani je namreč na Facebooku zapisal, da bi rad prispeval 100 evrov za nakup stvari, ki jih migrantje najbolj potrebujejo, s čimer je sprožil plaz ljudi, ki želijo nakazati danarno pomoč. "S tem denarjem bomo kupli kruh, vodo in sadje za pribežnike v Molyvosu," pravi Jure, David pa dodaja, da mu lahko vsi, ki želijo pomagati, pišejo zasebno sporočilo.

Ko se pristojni ne zganijo in je vse odvisno od turistov

Vedno več turistov, ki sočustvujejo s prebežniki, med svojo prtljago dodaja stvari, ki jih potrebujejo begunci v Grčiji. Tako Daily Mail danes poroča, da nekatere turistične agencije svojim potnikom, ki potujejo na grške otoke, dovoljuje dodatnih 20 kilogramov prtljage, pod pogojem, da so v njej oblačila za begunce. Če bi tudi vi radi pomagali, lahko stopite v stik z Juretom in Davidom, za seznam stvari, ki jih potrebujejo, pa poglejte na Facebook profilu Help for refugees in Molyvos.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja