Slovenija

VIDEO: Voznik dacie ni bil edini, ki je obračal na uvozu na avtocesto. Dars: takšno početje je prepovedano in nevarno!

Ljubljana, 12. 08. 2016 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Voznika dacie, ki se je z vožnjo v napačni smeri želel ogniti zastoju na avtocesti, so posnele tudi Darsove kamere. Te so razkrile, da ni bil edini, ki je na uvozu na avtocesto obračal in vozil vzvratno ter s tem ogrožal sebe in druge udeležence v prometu.

Po včerajšnjem posnetku, ki ga je posredoval bralec, ki je v sredo zjutraj pri uvozu Unec na primorsko avtocesto naletel na voznika, ki se je pripeljal v napačni smeri, so nam dogajanje pojasnili tudi na Darsu. Kot so dejali, je voznik dacie res vozil v napačno smer, in sicer po uvozu na avtocesto, kar je prepovedano in nevarno.

Obračanje in vožnja vzvratno na uvozu na avtocesto sta prepovedana in zelo nevarna!
Obračanje in vožnja vzvratno na uvozu na avtocesto sta prepovedana in zelo nevarna! FOTO: Dars
Prometni policisti bodo zoper voznika dacie uvedli prekrškovni postopek, so sporočili s PU Ljubljana. Ali bodo kaznovali tudi ostale voznike, ki so kršili predpise, ni znano.

A voznik dacie ni bil edini, ki je kršil cestno-prometna pravila ta dan, ko se je na avtocestnem odseku med Uncem in Logatcem zgodila prometna nesreča. Na posnetku, ki nam ga je posredoval Dars, je namreč več voznikov, ki so na uvozu na avtocesto obračali ali vozili vzvratno. "Vozniki so na primer zapeljali po priključku in ko so pred koncem uvoznega kraka opazili kolono, so preprosto vozili vzvratno in obračali na samem priključku. To je prepovedano in nevarno," opozarjajo na Darsu.

Na Darsu še pojasnjujejo, da avtocesta ni bila zaprta, saj je promet mimo mesta nesreče potekal po odstavnem pasu. Je pa v času nesreče nastal zastoj, zaradi katerega so se očitno nekateri odločili, da bodo obrnili na uvozu na avtocesto (ali celo vozili vzvratno), s čimer so ogrožali sebe in druge udeležence v prometu.

Posnetek voznika dacie, ki ga je na YouTubu objavil bralec

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dars: nikogar nismo napotili, da naj vozi v nasprotno smer

Na Darsu še dodajajo, da so mnogi zastoj na AC opazili šele, ko so že zapeljali na uvoz, saj na regionalni cesti, ki vodi do priključka, ni bilo signalizacije o zastoju na avtocesti v smeri proti Ljubljani. A, ko enkrat zapeljejo na uvoz, ni dovoljeno voziti vzvratno ali obračati, še opozarja Dars.

Na Darsu še pojasnjujejo, da se je nesreča zgodila takoj za priključkom Unec v smeri Ljubljane, tako da ujetih vozil v več ur stoječi koloni praktično ni bilo, saj so se vozila počasi pomikala naprej. "Lahko zagotovimo, da ni nihče od naših sodelavcev vzdrževalcev avtoceste nikogar napotil, da naj vozi v napačno smer," pojasnjujejo na Darsu in dodajajo, da takšen ukrep niti ni bil potreben.

Za ukrep, ko vozniki lahko cesto zapustijo z vožnjo v nasprotni smeri, se pristojni odločijo ob večjih prometnih nesrečah, ki zahtevajo večurno reševanje in res izjemoma ob posebnih pogojih, kot so na primer, da je avtocesta zaprta za ves promet, da so smrtne žrtve, da so zaprti vsi priključki na avtocesto, da je obvoz vseh vozil z avtoceste izveden prek prvega priključka pred nesrečo in dostop do mesta nesreče obvezno nadzorovan s policijskim vozilom ter da ni nobenega dotoka novih vozil v območje nesreče, da ni bencinskih servisov na trasi med priključkom, prek katerega je urejen obvoz vseh vozil, in mestom nesreče, le ob predhodnem soglasju tako vodje intervencije, kar je običajno gasilec, če tega ni, pa policije, in ob pogoju, da smo res fizično preverili vse okoliščine na cesti, da je prometni pas, po katerem preusmerimo konvoj ujetih vozil v nesreči res prazen – ob strogem spremstvu policije na začetku kolone in koncu kolone tega konvoja ujetih vozil v nesreči. "Takšen ukrep potem izjemoma tudi izvedemo," pojasnjujejo na Darsu, seveda ga mora predhodno odobriti še vodja pristojne avtocestne baze in mora usklajeno potekati tudi z regionalnim nadzornim centrom Dars za vodenje prometa in OKC ter obvezno tudi s službo 112.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni