Slovenija

VIDEO: Vse več neplačanih položnic za šolsko prehrano

Ljubljana, 07. 10. 2013 10.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
463

"Najhuje je, če je v šoli otrok, ki je lačen in gleda ostale, ki jedo," nam je dejal eden od slovenskih ravnateljev, ki opozarjajo na vse večje neplačevanje položnic za prehrano. Da otroci ne bi občutili stiske, za katero niso krivi, šole pozivajo k pomoči.

Socialno ogroženim zmanjka denarja tudi za šolske potrebščine, ekskurzije, šolo v naravi, kljub subvencijam pa vse pogosteje celo za šolsko prehrano.
Socialno ogroženim zmanjka denarja tudi za šolske potrebščine, ekskurzije, šolo v naravi, kljub subvencijam pa vse pogosteje celo za šolsko prehrano. FOTO: Thinkstock
Ob vse večjem številu brezposelnih, odpuščanju in zapiranju podjetij se vse več družin znajde v stiski. S tem se vsakodnevno srečujejo tudi na šolah, kjer se na vse pretege trudijo, da bi zaščitili otroke iz socialno ogroženih družin. "Vse pogosteje se srečujemo s problematiko neplačevanja položnic, izstavljenih za prehrano otrok v šoli," nam je povedala Vesna Lešnik, ravnateljica OŠ Nazarje. Kot pravi, je res, da država zdaj z okoli 160 tisoč subvencijami šolske prehrane mnogim priskrbi vsaj en ali pa dva ustrezna obroka, a to še vedno ne prepreči stiske v družinah, ki se soočajo s pomanjkanjem. "Čeprav cena malice za osnovne šole že nekaj let ostaja nespremenjena, torej 0,80 evra, je celo 16 evrov mesečno ali nekaj centov več lahko zelo veliko breme skromnemu družinskemu proračunu," pravi.

S podobnimi težavami se spopadajo v šolah po vsej Sloveniji. Peter Pirc, ravnatelj OŠ Zbora odposlancev Kočevje, je za 24ur.com dejal, da je zaradi velikega števila brezposelnih v občini Kočevje položaj zelo slab. Kot pravi, se tudi na njihovi šoli poglabljanje krize najbolj pokaže pri neplačevanju položnic. "Najhuje je, če je v šoli otrok, ki je lačen, in gleda ostale, ki jedo. Zaradi tega malico damo vsem, saj je obvezna in tudi če se ne plača, skušamo pokriti strošek ali najti nekoga, ki bi to plačal," je dejal. Kot pravi, tiste družine, ki so socialno ogrožene, dobijo subvencijo. Te družine imajo nato težave s plačevanjem kulturnih dnevov, športnih dnevov, če so ti plačljivi, in odhod v šolo v naravi.

Od spremembe zakona je imelo prejšnje šolsko leto vsak mesec subvencijo kosila 18.642 šolarjev, subvencijo malice pa 146.266 šolarjev in dijakov. To žal še vedno ne prepreči stisk v družinah, ki se soočajo s pomanjkanjem. Mnoge položnice za prehrano ostanejo neplačane, opozarjajo ravnatelji in pozivajo Slovence k pomoči. Vsem, ki bi radi pomagali, je med drugim odslej na voljo tudi spletna aplikacija Podari malico.
Od spremembe zakona je imelo prejšnje šolsko leto vsak mesec subvencijo kosila 18.642 šolarjev, subvencijo malice pa 146.266 šolarjev in dijakov. To žal še vedno ne prepreči stisk v družinah, ki se soočajo s pomanjkanjem. Mnoge položnice za prehrano ostanejo neplačane, opozarjajo ravnatelji in pozivajo Slovence k pomoči. Vsem, ki bi radi pomagali, je med drugim odslej na voljo tudi spletna aplikacija Podari malico. FOTO:

Nekatere je sram prositi za pomoč

V zadnjem času pa se po njegovih besedah pojavlja vse več takšnih družin, ki do subvencije niso upravičene bodisi zaradi tega, ker imajo v lasti kakšno posest preveč, a je ne morejo prodati, bodisi zaradi drugih razlogov. Kot pravi, ti starši zelo težko zberejo pogum, da pridejo prosit za pomoč, zato pogosto kar sam prime za telefon. "Ko se enkrat začne nabirati nek dolg do šole, jaz osebno kličem starše domov in jih povabim k sebi. Pogovorimo se, v čem je težava in vprašam jih, ali jim lahko mi pomagamo s tem, da jim ponudimo možnost odplačevanja na obroke," je dejal.

Hvala vsem, ki mislite na socialno ogrožene otroke! Morda se vam nikoli ne bodo mogli primerno zahvaliti, a v njihova življenja boste prinesli žarek upanja. Upanja, da njihova prihodnost ni odeta le v črno ali temno sivo, ampak da jih morda nekje le čakajo mavrični odtenki, ki bodo enkrat v prihodnje zasijali v vseh svojih barvah. Vesna Lešnik, ravnateljica OŠ Nazarje

Celo do 600 evrov dolga za šolsko prehrano

Ko smo o težavah povprašali Sonjo Šorli, ravnateljico OŠ Karla Destovnika - Kajuha v Ljubljani, nas je ta presenetila s presenetljivo visokimi dolgovi za šolsko prehrano. "Neplačanih položnic za prehrano je bilo kar nekaj, približno 25 dolžnikov, zneski pa so bili od 35 do 600 evrov dolga. Precej se posvetimo posameznim primerom, ti se obrnejo tudi na vodstvo šole, in jim poskušamo pomagati z odlogom plačila ali v več obrokih," je pojasnila in dodala, da v tem času tako starši kot šole vsekakor iščejo pomoč. "Nekatere zares uboge družine, ki so v trenutni stiski, pridejo v šolo k svetovalni delavki, ki poskuša poiskati pomoč. Otroci sami tega največkrat ne izpostavijo, se pa njihove stiske kažejo drugače," pravi. Predvsem pri starejših učencih 7., 8. in 9. razreda, katerih družine so se znašle v stiski, opažajo večje izostajanje od pouka, več opravičil glede bolezni in "brezvoljnost do šolskega dela".

Izjeme niso niti srednje šole. Tam se spopadajo predvsem s problemom plačevanja položnic za ekskurzije in obšolske dejavnosti, ki so plačljive. Primož Škofič, ravnatelj Gimnazije Domžale, pravi, da imajo za pomoč učencem ustanovljen šolski sklad, iz katerega lahko sofinancirajo ekskurzije, a število vlog se povečuje, sponzorjev in donatorjev pa je vse manj.

Šole 'praskajo' na vseh koncih

Da otroci ne bi občutili stiske, za katere niso krivi, šole sprejemajo vsakršno pomoč. Pogosto se obrnejo na četrtne skupnosti, Zvezo prijateljev mladine Slovenije, Rotary klube, Karitas, vključujejo pa se tudi v projekt Botrstvo. Ponekod so po dolgih letih staršem na domove znova začeli pošiljati položnice za polnjenje šolskega sklada. Plačilo teh seveda ni obvezno, a na šolah tiho upajo, da bi starši, ki si to lahko privoščijo, na tak način pomagali kateremu od sošolcev njihovih otrok.

Bi radi pomagali? Podarite malico otrokom, ki si je ne morejo privoščiti!

Vsem tistim otrokom, ki jih omenjene oblike pomoči ne dosežejo, pa je z novim šolskim letom v veliko pomoč tudi projekt Podari malico. Preko tega lahko vsak posameznik preko spleta po svojih močeh podari sredstva za plačilo šolske prehrane, potrebščin in ekskurzij.

Vsak, ki pomaga s petimi ali desetimi evri, naredi ogromno. Želimo privabiti tiste, ki si lahko to privoščijo, da skupaj pomagamo otrokom. Vladimir Balukčić, direktor podjetja eŠola

"Ravnatelji so nam razložili, da ima čedalje več otrok edini obrok v šoli. Prihajajo lačni, v šoli pa si celo shranijo malico, da jo lahko nato doma kasneje pojedo. To je bil povod za začetek tega projekta," je za 24ur.com pojasnil Vladimir Balukčić, direktor podjetja eŠola, ki se je v sodelovanju z dobrodelno organizacijo Danu Filantropija odločilo priskočiti na pomoč otrokom in šolam. "Odločili smo se, da vzpostavimo sistem, s pomočjo katerega se bodo lahko zbirala sredstva. Šole so nam sporočile, koliko otrok potrebuje pomoč, in kot vidimo, je dejansko zelo veliko število otrok, ki živijo v težkih materialnih razmerah," je dejal. Kot je razvidno iz podatkov na spletni strani, pomoč trenutno potrebuje kar 2341 otrok.

Kosilo
Kosilo FOTO: Thinkstock

Kako pomagati?

Po Zakonu o šolski prehrani cena ene malice v osnovnih šolah znaša 0,80 evra, za malico v srednjih šolah pa je potrebno odšteti 2,42 evra. Ravno tolikšen (2,42 evra) pa je tudi najmanjši možni znesek, ki ga lahko darujemo preko spletne aplikacije Podari malico. Postopek je enostaven, pravijo njeni ustvarjalci. "Ko posameznik pride na spletno stran, izbere šolo, ki ji želi podariti sredstva, označi koliko malic želi podariti, vpiše svoj elektronski naslov ali telefonsko številko, kamor nato prejme navodila za plačilo. Nato lahko nakaže ta denar," pojasnjuje Balukčić.

Ob tem poudarja, da je preglednost ključno vodilo, in zagotavlja, da bo prav vsak darovani cent prišel na račun izbrane šole. "Odločili smo se, da krijemo vse administratvine stroške in stroške podjetja. Ta denar, ki ga nakažejo posamezniki, gre tako v celoti na račun dobrodelne organizacije Danu Filantropija, ta pa nato vsak mesec sredstva nakaže šolam. Ključnega pomena pri tem dobrodelnem projektu je to, da gre celotni donirani znesek otrokom. Se pravi, če jaz doniram 10 evrov, bo toliko dobila šola oziroma otrok," zagotavlja. Vsak donator prejme tudi zahvalo, zbrana sredstva pa posamezna šola vodi pod računom šolskega sklada na posebnem kontu.

Spoštovani darovalci, nemudoma po objavi tega članka ste pokazali, da vam ni vseeno za stiske drugih. Snovalci projekta so nam sporočili, da ste socialno ogroženim v pičlih nekaj urah darovali že več kot 500 malic. Hvala! Uredništvo 24ur.com
V oktobru darovanih že okoli 1000 malic

"Akcije, kot je ta, so zelo dobrodošle. Na srečo je v naši državi, ki je sicer precej obubožana, še vedno dovolj ljudi, ki znajo prisluhniti problemom, ki s svojimi donacijami pomagajo zmanjševati stiske ogroženih družin," je bila ob našem obisku nad akcijo navdušena ravnateljica OŠ Nazarje Vesna Lešnik.

Darovalci so se izkazali že v septembru, ko so otrokom pomagali z zbranimi 3.618 evri. V prvih dneh meseca oktobra, oziroma do objave tega članka so darovalci po podatkih na spletni strani otrokom namenili več kot 400 malic. Kot smo zapisali, pomoč ta mesec potrebuje 2341 otrok, zato vodstva šol upajo, da bodo Slovenke in Slovenci s takim tempom darovanja nadaljevali.

"Hvala vsem, ki mislite na socialno ogrožene otroke! Morda se vam nikoli ne bodo mogli primerno zahvaliti, a v njihova življenja boste prinesli žarek upanja. Upanja, da njihova prihodnost ni odeta le v črno ali temno sivo, ampak da jih morda nekje le čakajo mavrični odtenki, ki bodo enkrat v prihodnje zasijali v vseh svojih barvah," je svoje misli o pomoči otrokom strnila Lešnikova.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (463)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

novak.novak
08. 10. 2013 19.39
-1
sem mislil da so sedaj otroc siti, sedaj ko so tile pršli na oblast.....?ker sedaj se nič več o tem ne govori....bale...
dej no
08. 10. 2013 20.21
+1
ulicaglicinij
08. 10. 2013 18.27
+1
rada pomagam, ampak, dokler se še na vratu in na roki ene mame vse sveti-zlato, ne pomagam nič. ne rečem za vse, da so enaki. tu pri nas hodijo eni prosit na karitas in ne vem kam še, mama od teh otrok pa je cela navešena z nakitom, otroci imajo najdražje telefone.....
dej no
08. 10. 2013 20.24
-3
ja tam na karitasu si poglej , sploh pa nakit in telefon nista merilo. aja tisti ki ima telefon in nakit pa ne sme biti lačen
dej no
08. 10. 2013 20.25
-1
napiši komu si pomagala, ker rada pomagaš
Robinhut
08. 10. 2013 15.50
+10
*) V Avstriji otroci MORAJO nositi malico s sabo,nobena šola / vrtec nima kuhinje.Malice v šoli so še zapuščina zdrave Slovenije iz SFRJ,ki pa je današnja oropana Slovenija ne zmore več
NaravaInDruzba
08. 10. 2013 16.20
-7
Mi smo že po miselnosti daleč od Avstrije... Ne delat nerealnih primerjav.
Robinhut
08. 10. 2013 20.06
+10
80 mil € se obrne v poslu z malicami!!Me prav zanima kolk od tega gre res za hrano?
dej no
08. 10. 2013 20.26
+1
od kdaj pa lahko slovenijo z avstrijo primerjaš
Robinhut
08. 10. 2013 21.18
+12
po miselnosti smo daleč ja,zato pa smo v D.R.E.K.U Admin,boš reku da ne? :D
Alen Norman
08. 10. 2013 14.17
+0
No gospodična šivankarca a boš kaj dodala, prispevala ali boš nadaljevala ta tvoj sebični egoizem in boli te za naše lačne otroke.....
Alen Norman
08. 10. 2013 14.28
+9
Samo enemu tajkunu bi zaplenili, kar je pokradu in bi bilo dovolj za kakšnih deset let....vendar vrana, vrani ne bo izkljuvala oči.
novak.novak
08. 10. 2013 19.40
+2
alen, si šel na volitve? saj ne da te obsojam, sam ...sedaj baje ni več problemov..kje je vseslovenska vstaja...?
dej no
08. 10. 2013 20.28
+3
za šivankarco ni sploh bilo volitev. ovca
dej no
08. 10. 2013 20.29
Št. 1
08. 10. 2013 12.12
+13
Od znanca otroka 4 leta nista videla morja, ne hodita na ekskurzije, dodatne dejavnosti,.... Ne kolonija, ne nič, ker denarja ni. Sedaj verjetno nima niti za položnice za malico. Ima pa 11 let starega BMW 320 karavana in letno cca. 2000 € za cigarete. 2000€ na leto. Od takrat,ko sem mu omenil, da bi z tem denarjem lahko šli na morje, otroka v glasbeno šolo ali nogomet,.... ne govori več z menoj. Je pa za dve škatli cigaret vsak dan (vsak po eno).
Št. 1
08. 10. 2013 12.23
+7
In jaz naj njunima otrokoma plačam malico? A ni to malo mimo?
svejedno
08. 10. 2013 18.26
+6
Tako je bilo in še je pri nas v družini. Za cigarete se je porabilo 10€ dnevno, jaz pa nisem šel nikamor na počitnice, niti ni bilo za mobitel, niti za trening košarke in sem denar moral ''najti'' in sem ga, včasih na čuden način, včasih na nelegalnega. In nisem čisto nič ponosen na to!
svejedno
08. 10. 2013 18.27
+3
Naj dodam, da za drugega člana družine pa je bil denar ...tudi po 20.oooSIT za mobitel mesečno, za primerjavo, mesečni trening košarke je takrat stal celih 2.000SIT
novak.novak
08. 10. 2013 19.41
-1
in glasaj za bratuškovo, ops, za zokija...želeli ste, izvolte....
Št. 1
08. 10. 2013 19.43
dej no
08. 10. 2013 20.31
+1
ja veste tukaj se gre za lačne otroke in ne njihove starše , cigarete, dopusti, požrešnost slovesko
Darko32
09. 10. 2013 07.46
-1
svejedno Ko berem tvoje komentarje mi vsebina kaže, da je izmišljena in je v čisti politični namen. NAmreč jaz poznam mnogo ljudi, ki komaj živijo iz meseca v mesec in se odrekajo morju, obleki, hrani in na cigatere, razne priboljške sploh ne razmišljajo. Otrokom pa ne odrekajo hrane in so raje sami lačni. ZAto me čudi tvoja izjava. NAkazuješ, da naj bi bili tvoji starši pijančki. ŽAlostno, da si morate v JAvni upravi svoje plače izboriti na revežih. Mi pride kar slabo.
najtsan
08. 10. 2013 10.26
-1
Predlagam, da se ljudje, ki ostanejo brez službe in zaslužka po nekem ključu začnejo povezovati. Prodajo vse svoje lastnine (karkoli imajo), kupijo staro hišo, posest..obnovijo s skupnimi močmi, obdelujejo zemljo, gojijo nekaj domačih živali..tako imajo hrano za preživetje. Ker bo več rok, bo več pridelka in kar je viška se proda in nekaj zasluži. To bo za plačilo položnic. Vse kar je potrebno imeti je poštenost, volja do dela in sloga. V slogi je moč.
NaravaInDruzba
08. 10. 2013 16.22
+0
Po minusih, ki jih imaš lahko vidiš kje smo v tej državi. A delat bi mogli... ne se hecat... minus. Je tak?
lodz68
08. 10. 2013 17.59
+0
dej no
08. 10. 2013 20.33
+1
ja naj prodajo poceni, da boš lahko ti kupil, saj to hočejo
Darko32
09. 10. 2013 07.48
+3
najtsan Tvoja ideologija je obsojena na propad takoj v štartu, ker jih ta garnitura bi zadušila že v začetku, saj bi jim nabila davke za 500% in tako bodo spet ostali brez vsega. Tukaj vodijo vse poti v revolucijo večjih razsežnosti.
petruška89
08. 10. 2013 09.26
-4
Dejstvo je, da se vse preveč ljudi odloča za otroke iz napačnih razlogov. Nihče pa si ne predstavlja, kaj vse to potegne za sabo. Ne samo finančno.. Še z vzgojo se ne da niokomur ukvarjat!
eiffel
08. 10. 2013 10.16
+3
Pred sedmimi leti, ko so se za otroke odločali starši današnjih prvošolčkov, je vse še kar nekako kazalo ...
soba666
08. 10. 2013 12.03
+1
pred 20 leti tudi - gremo gradit pošteno Zlovenijo
NaravaInDruzba
08. 10. 2013 16.16
+2
Petruška jaz ti dam prav. Veliko ljudi se neodgovorno in iz čiste sebičnosti odloči za otroka. Nedorasli sebi bi imeli bitje, ki ga je treba naučiti življenja. Al ti starši težijo da je zdaj že čas za naraščaj, al pa babe pohaklajo tipe na račun nosečnosti. Tudi jaz in moj partner bi imela otroka, a kaj, naj mu dam pol prst v usta pa cuzaj mali. Al kaj?
dej no
08. 10. 2013 20.39
-2
otrok rata iz ljubezni in nima veze z denarjem, poslom in doraslostjo, sploh pa drugi znamo razmišlati s svojo glavo in ne rabimo ekonomistov,staršev, ki nam napravijo poslovni program. aja otroka lahko imaš samo , če imaš denar? koliko pa po tvoje bi moral človek imeti, da bi lahko razmišljal o otroku, in v kakšni valuti ?
Tonček Balonček
08. 10. 2013 09.17
+2
Se pa spomnim, kos o perd kakpnimi petimi šestmi leti položnice iz nekih protestov pošiljali Janši.
alko82
08. 10. 2013 08.44
-4
Ljudje bodo počasi ugotovil da je otrok drag špas. Sicer bo vmes preteklo še precej vode. Otrok je v današnjem času tko kot mercedes, vsak si ga pač nemore privoščit in ga uzdrževat. Kako se že glasi tist pregovor POSLE.. NEMA KAJANJA, tko da ne jokat tuki gor preveč ker je vse stvar odločitve in nošenja posledic.
Natalia1981
08. 10. 2013 08.56
+2
otrok ni kle nič kriv in ni noben drag špas! krive so druge stvari!
dej no
08. 10. 2013 20.42
+1
mercedes je samo tvoje merilo. tvoja mati in oče bojo ugotovili, da je tvoj marcedes samo strošek, in se te bojo znebili. mi jim bomo z veseljem pomagali
Darko32
08. 10. 2013 08.38
+18
PREDLAGAM, DA TE POLOŽNICE SEDAJ POŠLJETE PREDSEDNIKU DRŽAVE IN NJEGOVIM POMOČNIKOM: SVETLIKU IN NJEGOVIMEMU NAKLADAČU. PRAV TAKO POŠLJITE TE POLOŽNICE TUDI VIZJAKU IN DOMINKUTO, KO STA TAKO VEHEMENTNO LAGALA. Predlagam, da se jih javno povpraša zakaj sta zavajala javnost in sedaj prihajajo takšne zgodbe na plano, če pa so ljudje že prej opozarjali na te zgodbe. Sedaj je potrebno samo še nagnati VIZJAKA in SVETLIKA.
-BZ-
08. 10. 2013 07.55
-3
in zdaj naj še ostali starši ki že plačujemo redno za dva otroka podarjamo malice še drugim ki samo iščejo bližnjice -krivine? Oprostite,a mpak realnost je da naše šole niso sposobne izerjat neplačanih terjatev in zdaj so postale navadno leglo varčevanja, beračenja in zastraševanja in treba jih je pri tem ustaviti . Imate sindikate, ministrstvo, CSD in vlado, pa se tam za mizo zmenite konstruktivno ne pa s takimi pricestnimi prosim.
KissMyAss,
08. 10. 2013 08.00
+11
Tako je tudi v večstanovanjskih objektih z ogrevanjem, vodo, smetmi....in še z marsičim. Tisti ki stiskajo zobe in redno plačujejo ga zmeraj nastradajo. Koliko je tki ''socialnih'' stisk, starši pa redno kadijo, pijejo alkohol?????
-BZ-
08. 10. 2013 07.48
+7
AH DAJTE NO, TAKI NASLOVI IN IZJAVE SO ČISTO MIMO. PRVIČ: KER ZA SUBVENCIJO HRANE LAHKO ZAPROSI VSAK IN STATISTIKA KAŽE, DA JIH VEČ KOT 45% OTROK IMA SUBVENCIONIRANO PREHRANO VSAJ MALICO ALI KOSILO ALI OBOJE. DRUGIČ: KER POLOŽNICA ZA (PAZI!) 4 OBROKE HRANE Z JUTR. IN POPOLD. VARSTVOM VRED ZA NPR. DRUGOŠOLCA ZNAŠA NAJVEČ 45-50 EUR BREZ SUBVENCIJE, SAJ SO NORMATIVI IN CENE HRANE V VSEH ŠOLAH ENAKI. IN TRETJIČ: KAJ SE TO PRAVI NE PLAČEVATI POLOŽNICE, A DRUGI PA JIH NAJ PLAČUJEMO, ČEPRAV NAM JE ENAKO TEŽKO???? ČE PA TEGA DENARJA NIMAŠ ZA OTROKA IMAŠ PA ZA 2 NOVA MOBITELA, ZA 3 AVTE PRI HIŠI ITD ITD TER ZA ČIKE, POL PA BI CENTRI ZA SOCIALNO DELO MORALI MALO POTRKATI NA VRATA TAKIH DRUŽIN IN JIH OPOZORITI.
bondxyz
08. 10. 2013 08.04
+11
Ni tako poceni, to je mogoče samo kosilo. Vem kake so cene, saj se itak lahko pogleda na spletnih straneh šol. Kosilo je okrog 2 eur vsaj, to je potem 40 eur mesečno, malica je pa recimo tam cca 1 eur, verjetno je pa več. Zato ne govori o 50 za vse skupaj. OK imajo subvencionirano, ampak če imaš več otrok, imaš pa dohodkov mesečno 0 - kako boš plačal? Namreč eni imajo v lasti nepremičnine, prodat jih ne morejo, socialne pa ne vzamejo, ker se bojijo, da bodo potem potomci brez. Kaj naj potem naredijo? Kako naj živiš z 0? OK - eni potem delajo na črno, eni pa mogoče niti tega ne dobijo. Ne vem kje eni živite, res ne... V nebesih mogoče...
Darko32
08. 10. 2013 08.44
+8
Smrdulja Spet si ena izmed tistih, ki tolče prazno slamo. NAmreč tudi VIZJAK; SVETLIK in DOMINKO so nakladali to, kar ti govoriš. PA do danes niso pokazali z prstom. Sedaj pa spet en blefer kot si ti nekaj naklada brez argumentov
dule100
08. 10. 2013 07.32
+5
Samo borčevske pokojnine, borcev rojenih po letu 45 naj ukinejo, pa priviligirane pokojnine raznih kučanov, pa bo tudi za večerjo dovolj, ne samo za malico in kosilo !
Tonček Balonček
08. 10. 2013 07.40
+13
Nehajo naj plačevati prispevke in izplačevati penzije cerkvenim klerikom in ostalim, prenehajo financirati Teološko fakulteo in še kaj, pa bo denarja še za kosila dovolj.
KissMyAss,
08. 10. 2013 07.55
+10
Nehajo naj plačevati Inštitutu za NOVEJŠE domobrance.....
gospakatja
08. 10. 2013 07.27
+3
koliko stane škatlica cigaret? koliko stane pivo? če si vsak dan privoščiš oboje (pa vrečo peterd za praznik in še kakšno za ob tekmah), mogoče zmanjka za šolsko malico- pa saj ni važno, itak plačajo drugi bedaki!!!
bondxyz
08. 10. 2013 08.07
+6
Delalal sem v šoli in vem kaka je situacija, ti pa lahk povem, da ker imamo en lokal, da jih na pivo zelo malo hodi. Je pa tam polno, res polno diakov in se mi starši kar smilijo, da jim dajo za malico oni gredo pa na kave namesto tega, sicer pa večinoma zelo malo zapravijo. Lahko da je drugje drugače.
Tonček Balonček
08. 10. 2013 07.25
+15
16 EUR je 5 škatlic cigaret. A za pivo po službi, ki stane v bifeju tri otroške malice, pa imaojo? A za župnika pa imajo 5 EUR na teden? Boga lahko moliš brez Cerkve, pokonci stati brez hrane pa ne!
Macay
08. 10. 2013 07.24
+0
Pomebno je, da je za nov traktor, avto pa dopust otroke pa naj ima država..
Boschtjan Zupanchich
08. 10. 2013 05.36
+3
Kriza Udarja, Zaradi Delomrznežev ki se nam valjajo po pisarnah na Naš račun !!!
lunatix28
08. 10. 2013 02.30
+3
MEEERDAAA OD DRŽAVE!!!!! A SMO TO HOTELI?
mušmula 1
07. 10. 2013 23.56
+5
kam je šla naša lepa deželca,žalostno res
damirg@email.si
08. 10. 2013 00.36
-8
otroci v sloveniji niso imeli za jesti pred 30 leti, pred 20 leti pred 10 leti. starši so krivi ker so lenuhi, ali pa simulirajo.
jokal
07. 10. 2013 23.53
+1
ne davno nazaj so pa jajce metali. tudi šolske malice so letele v zid., ker jim niso bile dovolj dobre. zakaj bi plačali položnice, sej bodo drugi dali. slovenci so postali pravi paraziti.