Slovenija

VIDEO: Bili smo za zidovi 'velikega brata' slovenskih avtocest

Ljubljana, 06. 02. 2012 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
40

Polna dvorana zaslonov, zapletenih shem, glasni alarmi in poplava podatkov – tako izgleda Darsov nadzorni center, kjer operaterji dan in noč s pomočjo nadzornih kamer skrbijo za našo varnost.

Med obiskom nas je presenetil alarm, ki ga je sprožil sistem v predoru Šentvid.
Med obiskom nas je presenetil alarm, ki ga je sprožil sistem v predoru Šentvid. FOTO: Blaž Garbajs

Ste vedeli, da table pred predori, na katerih je zapisana radijska frekvenca, niso reklame za radijsko postajo? Ta radijska frekvenca namreč omogoča operaterju v nadzornem centru, da se v primeru vašega obstanka v predoru vključi v frekvenco in vam pove, kako ravnati.

Minuli teden ste se lahko obiskovalci 24ur.com znova čudili naravnost srhljivemu obnašanju nekaterih voznikov na slovenskih avtocestah. Vožnjo v nasprotno smer, skoraj samomorilsko obračanje na ljubljanski južni obvoznici ter ustavljanje pred odprtim šentviškim predorom je zaznalo budno oko Darsovih uslužbencev, ki dneve in noči bedijo in skrbijo za našo varnost. Da bi izvedeli, kako deluje "veliki brat“ slovenskih avtocest, smo stopili za zidove največjega slovenskega regionalnega centra za nadzor in vodenje prometa.

Ljubljanski nadzorni center, ki sicer deluje že vse od leta 1989, je od leta 2009 nastanjen v Dragomlju pri Domžalah in je največji od štirih tovrstnih centrov v Sloveniji. Kot nam je ob našem prihodu pojasnil vodja omenjenega centra Boris Milič, ima Dars podobne centre še na Vranskem, Kozini ter v Mariboru. "Imamo sicer še en manjši center v Hrušici, predvsem zaradi Karavank in gorenjskega dela, a v glavnem ti štirje centri pokrivajo celoten avtocestni križ,“ je dejal in dodal, da poskušajo operaterji s pomočjo videonadzora, sistemi tako imenovane pametne ceste ter drugimi napravami, s katerimi vodijo in upravljajo promet, zagotavljati čim večjo varnost na naših cestah. Poleg tega je njihova pomembna naloga tudi pomoč preko SOS-telefonov ob avtocestah in obveščanje voznikov.

Vodja ljubljanskega nadzornega centra Boris Milič nam je zaupal, da so kamere namenjene varnosti in ne lovu na kršitelje. Kljub temu se z željo po posnetkih policisti tam večkrat oglasijo.
Vodja ljubljanskega nadzornega centra Boris Milič nam je zaupal, da so kamere namenjene varnosti in ne lovu na kršitelje. Kljub temu se z željo po posnetkih policisti tam večkrat oglasijo. FOTO: Blaž Garbajs

310 nadzornih kamer je preveč, a hkrati premalo

Ljubljanski center pokriva okoli 150 kilometrov avtoceste. Zajema ves ljubljanski obroč, priključne krake proti Gorenjski, Primorski in Štajerski ter celotno dolenjsko avtocesto vse do mejnega prehoda Obrežje. "V tem centru imamo na voljo 310 kamer, preko katerih upravljamo in spremljamo promet ter poskušamo pravočasno ukrepati in zavarovati uporabnike avtocest. Teh kamer je zelo veliko, a včasih še premalo,“ nam je v kontrolni dvorani pred ogromnim razdeljenim zaslonom zaupal Milič.

Med obiskom nas je presenetil alarm

Veliki zaslon s shemo ljubljanske obvoznice je v tistem trenutku na levem delu nenadoma spremenil barvo in pritegnil pozornost našega sogovornika. "Zgodil se je nek dogodek,“ je z očmi, uprtimi v točko, ki je spremenila barvo iz bele v oranžno, dejal Milič. "To je leva cev predora Šentvid, cev proti Gorenjski,“ je postajal vse bolj zaskrbljen. Eden od operaterjev je začel nemudoma pregledovati nadzorne kamere, vodja centra pa nam je dejal, da je očitno "eden od sistemov odreagiral na neko vožnjo, ki ni v skladu s pravili in obnašanjem voznikov“. Po nekaj napetih trenutkih smo si vsi skupaj oddahnili, saj po pregledu ni bilo ne duha ne sluha o morebitni nevarnosti.

V ljubljanski center se stekajo klici iz kar 230 SOS-telefonov. Milič pravi, da naj se ne bojimo njihove uporabe, še posebno ne v primeru, ko obstanemo v predoru.
V ljubljanski center se stekajo klici iz kar 230 SOS-telefonov. Milič pravi, da naj se ne bojimo njihove uporabe, še posebno ne v primeru, ko obstanemo v predoru. FOTO: Blaž Garbajs

Detekcijske kamere, senzorji in merilci

Ste vedeli, da ima predor Šentvid nameščene zapornice? V primeru nevarnosti in neupoštevanja rdeče luči jih lahko operater spusti in tako prepreči vstop v predor.

Alarm je najverjetneje sprožila malce nenavadna vožnja enega od voznikov, mi pa smo iz prve roke izvedeli, da delo v centru nikakor ni enostavno. Upravljanje z devetimi predori, ki so po Miličevih besedah ena najbolj nevarnih in kritičnih območij na slovenskih cestah, zahteva polno pozornost dveh operaterjev. Že samo predor Šentvid, ki ga dnevno prevozi več kot 60 tisoč vozil, je opremljen s kar 74 kamerami, številni senzorji in merilci, ki v trenutku sporočijo prav vsakršno nenavadno spremembo – najsi gre za zastoj, požar, brezglavega pešca, nasproti vozeče vozilo ali pa le gosto ljubljansko meglo. Če pride do hudega izrednega dogodek, se na desnem delu velikega zaslona v štirih manjših razdelkih avtomatično prikaže slika iz predora, ob tem pa se oglasi tudi glasen alarm. Predor se zapre samodejno ali pa to stori operater. "Posebej bi rad poudaril, da to ni nikoli nepomembno in da je izključno namenjeno zaščiti voznikov, ki prihajajo v smeri predora. Tu je nujno treba ustaviti pred rdečimi lučmi. Ni nobenega dvoma, kaj storiti!“ je poudaril Milič in še dodal, da moramo biti pri tem zaustavljanju previdni tudi zaradi voznikov za nami.

Ste vedeli, da ima šentviški predor zapornice?

Senzorske kamere v predorih nemudoma zaznajo nenavadno obnašanje voznikov.
Senzorske kamere v predorih nemudoma zaznajo nenavadno obnašanje voznikov. FOTO: DARS
Nato mora po njegovih besedah operater visoko zavihati rokave. Čim hitreje mora ugotoviti, za kakšne težave gre, stopiti v stik z udeleženci in o tem po potrebi obvestiti reševalce in policiste. Slednje na podlagi delovanja posebne kamere, ki zaznava vozila, ki prevažajo nevarne snovi, obvesti tudi o teh morebitnih nevarnostih. Poleg urejanja signalizacije lahko nato na primer v šentviškem predoru preko računalniških komand upravlja tudi z ventilacijo, se oglaša po zvočnikih, obvešča preko radijskih sprejemnikov v avtomobilih ali pa celo spusti zapornice ob vhodu v predor. "Večina teh večjih predorov ima spredaj nameščene tudi velike modre portale, kjer se opozorilo, da je predor zaprt, izpiše že toliko prej. Tako da pred predori spremljajte vse skupaj, ker je to življenjskega pomena!“ pravi.

Veliki modri portali so nameščeni tudi po zahodni ljubljanski obvoznici in so še posebej priročni v primerih, ko vozilo zapelje na napačno stran avtoceste, saj to nemudoma zaznajo. Merijo tudi hitrost in razdaljo med vozili. Če se predor zapre, se na treh portalih pred njim pokaže ustrezno opozorilo, ki pomaga voznikom, da se pravi čas izognejo zastoju.

"Zakaj predor utripa, če pa v njem nihče ne dela?"

Ste vedeli, da vas lahko v primeru, da obstanete v predoru Šentvid, operater nagovori kar preko ozvočenja?

Ko nevarnost ni tako huda, da bi bilo treba zapreti predor oziroma je še možno nekako voziti skozi, predor utripa. Utripajo rumene luči na vhodu, hitrost pa je omejena na 60 kilometrov na uro. "Velikokrat nas ljudje sprašujejo, zakaj predor utripa, če pa v njem nihče ne dela,“ nam potoži Milič in razloži, da so v teh primerih možnosti različne, a da je gotovo s predorom nekaj narobe. Kot pravi, gre pogosto za vzdrževana dela, ki ljudem niso vidna. "Možno je, da nekdo dela v predorskih nišah za zaprtimi vrati in posega v sistem, ki zaradi tega ne deluje normalno. Obstaja še cel kup možnosti, ena od njih pa je tudi ta, da je morda za trenutek padla komunikacija. Takrat enostavno ne moremo spremljati dogajanja v predorih in zato vsaj na tak način opozorimo ljudi, da morajo biti pozorni,“ pravi. V takšnih primerih je treba bolj pozorno spremljati promet okoli nas in povečati varnostno razdaljo, saj nihče ne ve, kaj nas morda čaka v predoru.

Ljubljanski center premore kar 310 nadzornih kamer.
Ljubljanski center premore kar 310 nadzornih kamer. FOTO: Blaž Garbajs

Bizarno: Po rahlem trčenju sredi predora več ur čakala policiste

V primerjavi s šentviškim predorom je starejši predor Golovec, skozi katerega dnevno pelje okoli 44 tisoč vozil,  precej manj opremljen, zaradi česar morajo biti na dogajanje v njem operaterji še posebej pozorni. Ob tem je Milič obudil grenak spomin na dogodek, v katerem je bil zaradi trdoglavosti dveh voznikov predor zaprt več kot tri ure, vozniki v dolgi koloni pa so izgubljali živce še mnogo dlje.

Po njegovem pripovedovanju sta nekega delovnega popoldneva okoli 16. ure zaradi neprimerne varnostne razdalje dva voznika rahlo trčila. Meni nič, tebi nič sta se ustavila sredi predora in čakala policiste. "Vsi drugi udeleženci so stali pred zaprtim predorom in onemogočili dostop reševalcev in policije. Ljudje avtomobilov še vedno ne razmikajo,“ je dejal naš sogovornik in nadaljeval s tem, da je operater ves čas opazoval čakajoča preko kamere, a z njima ni mogel navezati stika. Predor Golovec namreč nima zvočnikov, voznika pa nista uporabila SOS-telefona. "Po pogovoru z nami bi jima razložili, da smo dogodek posneli in da se lahko brez problema umakneta iz predora in omogočita, da sprostimo promet. Vozniki, spomnite se, da morate navezati stik!“ je pozval.

Uporabljajte SOS-telefone!

Posebej bi rad poudaril, da signalizacija pred predori ni nikoli brezveze in da je izključno namenjena zaščiti voznikov, ki prihajajo. Tu je nujno treba ustaviti pred rdečimi lučmi! Ni nobenega dvoma, kaj storiti! Boris Milič, vodja Regionalnega nadzornega centra DARS d.d. v Dragomlju

V ljubljanski center se stekajo klici iz kar 230 SOS-telefonov. Ko voznik dvigne slušalko, operater nemudoma vidi, od kod ga kliče. "Nas zanima, ali je avto v okvari, ali je prišlo do nesreče ter kdo in kako je ranjen. Tako lahko takoj obvestimo reševalce in policiste, da pridejo pravilno opremljeni in poskrbijo za hitro reševanje ter svojo varnost,“ pravi vodja centra. "Če je avtomobil obstal v predoru, je bistvenega pomena informacija s prve roke. Takoj lahko namreč pokličemo avtovleko in preprečimo zastoje zunaj predora. Nihče ne želi stati v kolonah,“ je še dodal. Sicer so v predorih SOS-telefoni večinoma nameščeni na vsakih 150 metrov. Na naše vprašanje, koliko klicev prejmejo, je odgovoril, da sorazmerno veliko, predvsem pa gre za tujce iz vzhodnih držav, ki sicer imajo mobilne telefone, a ne vedo, kam bi se obrnili po pomoč. V ta namen imajo v centru operaterji na voljo tudi poseben program s prednastavljenimi frazami v številnih tujih jezikih.

Na koncu nam je Milič še pojasnil, da je poleg velike dvorane za nadzor tudi prometnoinformacijski center, ki zbira podatke o dogajanju na državnih cestah in jih posreduje voznikom. Slednji pri obveščanju sodeluje z radijskimi postajami in spletnimi portali, ima pa tudi svojo spletno stran www.promet.si, na kateri so na zemljevidu označeni večji zastoji, nesreče, zapore cest in ostalo je dejal, nato pa še zaključil z besedami: “Pomembno je, da uporabniki avtocest vemo, kaj nam informacije o prometu ter signalizacija na cestah sporoča. Ta nikakor ni brezveze!“

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

roman.lovsin@gmail.com
07. 02. 2012 07.42
-10
Ne se preveč hvalit! Ko sem včeraj klical na DARS kako to, da objavljajo lažne podtke o hitrosti vetra na njihovi spletni strani mi je operaterka odgovorila, da to niso njihovi podatki temveč podatki, ki jim jih daje direktiva za ceste. A ni to malo čudno?? Vse je v kamerah, vsepovsod neki senzorji in to za varnost voznikov?? Zaa nadzor prometa in kaznovanje. Včeraj so recimo objavljali celo popoldan in večer podatke na merilni postaji Žapuže da so sunki do 80km/h, najvišji izmerjen sunek pa 140km/h. Na tabli v Ajdovščini in Vipavi pa je kazalo 189km/h. A so lažni podatki v prid voznikom???
Marko Novak 1
06. 02. 2012 16.24
+14
ima dars kake vodene oglede ali kak dan odprtih vrat da si lahko ogledaš ta center zgleda zanimivo
Uporabnik579409
06. 02. 2012 16.55
+5
na žalost se ne da. jaz sebno sem biu preko svoje šole. je pa res zlo zanimiva zadeva za videt.
Jeanus1
06. 02. 2012 21.35
-3
V praksi pa se zadeva, razen igračkanja darsovcev z njo za navadne državljane nič kaj ne obnese. Smo videli na njihovem videu, kako izgleda, če avto ustavi pred predorom pred rdečo lučjo!
izkušena Polonca
06. 02. 2012 15.48
-30
te kamere je treba podret ker nimajo kej delat na avtocestah!!! Klub nesrečah imajo telefone da pokličejo pomoč. Te kamere sploh neč ne koristijo in jih NE RABIMO!!!
Comster
06. 02. 2012 17.51
+7
Ti, ti Polonca! Imam občutek, da si kot Micy iz Nedeljca ;-)
kr_neki7
06. 02. 2012 14.43
+13
waw, en res uporabn člank, k ni o neki nesreči/politiki al pa o kšnih zvezdnikih! bravo, še več takih :)
Feels_good_man
06. 02. 2012 13.56
+23
uau, kr en resen članek na 24ur.com, pohvalno!
Jeanus1
06. 02. 2012 13.50
-5
"Že samo predor Šentvid, ki ga dnevno prevozi več kot 60 tisoč vozil, je opremljen s kar 74 kamerami, številni senzorji in merilci, ki v trenutku sporočijo prav vsakršno nenavadno spremembo – najsi gre za zastoj, požar, brezglavega pešca, nasproti vozeče vozilo ali pa le gosto ljubljansko meglo. " Ali ni zadnjič njihov super nadzorni sistem sicer opazil kolesarja, ki je vozil skozi šentviški predor, pa ga niso znali ustaviti, glede na to, da imajo v predoru tudi zvočnike....Tole mi je kar malo čudno. Očitno kjub vsemu nekaj ne funkcionira, ali pa so bili vsi na kavi in cigaretu!
Ramzess
06. 02. 2012 15.01
+6
Četudi po zvočnikih povedo, kaj mislijo, še ne pomeni da bo kolesar ustavil, ali voznik ubogal, ...zvočnik nimajo lopute, ki odpre, ven pa pridejo mali leteči roboti, ki opravijo delo.
Jeanus1
06. 02. 2012 16.14
+1
Malo pretiravanja ne škodi, preveč pa. Zlasti kar se tiče robotkov. Verjemi, da bi se kolesar podelal že na začetku predora, če bi ga kdo nahrulil po zvočniku. Za koga pa jih potem imajo? Za račke, ki ga prečkajo?
Ramzess
06. 02. 2012 13.18
-3
"Ste vedeli, da ima predor Šentvid nameščene zapornice? V primeru nevarnosti in neupoštevanja rdeče luči jih lahko operater spusti in tako prepreči vstop v predor." Gotovo, žal pa hkrati tudi obratno, ...o posledicah pa ne bomo. Domnevati gre da se zapre samo vhodna stran, ne pa tudi izhodna. "Predor Golovec namreč nima zvočnikov, voznika pa nista uporabila SOS-telefona." Brezvezni izgovori, ljudje imajo osebne telefone, detektorji na kamerah bi jih mogli zaznat in prebrat, ...nenazadnje vemo, da se da poseči v njih, in vzpostaviti stik preko njih. Enako velja za radio radiopostajo v avtu. Ni izgovora da kaj ni mogoče. "Tu je nujno treba ustaviti pred rdečimi lučmi! Ni nobenega dvoma, kaj storiti!" To je čisto res, ...a vseeno ostane dvom ali bo to uspelo tudi tistim za nami, preden treščijo v nas.
Jeanus1
06. 02. 2012 16.48
+7
Zanima me tudi, zakaj pred predori namesto navadne rdeče luči raje ne zasveti rdeča luč z napisom STOP, se mi zdi, da bi bilo večini veliko bolj jasno, kaj to pomeni? Pa tudi strošek ne bi bil pretiran....
SuperVeloce
06. 02. 2012 13.03
+6
Bil bi že skrajni čas, da si nekdo na 24ur pogleda definicijo besede bizarno!! Človeku kar slabo rata. Ljudje vozijo čez rdečo v predor, ker niso pozorni, ne zaradi tega ker nebi hoteli ustaviti... kar je seveda še bolj zaskrbljujoče...
TineS
06. 02. 2012 12.02
+5
zanimiv zanimiv...dober članek :)
Marjan Najram
06. 02. 2012 11.50
-9
Hvalijo se z najmodernejšo tehnologijo, ko pa je treba splužit cesto pa nikjer nikogar. Tudi to je DARS.
Popeye
06. 02. 2012 12.39
+8
Ne bluzi! Kdaj pa ni bila splužena? Če je pa cesta bela med sneženjem je pa čudež, A? Kot v današnjih novicah: prevozen le vozni pas, odstavni in prehitevalni pa ne( bila sta namreč le bela).
Andraž Smolej
06. 02. 2012 11.36
+19
Tole je pa prvi pameten članek, ki sem ga zasledil na 24ur. Bravo, pohvalno !
Follow me
06. 02. 2012 11.14
+16
Končno nekaj zanimivega, zdaj vem da tista frekvenca ni radio.
Jeanus1
06. 02. 2012 10.50
+8
Kaj pomaga toliko kamer, če pa se DARS-ovci ne znajo organizirati in ljudstvu tega razložiti na kmečki način. Če tega članka ne bi bilo, sploh nihče ne bi vedel, kaj vse imajo, pa tega ne znajo uporabljati, da bi prišlo prav, ne samo njim, pač pa tudi ostalim! Birokracija in kompliciranje brez haska!
laibach123
06. 02. 2012 10.49
+25
Odličn prispevek! še več takih=)
orlic
06. 02. 2012 10.06
+37
Odličn članek !
Milan Hišan
06. 02. 2012 10.06
-34
Za toliko našega davkoplačevalskega denarja je tole kar vidim šlamparija.
Kwaj
06. 02. 2012 09.44
+32
Res pohvala,da se še kaj naučimo....
VOY
06. 02. 2012 09.40
-2
Sam a ni zanimivo,imamo najdražje AC,najsodobnejšo opremo..Najdražjo se razume Pa naj nevarnejše AC v EU-Pa največ nesreč v EU!!?? To je zame UMETNOST....sorry
Popeye
06. 02. 2012 10.00
+8
Ne pišita neumnosti, ker kot kaže še nista šla dlje od svojih domačih plank! Avtoceste imamo najsodobnejše, le nekoliko slabše grajene, da jih je potrebno malo prej popravljati. Drugače pa štejejo samo realne številke, ne pisanje na pamet.
VOY
06. 02. 2012 10.13
-4
Ferarri pa od yugota 45 mašina,cena je pa enaka Važn da imamo Ferrarija...pa to
Klampfman
06. 02. 2012 10.19
+6
Od kod pa si potegnil podatke, da imamo najnevarnejše avtoceste v EU?
Vardi
06. 02. 2012 11.00
+4
VOY v koliko državah po evropi pa si že bil-bila? Sklepam da maksimalno v štirih..
VOY
06. 02. 2012 11.50
+5
Popeye
06. 02. 2012 12.40
-2
shotalick
06. 02. 2012 09.39
+25
no neki zanimivga. Drgač pa se ne bi branil dela tukaj :) .
Matej Balanti? 234
06. 02. 2012 09.35
+29
Super prispevek!