Slovenija

ANIMACIJA: Zakaj svet trepeta pred majhnim 'dečkom' iz Tihega oceana?

Ljubljana, 02. 12. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek/Aleš Satler
Komentarji
55

Letošnje leto bo očitno znova rekordno toplo, za kar se lahko zahvalimo tudi El Niñu. Odgovarjamo na vprašanja, kaj je to El Niño, kakšne so njegove posledice, bo rekorden ali ne ter preverjamo, kako bo vplival na vreme pri nas.

V videu poglejte animacijo o El Ninu, ki jo je pripravila Svetovna meteorološka organizacija.

Letos smo priča še enemu pojavu, ki po napovedih meteorologov prav tako napoveduje rekord, globalne temperature pa naj bi dvigoval tudi prihodnje leto. Govorimo o El Niñu, ki se pojavlja ciklično (na dve do sedem let). Do sedaj najmočnejši El Niño je bil leta 1997/98, tokratni El Niño pa bo prav tako zelo močan, morda celo močnejši.

Z rdečo je označen pojav El Niño, ki bo eden najmočnejših, morda celo najmočnejši.
Z rdečo je označen pojav El Niño, ki bo eden najmočnejših, morda celo najmočnejši. FOTO: NOAA

Kaj sploh je El Niño?

To je pojav, ki je povezan z nenavadno toplim morjem v ekvatorialnem delu Tihega oceana. Gre za območje med 5° južno in 5° severno od ekvatorja ter med 120° do 170° zahodno. To območje pa imenujemo regija 3.4. Gre za zelo veliko območje, ki je veliko okoli 1100 km krat 6600 km oziroma dobrih 7 milijonov kvadratnih kilometrov.

Območje El Niña
Območje El Niña FOTO: 24ur.com

O El Niñu govorimo, ko pet zaporednih trimesečnih povprečij temperature vode na površju morja v regiji 3.4 preseže odklon 0.5 stopinj Celzija. Višji kot je odklon, močnejši je El Niño. El Niño prihaja v paru z La Niño (deklico), ki ima obratni učinek, a so njene posledice v primerjavi z El Niñom bistveno msnjše. La Niña običajno nastopi po koncu El Niña, o tem pojavu pa govorimo, ko je temperaturni odklon v omenjeni regiji petkrat zapored negativen.

Majhen 'deček', velik vpliv

Pojav El Niña ni nekaj novega, pač pa se ta vremenski vzorec na tem območju pojavlja že stoletja. Ima velik vpliv na svetovno podnebje, (k sreči) zelo majhen vpliv za območje Evrope. A to ne sme biti razlog, da ga ne bi jemali resno. Ime za ta vremenski pojav izvira iz Južne Amerike. Ker se pojavi v času okoli božiča, so mu perujski ribiči nadeli ime El Niño, kar v španščini pomeni deček oziroma božji otrok. Ribiči so zaradi toplega morskega toka, ki se je pojavil ob obalah Južne Amerike, ostali brez ulova. Že takrat pa je ta pojav zanje pomenil lakoto in revščino.

Pojav je prvič opisal britanski meteorolog Gilbert Thomas Walker leta 1923. Celoten mehanizem pa je prvič opisal in predstavil profesor na kalifornijski univerzi v Los Angelesu Jacob Bjerknes leta 1996.

El Niño nastane zaradi sprememb tlaka na gladini tropskega vzhodnega in zahodnega Pacifika. Ko se tlak za zahodu poveča, na vzhodu pade, in obratno. Pri tem nastanejo topli in hladni pasatni vetrovi ter neobičajno kroženje zraka, ki začnejo potiskati toplejše vode proti obali Severne in Južne Amerike.
El Niño nastane zaradi sprememb tlaka na gladini tropskega vzhodnega in zahodnega Pacifika. Ko se tlak za zahodu poveča, na vzhodu pade, in obratno. Pri tem nastanejo topli in hladni pasatni vetrovi ter neobičajno kroženje zraka, ki začnejo potiskati toplejše vode proti obali Severne in Južne Amerike. FOTO: 24ur.com

Walker je med napovedovanjem vremena v Indiji opazil naslednjo povezavo: ko je bil nad Indijskim oceanom nizek zračni tlak, je bil ta visok nad Tihim oceanom. In obratno. Iz te povezave je nato ocenil, kdaj se bo začelo monsunsko deževje in kako močno bo. Ugotovil je, da vsake dve do sedem let nad tropskim delom Tihega oceana prihaja do neobičajnega kroženja zraka, ko pasatni vetrovi začnejo potiskati toplejše vode proti obali Severne in Južne Amerike, kamor prinašajo obilno deževje. Te krožne tokove zraka imenujemo Walkerjevo kroženje. Ti vetrovi prinašajo segreto vodo in zrak proti zahodu, medtem ko ob zahodni del Tihega oceana ob pojavu El Niña prihaja hladnejši vodni tok od običajnega. To pa pomeni, da imajo ta območja v času El Niña manj padavin, ponekod celo dolgotrajnejšo sušo. Tako je bilo tudi ob zadnjem El Niñu v Avstraliji in Indiji, ki ju je prizadela katastrofalna suša.

Posledice katastrofalne suše v Aziji.
Posledice katastrofalne suše v Aziji. FOTO: Reuters

Tri rekordna leta zapored

Zadnji in hkrati najmočnejši El Niño je bil leta 1997/98. Letošnji naj bi bile enako močan ali celo močnejši. Globalno gledano so leta, ko imamo El Niño (torej toplo fazo celotnega cikla), toplejša. To pa pomeni, da lahko v primeru, da bo tokratni El Niño upravičil napovedi in postal še močnejši od svojega predhodnika, pričakujemo nove temperaturne rekorde.

Niz rekordno toplih let se bo tako nadaljeval. Po rekordno toplem letu 2014, bo letos skoraj zagotovo dosežen nov temperaturni rekord, leto, ki sledi močnemu El Niñu, pa je ponavadi še toplejše.

El Niño se običajno pojavlja na 5 do 7 let.
El Niño se običajno pojavlja na 5 do 7 let. FOTO: NOAA
Leta 1982/83 je bil zabeležen 2. najmočnejši El Nino, medtem ko si lasti rekord El Nino leta 1997/98. Močni so bili še leta 1957/58, 1965/66 ter 1972/73.

Meritve, ki jih opravlja NOAA, kažejo, da je El Niño oceanske vode ogrel že za 0,85 stopinje nad povprečjem 20. stoletja, prvi vplivi letošnjega El Niña pa se že poznajo. Še več, tedenski temperaturni odkloni so že presegli tiste iz konca leta 1997, tako da so rekordni. Medtem ko so bili konec novembra 1997 največ 2,8 stopinje Celzija, so sedaj že 3,1 stopinje Celzija, v svojem blogu razvijanje tokratnega El Niña komentira meteorolog Jeff Masters.

Kljub vsemu se za določanje jakosti upošteva trimesečno povprečje, zato je o najmočnejšem El Niñu težko govoriti. Septembra in oktobra so bili temperaturni odkloni manjši kot leta 1997, novembra se je močno okrepil, lahko da bo že decembra precej oslabel, kar je težko napovedati. Prav lahko se zgodi, da bo tokratni El Niño zelo močan, a še vedno šibkejši od prejšnjega (1997/98).

To so območja, kjer ima El Niño največji vpliv

El Niño vpliva na podnebje skoraj polovice zemeljske oble.
El Niño vpliva na podnebje skoraj polovice zemeljske oble. FOTO: 24ur.com

Vpliv El Niña je izrazit v številnih regijah. V bistvu ta pojav vpliva na podnebje skoraj polovice zemeljske oble. Težko je govoriti o splošnih posledicah El Niña, saj so posledice tako El Niña kot La Niñe različne od dogodka do dogodka in niso v celoti odvisne od temperaturnega odklona v regiji 3.4. Je pa načeloma tako, da močnejši kot je El Niño (večji kot je odklon v regiji 3.4), hujše so posledice.

Najbolj znani vplivi so sledeči: suša v Indoneziji, na severu Avstralije, severovzhodu Brazilije in jugovzhodu Afrike. Obsežni nalivi in poplave v Peruju, na vzhodu Argentine in na jugovzhodu ZDA, kjer bo El Niño poskrbel za razmeroma hladno vreme. Neobičajno toplo vreme pa bo El Niño prinesel severu Severne Amerike in Japonski.

Prebivalci Kalifornije, ki jih že več let pesti katastrofalna suša, upajo, da bodo na račun El Niña vsaj malo obnovili zaloge pitne vode.
Prebivalci Kalifornije, ki jih že več let pesti katastrofalna suša, upajo, da bodo na račun El Niña vsaj malo obnovili zaloge pitne vode. FOTO: Reuters

Na severni polobli so učinki El Niña najbolj izraziti v zimskih mesecih, njegov vpliv pa lahko traja tudi dlje. Kalifornija, ki jo že več let pesti katastrofalna suša, upa, da bo na račun El Niña vsaj malo obnovila zaloge pitne vode. Na drugi strani oceana pa Avstralija trepeta pred sušo, ki je s seboj prinesla katastrofalne požare. Prve posledice El Niña so že vidne, saj je padavin mnogo manj od povprečja v Indiji in na zahodu Afrike.

El Niño draži cene hrane

Pri nas so učinki El Niña majhni, vsaj kar se vremena tiče, jih pa občutimo na ekonomskem področju, saj se je po prejšnjem rekordnem El Niñu močno podražila hrana, po nekaterih podatkih se določeni pridelki podražijo celo do 10 odstotkov. Običajno poskočijo cene rižu, kavi, kakavu in sladkorju. Najdražji del, ki ga terja od človeštva El Niño, pa je škoda, ki nastane zaradi naravnih katastrof in seveda človeške žrtve.

El Niña pri nas vremensko sicer ne bomo občutili, ga bomo pa občutili z dražjo hrano.
El Niña pri nas vremensko sicer ne bomo občutili, ga bomo pa občutili z dražjo hrano. FOTO: Reuters

Kakšen je vpliv El Niña v Sloveniji?

Hišni prognostik je analiziral štiri zime, ki so sovpadale s štirimi, do sedaj najmočnejšimi El Niñi. Na osnovi podatkov v tabeli je poskušal ugotoviti, ali se posledice El Niña na kakršen koli način odražajo na vremenu pri nas.

KrajZima (december, januar, februar)

T

povprečna 

°C)

Število mrzlih dni (Tmin< -10 °C)Št. dni s snežno odejo
Rateče1965/66          -5  33       90
 1972/73          -6,4 32       90
 1982/83  -5,924       81
 1997/98  -3,916       83
 Povprečje  -330       79
     
Ljubljana1965/66  -0,2 549
 1972/73  -1,2 040
 1982/83  -1,2 634
 1997/98           0,8  0  6

Povprečje   1,1 640
     
Murska Sobota1965/66  -1,5735
 1972/73  -2,1928
 1982/83  -1,81030
 1997/98  -0,7 4  5
 Povprečje  -0,1    1433

Izbral je tri kraje po Sloveniji: Mursko Soboto, Ljubljano in Rateče. Za posamezen kraj je navedel povprečno temperaturo za tri mesece, ki predstavljajo meteorološko zimo (december, januar in februar), število mrzlih dni (dnevi, ko se temperatura spusti pod -10 stopinj Celzija), zadnji stolpec pa predstavlja število dni s snežno odejo ob 7. uri zjutraj.

Vsak od krajev ima za posamezno spremenljivko navedeno tudi dolgoletno povprečje, torej povprečje med leti 1981 in 2010. Vsi podatki so rezultat meritev Agencije RS za okolje.

Iz zbranih podatkov bi težko z gotovostjo rekli, da El Niño bistveno vpliva na vreme pri nas. V času zadnjega in zaenkrat še rekordnega El Niña je bila zima pri nas glede na temperaturo zelo povprečna, v prvih treh obravnavanih dogodkih pa je bila temperatura celo podpovprečna glede na obdobje 1981-2010. Opaziti je, da je v času El Niña malo zelo hladnih dni. Prav tako se je v zimi 1997/98 sneg v nižinah obdržal bistveno manj dni kot običajno, medtem ko je bilo v Ratečah število dni s snežno odejo povsem povprečno.

Morda bo podobna situacija tudi letos. To pa bi lahko pomenilo, da bo potrebno za prave zimske užitke na snegu obiskati višje ležeče kraje.

Več informacij o El Niñu najdete na spletni strani ameriške uprave za NOAA ter na spletni strani Svetovne meteorološke organizacije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crysis
03. 12. 2015 20.59
+1
KDAJ BOMO LOHK BANANE SADIL V REPUBLIKI BANANI
Transformerji
03. 12. 2015 13.42
-1
Svet trepeta pred oblečenimi dečki!
artus
02. 12. 2015 20.00
+6
Hitreje, višje, močneje! Olimpijsko geslo! Kapitalisti ga kopirajo. V bedi svoje egocentrične gonje po oblasti in mogočnosti pozabljajo, da so produkt našega planeta. In pozabljajo, da bo iz njihove ta zadnje tudi enkrat regrat rastel. Glede na klimatske spremembe pa zagotovo kaktus.
entrezen
03. 12. 2015 21.40
+1
bakiras
02. 12. 2015 17.57
+5
Dajte no, spet strasite ljudi. Bolje mi je pri 10+, kot pa pri 10 ali 20-.ne delajte panike.
NerdIRL
02. 12. 2015 19.39
+4
Me zanima če ti bo bolje čez 20 let ko bo bla kila zelenjava +50€ zarad suše.
Jebiga009
02. 12. 2015 20.02
+6
kdo pa pravi da jo morš kupt ..... posadi upri se KORPORACIJAM BARA*BAM
hansola
02. 12. 2015 16.58
+5
Vode bi bilo več kot dovolj, polek tega bi pa bi bilo večja količina pitne že iz pipe. Zakaj pa tega ni? Tu je razlig samo en, reče se mu živinoreja. V enem hamburgerju je cca 1000l porabljene vode. Zaradi nje imamo komaj hrane za trenutno stevilo ljudi na zemlji, ko bi pa lahko nahranili 13 miljard ljudi do sitega vsak dan na drugem tipu prehrane. Polek tega pa povzroča ogromno porabo iz zdravstvene blagajne (več kot cigareti). Da o stvareh, da povzroča 3kratnik toplogrednih plinov celotnega transportnega sektorja niti ne govorimo
g.noj
02. 12. 2015 17.08
-4
kleopatra-1
02. 12. 2015 19.53
+16
ne bluzi, voda se ne uniči, ampak kroži, nekaj časa je v oblakih in nekaj časa na zemlji. Iz pipe je pri nas voda prav lepo pitna, jaz jo pijem iz pipe že skoraj 50 let vsak dan in sem zdrava ko riba v vodi. Če pa tebe marketing uspe prepričati, da kupuješ ustekleničeno vodo, je to tvoj problem. BTW, dokazali so že, da je večina te ustekleničene vode kar iz pipe ;)
ph0enix
26. 04. 2016 16.36
večino vode ki jo krava porabi gre kar lepo nazaj v zemljo in v oblake. Edini problem pri živinoreji je gojenje hrane za živali, ki se pa itak odraža v končni ceni izdelka.
ovlis000
02. 12. 2015 16.23
+3
ljudje bi morali pojesti pol manj mesa, kot ga običajno in zadeva bi bila verjetno že rešena. Baje največ toplogrednih plinov pride prav iz živalskih prdcev.
nemojte
02. 12. 2015 16.04
+3
a so potrebovali toliko časa, da se razpišejo o tem, a so res čakali na čarlsovo butasto izjavo
seeker234
02. 12. 2015 15.26
-2
Zanimivo da po vase tokrat niso krive zdruzene drzave
Bassettt
02. 12. 2015 14.39
-1
Kaj potem to pomeni? Konec avgusta septembra ste pisali, da bo "napadel" Kalifornijo v zadnjih dveh preteklih mesecih in da bo tam najhusji. Zdaj nic o tem. Sorodniki iz SanFrancisa pravijo, da to napovedujejo ze zadnjih 10 let. Kar nekaj... Sej ni odgovorov, CE SE NE GLEDA CELOVITO Z VEC PODROCIJ
Bassettt
02. 12. 2015 14.40
gigaa
02. 12. 2015 12.41
+5
nt little boy
spletni_nepridiprav
02. 12. 2015 12.35
+16
jaz se ne bojim nobenega vetriča ki piha sredi oceana... gladina morja se dviga ker je zemlja v fazi ogrevanja vendar ne zaradi kjota ali pariza ali česarkoli lari farija ampak zaradi ciklusa zemlje ki je živ organizem.. kakšni dve življenski dobi za nami se bo pa pač začela zemlja ohlajati... ali bodo potem povišali izpuste v zrak??? ovčke
clox
02. 12. 2015 12.48
-9
HumanNOTsheep
02. 12. 2015 14.28
+13
clox ti kar živi v zablodi ... samo vpraši se kokrat so se zmotil to pa ne vidš ker ne spremljaš s svojo glavo ampak gledaš svet prek medijev TV RADIO pa ta gnila sramota od strani
caaaaaaaare
02. 12. 2015 15.02
+2
a ti veš kaj je učinek tople grede... malo polej po internetu... ti nbo skodlu...
g.noj
02. 12. 2015 17.10
+0
spletni nepridiprav, verjetno najboljši komentar,ki si ga kdaj napisal. se popolnoma strinjam s teboj!!!
kleopatra-1
02. 12. 2015 19.50
+4
Human, učinek tople grede so si izmislili politiki, da kasirajo od nas na račun tega. In da imajo izgovor, da nekaj počnejo za svojo plačo. Drugače pa se mi zdi, da smo ljudje vseeno precej nepomembna bitja nasproti celotni naravi in vesolju in gre pri vse teh El Ninjah in drugih vremenskih zadevah za popolnoma naravni pojav. Pred 10.000 leti ni bilo nobene industrije in množične živinoreje, je pa bila ledena doba, amapk ni bilo politikov, da bi kasirali =)
jzkzfzmz
02. 12. 2015 11.25
-3
TheMafiaDon
02. 12. 2015 11.24
+4
zanimivo kako takele brezvezne bedarije ostanejo na naslovnici celo večnost, aktualne stvari pa ne...
artus
02. 12. 2015 20.01
+0
Kaj je pa po tvoje aktualno? Damjan Murko, mogoče?
Ramzess
02. 12. 2015 11.05
+8
Pa saj ni 'deček' vsega kriv, je le del večjega sistema.
JohnSmith000001
02. 12. 2015 10.23
-2
Teoretično: če mi ne bi opravljali meritev in ne bi imeli pogleda za nazaj, ali bi bilo danes kaj drugače? Narava je narava, pa malce ji pomaga sonce.
Cofar
02. 12. 2015 11.06
+16
ni povsem tako. delno ze narava dela svoje... ampak clovek pa v imenu nenehne gospodarske rasti unicje planet. Koliko casa se, se sprasujem... kaksen svet bodo gledali nasi otroci in bodoce generacije... Po mojem mnenju bosta 1. in 2. sv. vojna navaden prepircek v primerjavi z resnimi posledicami okoljskih problemov :(
nevica
02. 12. 2015 13.38
+0
Onesnaženje vod in zemlje je problematično, a onesnaževanje zraka ni tako problematično, je bilo v preteklosti že marsikaj v zarku - so naravno onesnaževalci veliko hujši - razni izbruhi vulkanov. Tako, da je res, da ima narava (skupaj z soncem) svoje cikle in je od tega temperatura na zemlji največ odvisna. Spremembe so, vendar ne čisto iz razlogov, ki jih "znanstveno" reklamirajo. Vsak resen znanstvenik je glede takih mnenj, ki so popularizirajo z določenimi cilji, močno zadržan.
flojdi
02. 12. 2015 15.21
+4
. oh no...KOLIKO Vulkanov Izbruhne.....in koliko frčoplanov in avtkov Dnevno Packa ZRAK
shaker
02. 12. 2015 09.50
+14
Tak je to, ko se ljudje navadijo na določene stvari. Bodo pa na račun tistih območij, kjer je do sedaj bil dež profitirala območja, kjer je sedaj bila suša (v prispodobi: kot da bi Afrika in Evropa zamenjali vloge) pravično ali ne, vsak naj presodi sam.
bitnabit
02. 12. 2015 09.21
-17
Če bi vse atoms vigil an ameri$co , bi pol dost več blo placa za druge smeti.pa to
bitnabit
02. 12. 2015 09.45
-14
Nukičke so baje vreji za k pameti spravit folk, so am3rosi dokazali, pa to
Proctor
02. 12. 2015 12.28
+10
aurora77
02. 12. 2015 12.30
+3
le koga so nuklearne bombe spravile k pameti? atomske bombe so kvečjemu povzročile smrt in trpljenje vsaj 500.000 Japoncem.... K "pameti" je prišel le nori japonski cesar leta 1945..., ki je bil pravtako nor kot Hitler in Mussolini
desperados123
02. 12. 2015 09.07
-2
Kar zahvalite se,se ni nic zahvalit
maneno48
02. 12. 2015 09.02
+3
nič ni res, ampak nekaj mora bit, da so tako ekstremne suše, ekstremne poplave, temperature . . .
HAILWOODmike
02. 12. 2015 08.55
+3
Nic ni narobe...vse je oke!