Slovenija

Vila bo odprta za javnost

Ljubljana, 27. 09. 2006 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vila Prešeren, ki je tik ob Blejskem jezeru in je v lasti Slovenske vojske, ostaja odprta za obiskovalce.

Status vile Prešeren na Bledu bo tudi v prihodnje ostal enak kot doslej. Vila ne bo imela statusa vojaškega objekta, ne bo je varovala Slovenska vojska in ne bodo postavljali ograje ter zapirali sprehajalne poti. S tem je obrambni minister Karel Erjavec zavrnil poročanje, da naj bi vila dobila vojaški status.

Vila Prešeren bo še naprej odprta za obiskovalce
Vila Prešeren bo še naprej odprta za obiskovalce FOTO: POP TV

Res pa je, da so proučevali različne možne ureditve vile. Med drugimi tudi možnost, da bi bila vila objekt zaprtega tipa, vendar za državno upravo in ne za vojsko, je dejal Erjavec. A ker se takšna ureditev finančno ne bi obnesla zaradi previsokih stroškov vzdrževanja, so se odločili, da vila ostaja objekt odprtega tipa.

Predvidena je obnova objekta

Zaradi močvirnatega terena se vila nagiba proti obali jezera, zato je potrebna temeljita obnova
Zaradi močvirnatega terena se vila nagiba proti obali jezera, zato je potrebna temeljita obnova FOTO: POP TV

Bodo pa vilo obnovili, saj se zaradi močvirnatega terena nagiba proti obali jezera. Dokumentacija naj bi bila pripravljena prihodnje leto. Že prihodnje leto, če ne pa leta 2008, pa naj bi začeli tudi s samo obnovo, je dejal minister. Stroške statične in protipotresne rekonstrukcije objekta so ocenili na približno 150.000 evrov, koliko naj bi stala celotna obnova še ni povsem jasno.

Ko bo objekt obnovljen, bodo pripravili javni razpis, na katerem bodo izbrali ponudnika gostinskih storitev v vili; s sedanjim najemnikom bodo sodelovanje prekinili sredi decembra letos.

Vilo bo tako še vedno odprta za vse obiskovalce, uporabljali pa jo bodo tudi za protokolarne namene, kot so kosila in srečanja na najvišjih ravneh. A vila ne bo klasičen protokolarni objekt, za katere je običajno, da so odprti zgolj ob protokolarnih dogodkih. Odločitev je, tako Erjavec, pomembna tudi za promocijo Bleda, Gorenjske in tudi Slovenije.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.