Slovenija

Policija glede nove prevare z vinjetami: Če so bili ljudje oškodovani, naj podajo prijavo

Ljubljana, 15. 01. 2018 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./STA/S.S.
Komentarji
435

Pozor! Številni ste te dni dobili sporočilo, da si lahko s klicem na plačljivo številko zagotovite 50 odstotkov popusta za nakup vinjete. Nikar ne nasedajte, opozarjajo na Darsu, kjer svetujejo, da vinjete vedno kupujete le pri pooblaščenih prodajalcih. Klice odsvetujejo tudi na tržnem inšpektoratu, kjer že poteka preverjanje.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: SMS za vinjeto po polovični ceni dobila tudi informacijska pooblaščenka
    02:15
    Iz SVETA: SMS za vinjeto po polovični ceni dobila tudi informacijska pooblaščenka
  • Iz 24UR: Nekateri so vendarle nasedli in poklicali ...
    03:19
    Iz 24UR: Nekateri so vendarle nasedli in poklicali ...

Ste te dni tudi vi dobili SMS z naslednjo vsebino: VINJETA 2018 – 50 odstotkov CENEJE samo 55 EUR! Za naročilo pokličite 0038690142820 ali www.hallokupon.si/v – plačilo po povzetju. Če ste, potem nikar ne kličite na to številko, saj je plačljiva in vas bo klic močno udaril po žepu, vinjete po polovični ceni pa ne boste dobili. Takšna je namreč izkušnja številnih bralk in bralcev.

Posnetek sporočila, ki je te dni ujezil marsikaterega Slovenca.
Posnetek sporočila, ki je te dni ujezil marsikaterega Slovenca. FOTO: 24ur.com

Na SI-CERTU opozarjajo, da gre pri ponudbi zelo verjetno za prevaro, tako da vsem odsvetujejo, da kličejo na to številko ali da preko te spletne strani poskušajo priti do vinjete. Klici na številke iz skupine 090 so namreč plačljivi.

Kdo stoji za spletno stranjo, ni znano, saj na tej spletni strani ni navedenih nobenih kontaktnih podatkov, prav tako niso navedeni pogoji poslovanja, kontaktni obrazec pa ne deluje, opozarjajo na SI-CERTU. "Navedeno je zgolj “Copyright © 2016 Hallo Group Ltd. “, kar pa je lahko povsem izmišljen podatek. Uporabniki, ki so klicali na navedeno tel. št., so sporočili, da po vzpostavitvi povezave na klic tudi po več minutah čakanja nihče ni odgovoril, s čemer so utrpeli kar nekaj škode,"  še dodajajo varnostni strokovnjaki, ki so ugotovili, da je bila domena hallokupon.si sicer registrirana v Sloveniji, kontaktni podatki o nosilcu domene pa so razvidni na spletni strani www.register.si. Elektronski naslov nosilca domene ne predstavlja nujno osebe s tem imenom. "Katerokoli domeno, tudi pod denimo vrhnjo domeno .com, .net, ipd. lahko registrira vsakdo, pri tem pa ni nujno, da so podani podatki s strani uporabnika resnični. Za večino registrarjev je namreč pomembno zgolj ustrezno plačilno sredstvo," na naša vprašanja odgovarja varnostni strokovnjak Matej Breznik.

Številne prijave prejel tudi tržni inšpektorat. Klice odsvetujejo

Na tržnem inšpektoratu so pojasnili, da na splošno ne prejmejo veliko prijav v zvezi z zavajanji glede klicev na plačljive številke 090.

Tržni inšpektorat RS je v zvezi s to ponudbo prejel kar nekaj prijav in vprašanj potrošnikov glede pošiljanja komercialnih SMS sporočil brez soglasja potrošnikov in glede zavajanja s klicem na plačljivo telefonsko številko. V zvezi s pošiljanjem komercialnih SMS sporočil brez soglasja je inšpektorat že obvestil Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve RS, ki z vidika zakona o elektronskih komunikacijah nadzoruje to področje. Prav tako tržni inšpektorat zadevo preverja predvsem z vidika določil zakona o varstvu potrošnikov in zakona o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami.

Od 1. decembra 2017 so na pooblaščenih prodajnih mestih naprodaj vinjete z letnico 2018.
Od 1. decembra 2017 so na pooblaščenih prodajnih mestih naprodaj vinjete z letnico 2018. FOTO: POP TV

"Glede na to, da je preverjanje še v teku, vam kakršnihkoli ugotovitev zaenkrat ne moremo posredovati," pojasnjujejo na inšpektoratu in dodajajo, da glede na to, da naj bi potrošniki naročilo opravili preko plačljive telefonske številke, ki se obračunava po 2,19 evra na minuto pogovora, iz spletnih straneh pa nedvoumno ne izhaja, kdo je ponudnik, niti v kateri državi ima sedež, klic na navedeno telefonsko številko odsvetujejo. Tudi iz razloga, ker se po navedbah potrošnikov, ki so na to telefonsko številko klicali, na tej telefonski številki nihče ne odziva, tako da klic potrošnikom povzroči le visoke stroške.

Policija: Če so bili ljudje oškodovani, naj podajo prijavo

Z Generalne policijske uprave so za 24ur.com sporočili, da po do sedaj opravljenem preverjanju prijav niso prejeli, se je pa več občanov obrnilo na policijo za nasvet, kako ravnati v takem primeru.

Policija, tako kot ostali pristojni, občanom svetuje, ''da ne kličejo omenjene telefonske številke, da v takih primerih vedno preverijo vse okoliščine, da pridobijo, kolikor je mogoče, informacije o poslovanju domnevnega ponudnika ter da ne gredo v take nakupe, če je karkoli sumljivega''.

Policija meni, da bi v takih primerih lahko šlo za kaznivo dejanje goljufije, če so v ravnanju storilca izpolnjeni elementi iz 211. člena kazenskega zakonika, vendar je treba v vsakem konkretnem primeru preveriti ravnanje storilca in izpolnitev vseh elementov kaznivega dejanja.

Če so bili ljudje oškodovani, naj podajo prijavo policijo, ki bo preverila, ali je bilo v konkretnem primeru izvršeno kaznivo dejanje, so še dodali. 

Prijave prejel tudi informacijski pooblaščenec

Številne prijave posameznikov je prejel tudi informacijski pooblaščenec, zato so po uradni dolžnosti že uvedli postopek inšpekcijskega nadzora ter o svojih aktivnostih obvestili Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve. Preverili bodo vprašanje zakonitosti obdelave osebnih podatkov, torej mobilnih telefonskih številk.

Za izvajanje inšpekcijskega nadzora pooblaščenec že razpolaga z zadostnim številom prijav, tako da dodatne prijave za ugotavljanje dejanskega stanja niso potrebne in ne bodo imele dodatnega učinka. "Posebej namreč opozarjamo, da vložitev prijave pri informacijskem pooblaščenca nima učinka pravnega sredstva ali ugovora zoper sam poziv za plačilo stroškov klicev na premijsko telefonsko številko," je zapisala informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

Dars: Vinjete kupujte le pri pooblaščenih prodajalcih

Na Darsu opozarjajo, da je vinjeta idealen produkt za različne promocijske akcije trgovcev in ponudnikov storitev, ki na takšen način pospešujejo obiske spletnih strani, obisk prodajaln in pospešujejo prodajo svojih storitev ali izdelkov.

Vinjete se prodajajo po v naprej določeni ceni. Cena pa je določena s strani države, na katero se ne obračunava popustov. Dars ne daje nobenih popustov, niti uporabnikom niti pogodbenim prodajalcem. 

"Še posebej pri spletnih nakupih so kupci lahko izpostavljeni zelo visokemu tveganju (tudi prevaram), ki ga v celoti prevzemajo nase. Zato opozarjamo pred tovrstnimi tveganimi nakupi ter kupcem vsako leto, že praktično desetletje, odkar so za uporabo naših avtocest obvezne vinjete, vseskozi svetujemo, naj jih kupujejo na pooblaščenih prodajnih mestih, kjer lahko Dars jamči za kakovost in verodostojnost kupljene vinjete," navajajo na Darsu in dodajajo, da je odločitev seveda na strani kupca.

Dars pojasnjuje, da ne prodaja vinjet preko spletnih strani, niti ne daje popustov. V Sloveniji prodajajo vinjete na lastnih prodajnih mestih ter na več kot 1500 prodajnih mestih prodajalcev. Vsa uradna prodajna mesta so opremljena z Darsovim certifikatom, na njih pa je zagotovljena izdaja računa z navedeno serijsko številko vinjete (z računom lahko kupec poškodovano vinjeto tudi zamenja), v primeru kratkoročnih vinjet njihovo pravilno luknjanje, v primeru napak pa ustrezni reklamacijski postopki.

Dars je lani prodal precej več vinjet kot leto prej. Več o tem, koliko vinjet je Dars prodal leta 2017, pa na naslednji povezavi.

KOMENTARJI (435)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LLORT
18. 01. 2018 13.40
a ostalo je pa na 090 legalno? Mal je treba pazt pa bo ane
flojdi
16. 01. 2018 19.45
+1
. čudno. le zakaj ni Nič ali Nikogar, ki bi take lop ovščine preprečil ali zaustavil takoj na začetku; recimo pri prvi prijavi npr. aja.
murate
16. 01. 2018 19.29
+1
dars naj bo lepo tiho,vsak ki ima z njimi slenjeno pogodbo lahko prodaja vinjete pod svojimi pogoji.Če jih ponuja pol ceneje ,prav,če kupce malo nateguje tudi prav,saj so radi nategnjeni.
13klu?
16. 01. 2018 19.07
+0
ampak je folk naiven. Hoteli so profitirat in tudi so. Bojo imeli pač dražjo vinjeto
Lajnaa
16. 01. 2018 17.04
+5
Neizmerno me je impresionirala tržni inšpektor Andrejka Grlić na TV. Pravi da so že izsledili storilca. Da imajo ime in priimek, naslov, IP je, serverjev, strani. Čeprav da je vse 'fake'. Čestitam Grlić, lahko poveste kaj več? Ja zjutraj sem bila v Merkatorju po solato.
LLORT
18. 01. 2018 13.31
drrmrr
16. 01. 2018 12.13
+1
Če imajo norci denar pametni pač kasirajo!
zveraj
16. 01. 2018 12.05
+1
Jaz sem enostavno rešila.. rabila telefon in vinjeto in šla do Telemacha
13klu?
16. 01. 2018 19.09
+1
ko preračunaš so te isto potegnili za nos.
ONniON
16. 01. 2018 11.18
+1
zgledujte se po češki ! važno da vas kradejo ane !
scipio
16. 01. 2018 10.06
+1
današnja šala dneva o taksiju, mački in tašči je ena boljših ameriško-internetnih džouxsov. Keep them coming.
Mf1988
16. 01. 2018 09.53
+6
Vlada nam skoz krade pa se ni noben spomnil da bi prijavil krajo.hehee...
proofreader
16. 01. 2018 08.27
+3
A1 naj oškodovancem vrne denar in ga ne izplača lastniku številke 090. Enostavno.
rdeč alarm
16. 01. 2018 11.50
+2
na osnovi česa? davka na neumnost se premalo so placali.
LLORT
18. 01. 2018 13.32
če ne vidijo številke 090 so sami retardirani, tako se pač odvija na tvju za nagradne igre itd... že oni sami kradejo kaj šele ostali. Če pač niso prišli na vrsto, ne pomeni da so okradeni enako kot pri nagradnih igrah. A če bi bilo pa to na tvju bi bilo pa legalno... malo smešno kajne. Če so prodali vinjeto nekaterim nima policija nobene pravne podlage za tožbo ali karkoli.
ONniON
15. 01. 2018 22.35
-7
krasno ena najdražjih vinjet in avtocest , važno da kradejo, v prvi vladi SDS 85 eur, v času socialistov bratušek pa na 110 eur bravo !
proofreader
16. 01. 2018 08.25
-1
Bivša žena Janeza Janše dela na DARS-u.
hoco
15. 01. 2018 21.32
+10
Policija bi lahko izvedela kdo je lastnik telefonske cifre. Saj za to obstaja pogodba z enim od svetovnih operaterjev, ki evrčke pošilja na račun lastnika cifre.
matdej
15. 01. 2018 21.51
+1
Se ze ve,vsaj email so izsledili...poroca konkurencni medij...pl.tv...
BobbyP
15. 01. 2018 21.05
+11
Še sto evrov kazni za "oškodovane". Taka stopnja naivnosti mora biti še dodatno kaznovana.
flojdi
16. 01. 2018 19.48
Paskakvali
15. 01. 2018 20.52
+5
A SDS so tud kej klical tja za vinjeto.......k so tko bl gospodarni pa to............
hmhmhm
15. 01. 2018 20.48
+5
Tist k je nasedu in čaku da bo pršparu je še premalo plaću, pač davek na idiote...
hmhmhm
15. 01. 2018 20.48
hmhmhm
15. 01. 2018 20.50
+2
Kot vsako leto in to je za zamisliti se...
flojdi
16. 01. 2018 19.49
ROSINANT
15. 01. 2018 20.47
+9
Sploh ne vem zakaj toliko pompa. Policija bi morala izslediti kdo je ta 090,(malenkost) pobrat in prekinit vso opremo, akterje pa kuj v čuzo. Pa kdo je tu barabin?
ROSINANT
15. 01. 2018 20.48
+1
ROSINANT
15. 01. 2018 20.49
+4
štrekeljc
15. 01. 2018 21.09
+4
Sploh ne vem zakaj toliko pompa. Je lastnik številke koga SILIL, naj kliče? Če so ljudje neumni, jim ni pomoči; tudi policija jim ne more pomagati. Le CSD lahko sproži postopek za odvzem opravilne sposobnosti. Klicajočim, da smo jasni.
zajebant2
15. 01. 2018 20.26
+7
Če bi si dali blokirat št. 090 nebi danes imeli težav
en113
15. 01. 2018 20.56
-2
Če bi lahko samo prefix te št.(090) blokiral bi bilo dobro a ne moreš. Rabiš celo cifro vnest.
detect
15. 01. 2018 20.06
+2
pa lej narod je dons tak naivn.ni blo encajt nazaj ko ljudje hodjo samo gledat enga pa on eno besedo ne reče.pa fajn človek zasluž z naivnostjo ljudi.
Marko Novakov
15. 01. 2018 19.57
+7
Tako je to, če so edini sposobni ljudje kriminalci in nategalci, kateri še ostanejo poslovno aktivni v Sloveniji...

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.