Slovenija

Vinjete: Malo časa, veliko nejasnosti

Ljubljana, 27. 06. 2008 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kljub temu, da nas od 1. julija, ko bodo v Sloveniji začele veljati vinjete, loči le še nekaj dni, še vedno ni jasno, kje jih bodo prodajali v sosednjih državah. "Dogovori potekajo,“ trdijo na Darsu.

Pred 1. julijem, ko se začne vinjetni sistem cestninjenja na slovenskih avtocestah in hitrih cestah, so predstavniki policije, ministrstva za promet in Družbe za avtoceste (Dars) predstavili napotke za varno vožnjo skozi cestninske postaje ter nadzor nad plačilom cestnine. Na cestah bodo prisotni štirje organi, ki bodo izvajali nadzor nad uporabo vinjet: prometni inšpektorat, policija, carina in Dars.

Za polletno vinjeto je treba odšteti 35 evrov, za letno pa 55 evrov. Vozniki motornih koles bodo morali za polletno odšteti 17,50 in za letno 27,50 evra. Letos bodo zelene, prihodnje leto pa oranžne barve, nameščene pa morajo biti na levi strani vetrobranskega stekla. Ni predpisano, ali zgoraj ali spodaj, je pa zaradi boljše vidljivosti priporočena zgornja stran. Kazen za neuporabo ali nepravilno uporabo znaša od 300 do 800 evrov.
Za polletno vinjeto je treba odšteti 35 evrov, za letno pa 55 evrov. Vozniki motornih koles bodo morali za polletno odšteti 17,50 in za letno 27,50 evra. Letos bodo zelene, prihodnje leto pa oranžne barve, nameščene pa morajo biti na levi strani vetrobranskega stekla. Ni predpisano, ali zgoraj ali spodaj, je pa zaradi boljše vidljivosti priporočena zgornja stran. Kazen za neuporabo ali nepravilno uporabo znaša od 300 do 800 evrov. FOTO: POP TV

Kot je povedal izvršni direktor za cestninjenje v Darsu Bojan Banfi, bo Dars v prvih dneh po uveljavitvi vinjetnega sistema, v prvi fazi akcije, nadzor izvajal skupaj s policijo. Darsovi cestninski nadzorniki bodo skupaj s policijo nadzor izvajali na odsekih, kjer bodo izvozi iz avtocest, na odsekih, kjer bodo vozila mirovala - počivališča in bencinski servisi, v nočnem času in tudi na takšnih odsekih avtocest, kjer bo možno na varen način zagotoviti upočasnjeno vožnjo in nato izločanje tistih vozil, ki ne bodo imela vinjete. Cestninski nadzorniki bodo preverjali opremljenost vozil z vinjeto, veljavnosti vinjete in ponarejenost vinjet.

Glede cene polletne vinjete, ki je dražja, kot bi pričakovali, prometno ministrstvo pojasnjuje, da letna vinjeta velja 14 mesecev, od decembra do januarja, polletna pa le od dneva, ko smo jo kupili do dneva čez šest mesecev.

Alojz Habič iz sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi je dejal, da bodo policisti lahko preverjali pravilno namestitev vinjet na vozilih in iz prometa izločali vozila, ki ne bodo opremljena z vinjeto. Kjer izločanje ne bo mogoče, bodo vozila napotili tja, kjer bo mogoče zapustiti cestninsko cesto. "Policija bo nadzor izvajala tako, da bo zagotavljala varnost vozil, ki jih bo nadzirala, in voznikov ter svojo varnost," je poudaril. V začetnem obdobju bo izvedenih več poostreznih nadzorov, pri katerih bodo sodelovali tudi cestninski nadzorniki. S tem bodo cestninskim nadzornikom pomagali, da se uvedejo v delo in da bodo nato varno sami opravljali ta nadzor. Policija bo nadzor izvajala tudi na vzporednih cestah, kjer zaradi morebitnega izogibanja vinjetam pričakujejo povečan promet. Kot je še povedal, od voznikov pričakujejo, da bodo upoštevali prometno signalizacijo, ki bo postavljena na cestninskih postajah.

Študenti ostali brez dela

Dars je za potrebe nadzora nad uporabo vinjet prešolal okoli 100 cestninskih blagajnikov v cestninske nadzornike, ki naj bi se po njegovem v naslednji fazi usposobili tako, da bodo nadzor opravljali sami. Nakupil je tudi za začetek potrebno opremo, 20 vozil, s katerimi bodo opravljali nadzor, pa je iz obstoječega Darsovega avtoparka. Izobraževanje je državo stalo okoli 40 tisoč evrov.

Vozilo cestninskih nadzornikov bo tudi znotraj opremljeno s specialno opremo, ki jo zahteva Pravilnik - loparčki za ustavljanje vozil, znaki, ustrezna svetila in vsa računalniška podpora.
Vozilo cestninskih nadzornikov bo tudi znotraj opremljeno s specialno opremo, ki jo zahteva Pravilnik - loparčki za ustavljanje vozil, znaki, ustrezna svetila in vsa računalniška podpora. FOTO: DARS

Cestninski nadzorniki bodo imeli ustrezne uniforme temno modre barve in zaščitne jopiče z napisom Cestninski nadzor, na uniformi bo napisana prva črka imena in priimek, identificirali pa se bodo s kartico. Trenutno je na cestninskih postajah zaposlenih okoli 400 cestninskih blagajnikov ter od 250 do 350 študentov, s katerimi nadomeščajo potrebo po zaposlenih. Z uvedbo novega vinjetnega sistema cestninjenja se bo zmanjšal le obseg študentskega dela, je še poudaril Banfi.

Je izračun pravi?

Vinjetni sistem se uvaja na vseh cestah, s katerimi upravlja in jih vzdržuje Dars, vsak uporabnik pa bo moral pred vstopom na te ceste namestiti veljavno nalepko.
Vinjetni sistem se uvaja na vseh cestah, s katerimi upravlja in jih vzdržuje Dars, vsak uporabnik pa bo moral pred vstopom na te ceste namestiti veljavno nalepko. FOTO: POP TV

Vinjetni sistem cestninjenja bo veljal za vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kilogramov, ne glede na največjo maso priklopnega vozila. Kot je dejal Damijan Leskovšek z ministrstva za promet, so bili pred sprejemom odločitve o uvedbi vinjetnega sistema cestninjenja opravljeni izračuni, tako glede višine cene vinjete kot obdobja trajanja vinjete. Ravno letna in polletna vinjeta sta se pokazali kot optimalna rešitev. Pri tem so sledili cilju zagotoviti finančno vzdržnost Darsa, kar pomeni, da bo s pobranimi cestninami še lahko naprej odplačeval že najete kredite oziroma uresničeval svoje načrte v prihodnje, je še poudaril. Do zdaj so sicer prodali okoli 230.000 vinjet.

Slovenija zaostaja s pripravami

Glede na to, da na cestah srečamo voznike iz približno 30 različnih držav, se pojavlja vprašanje, koliko jezikov bodo morali znati cestninski nadzorniki. Ti bodo zaenkrat pri sebi imeli kršitve, prevedene v pet jezikov.

Kljub temu, da vsi trdijo, da je Slovenija pripravljena na uvedbo novega cestninskega sistema, pa - vsaj kar se tiče tujcev, ki pridejo v našo državo - ni tako. Na nekdanjih mejnih prehodih na primer, kjer se pripeljejo v Slovenijo po avtocestnem odseku, nimajo kje kupiti vinjete. "Tudi če gremo mi v Avstrijo, kupimo vinjeto na Šentilju ali že v Mariboru na Petrolu, naj oni storijo enako. Vinjeto naj kupijo že v svoji državi,“ je svetoval Leskovšek v imenu ministrstva za promet.

Prodaja vinjet v tujini pa še ni omogočena, kako naj torej to storijo? Na Darsu obljubljajo, da so dogovori v teku in prodaja bo vzpostavljena. Na Hrvaškem naj bi vzpostavili več kot 61 prodajnih mest, a časa jim zmanjkuje.

Avstrijci imajo sicer omogočeno vožnjo brez vinjete do prvega avtocestnega izvoza, pri nas pa te možnosti ne bo. Na Darsu so ob tem zaključili: "Treba bo poskrbeti za pravočasno namestitev prodajnih mest. Če tega ne bo, bomo podobno kot v Švici takoj za mejnim prehodom organizirali začasno prodajno mesto Darsa.“

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matejckaaa
30. 06. 2008 10.35
1_Brusli nisem js kriva da se ne zna v zivljenju znajt in izkoristit svoj veleum (v bistvu ga niti ne more xD), pol pa kle peezdaka! Vsak ma moznost studirat, ce je pa tok zabit da tega ni zmozen, pa nismo ostali studentje krivi!
Tonček Balonček
30. 06. 2008 07.40
A na tweh bogih 550 km bo vinjete iskalo 20 DARS-ovih kombijev in šew kakšnih 20-30 policijskih avtomobilov plus policisti na motorjih. Pa saj to bo en kontrolor na vsaki 10 km! Toliko sploh nimamo počivališč in črpalk, na izvozih je pa prenevarno ustavljati avtomobile!
1_Brusli
30. 06. 2008 07.30
Navaden delavec ja, tako kot tisoče drugih, da lahko tvojo študentsko rit podpirajo. A Hrvati so pa kar ugotovili, da z vožnjo naokoli porabiš še več kot če bi vinjeto kupil, hehe =) No ja, sej suma-sumarum bojo pa tele vinjete le fina zadeva, da bo promet bolj tekoč, upam.
Matejckaaa
29. 06. 2008 16.57
tadejstein si mogoce pomislil, da se mnogi od njih ne prevazajo s svojim avtom, ampak je avto od starsev? Starsi pa tud ne bojo kupoval za vsak avto posebej vinjeto! Verjem da zna bit studentsko zivljenje precej tezko (sploh ker nas je tale vlada fino zajebala!), ti si pa najbrz en navaden delavec in se bunis za nekaj, o cemer nimas pojma.
Mombly Pilot
29. 06. 2008 12.28
Zakaj se vsi bunite zaradi vinjet ali si jo kupite ali pa Ne.Če se želite voziti po obvoznicah ter AC jo pač plačajte do sedaj ste pač to boniteto imeli.
tadejstein@email.si
29. 06. 2008 11.55
@girly_ res se mi smilijo študenti, ki se na fax prevažajo z avtom, na proti vladnih demonstracijah in pri raznih reformah so pa potem v prvi vrsti in vpijejo, kako jim ta vlada greni življenje. sedaj imajo še razlog več za nezadovoljstvo do vlade; še za vinjeto bodo morali dati reveži ubogi...!
tadejstein@email.si
29. 06. 2008 11.51
@megla007 ali ni nekdo že namesto mene lepo napisal, zakaj zaprti sistem primorske avtoceste in zakaj ni tako na štajerski...? lahko dodam še to, da smo v domžalski občini imeli neko županjo, katera si lahko za svojih 12 let županovanja poleg velike vsote podarjenega denarja v nogometni klub domžale za travo in za plačo svojemu možu (predsedniku nk domžale) šteje v uspeh, da je dosegla, da v domžalah nimamo cestninskih postaj... edini njen argument je bil brezovica, češ, če oni nimajo, potem tudi mi ne bomo imeli.
tadejstein@email.si
29. 06. 2008 11.44
@megla007 živim na vasi, 10km od Ljubljane, torej mi do sedaj ni bilo potrebno plačevati cestnine. do najbližje trgovine imam 2 km, do pošte 4km, do bankomata 2km... toliko o tem, da sem tudi jaz med tistimi, ki bo"prizadet" (kakor temu pravite nekateri) zaradi vinjet. in še zmeraj pravim, če nimaš za vinjeto, potem tudi za avto nimaš in ga prodaj...! voziš avto za 20.000eur (oz nekje med 10.000 in 40.000 eur)...! avto te stane v povprečju okoli 20-25 centov na km, kar pomeni 40eur na 200km, kar je že takoooj več od ene polletne vinjete! in ti se buniš zaradi 35eur (oz. 55eur). saj človek se ti lahko le smeji v glavo. ps: po stari cesti boš rabil koliko časa več, uro dve? koliko si plačan v službi na uro? in koliko več bencina porabiš pri stalnem pospeševanju in zaviranju (magistralka-naselje-magistralka-naselje-...)... potem nekoč so bile cestnine, sedaj vinjete... da možnih poškodb avtomobila oz. večji obremenjenosti zaradi dotrajanih cest sploh ne omenjam... in dvakrat ponoviš pot do morja, pa boš napram vinjete že v minusu...
Matejckaaa
28. 06. 2008 19.13
Jah za studenta k se nima svojga avta, je tole mal je***o a ne. Bomo pa zacel vlak uporablat - definitivno je cenejs v vseh pogledih ^^
nemejugat
28. 06. 2008 14.00
...organizirano je morda res slabo, saj se niti na DARSovem klicnem centru noben ne oglasi... ...ko se bojo vračali domov bojo kupili na meji, bodo naši trgovci pobrali provizijo od prodaje....
simonax
28. 06. 2008 13.13
tipicno za Slovenijo,da se ne zna organizirat,da se sedaj nevedo,kje jih bodo prodajali na Hrvaskem,kljub temu,da je 1.julij ze pred vrati eni pa se bodo vracali iz morja
megla007
28. 06. 2008 10.33
tadejstein 27.06.2008, 21:21 "...megla007 če nimaš za vinjeto, tudi nimaš za avto. prodaj avto, da ne boš lačen. revež si, zelo ubogi revež. najbolje, da greš kar na karitas, da ti pomagajo. objavi še svoj račun, da ti nakažem kak evro. ps: cena ene gume avtomobila je tam okoli oz. več kot cena ene vinjete...!!!..." Veš, dam raje za kak per več, kot pa za tole bedarijo. Pa niso vsi v mestih doma veš. Eni so od kake vasi iddaljeni tudi po 4 km ali več in rabijo vozilo, da sploh pridejo do trgovine, ki je oddaljena ene 3 km. Torej so oni tudi reveži, ko nimajo za vinjete, ko AC ne vidijo 363 dni na leto in naj kupijo vinjete, da se bojo peljali na kontrolo v KCLJ 2x v enem letu? Aja, saj men se ne mudi na dopust, bom šel pač po stari cesti, ki so pa na žalost več al manj zaflikane pa polne lukenj in je prilagojena hitrost, ob lepemsončnem, vremenu, kvečjemu 30 km/h. endvatrilovi 27.06.2008, 20:14 "...ABC tablice so bile prenosljive ampak saj cestnino smo vseeno plačali!!..." Ne, a res? A si prepričan o tem? Daj se prvo pozanimaj zakaj vinjeta, potem bodi pa pameten. Vinjeta naj bi bila za pretočnost prometa, (30 km/h mimo cestninskih postaj, ker bojo tam delavci), ali pa ABC steza, po kateri si lahko peljal max 40 km/h, da ti je zaznal sistem. Toliko o plačevanju z ABC. Kar se pa gorenske AC tiče pa sam to, da je bila štajerska AC tudi zaprtega tipa. Če se pelješ kdaj v Olimje se kopat, lahko vidiš na izvozu Dramlje cestninsko bajtico, ki je bila nekoč za služenje s cestnino. Le zakaj so tam cestninsko postajo zušl? Pa odprli štajerski krak AC, primorskega so pa pustil zaprtega? Aja, da bi čimmanj pokasiral, točno. Pa tadejstajn, nisi mi odgovoril na vprašanje, zakaj primorka zaprta, štajerska pa odprta AC? Očitno le nisi tako pameten, kot se delaš. Če bi pustili zaprti sistem štajerske AC, bi mogoče imeli sedaj pol manj dolga, za izgradnjo AC, kot ga pa imamo.
muvimen
28. 06. 2008 10.08
DOLOČITEV VELJAVNOSTI Letna vinjeta za tekoče leto velja od 1. decembra predhodnega leta do 31. januarja prihodnjega leta (skupaj 14 mesecev). Polletna vinjeta velja šest mesecev od dneva nakupa. Polletna vinjeta mora biti preluknjana v prodajalni. Preluknjana je na mestu, ki označuje prvi dan veljavnosti. Nepreluknjane vinjete niso veljavne. Prosimo, da ob nakupu vinjete skrbno preverite, ali je vaša vinjeta pravilno preluknjana. NAMESTITEV VINJETE Preden nalepite vinjeto OBVEZNO preverite ali je preluknjana na pravi datum, saj lahko v primeru, da ni pravilno preluknjana, le nenalepljeno vinjeto reklamirate pri prodajalcu. Ko je vinjeta nalepljena, reklamacija ni več mogoča. Ko je vinjeta enkrat nalepljena je pod nobenim pogojev ne poskušajte odlepiti (tudi če ste jo nalepili postrani ali napačno obrnjeno). Če jo boste poskušali odlepiti, se bo pojavil znak NEVELJAVNO. Vinjeta je veljavna le takrat, ko je pred uporabo cestninske ceste pravilno nameščena na vozilu. Po odstranitvi zaščitne folije vinjeto nepoškodovano namestite na levo notranjo stran vetrobranskega stekla, in sicer tako, da je jasno vidna od zunaj. Nalepke ne smete namestiti na mesto, kjer je vetrobransko steklo zatemnjeno ali na stransko okno vozila. Prosimo, da pred namestitvijo vinjete natančno preberete navodila za lepljenje, ki se nahajajo na hrbtni strani vinjete. Pred namestitvijo nove veljavne vinjete vedno odstranite predhodno nameščeno oziroma neveljavno vinjeto. Vinjeto lahko uporabite le na enem vozilu. Odstranjevanje že nalepljene vinjete le-to poškoduje in razveljavi njeno veljavnost. Pri odstranjevanju že nalepljene vinjete se bo pojavil znak NEVELJAVNO. Pri lepljenju vinjete ni dovoljeno uporabljati drugih lepil, posebnih folij, lepilnih trakov in podobno. NADOMESTNA VINJETA Voznik lahko od upravljavca cestninskih cest zahteva izdajo nove vinjete za isto obdobje, če: • je vetrobransko steklo, na katero je bila vinjeta nameščena, uničeno ali zamenjano; • če je bilo vozilo, na katero je bila vinjeta nameščena, izbrisano iz evidence registriranih vozil. Zahtevi za izdajo nove vinjete je potrebno predložiti naslednja dokazila: • kopijo računa za zamenjavo vetrobranskega stekla delavnice, ki je zamenjala steklo in odstranjeno vinjeto ali • odstranjeno vinjeto in dokazilo o izbrisu vozila iz evidence registriranih vozil. Vse potrebno v zvezi z izdajo nadomestne vinjete lahko uredite na naslovu: Cestninski uporabniški center (CUC) Grič 54 1000 Ljubljana
Navihanko
28. 06. 2008 10.06
Ma kva se sikirate za tujce sej se itak vozjo samo čez SLO in jo zastruplajo s plini in odpadki. Jest samo vidim koristi: - naši novi kontrolorji bodo imeli takoj kaj delati - kazni so tako visoke, da bo dars takoj s pomočjo tujcev poplačal kredite in poravil obstoječe.... Na podlagi zgoraj navedenih podatkov so izračuni čist točni - preverjeno. Lp-Marko-Tito
pro2@email.si
28. 06. 2008 09.50
no zdej je pa še zakvaku mešic- cvet hrvaškega uma in se razgalil v svoji bistroumnosti brez primere. Bolje če bi bili hrvatje kdaj tiho, saj se obnašajo tako kot tista vaška blondinka, ki misli , da ima samo ona fračo med nogami in da bodo vsi hodili samo k njej, pa še ona bi izbirala, kdo lahko uđe in kdo ne. Še prepozno smo uvedli vinjete (vsaj kak mesec), saj bi hrvate fino pokasirali že v času EURO2008. Lahko pa se vozijo po stranskih cestah, samo s svojo kulturo vožnje bi hitro spoznali, da je vinjeta nesramno poceni. Ej hrvaška, tako blizu EU pa tako daleč od Evrope.... Morje pa imajo tudi druge države in
slosap@yahoo.de
28. 06. 2008 09.13
švicarske vinjete lahko kupiš na zadnji bencinski pred vstopom v državo in ne kot teli loleki pravijo za mejo...
hakihak
28. 06. 2008 08.28
mislim pa da je to vse takole: turisti iz evrope hodijo PREKO SLOVENIJE na hrvaško na morje, hrvati pa po zimi PREKO SLOVENIJE v avstrijo na smučanje. kaj ima slovenija od tega turizma???????????
hakihak
28. 06. 2008 08.25
ha-ha-ha sem včeri poslušu mesiča ha-ha-ha, da smo se prenaglili. če kdo ni slišu je reku, da več bodo imeli gostov poleti, več jih bo ,hrvatov namreč, prišlo pozimi smučat k nam. ha-ha-ha. ni čudno, das je jelinčič reku da so hrvati goveda. 60 let hodimo na morje na hrvaško, pa če zmanjšam, 40 let se vsako leto valijo kolone turistov preko slovenije na hrvaško, 40 let nam uničujejo naše ceste... in zdaj ko so hrvati pred 5 leti iznašli smučanje, je tak velik hudič, ker bomo uvedli vinjete. spoštovani sosed saj se ne bodo hodili smučat samo enkrat in če grem jaz na morje za 7 ali 14 dni, se bodo prišli smučat mogoče 7x mogoče 14x, potem se mu pa že splača kupit vinjeto. koliko je cestnina od brežic do jesenic? pomnožimo z 14x in.... jim pa priporočam da grejo po starih cesta in upam da bodo polne policajev,ha-ha-ha
Buena Vita
28. 06. 2008 07.43
50 EVROV pa še kako kazen fašeš,pa tovarnajkarji te bodo v klešče spravljali,in ti žrli živce,in strah poganjali v kosti, še kup dobrot te čaka probaj na svoji koži
tobi99
27. 06. 2008 23.18
pa ka se vsi nekaj preseravate, drago to, pa drago ono... 1. peljite se v Švico, pa bomo videli, če boste prišli v državo brez nalepke na steklu (pa jih sploh ne zanima kje se boste vozli). Kupit morate vinjeto jo prilepit pred policisti na carini pol pa lahko greste dalje ! 2. Hrvaški državljani: peljite se na morje iz Rogaške do Splita pa potem povejte koliko vas je stala cestnina. Se mi zdi da, če bi znali računat, bi jutri tudi vi hoteli vinjete :)) pa lp vinjetarji