Slovenija

Vinko Beznik

Ljubljana, 26. 07. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Že tako vroče poletje je te dni ogrel 47-letni nekdanji poveljnik specialne enote policije Vinko Beznik, ki je oživel dogodke pred devetimi leti, ko se je zgodila afera Depala vas. Beznik je obremenil predvsem Barbaro Brezigar, ki naj bi sodelovala v pripravah na aretacijo Milana Smolnikarja.

Prav tako potrdil nekatere namige o helikopterskem desantu na obrambno ministrstvo in pripravah slovenske policije na morebitni spopad z vojsko, predvsem s specialno brigado Moris.

Vinko Beznik
Vinko Beznik FOTO: POP TV

Beznik se je rodil 15 julija leta 1956 v Lokvah nad Novo Gorico kot edinec. Oče in mati sta bila gostinca, zato so se pogosto selili. Prelomnica v njegovem življenju se je zgodila, ko je postal kadet policijske šole v Tacnu. Njegov sošolec je bil tudi Igor Bavčar.

Policijsko šolo je končal z odliko, zato je šolanje nadaljeval na vojaški akademiji v Beogradu, smer diverzanstvo. Potem je končal še znameniti kurz v centru za obveščevalno in protiobveščevalno dejavnost v Pančevu.

Beznik je bil najmlajši policijski inšpektor, ki je začel kot inštruktor v centru za usposabljanje posebnih vojaških enot milice v Jansici. Potem je bil poveljnik predhodnice specialne enote, od leta 1990 do 1994 pa bil poveljnik omenjene enote.

Blesteča kariera torej, ki pa je v policiji dvorezen meč. Končala se je po ropu specialcev v Celovcu, ki se je zgodil leto dni po Depali vasi in je precej usodno zaznamoval njegovo življenje.

Za zdaj že razvpiti intervju v Mladini se je odločil zato, ker naj bi ga razjezile izjave Janeza Janše o tem, da je policija pripravljala državni udar. Poleg Janše je obremenil tudi Barbaro Brezigar in nenazadnje tudi sebe, saj je moral odgovornost za namestitev raket na policijski oklepnik prevzeti sam.

"Po moji oceni je Vinko Beznik človek, ki pove vso resnico. Kljub temu da s tem včasih škoduje samemu sebi," meni odgovorni urednik Mladine Jani Sever.

"Vinko nikoli in slovil kot zelo bister fant, po tem kar izjavlja v intervjuju za Mladino pa mislim, da so mu stvari krenile še bistveno bolj na slabše. Resnično me skrbi zanj, kajti prepričan sem, da je v veliki stiski. Tudi sam se sprašujem, zakaj to počne, kdo ga v to sili," je povedal nekdanji poveljnik specialne brigade Moris Tone Krkovič.

"Nekoga je očitno strah," kratko odgovarja Beznik.

Afera Depala vas je očitno nikoli dokončana zgodba in postaja pravzaprav že mitska, primerljiva recimo z umorom John F. Kemnedija. Čeprav Depala vas za seboj vsaj za zdaj ni puščala trupel, pa se očitno vedno vrača kot okostnjak iz omare, ki jo je nazadnje na široko odprl prav Vinko Beznik.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni