Slovenija

Štrukelj: Na znižanje plač ne pristajamo

Ljubljana, 27. 09. 2013 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Virantova izjava, da država denar za odpravo plačnih nesorazmerij lahko dobi le z znižanjem plač v javnem sektorju, je za sindikat državnih organov licemerna. Nekdanja ministrica Pavlinič Krebsova pa pravi, da so takrat naredili največ, kar so lahko.

Gregor Virant
Gregor Virant FOTO: Reuters

Notranji minister Gregor Virant je danes napovedal, da bodo tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij za nazaj izplačali vsem javnim uslužbencem in ne le članom sindikata državnih organov, ki so uspeli pravico dobiti po sodni poti. "To je edino logično, razlike ne moremo delati. To bi bila izrazita neenakost pred zakonom," je dejal.

Virant je dejal, da je odločitev vrhovnega sodišča "finančno šok za državne finance, katastrofa". "Če bi odreagiral čustveno, bi rekel, da vprašajmo sodnike ali ministrico, kje naj država vzame ta denar," je dejal, a dodal, da žal s čustvenimi reakcijami in kazanjem s prstom ne bodo nič rešili.

Virant: Treba bo znižati plače javnih uslužbencev

Sam sicer pričakuje, da bo končni strošek nekoliko nižji od ocenjenih 170 milijonov evrov, a dejstvo je, da država tega denarja nima. Zato se bodo s sindikati skušali dogovoriti o odlogu izplačil, po Virantovih besedah pa bo treba tudi linearno znižati plače javnih uslužbencev.

"Če bi šli v takojšnje izplačilo, bi morali plače znižati za kašnih pet odstotkov, če to zamaknemo na nekaj let, pa bi morda lahko govorili o enoodstotnem znižanju plač v javnem sektorju," je ocenil. Kot pravi, razmišljajo o tem, da bi pripravili zakon o načinu izvršitve te obveznosti, s katerim bi določili obročno izplačevanje, seveda pa se bo treba o tem dogovoriti s sindikati.

Predsednik DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec pravi, da proračun tega izplačila ne bo zdržal. Zato so edina rešitev pogajanja s sindikati.

Štrukelj: Na znižanje plač ne pristajamo

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je že napovedal, da na znižanje plač javnih uslužbencev ne bodo pristali. Enostransko znižanje pa bi bilo kršitev dogovora, ki so ga podpisali z vlado. Virant je tudi dejal, da s sindikati še ni govoril, meni pa, da nekaterim ta sodba ne ustreza, zlasti tistim ne, ki pri tej odpravi plačnih nesorazmerij niso pridobili, torej zlasti ne šolstvu.

Štrukelj, sicer tudi glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, odgovarja, da ne drži, da zaposleni v šolstvu ne bi dobili nekaj več denarja s tretjo četrtino. Zlasti v visokem šolstvu bi dobili zelo podobne zneske kot na primer v zdravstvu in več kot v državni upravi, res pa je, da bi manj dobili učitelji v osnovnih in srednjih šolah in tudi zaposleni v vrtcih.

Premierka Alenka Bratušek upa, da se tudi sindikati zavedajo razmer. Po njenih besedah se bodo s tem "novim dejstvom" na vladi soočili in "absolutno morali poiskati rešitev", vendar v okviru predvidenega primanjkljaja v proračunih za leti 2014 in 2015.

Posedi: Odgovorni naj odgovarjajo za svoje neumnosti

Predsednik Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Janez Posedi je bil ob robu današnje seje Ekonomsko-socialnega sveta jasen: "Če me spomin ne vara, smo mi celo jesen 2010 govorili, da vlada popolnoma napačno ocenjuje politične, ekonomske in pravne posledice svojih dejanj in zdaj se je to tudi izkazalo." Po njegovih besedah je bil ključni motiv vsega dogajanja ignoranca, ki da so ji priča tudi pri ostalih vladah, ki jih srečujejo od takrat.

Posedi opozarja, da je zadeva iztožljiva. Obresti, ki se s tem nabirajo, pa so po njegovih besedah ekstremne, gre za več kot 10 milijonov evrov letno. Ob tem Posedi upa, da se bo zgodba čim prej zaprla, saj se zna kakšna pojaviti še okrog izplačila četrte četrtine plačnih nesorazmerij.

Na vprašanje, ali so na sindikalni strani pripravljeni pristati na odlog ali vsaj obročno izplačevanje, pa je Posedi odgovoril, da so "nekoč davno nazaj" vladi ponujali mediacijo, na katero ni pristala. Takrat bi verjetno bile kakšne možnosti za pogajanja, je pojasnil, zdaj pa je to zadeva posameznika in v Pergamu imajo vse pripravljeno za vložitev tožbenih zahtevkov, če se vlada ne bo odzvala "v doglednem roku".

Sekretar sindikata državnih organov Drago Ščernjavič je poudaril, da je sodba vrhovnega sodišča zahtevna in je še niso natančno preučili, je pa jasno, da je zadeva glede izplačila tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij za državne uradnike zdaj zaključena. O tem, kdaj in kako bi potekala izvedba izplačil, pa se bodo pogovarjali predvidoma prihodnji teden, je še napovedal.

Morebiten odlog izplačila ali možnost obročnega odplačevanja pa sindikat po Ščernjavičevih besedah pogojuje s tem, "če, koliko in kaj" bo država naredila pri zajezitvi sive ekonomije in pri zajemanju denarja iz davčnih oaz.

Na prvi stopnji je sicer spor v isti zadevi dobil tudi Sindikat vojakov Slovenije, tudi to sodbo pa vlada izpodbija z revizijo. Kot so danes zapisali na svoji spletni strani, od države zdaj pričakujejo izplačilo tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij tudi za svoje člane, in sicer v 15 dneh, kot določa sodba. V nasprotnem primeru bodo v sindikatu razmislili o kazenski ovadbi zoper odgovorne zaradi kršenja pravic delavcev, so še navedli.

Za predsednika sindikata Frančiška Verka pa je to, da Virant "že vnaprej grozi" z znižanjem plač, licemerje. Spomnil je, da je bila sodba višjega delovnega in socialnega sodišča pravnomočna že spomladi, a v sindikatu niso šli v izvršbe, čeprav bi lahko dosegli izplačilo vsaj za svoje člane. "Mi smo šli na roko državi, ne država nam," je dejal.

Pavlinič Krebsova: Storili smo največ, kar je bilo v dani situaciji mogoče

Nekdanja ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je za 24ur.com sporočila, da sodbe ne more komentirati, ker je ni videla. Se je pa odzvala na poziv ministra Viranta, da od odgovornih, ki so leta 2010 podpisali sporni aneks, pričakuje predloge.

''Ministru Virantu najprej odgovarjam tako, kot je on predlagal vladi leta 2010. Da je to mogoče storiti le s socialnim dialogom in v dogovoru s sindikati. (Sporni aneks je bil s sindikati sklenjen namreč izključno zato, ker je minister Virant v letu 2008 dogovoril plačno reformo in s tem dinamiko višanja plač javnim uslužbencem s kolektivno pogodbo in ne z zakonom in tako vladi onemogočil učinkovito ukrepanje v času krize.) Moj resen predlog ministru Virantu pa je, da naj uredi plače javnih uslužbencev z zakonom, katerega predlog je že bil pripravljen na MJU,'' je sporočila.

Irma Pavlinič Krebs
Irma Pavlinič Krebs FOTO: Damjan Žibert

Krebsova namreč meni, da je potrebno okoliščine, v katerih je tedanja vlada sklenila sporni aneks, objektivno oceniti in spremeniti plačni sistem javnih uslužbencev, tako da do takšnih situacij ne bo več prihajalo.

Avgusta 2010 je po njenem mnenju imela vlada na razpolago tri rešitve, ki jih je vladi in koalicijskim poslancem tudi predstavila. ''Osebno sem se zavzemala, da plačni sistem uredimo nemudoma z zakonom, saj je bila situacija zaradi tega, ker se del sindikatov ni hotel pogajati, nevzdržna,'' je povedala nekdanja ministrica in dodala, da je po njenem mnenju vlada takrat v okviru danih možnosti in ne da bi grobo kršila socialni dialog, storila največ, kar je bilo mogoče.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (712)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

damko 1
28. 09. 2013 19.07
+1
A za banke pa je dnar???! Haloooo
Bojan-F
28. 09. 2013 19.04
+1
Sama od sebe se uveljavja nova disciplina zgodovine z nazivom Kaj-bi-morali-vedeti-pa-niste-v-letih-2004-2008 ... stranka na oblasti SDS s satečlitima NSi in SLS je bila u permanentni predvolilni kampaniji. Pogajalci se niso smeli zameriti socialnim partnerjem in so jim sistematično popuščali.
Bojan-F
28. 09. 2013 19.06
+2
Edino kar je uspelo avanturistom in makroekonomistom iz onega obdobja je, da so uspeli spraviti na nasprotna bregova zaposlene v javnem in t.i. realnem sektorju.
damko 1
28. 09. 2013 19.08
-1
Ja kr vecina v javnem sektorju nc ne dela, kr je vas pol prevec...trapi
Bojan-F
28. 09. 2013 19.11
+2
Zapuščina let 2004-2008 ... nevzdržne javne finance, financiranje DARS-a, vinjete, Zakon o javnih uslužbencih, zgodbe o privatizaciji, skoraj 41.000.000.000 EUR zunanjega dolga ... so stroški, ki jih bodo morali rezidenti RS šele plačati.
Bojan-F
28. 09. 2013 19.14
+2
... in tako dobro je kazalo pred volitvami 2004 ... makroekonomska misel g. Janša Janez in g. Bajuk pok. Andreja je segala do zadnjega WD40.
Huey
28. 09. 2013 18.28
+4
Ni druge...pol javnih paraz-itov, vključno s politiko in bankirji...lepo čedno na trg dela...tu pa bodo lahko pokazali svoj realni potencial!!
Bruhalnica24
28. 09. 2013 18.20
+2
Komaj čakam bankrot Bananistana.... Takrat bo prišla trojka in za njihove pogoje in njihov profit postavila pogoje... Penzije -30% , JU na cesto 40%........ Štrukelj na cesto..... Kmalu bo konec Pozitivnih laži, le kako bodo za to okrivili JJ pa še oni tuhtajo....
Huey
28. 09. 2013 18.28
+0
Huey
28. 09. 2013 18.07
+5
Bo treba mal pogledat....zakaj so vsi net portali polni....kdo dopoldan špila igrice, kdo šeta po forumih....kaj sploh dela ta naš JU/JS, več ko sužnju iz gospodarca potegne 85% davka na njegovo delavcko plačo?
plotter123
28. 09. 2013 17.15
+3
nič ne skrbi štrukeljc, če ni še vojska ne vzame . Mi iz gospodarstva rešujemo svojo kožo z odpuščanjem in likvidacijo oz stečajem in tudi s tem, da premalo dobičkonosnih stvari sploh ne izdelujemo več. Kar pomeni, da je manjši priliv v državo . Tako bo denarja zmanjkalo , ko ga pa bo se pa dragi moj štrukeljc pripravi na zamude pri plačah in na likvidacije šol , zdravstvenih domov , policijskih postaj in seveda RTV-ja.. ZMANJKALO pa je zaradi požrešnega javnega sektorja.
Huey
28. 09. 2013 17.31
+3
Huey
28. 09. 2013 15.52
+5
JS/JU je zmagal na vsej črti! Zanj se bori vlada,vse vlade zadnjih 20 let., zanj se bori Štrukelj, zanj se bori Semulič. Kdo pa ostane na strani DELAVCA ki vso to nesposobno elito drži gor s svojimi davki? Bog? Še Bog je obupal nad polnilci proračuna v Zloveniji!
Uporabnik565636
28. 09. 2013 15.25
+2
Nova pogruntavscina, ko ti bodo na obcini najprej po nareku vlogo izpolnili, jo podpises in se postopek zacne. Ali mislite, da to ne bo casovno podaljsalo postopka? Ni variante, da ne bi. Saj tistemu, ki ni bil pismen, ali pa ni mogel pisat iz zrdavstvenih razlogov, oz. ni razumel, so itak ze zdaj pomagali vlogo izpolnit ali jo celo izpolnili. Zdaj pa bomo poneumljali se vse ostale, da jim ja ne bo treba s prstom mignit. Potem pa panika, ker postopki ne potekajo dovolj hitro.
Uporabnik565636
28. 09. 2013 15.28
+1
Ja, pa spet bodo nakladali kako smo Slovenci funcionalno nepismeni.
Gaja Bobek
28. 09. 2013 14.12
+4
pol jih je treba odpustit, pa ne zdravnike učitelje gasilce medicinske sestre- vse one po občinah centrih za soc delo davkariji ministrstvih vladi.... ti nič ne naredijo, sama birokracija zaradi sebe
txoxnxy
28. 09. 2013 13.40
+8
Javno upravo komplet na minimalca , od premjerke do vratarja pa bo še kak € ostal !
Uporabnik565636
28. 09. 2013 15.26
-1
Najbrz bo potem juris na trgovine, pa nivo DDV in potrosnje bo ostal enak. Malo morgen.
plotter123
28. 09. 2013 17.17
-1
hrast66
28. 09. 2013 13.25
+6
Javne službe bi morale imeti javno prikazano blok shemo svojega delovanja. Vodje služb bi v shemi morali navesti poimensko Da javnost vidi koliko zaposljenih je v raznih dejavnostih.s kakšno izobrazbo in plačo. Prikazati ceno koliko v celoti stane javni sektor. Če dobro dela je upravičen do svoje cene , če je slab je vsak evro preveč. Potem naj javnost razsodi. Sedaj je javna uprava preveč zamegljena in zato toliko kritike na njihov račun.
hrast66
28. 09. 2013 13.33
+0
Verjetno ima Virant tak pregledni program in naj ga prikaže javnosti, saj so to javne službe. Potem bo javnost kot davkoplačevalec pomagala delati selekcijo.
Uporabnik565636
28. 09. 2013 15.27
+1
Kdaj vam bo potegnilo, da ni interesa, da se uredi JS. V kalnem se da bistveno boljse ribarit. Znizanje plac je pa namenjeno samo temu, da ta boljsi in ta kriticni zapustijo JS. S tistimi, ki nimajo druge moznosti in so prisiljeni ostat, se pa da lepo manipulirat.
Drejc MB
28. 09. 2013 12.17
+0
Kaj je osnovni namen sindikata,..... Da kontrolira izpolnjevanje kolektivnih pogodb do delvcev, da skrbi za boljši status delavcev in da v primeru da se delodajalec izogiba svojim obveznostim tudi ukrepa....... I to so sindikati v JS naredili. Sistem pravne države je potrdil da so imeli prav. In konec debate. Ker je sedaj nastala nepotrbna materialna škoda je edino logično da se sprovede kazenski pregon zoper odgovorne politike in javne fukcionarje ki so to nenamesko porebo proračunskih sredstev zagotovili...... To je bistvo te zgodbe...... Trenutna situacija ne omogoča takojšnjega plačila kot ga narekuje sodišče....... dobro možen je dogovor. Ampak zamudne obresti tečejo dokler se ne plača zadnji cent....... To je kot kredit na banki,..... lahko ga reprogramiraš samo za seboj potegne še dodatne stroške,........... dosti je popuščanja JS....... v katerem 30% ljudi dela za minimalca, 50% je daleč pod SLO povprečjem in je le slabih 10% dobro plačanih politično nastavljenih kadrov na vrhu..... ki zastopajo interese kapitala ki jih je tja spravil........ torej skrbijo da roki pregona zastarajo, da se ne zajezi siva ekonomija, da lahko odteka denar j davčne oaze in da ni potrebno plačevati delvcev in prispevkov iz naslova dela in da se pri vsem tem nobenemu nič ne zgodi....... "REALNI SEKTOR"........ Kaj pa delajo vaši sindikati, da see vaš status ne izboljša.......... ????? SLO nevoščljivost nič drugega ko berem te komentarje iz REALNEGA SEKTORJA.....
ProE
28. 09. 2013 14.26
+1
Ma nehaj že gnojiti s svojo 'pravno državo'. Je pravna država zmagala tudi v primeru balkanski bojevnik? Raje poglej svoje someščane, ki crkujejo od lakote, pa ne oni iz js. Kaj dela semulič? Bori se za pravice javnega sektorja.
ovratnik
28. 09. 2013 11.09
+7
KER TI LJUDJE ODLOCAJO IN VODIJO DRZAVO SLOVENCI SAMO PLACUJEMO NJIHOVE NAPAKE
ovratnik
28. 09. 2013 11.06
+4
SO TO SLOVENCI ALI IZ DUGEGA PLANETA
?ira?ira
28. 09. 2013 13.00
+3
ovratnik
28. 09. 2013 11.06
+5
NAJ MI GDO POVE OD KOD SO TI LJUDJE KI SEDIJO V DRZAVNEM SVETU DRZAVNEM ZBORU VLADI PREDSEDSTVU SODSTVU
MeaParvitas
28. 09. 2013 13.40
+1
Neposredno ali posredno si jih volil sam...seveda, če si šel na volitve. Če ne, pa si moraš to vzeti v zakup.
PoNoSeN šttajerc ;)
28. 09. 2013 10.51
+1
ŠTRUKELJ? JAZ SEM MISLO DA JE LAZAGNA
ovratnik
28. 09. 2013 10.36
+5
SEMOLIC DRUGEGA NEPOZNA KOT DEBELO KUVERTO DENARJA PISKAT NA PISCALKO IN TO JE VSE
MsPikapiki
28. 09. 2013 10.47
+6
Ko so ropali podjetja Bavčar, Zidar, Časar, Tovšak, Lovšin, se ni Semolič nič oglašal. Čeprav bi morali sindikati takrat prižgat vse alarme. Pa jih niso. Tudi zdaj ni treba, da se oglašajo in nagajajo vladi.
kardinal Msgr. Svetislav
28. 09. 2013 10.54
+0
Pametna gospa, vlada nagaja sama sebi, kapiš? Prepih vsaj to kapiš?
ovratnik
28. 09. 2013 10.34
+5
RESIT SLOVENIJO PRED DOMACIMI GREBATORJI POZERUHI KAR NAJ PRIDEJO IZ EVROPE BOMO VSAJ VEDEL PRI CEM SMO
Pro-Gasilc
28. 09. 2013 13.38
+2
Ko no prisla EU trica bo znizala place ravno javni upravi . Pro nas pa prvo gospodarstvu , javna uprava pa povisice. Sodisca so del Javne uprave , a ste mislili, da si bodo sami sebi zmansali place. RABIMO TRDO ROKO EVROPE DA JIH DISCIPLINIRAMO.
Terezinka
28. 09. 2013 10.30
+5
Sindikalisti, toda ne taki kot Semolič, so nujni za to, da se borijo proti lastnikom, proti gospodarjem, ki delavcem nikoli nič prostovoljno ne dajo. Morale pri nas ni v poliki in tudi v gospodarstvu. Brez kančka sramu je gospod Sešok predlagal odpravo minimalne plače in velika večina novih lastnikov in menedžerjev mzu je potrdila. Kaj se zavedate, da je s tem povedal, da ura delavca ni vredna neto niti 3,5 EURA. Ti ljudje so postali gospodarji milijovov vrednega premoženja v nekaj letih, sedaj pa ponižajo človeka, ki zanje dela tako, da mu vzamejo pravico do plačila za garanje po 3,5 EURA, dali bi še manj
Terezinka
28. 09. 2013 10.34
+10
To gospodarstvo in ti lastniki so dobili kredite iz bank, podpore iz države in Eu, da bi dali delo ljudem. IN kaj so naredili? Pobrali so denar, pobrali so dobičke, podjetju knižili in dali kreditov in denar z minimalnimi davki, ki jih je uvedel g. Bajuk (25%) odnesli v davčne oaze. Kaj so naredili z davkom na plače, ki je bil oproščen, so povišali plače? So naredili kakšen razvoj v firmi? Ne povišali so svoje plače in svoj standard
Terezinka
28. 09. 2013 10.38
+9
In kaj je naredil sindikat, kaj je naredila politika? Nič, Ustanovili so slabo banko in nanjo prenesli te neplačane kredite gospodarstva, to niso krediti iz bolnišnic, šol ali iz sociale, to so krediti tajkunov, krediti nesposobnih lastnikov in menedžerjev. Zakaj je proračun prazen? Zato ker vanj ni normalnih davkov od dobička, ker dobička ni. Zakaj dobička ni? Ne zato, ker smo delavci slabi, ker nočemo delati, ker smo leni, NE To je zato, ker v proizvodnjo niso vlagali, ker v razvoj niso vlagali, ker v modernizacijo niso vlagali, ker so vse subvencije, kredite in pomoči, vse znižane davke in dobičke vlagali v lastninjenje in v tujino.
Terezinka
28. 09. 2013 10.42
+7
Zato rabimo nove čiste sindikaliste, ki niso bili poleg, ko se je to zadnjih 22 let dogajalo. Sindikaliste, ki niso bili nadzorniki vsega tega, sindikaliste, ki bodo vedeli kako pošten sindikat dela, ki ne bodo mešali delovanja sindikata v nekdanji Jugi z delom v državah oziroma okoljih z privatno lastnino. Sindikat ni več nabava ozimnice in prikolica za letovanje ter sedenje v samoupravnih organih. Sindikalist bi moral biti advokat delavca, borec za izpolnitev njegovih pravic iz pogodbe. Sindikalist bi moral v imenu šibkega delavca klicati inšpekcije in ne opominjati lastnika, da inšpekcija prihaja
Pro-Gasilc
28. 09. 2013 13.43
+2
Ne rabimo Sindikate ampak nove managerje po firman , ki bodo znali voditi firme in ne samo krasti .
MsPikapiki
28. 09. 2013 10.29
+3
Štrukelj ne bi tikal normativov, ne bi nižal plač, ne bi nič. Če vsi nekaj prispevamo za rešitev krize, naj še šolstvo. Tudi jaz nisem povzročila krize, jo pa plačujem. Nič ne jamram, sem še pripravljena prispevati v upanju, da bo boljše in da rešimo državo pred tujimi kremplji.
kardinal Msgr. Svetislav
28. 09. 2013 10.42
-3
Pametna gospa, ne morem verjeti, da ste napisali nekaj brez vaših visokih moralnih in etičnih načel, kapiš?