Slovenija

Virant ne vidi političnega ozadja shodov

Ljubljana, 30. 11. 2012 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanci protestnike pozivajo, naj bodo shodi mirni in naj ne nasedajo provokacijam. Virant meni, da bi morali politiki ravnati pomirjevalno in ne prilivati olja na ogenj. Protestnike pa so podprli v Zvezi svobodnih sindikatov, v kateri pravijo, da so se politikom "zgodili ljudje".

Postavljanje zaščitnih ograj pred protesti - 5
Postavljanje zaščitnih ograj pred protesti - 5 FOTO: Blaž Garbajs

Protesti so okupirali tudi aktivnosti politikov, sindikatov in drugih civilnih organizacij. V državnem zboru so se sestali predsednik DZ Gregor Virant in vodje vseh poslanskih skupin.

Poslanke in poslanci po Virantovih besedah razumejo, da se v državi pojavlja nezadovoljstvo s stanjem v družbi. Virant je tudi zatrdil, da bodo prisluhnili sporočilom, ki bodo izražena na današnjem in morebitnih poznejših shodih. Vendar Virant in vodje poslanskih skupin v skupni izjavi obsojajo nasilje ter udeležence pozivajo, naj bodo shodi mirni in naj ne nasedajo provokacijam.

Virant sicer izjav premierja Janeza Janše v četrtkovem nagovoru državljanom ni želel komentirati. Po njegovem mnenju pa smo v času, ko mora politika na splošno "umirjati žogo, pomiriti zadeve, iskati soglasja in ravnati trezno". Osebno Virant nima razlogov, da bi sumil v politična ozadja shodov. Ocenjuje pa, da bi morali politiki glede na položaj, v kakršnem smo, ravnati pomirjevalno in ne prilivati olja na ogenj.

Tudi predsednik republike Danilo Türk je državljanke in državljane prosil, naj se v protestih vzdržijo nasilja in ne nasedajo provokacijam, ki bi protestom lahko vzele njihovo sporočilno moč. Obenem pa je predsednika vlade Janeza Janšo obtožil, da "nadaljuje ustrahovanje ljudi". Janša sicer meni, da si vsak, ki se odloči za miren protest, da doseže pozitivne spremembe v družbi, zasluži priznanje aktivnega državljana.

Predsedniški kandidat Borut Pahor pa pravi, da si protestniki  želijo sprememb. Pahor pa si želi, da bi spreminjali na miren način in znotraj za to pristojnih institucij. Pravi, da so demonstracije legitimne. Na vprašanje, ali po njegovem mnenju res kdo stoji za demonstracijami, Pahor odgovarja, da je vsak odgovoren za svoje ravnanje in da ne dvomi, da so protesti iskreni.

Protest v Kranju - 5
Protest v Kranju - 5 FOTO: Damjan Žibert

Semolič: Politikom se ni zgodila ulica, zgodili so se jim ljudje

17. november 2012 in aktualni protesti po slovenskih mestih niso glas huliganov z ulic ali politično instrumentaliziran projekt, kakor jih poskuša prikazati oblast. Vsi ti dogodki so skupen glas vseh nas, ki nam je preprosto – dosti. Dosti poniževanja. Tlačenja. Prevzemanja in odvzemanja. Ošabne zaslepljenosti oblasti. Nedelovanja pravne države. Umiranja socialne države. Dušan Semolič, predsednik ZSSS

Protestnike pa so podprli v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), kjer opozarjajo, da so slovensko politiko o napačnih pristopih k reševanju krize opomnili na množičnih demonstracijah 17. novembra. "Te demonstracije in poznejši protesti po vsej Sloveniji so ljudski odgovor na politiko krčenja socialnih in političnih pravic, ki se je pomešala z elementi represije," meni predsednik ZZZS Dušan Semolič in dodaja, da "je odziv vlade tudi tokrat ignorantski in podcenjujoč ter izkazuje odsotnost politike z realnostjo."

V ZSSS zato izrekajo podporo vsem, ki zahtevajo vzpostavitev pravne in socialne države ter zaustavitev politične okupacije ljudstva. "Politikom se ni zgodila ulica, kot sporočajo, zgodili so se jim ljudje. In prav je, da se politiki že enkrat končno zavejo, da so bistven del države ljudje ter da njihova oblast v času mandata ni absolutna," pravi Semolič.

Proteste pa podpira tudi na novo ustanovljena Koalicija Solidarnih, ki jo je ustanovilo 13 različnih organizacij, med drugim študentska in dijaška organizacija Slovenije, Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Koordinacijski odbor kulture Slovenije, Nacionalni forum humanitarnih organizacij Slovenije in Zveza društev upokojencev Slovenije.

Delovanje Koalicije Solidarnih bo tako osredotočeno na utrditev pravne in socialne države, medčloveške in medgeneracijske solidarnosti ter družbene pravičnosti, "zato koalicija podpira manifestacije in demonstracije, na katerih se zahteva uveljavljanje teh vrednot".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rogia
02. 12. 2012 10.42
+1
Tudi sindikalci semulič in štukel ali kako se imenuje in ostali njihovi pajdaši so navadni lumplje , ki zaslužijo po 4000 eur plus svetniške plače ,ki niso majhne za sedenje in spanje na svetniških stolčkih. Mislim ,da se tadva lumpa nimata kaj oglašat.
pferdo
01. 12. 2012 12.48
+7
Virant ,Janša,Jankovič,Luksič in ostali ne vidijo,vidimo pa mi,a prišel bo čas ko bodo tudi oni spregledeli,toda za njih prepozno
picajzlnamindzi
01. 12. 2012 11.48
+7
Oglaša se človk, ki je pobral 60.000 ojrov na čakanju za brezposelne in zraven na goriški in ostalih fakultetah zaslužil še 100.000 ojrov. sram te bod!
Sputnik
01. 12. 2012 10.00
+7
gregor WIIrant misli da je to neka igrica on pa veselo maha pred TV in se čudi zakaj ne vidi. ne razume da ima ugasnjeno tv in pokvarjeno konzolo
Jaka Planinc
01. 12. 2012 09.10
-11
GOVORIJO,ZAHTEVAJO ZAMENJAVO VLADE. KDO PA JE V SLOVENIJI oz.ALI IMAMO ČLOVEKA,KI JE SPOSOBEN VODITI RAZDELJEN SPRT NAROD. SPRLI SO GA STRICI IZ OZADJA S PREDSDNIKOM TURKOM NA ČELU,KOT VODJO. ALI JAJ BI TI PROVOKATORJI,PROTESTNIKI,NECIVILIZIRANI,NEKULTURNI NASILNEŽI VODILI SLOVENIJO. KAM PA PRIDEMO D TAKO NECIVILZIRANO DRHALJO,KI ZNA SAMO RUŠITI,DELATI PA NOČE.
korintos1
01. 12. 2012 09.19
+11
Ne seri, še včeraj je Janša narod delil in ob vsakem njegovem čvekanju!
korintos1
01. 12. 2012 09.23
+9
Drugorazredni boste vedno ostali ob takem razmišljanju in zagovarjanju nacizma in fašizma!
Sputnik
01. 12. 2012 09.58
+7
jaka ja imamo!!!!! veliko jih je!!! vsak od nas ki nima političnega ozadja, skorumpiranih preteklih dejanj predvsem pa taki ki bi radi da gre vsem bolje ne samo peščici!!!!!!
dzo77
02. 12. 2012 13.20
+1
jansa rusi drzavu ze 20 let jaka glupi ni ti se jasno al pa hodis prevec v cerkev slusat lopove hehehehheh
pravica00
01. 12. 2012 08.06
-5
Med voditelji slovenske pomladi Politično omejevanje Janeza Janše je segalo v vse aspekte njegovega življenja, med drugim je izgubil vsako možnost zaposlitve v kaki državni instituciji ali podjetju in bil med leti 1985 in 1986 zavrnjen na preko 250 javnih razpisih za zaposlitev, kljub temu, da je izpolnjeval vse pogoje. V tem času se je Janez Janša politično angažiral v novonastajajočih mirovnih in ekoloških gibanjih, ki jih je takratna oblast obravnavala kot "družbeno nevarne". Preživljal se je s pisanjem računalniških programov in priložnostnimi višinskimi deli skupaj s svojimi prijatelji iz alpinističnega odseka. Konec leta 1986 je postal tajnik mesečne revije Časopis za kritiko znanosti takratne študentske organizacije ljubljanske univerze, ki se je lotevala tedaj politično nezaželjenih tem. Leta 1987 se je delno liberaliziralo tudi uredništvo osrednjega glasila ZSMS Mladina, kar je Janezu Janši omogočilo pisanje in objavljanje kritičnih komentarjev in prispevkov na temo demokracije in nacionalne suverenosti. Spomladi leta 1987 je Janez Janša skupaj z Igorjem Omerzo ustanovil majhno računalniško podjetje MikroAdo, ki je hitro postalo nekakšen tehnični servis nastajajoče politične alternative in družbenih gibanj. V tem podjetju je bil tajno pripravljen za natis dnevnik Staneta Kavčiča (uredila Janez Janša in Igor Bavčar), nekdanjega predsednika slovenske republiške vlade, ki ga je leta 1972 komunistična oblast odstranila s položaja, češ da je preveč liberalen. Dnevnik, ki je izšel spomladi leta 1988, je vzbudil veliko zanimanje, prva izdaja je bila razprodana v nekaj urah. Na enak način je bila aprila 1988 v MikroAdi pripravljena za natis brošura Teze za Slovensko ustavo, ki so jo pripravili slovenski pisatelji, pravniki in sociologi. Vsebina je naletela na ostro obsodbo predsednika tedanjega CK ZKS Milana Kučana ter vrha JLA. Teze pa so v celoti služile kot osnova sedanji slovenski ustavi, ki je bila sprejeta leta 1991.
korintos1
01. 12. 2012 09.20
+6
jansa-arms
01. 12. 2012 10.13
+6
majer je že takrat ponarejal!prosil je nekega novinarja dnevnika,da mu napiše nek članek kateri bo kritično pisal o ZK. novinar je to storil in ko je članek izšel v "kritiki znanosti" je bil kot avtor podpisan majer.ta novinar ni tožil majerja,čeprav je bilo besedilo bisveno drugačno od ristega kar je napisal sam, zato ker ga je bilo sram da bi izvedeli kdo je napisal tisti pamflet.
siupamoizvedetiresnico
01. 12. 2012 07.07
+15
Kako to, da ni mogoče komentirati včerajšnjih protestov? 24ur a vi to resno? Ste res padli tako nizko? Po nalogu koga ste narodu vzeli pravico govora? Mislite, da če bo zadeva šla naprej, da boste izvzeti iz gneva raje?
cirenij
01. 12. 2012 07.32
+11
Ne pustijo narodu, da pove svoje mnenje. Katastrofa.
cirenij
01. 12. 2012 07.35
+12
Tamle so dovoljeni konji, psi, topovi.......Pa saj v danem trenutku je morda prav. Tukaj pa ni dovoljeno, da ljudje izrazijo svoje misli. Demokracija po slovensko. Sram vas naj bo mediji.
morituri
01. 12. 2012 09.18
-7
Gnev raje, torej priznaš, da je protestirala samo neumna raja??????????
korintos1
01. 12. 2012 09.21
+3
siupamoizvedetiresnico
01. 12. 2012 10.56
+3
anima mea - ja neumna raja se bori za svoje pravice, neumna raja se bori za boljši jutri svojih otrok, ja po tvoje so to neumni ljudje, ki nimajo nikakršne pravice zahtevati boljše življenje. Komentar kot je tvoj lahko pride samo iz ust kakšne pohlepne podvrste homosapiensa, ki se mu reče politik. Raja je v očeh gnilih politikov narod...
est
01. 12. 2012 07.05
+10
G.Gregor Virat ! Z vrha se ne vidi vse, bo treba sestopiti in videti kako zadeva izgleda od spodaj navzgor.Hudo je, če človek izgubi stik z ljudmi, ki jim je zaprisegel, da bo delal za njihovo dobro. Semuliča in kompanijo pa na kraško burjo, da se malo prevetrijo. Zakaj ni bil v prvi vrsti pred policijskimi ščiti??
korintos1
01. 12. 2012 09.22
+4
Potem bi bili sindikati politično opredeljeni!
6744d
01. 12. 2012 04.39
+17
Nima smisla da je pahor predsednik ,clovek brez avtoritete in lastne drze najraje bi vsem nekam lezel samo da zmaga se kaksnemu bi se pustu nat..nt sam da doseze cilj.
Lebi
01. 12. 2012 03.00
+7
sedaj je na tebi aktivni državljan da obkrožiš pravo opcijo v nedeljo. Revolucija se ipak meri po kontinuiteti in ne kolk ti pride na one night standu.
LextorK
01. 12. 2012 04.24
+9
edina prava opcija v nedeljo je 3. in pripis DOVOLJ JE!
dzo77
02. 12. 2012 13.28
+1
ja pa v pondeljk pa adijo jansa hehehehehheheheh
Lebi
01. 12. 2012 02.55
+4
No, pa smo dobili največji stage out zgodovine SLO. Na k mi gre sam, da izgledada je bil ukraden s strani navijačev, in da je bil napovedan s strani preroka čigar umazano perilo pere njegov sin
ppetrov5
30. 11. 2012 20.26
+27
Na facebooku se je ustanovila skupina 1 SLOEVNSKA VSESPLOŠNA VSTAJA NARODA 21.12.2012 To pa bo podor na konec sveta ..Mogoče so pa Maji mislili da bo Slovenija prelomnica v zgodovini :)
Darko32
30. 11. 2012 17.44
+30
Izjava PAHORJA je žaljitev in norčevanje iz ljudi. Pristojne inštitucije so do sedaj pokazale, da so delale slabo in to vidi ljudstvo na vsakem koraku. 1.) Policaji so delali tako malomarno, da so raje udarjali po pričah in z takšnim nalčinom dela celo ogrozili delovnaje pravne države. Dokazov pa niso še v nobenem postopku zbrali tako kot je potrebno. 2.) Sodišča delajo namerno napake, da si lahko delo pridobijo za vnaprej. Kot sem se pogovarjal pred časom z pravnikov, ki pravi, da na sodišču v Sloveniji nesmeš pričakovati pravice, ker je ni. Človek je bil dovolj pošten in je jasno povedal, da sam kot pravnik ne verjame v pravno državo. 3.) Uradniki, k idelajo na področju, kjer se uresničujejo pravice državljanov, ki ji m pripadajo po veljavnih zakonih se ljudi izigrava z nategi ljudi, pisanjem nekih odločb, ki sploh nimajo dozazov in na koncu se iuzgovarjajo na vročanje. Če pogledamo globalno vidimo, da smo prišli tako daleč , da je posredovanje ljudstva že skrajni in NUJEN UKREP, saj prej navedeni uradniki ne delajo nepristransko ampak napenjajo vso energijo, kako bi prevarali delavca, upokojenca. Policajem ni v interesu zaščititi in zagotoviti varnost občanov in še manj, da bi za zaščito občanov slučajno zbirali dokaze za kazenske pregone in sojenja po uradni dolžnosti. Vsi pozanmo primere, ko so politiki samovoljno odpisovali plačilo prislevkov podjetjem in na koncu so ti ljudje bili oškodovani. ZAdnji primer je sam VIZJAK. Da je mera bila polna je tudi PAHOR bil tuiho in ni ukrepal. Sedaj pa vsi tolčejo po malem človeku in javno žalijo mladino, da so lenuhi. Tukaj je sodu izbilo dno in to se je moralo zgoditi. Če se bo začela uporabljati sila BODO SOČASNO STOPILI NA ULICE V VSEH MESTIH NAENKRAT IN TAKRAT PA JE KONEC VSEGA. To se lahko zgodi že če bo kater politik prinesel baklo, saj iskra je že in tli. ZAto je skrajni čas, da se vrže vse ven. Tukaj je žal edina varjanta da se Slovenija postavi na noge, ker je že vsa javna uprava, POLICIJA, SODSTVO,ZDRAVSTVO tako prepleteno z korupcijo, da imajo en drugega v šahu. Trpi pa ljudstvo. GOTOF si.
kawasakimen
30. 11. 2012 19.04
+8
kawasakimen
30. 11. 2012 19.21
+11
Menim,da Pahor ni primeren za predsednika saj je vsem tujim politikom zmeraj ponižno prikimaval in jim lezel v.. Kdor nima svojih načel in prikimava drudim je hlapec.
morituri
01. 12. 2012 09.23
+0
Pošten je kar je vrlina redkih politikov!!!! Na poštenju pa bi se morala vsa politika graditi!!!
komarec
30. 11. 2012 17.32
+22
Kakšnim provokacijam? Kdo tu koga provocira? Dragi politiki vi ste vse skupaj sprovocirali, zdaj ko vam teče voda v grlo hočete biti spravljivi. Kaj ste delali do sedaj?
Foen
30. 11. 2012 15.44
+22
Virant, vrni nadomestilo plače za čas ko si z obidom zakona na podlagi avtorske pogodbe služil denar. Dvakratno ga vrni! Aja, pa gotof si!
Darko32
30. 11. 2012 17.28
+15
No vidiš takšni nakladajo in so v parlamentu, goljufi ponarejevalci in vojni dobičkarji. Ti ljudje so v šahu z svojim delom. Od teh nemoremo nič pričakovati. ZAto je potrebno vse nagnati, saj zagovarjajo korupcijo in kriminal. ZA NJIH VELJA GOTOF SI.
Mombly Pilot
30. 11. 2012 14.43
+23
Te strice iz ozadja vidijo samo takšni kateri to delajo in to prakticirajo levi in desni.
mamaMilka
30. 11. 2012 17.56
+13
njavečji paranoiki so tisti, ki imajo slabo vest
stric iz ozadja
01. 12. 2012 07.57
+4