Virant se bo boril proti gospodarskemu kriminalu in korupciji

Gregor Virant se v vlado vnovič vrača kot glavni pogajalec s sindikati javnega sektorja, saj od Vinka Gorenaka prevzema ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo. Kot pravi, se s področjem javne uprave poklicno ukvarja že dve desetletji, že drugič torej tudi kot minister.

Dosedanji minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je sprejel novega ministra za notranje zadeve in javno upravo Gregorja Viranta in mu predal posle.

Gregor Virant - 7

(Foto: Aljoša Kravanja)

Pedagoško delo ga ni nikoli v celoti zadovoljilo

43-letni Virant je profesor na področju javne uprave in upravnega prava. Akademsko pot na tem področju je začel leta 1993, najprej kot asistent, pozneje docent in izredni profesor. Kot je povedal v predstavitvi na matičnem odboru, pedagoško delo z veseljem opravlja, a ga nikoli ni v celoti zadovoljilo. Zato je to delo vedno povezoval s praktičnim delom na projektih ali pa na delovnih mestih v državni upravi.

Bil je svetovalec ustavnega sodišča in član Republiške volilne komisije. V letu 2000 je bil imenovan na funkcijo državnega sekretarja, čez štiri leta je postal minister za javno upravo in tik pred iztekom mandata s socialnimi partnerji leta 2008 dokončno dogovoril projekt reforme plačnega sistema. Kljub polemikam in diskusijam, ki jih je bila v poznejših letih deležna, Virant enotni plačni sistem še vedno zagovarja, napoveduje pa nekatere izboljšave.

Po končanem ministrovanju je vse do leta 2011 sodeloval tudi v več svetovalnih projektih na zahodnem Balkanu. V letu 2011 je postal predsednik novoustanovljene Državljanske liste, s katero je bil istega leta na predčasnih volitvah izvoljen za poslanca v državnem zboru, ob izteku leta pa za njegovega predsednika.

Preden je v politični prostor vstopil z novo stranko, je tesno sodeloval s SDS, katere član nikoli ni bil, je bil pa predsednik odbora za javno upravo pri strokovnem svetu SDS ter tudi kandidat stranke na volitvah leta 2004. Od decembra 2008 do leta 2011 je bil predsednik Zbora za republiko.

Po izstopu Državljanske liste iz vlade Janeza Janše v začetku letošnjega leta in v času dogovorov o novi koaliciji je bil zlasti iz vrst SDS deležen številnih očitkov, tudi o nenačelnosti. Janša je začetek letošnjega leta označil kar za čas "virantovanja".

Boril se bo proti gospodarskemu kriminalu in korupciji

Ena najzahtevnejših nalog, ki ga čaka kot ministra, so dogovarjanja s sindikati o plačni masi v javnem sektorju. Kot prioriteto si je zastavil tudi boj proti gospodarskemu kriminalu in korupciji, kjer po njegovih besedah ne sme biti in ne bo nobenih izjem, nobenih "svetih krav".

Prizadevati si namerava tudi za prijazno in učinkovito javno upravo, za izboljšanje e-uprave ter zagovarja policijo v službi državljanov, katere delo bo usmerjeno v zagotavljanje varnosti in ne represijo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 11
 
klldmoll 21.03.2013 18:39:32
Metod Mezek trenutno zaseda pomembno direktorsko funkcijo v upravi javnega zdravstva, namesto, da bi bil ( v pravni državi !!! ) ponovno za rešetkami !! .........

kako je pa kaj s tem, Virant ??
Več komentarjev