Višje cene za alkoholne pijače in cigarete

Vlada je zvišala trošarine na cigarete in alkoholne pijače, temu pa so zavezanci po pričakovanjih sledili z dvigom drobnoprodajnih cen. Vlada si od zvišanja trošarin obeta dobra dva milijona evrov dodatnih prilivov v proračun na mesec.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Alkoholna pijača

Od danes je dražji alkohol. (Foto: Thinkstock)

Z današnjim dnem so se zvišale trošarine za cigarete in alkoholne pijače. Vlada se je za to odločila, da bi zagotovila dodatne proračunske prihodke. Po izračunih se bo zaradi višjih trošarin na alkohol v državni proračun dodatno nateklo 0,93 milijona evrov na mesec oziroma 11,1 milijona evrov na leto. Če temu pridamo še trošarine na cigarete, pa bo skupni učinek okoli dva milijona na mesec oziroma okoli 20 milijonov na leto.

Za pivo so se trošarine zvišale za deset odstotkov, za vmesne pijače in etilni alkohol pa za 20 odstotkov. Za vino trgovcem še naprej ni treba obračunavati trošarin. Trošarine za alkohol in alkoholne pijače so se nazadnje zvišale 1. julija 2010.

Kadilec kadi cigareto

Dražje so tudi cigarete. (Foto: Reuters)

Podražitev cigaret pa je posledica leta 2010 prenovljenega zakona o trošarinah, v skladu s katerim so se trošarine za cigarete že lani dvakrat zvišale. Z današnjim dnem se trošarina za cigarete dodatno zvišuje s 83 na 86 evrov za tisoč kosov. Naslednje zvišanje trošarin je v zakonu predvideno 1. oktobra.

Škatlica najbolj prodajanih cigaret Tobačne Ljubljana se je tako podražila za deset centov, za toliko pa so v povprečju dražje tudi druge cigarete iz njihovega portfelja. Kot so izračunali v Tobačni Ljubljana, predstavljajo davščine v maloprodajni ceni njihovih najbolje prodajanih cigaret okoli 78 odstotkov.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 299
Metka Sanabor 02.04.2012 21:13:27
očitno so plače še vedno dovolj velike, če si ljudje lahko privoščijo škatlico cigaretov vsak dan,,,
sem kadilec,amapk jaz osebno ne bom več povnil državne blagajne... če pa vidim nekoga, da mi stoka da ima nizko plačo in kredite in limite in ne vem kaj še in ob tem cigaret v ustih...sorčy dragec,očitno maš še vedno dovolj dnarja!
Več komentarjev