Slovenija

Višje kazni za prekrškarje

Ljubljana, 10. 02. 2008 17.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Tanja Volmut
Komentarji
24

Vozniki bodo kmalu za prometne prekrške strožje kaznovani. 1.000 evrov je najvišja kazen za prehitro vožnjo, ki jo predvideva nov predlog zakona.

Vozniki bodo kmalu za prometne prekrške strožje kaznovani. 1.000 evrov je najvišja kazen za prehitro vožnjo, ki jo predvideva nov predlog zakona.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aleš Rajh
31. 10. 2010 19.45
Dokler država ne bo popravila Socialne varnosti, uvedla prometno kulturo (strpnost do drugih voznikov, toleranca do drugih voznikov, potrplenje do drugih voznikov itd) že v Avtošoli ne bo iz tega nič! Niti strožje kazni ne bodo pomagale!IN že da bodo starši povedali da se zaradi VARNOST pripasamo in vozimo po pravilih in ne zaradi kazni....
politik70
11. 02. 2008 12.10
Ja ja inflacija! Vlada pravi da ima proračunski presežek! Višje kazni so velik znak tega presežka! Važno da so imeli za nakup novih simulatorjev vožnje z motorjem! Pa za nakup terencev VW ki so samo za na avtocesto! Najbolj donosni pri kaznih smo pa tako ali tako navadni smrtniki! Tisti s tadragimi limuzinami ne plačujejo denarnih kazni! Zakaj že?
johnny.2313@hotmail.com
11. 02. 2008 08.54
Predvsem bi bilo treba spremenit kako ljudje vozijo..... To pa ne pomeni samo, da morajo nekateri voziti počasneje, ampak tudi da nekateri ljudje naj sploh ne vozijo, če ne mislijo vozit po omejitvah. Ker imamo MAME in mlade punce ki vozijo po cestah in ne spremljajo prometa, ker so na telefonih, kadijo, pa se s kaksno kolegico se pogovarjajo, ki sedi poleg njih. V glavnem, če bomo vsi vozili malce lepše in prijaznejše drug do drugega, ko smo na cesti, bo vse potekalo dosti boljše in brez večjih težav. Če pa imamo eno mamo ki vozi 30-40, omejitev 60, drugo pa za njo norijo in ne razumejo v cemu je problem da mora bit za avtobus prostora med njo in avti pred njo, če je sploh kdo pred njo. V glavnem, lepo bi bilo.....ljudje pa se na žalost ne mislijo spremenit....tako da je vsaka kazen nesmiselna, samo se huje bo, ker bodo ljudje zaceli bezat pred policijo in bodo povzrocili se kaksno hujso nesreco, ali pa bodo zavirali in s tem povzrocili nesreco. Vsekakor niso visje kazni resitev, malce vec policije na cesti pa bi bilo lepse videti.....predvsem pa naj lovijo tiste ki jih morajo, kot naprimer tiste ki vozijo 120 po mestu ....pa 200 po avtocesti, pa jih nikoli ne vidim da bi kaksnega ustavili.....
fljuskus
11. 02. 2008 08.16
arnolfus: policija ima tu še kako veliko. Dovolj je že, da je avto parkiran ob cesti pa ljudje že vozijo normalno. Ne rabijo merit ne ustavljat, samo da se pokažejo. Glede kazni pa je tako, sicer naselje, ampak na levi bloki, na desni reka(kanalizacija) in pločnik, nikjer žive duše - šel 19km/h preveč... Takrat je bilo 15000sit, danes skoraj 500e LOL Pa saj niso normalni. Kar so s tem dosegli je, da vozim isto hitro, če vidim kak avto(po možnosti bel) ob cesti bremzam ko zmešan na omejitev in ko pridem mimo spet gas. Če me pa dobi za 500€ mu pa kar avto tam pustim da se poštela glede vrednosti :)
orangensaft
11. 02. 2008 06.51
Na večne kršitelje vwčjw kazni nimajo nobenega vpliva. Jaz sem 1x dobila kaze za 15km/h prekoračeno hitrost v naselju (seveda v tistem delu, kjer ni bilo nikjer nobene hiše, pa še pločnik je bil speljan ob cesti), pa mi je blo tolk škoda keša, da se raje ne peljem niti km/h več. Npr. moj bivši pa je kar naprej vozil nipreipet, tudi pijan če je blo treba, po nekajkrat preveč je kazalo na števcu. In če je dobil kazen, jo je pač plačal. Drugega efekta pa ni bilo. In ga niti nikoli ne bo. Dokler se ne bo razbil ko kanta, da se več ne bo mogel peljat sam.
nintendo64@email.si
11. 02. 2008 00.40
Zakon še NE velja. Verjetno se še lahko nadejamo kakega veta. Zanimivo pa je, da politiki delajo po svoje, mimo stroke. In ne vem, zakaj se strokovnjaki enkrat ne peljejo na ogled naših "naselij" in določijo primerne omejitve. Če so goste hiše na eni strani, je omejitev 70, če so hiše redke je 90, če so hiše na gosto na obeh straneh je 50. Tako velja v civlizirani zahodni Evropi. Pri nas pa velja 1+ km njive omejitev 50, hiše na obeh straneh 90... Pa pri nas se sploh ne da vozit po omejitvi, ker je vsakih 100 metrov neko križišče z omejitvijo 60 ali 70. V tujini se omejitve spreminjajo na 10 km ali več in nekaj časa veljajo.
peter.gracner@gmail.com
11. 02. 2008 00.07
zakaj je le preveč prometnih nesreč?? odgovor je preprost, v zadnjih letih je že usak lulek dobu svoj avto, ker pač nič ne veljaš če si ne kupiš ene mašine ko ma manj kot 100 konju, sploh pa da ne govorim o tem da si prav outsider če se pelješ z avtobusom na šiht, če je to sploh možno sej so jih pol že tak ukinal pa drag je javni prevoz nenormalno. da bi zmanjšal prometne nesreče, bi moral zmanjašt osebni promet, pocenit javni prevoz in ga nardit usem dostopnega . za tiste ko pa čejo met avte pa neke posebne takse uvest al pa dovolit met samo en avto na družino, sm slovencem u glavo ubit, da če maš štir avte pr hiš ni vredi... to je nemogoče tako da zvišanje kazni ne bo pomagal ko zmanjšanju nesreč, ampak se bojo samo tisti žepi nafilal, ki so tak že preveč polni
politik70
10. 02. 2008 23.28
Višje kazni so samo za polnjenje proračuna! Policija pa po avtocestah dirka z dirkalniki ki so stali celo premoženje! Policija naj dela se vozi in ukrepa ne pa da se za vogal skrijejo ustaviji 10 PREHITRIH POL PA V OŠTARIJO NA MALCO! To je inkasanstvo in izpolnjevanje norme ne pa preventiva! Na žalost !
kriss714@amis.net
10. 02. 2008 23.09
Brezvezna in nekoristna represija, ki služi samo preizkušanju potrpljenja tega ljudstva.
Extreme@njoko
10. 02. 2008 22.58
Ce se ze grejo spremeniti zakon naj lepo dajo kazni na podlagi dohodkov posameznikov....kaj je 1000€ enemu ki se vozi s Ferarrijem po avtocesti 320km/h..... ce bi se gledalo pa na dohodek bi takemu ferarristu napisali kazen v visini ene 10.000€ ali vec...mogoce bi se zamislil... strinjam se tudi da se merjenje hitrosti izvaja kjer do sedaj ni blo se nobene nesrece...ter da na podrocjih kjer ljudje preveckrat umirajo ni nobenega radarja ne policaja nikoli...
Krbo?
10. 02. 2008 22.57
Odvzem vozniske bi bila najbolj primerna kazen. V nemciji so denarne kazni zelo nizke, naprimer 20 km/h v naselju pride 35 EUR. Ce pa prekoracis zaporedoma veckrat 30 km/h pa mas najprej odvzem vozniske za mesec dni, pol 3 mesce, itd. Na avtocestah pa so splosne omejitve ne potrebne.
arnolfus83@gmail.com
10. 02. 2008 22.19
No vsem bumbarjem na tem forumu. Povejte mi, kaj ima policija s nesrečami, prehitrimi vozniki, pijanci ter kreteni, ki vozijo po naših cestah. Za primer si poglejte komentar od sebastjana, pa vam bo vse jasno. Taki kot ti Sebastjan, delajo nered na cesti ne pa država. Bumbar narcisoidni.
zurbrigen
10. 02. 2008 22.13
Ma jest gledam po LJ in tud drugje po slo, da ima mladina čezdalje hujše avte, večina(teh) ima 8-10 let stare bendžote ali podobno v rangu 150-250 hp, ko pride vikend se vsi zapodijo po mestu in okolici, vse pijano in zadeto in gas do daske. Ma do 30 leta bi mogl udart prepoved nakupa avta ki ima več kot 60 konjev, al pa vsaj do 25 leta, jim predpisat obvezne tablice ne vem magar zelene :) da se vid na cesti kdo je kdo.
makajjezvami
10. 02. 2008 22.11
Edino kar bodo naredile višje kazni je zmanjšanje naše kupne moči. Strinjam se s povišanjem kazenskih točk nikakor pa ne z višanjem denarne globe. Ljudje začnejo razmišljati o upoštevanju predpisov šele ko imajo vsaj 15 kazenskih točk. Denarna globa pa "boli" le tisti mesec ko jo je potrebno plačati.
Dejan Keuc
10. 02. 2008 22.11
V oddaji "SVET" prešnji teden ste poročali da so nove kazni stopile v veljavo, danes pa govorite o predlogu zakona... dajte se malo uskladit in povedat ali kazni že veljajo ali je to predlog zakona!!!
Hmmm... vlada se pač truditi in dela, namesto da bi delala policija in dejansko izvajala zakon. Sam naredim 55.000 km letno in me ustavijo le trikrat, ali manj. In seveda, ne vozim po predpisih, na 20 prehitenih avto en mene prehiti ;-) In tolažba? Pa saj če me ustavijo bom pšač nekaj dal državi nazaj, za adrenalinske užitke... moja me krega, da bom plačal... ja in? pravim, da plačam dobri vladi in še dobro se imam ko konji dobro potegnejo,haha
kristijan.nikl@email.si
10. 02. 2008 22.08
Pa saj ni problem peljat po avtocesti 130, pa po mestu 50,.... problem je v tem, da policisti postavljajo kontrole tam, kjer so nesmiselne. Primer: Radar na dolenjski cesti v Rudniku, ki je dvopasovnica!!! Omejitev pa 50, zaradi table LJ,...sem peljal tam 70,....70km/h za boga, in so me ustavli, pa sam sem bil sam na cesti! Mojga frenda so pred kratkim tud tam dobli, 500€ kazni, ker je peljal nekaj čez 100, bil tud sam na cesti,....faaaak. Povejte mi kdo si upa peljat 100 po Lj obvoznici, brez strahu da te kdo ne nabije odzad,... Hočem povedat, da kazni ne služijo večji varnosti v prometu, ampak le odiranju voznikov, in to policisti vedno bolj dokazujejo s tem, da izvajajo kontrole na varnih predelih cest in ne tam kjer je to potrebno, torej v bližinah šol v času po pouku, pa v mestih samih,.... Plus tega sem za zvišanje najvišje dovoljene hitrosti na avtocestah, na 150km/h, skozi tunele pa 120km/h. To je čisto realna potovalna hitrost in mislim da se strinjate z menoj.
parefin@yahoo.com
10. 02. 2008 21.47
Kaj se sekirate?!?! SAJ TAKO ALI TAKO NI oz.KMALU NEBO VEC REPRESIVNEGA ORGANA KI BI VRSIL TE KAZNI - POLICIJE!! CE SE POLICIJSKI SEFI NE BODO ZBUDILI IZ SVOJIH PRAVLJIC SE NIMATE ZA BATI DA VAS SE KDAJ USTAVI POLICIJA!
dg-electronic@volja.net
10. 02. 2008 21.43
Dejansko so vsaj nekatere kazni v napr. Nemčiji ali Avstriji že sedaj nekajkrat nižje kot pri nas. Vsaj za manjše prekrške - npr. vožnja na lepo sončno februarsko nedeljo, pri +10 C, brez snežnih verig v prtljažniku. Dokler se policija ubada s taknimi neumnostmi, je vse skupaj popolnoma brez veze...
ni fer
10. 02. 2008 21.26
Kaj pomagajo višje kazni če je sistem kontrole na psu. Res težki kršitelji, ki ogrožajo in divjajo, se izmaknejo, nastradajo pa tisti, ki med njivami, kjer se zdi človeku butasto vozit po povsem neumestni omejitvi, gredo malenkost čez - in lej ga vrabca oz. policaja z radarjem... Ja, saj policaji so na cesti, kot pravi inšpektor - samo kje... Po mojih izkušnjah jih na najbolj nevarnih odsekih ni kaj prida videti...