Slovenija

Višje minimalne cene bi pripomogle k zmanjšanju porabe alkohola

Ljubljana, 03. 09. 2012 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sodelujoči pri projektu "Preventivna platforma" pozivajo slovensko vlado, naj sprejme ukrepe zvišanja minimalnih cen alkohola v vseh prodajalnah. Pravijo, da bi bile zaradi tega ukrepa alkoholne pijače finančno manj dostopne predvsem mladim.

Evropska unija je regija z najvišjo porabo alkohola na svetu, in sicer kar 12,5 litra čistega alkohola na odraslega človeka. Skrb vzbujajoč je podatek evropske raziskave ESPAD, da kar 43 odstotkov dijakov, starih 15 oziroma 16 let, že verižno in čezmerno popiva. Poleg tega je alkohol najpogostejši vzrok smrti med mladimi moškimi, starimi od 16 do 24 let, poročajo na Inštitutu za raziskave in razvoj 'Utrip'. Navajajo, da je zloraba alkohola eden od štirih dejavnikov tveganja za razvoj različnih bolezni, kot so na primer rak in kardiovaskularne bolezni.

Številne študije pa so pokazale, da povečanje cene alkohola zmanjšuje kratkoročne in kronične škodljive posledice pitja alkohola. Ena redkih držav, ki so uvedle eno od oblik minimalne, torej najnižje cene alkohola v zadnjih 20 letih, je Kanada. Glede na izkušnje poročajo, da 10-odstotno povečanje najnižje cene alkoholnih pijač zmanjša njihovo porabo glede na druge pijače za 16,1 odstotka. Višje najnižje cene lahko torej pripomorejo k zmanjšanju porabe alkohola, so na inštitutu zapisali v izjavi za javnost.

Kar 43 odstotkov dijakov, starih 15 oziroma 16 let, že verižno in čezmerno popiva.
Kar 43 odstotkov dijakov, starih 15 oziroma 16 let, že verižno in čezmerno popiva. FOTO: Thinkstock

"Cena je eden od najučinkovitejših mehanizmov za obvladovanje porabe alkohola. Britanske oblasti kažejo trdno politično voljo za zmanjšanje škodljivega in tveganega pitja alkohola na britanskem otočju, kar predstavlja vzorčni primer za druge države članice Evropske unije in tudi Evropsko komisijo," je povedala Mariann Skar, generalna sekretarka združenja na področju alkoholne politike Eurocare. Dodala je še, da so popolnoma prepričani, da bi ukrepi zvišanja cen alkohola vplivali na zmanjšanje tveganega in škodljivega pitja alkohola, zato bi morale imeti države članice EU v takšnih primerih močno podporo Evropske komisije.

Prav zato sodelujoči pri projektu "Preventivna platforma" podpirajo načrtovano uvedbo minimalne cene na enoto alkohola s strani škotske vlade ter podobne načrte drugih regionalnih oblasti v Veliki Britaniji. Slovensko vlado pa pozivajo, naj sprejme podoben ukrep.

Kot je povedal vodja projekta "Preventivna platforma" Matej Košir, so pristojnima ministrstvoma za zdravje in finance predlagali določitev najnižje cene na enoto alkohola. Želijo namreč, da bi s tem ukrepom čim bolj zmanjšati finančno dostopnost alkoholnih pijač zlasti mladim ter približati cene alkoholnih pijač v trgovinah in bencinskih črpalkah tistim v gostinskih lokalih. Ukrep mora pomeniti bistveno zvišanje cen alkoholnih pijač v vseh prodajalnah, vključno s trgovinami in bencinskimi črpalkami, je poudaril Košir. Predlagajo uvedbo cene na enoto alkohola, ki bi v povprečju pomenila zvišanje neto cen vina in piva v trgovinah za najmanj 50 odstotkov, žganja za najmanj 25 odstotkov in zvišanje neto cen vina in piva na bencinskih črpalkah za najmanj 25 odstotkov, je še dodal Košir.

"Uvedba minimalnih cen alkoholnih pijač bo najbolj vplivala na boljše zdravje mladih, ki ob koncu tedna v raznih prodajalnah nakupijo dosti manj kvaliteten alkohol po smešno nizkih cenah. Te manj kakovostne alkoholne pijače vsebujejo še več rakotvornih snovi od etanola, ki že v osnovi dokazano povzroča raka. In te alkoholne pijače mladi zaradi cenovne dostopnosti kupujejo v zelo velikih količinah. Zvišanje cen alkohola bo brez dvoma posledično zmanjšalo škodo, ki ga povzroči tvegana in škodljiva raba alkohola," pa je povedal Jan Peloza iz Mladinskega združenja Brez izgovora.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andry1
21. 09. 2012 20.39
pijača je zlata palača
gordo
04. 09. 2012 01.15
+1
glede kako nam naša vlada niža standard ni strahu da se bo še več pilo
Adolph
03. 09. 2012 18.52
-1
TO TO TO TO . . . . . .
Katja10
03. 09. 2012 13.52
-1
Kako naj rečem Kako naj rečem svetu da bo moj kako naj mu rečem da bi rad vsega zdaj in za zmeraj kako naj mu rečem da ga zato ne bo manj da bom vzel malo samo kakšno zarjo na robu jutra vse drugo pa pustil da bo žarelo naprej nedotaknjeno kako naj mu rečem da me bo slišal moj glas in moje srce in moje roparske roke na robu jutra? (Kajetan Kovič)
porka.malorka
03. 09. 2012 13.44
+3
In to je prav. Jaz mam vino od svojega očeta. Pivo pa pijem iz nemčije,kjer je gajba pira od 10-12 evrov in to boljšega kot ga mamo v sloveniji. Tako da jaz bom še naprej podpiral našo alkoholno industrijo
makdo
03. 09. 2012 16.58
+3
podpiral alko. industrijo.. če pa nimaš nič z njo?!?
saturnative
03. 09. 2012 12.36
+5
A so *al kaj!!! Že itak mamo najdražje pivo v evropi glede na plače...
elll
03. 09. 2012 11.37
+6
nevem zakaj se morejo vsi povsod vtikat če nočejo pit ne rabijo, noben jih ne sili, sam druge naj prmiru pustijo, k lahko sam o sebi odloča ce bo pil al ne
makdo
03. 09. 2012 18.11
+1
Pa naj se pol ta ki pije odloči tudi, da se ne bo vsedel za volan in vozil, da ne bo razbijal na poti domov, kradu, nadlegoval, scal, bruhal itd, ker to pol prinese nelagodje vsem ostalim, ki morajo pol čistit, plačat itd za njimi. pri 15 pijani verjemi, da nimajo glih prištevnosti, da bi se kontrolirali... kdo pa jo ma, ko je nažgan ko kanta?!
antip0ptiz3m
03. 09. 2012 11.07
+7
totalna bedarija... človek ne more več živet po svojih navadah, ker ti glupa država vsiljuje svoje poglede... alkohol je del družbe, ljudje ga bodo pili skozi, sploh če uživajo v njem.
antip0ptiz3m
03. 09. 2012 11.09
+6
po drugi strani pa naj alkohol čisto prepovejo, bom barem bogat s kuhanjem žganja na črno, ljudje bi se grebli za njega
vzhod
03. 09. 2012 11.25
+10
ja ampak alkohola nebodo prepovedali ker v njihovem interesu ni zdravje ampak denar... v zdravju ni denarja...denar prinasas ce si bolan
makdo
03. 09. 2012 18.08
+1
Državi jemlješ denar če si bolan... :) čim več porabit in čim bolj zdrav bit je državni moto za svoje državljane. Antip... sej to je to.. navade po katerih živiš, ti je vsilila en aindustrija in ti dala mislit, da so tvoji lastni. V primeru držav pa niso glih njeni pogledi ampak izsledki raziskav...
vzhod
03. 09. 2012 11.07
+5
Alkohol je legalizirana droga. To je strup ki ga prodajajo v lepo zapakirani embalazi.
antip0ptiz3m
03. 09. 2012 11.07
+5
elll
03. 09. 2012 11.39
+0
in kj pol sej te noben ne sili da ga piješ če ga nočeš
Etienko
03. 09. 2012 10.56
+14
BEDARIJA! Več se bo pilo doma,kjer država ne pobira davkov od domače pridelanega vina ki ga imamo slovenci na hektolitre po domačih kleteh,manj se bo kupovalo v trgovinah,torej totalni minus v državni blagajni,učinka pa nobenega...saj pa si mladina dandanes ne kupuje piva za 1,09€ v pločevinkah in vina za 5€ v trgovinah,ne hodijo več toliko v diskoteke kot nekdaj,pa vseeno pijejo...pijejo po parkih,ulicah,skritih kotičkih in doma....doma pridelano iz domačih brajd,domače žganje kot so slivovica in podobno... Lahko višajo cene do neba,pa ne bo pomagala....spomnite se svojih mladih dni,če je blo treba priti do cigaret se je prišlo,nekdo je zrihtal,isto s pijačo.... Glede na standard imamo tako ali tako NAJVIŠJE TROŠARINE na alkohol v Europi,večje imajo glede na vol. alkohola mislim da samo v 3-4 državah kjer pa imajo tudi standard in plače veliko višje,torej smo po pobranih trošarinah s strani države glede na naš standard-plače REKORDERJI Europe! Torej ni problem cena alkohola ampak MENTALITETA ljudi,takšni pač smo in nobeno višanje na dolgi rok ne bo odpravilo naših navad,če bo v trgovinah in lokalih predraga pijača bodo še bolj zacveteli razni kotički na črno,pušišanki in podobno,kjer se pije ceneje,brez plačevanja davka državi,gostinstvo-lokali ADIJO do konca!!! Pa ne bo manj pijače popite,samo tam je ne bo,kjer ima še država nekaj od tega...vidite da ne pomagajo nobeni zakoni in višje kazni,ljudje ga še naprej pijejo pa je lahko 100x napovedana racija - akcija policije,pa ne pomaga,vedno jih ujamejo ogromno ki so nekaj popili in sedli za volan...z višanjem trošarin država sama sebi v bistvu pljuva v skledo,ker dražja bo pijača,več se je bo prodajalo na ČRNO,oz. se je bo še več popilo doma kjer država ne dobi niti centa praktično! Če bi se država brigala za druge stvari,kako recimo zadovoljiti narod,da bodo boljše živeli in imeli manj skrbi,bi ga narod tudi manj popil....hujše ko bo,več ga bodo pili! Poglejte Ruse,beda in žalost,vodke pa popijejo na milijone hektolitrov,ker jim samo še to preostane ob bedi kako živijo....za liter vodke se še vedno najde,pač sira ne kupijo tisti dan pa je kruh in salama tudi ok,samo da je vodka zraven.......žalostno toda resnično,pa si lahko nevem kako zatiskamo oči,tudi slovenci se imamo radi lepo,pa ga pač spijemo malo ne...
Etienko
03. 09. 2012 11.14
+10
Še to.....dejstvo je da država živi od trošarin alkohola,cigaret in goriva...cene teh pa gredo v nebo,posebej na naš standard gledano...ljudje tako ali tako nimajo več denarja da bi ga prekomerno trošili po trgovinah,vsak kupuje najnujnejše za preživetje...nobeno višanje trošarin ne bo pomagalo tukaj...torej bodo spet namesto 5 piv kupili manj,samo 2 recimo,ostalo pa podkrepili doma z šilčkom domačega žganja...minus državna blagajna! Če povišajo ceno piva za predlaganih 50% potem bo nabavna cena piva okrog 1,40€ za gostince,prodajali pa ga bodo za 3,00€!! Kdo pa si bo to privoščil? Rdečka doma,belo domače vino,gostinstvo in turizem pa adijo....država adijo....kdo pa bo delal če ne bo gostov???
Robin Gunner
03. 09. 2012 12.17
+7
se strinjam popolnoma. ce nimajo pojma od ekonomije, ker so se jo ucil na kumrovskem faksu. njim je cilj povecanje davkov, ker mislijo da bodo na ta racun dobili vecji priliv v drzavno blagajno. pa ga ne bodo. priliv bo zmerej manjsi. (gledano na dolgi rok) torej al so totalni norci al pa to pocnejo nacrtno, da zelijo iztisnt za cim manj izdelkov, storitev, cim vec denarja. ucinek bo tak kot ponavad, lukna in minus v blagajni, kot do sedaj. sam enim to ne mores razlozit, ker se danes zivijo v neki pravljici, kjer denar pada z drevesa.
Robin Gunner
03. 09. 2012 12.39
+5
jest sem drgac opazu, vsaj v nasi druzbi z vsako podrazitvijo, si privoscimo manj. (ker kupna moc zaostaja rasti cen). ko postane dolocena scena predraga, zacnes razmisljat ne kako bi nehal. ampak kako bi lahko spet spil toliko kot si prej, ali skadil ali pocel tisto kar te pac veseli sam da za svoj denar dobis saj mal vec muzke, ker ti je trenutna cena pac previsoka. in ko si najdes alternativne vire, da za svoj denar dobis vec ali enako kot pred podrazitvijo, in to sestejes mesecno in nato letno, vidis da imas prihranek za en dopust, in to samo pri cigaretih. kaj sele pri pjaci, in ostalih dobrinah. se zmeri bodo nekateri hodili v gostilne in diskoteke in pili pjaco po 10 evrov. ampak ce masa ljudi ne zapravlja na veliko, pol iz tega nic nau. tko da ne mislit da bodo miljonarji resil drzavo, ker je to premal denarja. in ne mislt da ce boste dvigoval davke, da bodo ljudje vse zapravl, in ostali tiho. bl jih boste privijal slabs se lahko konca za oblast.
saturnative
03. 09. 2012 13.20
+4
Kumrovski faks moja rit! To so produkti faliranih profesorjev FDV
makdo
03. 09. 2012 18.04
Kaj vsi ste neki socialni delavci, ki pomagate državi s kupovanjem alkohola in cigaret? Enostavno.. država nas je okradla pokojnin in delovnih mest.... to zame pomeni.. ma niti trošarin jim ne bom dajal več.
bus303
03. 09. 2012 10.48
+9
Prepovedat vse, še dihati, kako pak!
thinkP
03. 09. 2012 10.46
+7
naj dvignejo, bo res manj porabe pri mladih, ampak naj ta razlika gre domačim proizvajalcem ne pa državi!! 50 % višja cena vina? Slovenski vinarji si zaslužijo 50% več, ne pa država!
Shisui
03. 09. 2012 10.44
-1
15-18 so pac leta, ko se clovek "znori". Osebno raje vidim, da se ga mladoletnik napije kot zadrogira.
saturnative
03. 09. 2012 13.22
+3
Ah kje, naj raje travo kadijo. Manj škodljiva in ne prinaša smrtnih žrtev tako kot alkohol. Od alkohola vsako leto umre v sloveniji ogromno ljudi, zaradi trave ni še nobeden. Kar pa ne pomeni da podpiram prohibicijo enega ali drugega in to neumno dvigovanje cen.
makdo
03. 09. 2012 17.49
+1
Shisui: Jaz najraje vidim, da se ga nažge z dobro glasbo (igranjem ali poslušanjem) ali nafiksa s 5 km teka. ... Amapk smo si različni. Saturnative: samo tako za splošno razgledanost... Zastrupitve z alkoholom in posledično takojšnje smrti so zeeelo redek pojav, so pa tu posledice vedenja med pijanostjo, ki višajo smrtnost. Pri travi podobno, degenerativne bolezni živčevja so spodbujene s strani THCja. Ampak gre dosti bolj počasi zato se jih v javnosti ne povezuje vzročno-posledično. Pa dosti ma tu dednost in predispozicija. Nič ni čisto nedolžno :D
asdasdasd123123
03. 09. 2012 10.35
+4
Pa če mislite nabijat cene bi lahko še plače kaj dvignili...ki za pijačo bo vedno druge stvari se bodo manjšale...torej se bolj nezdravo...pa kaj sprijaznimo se pijančevanje je v slovenskih koreninaj...kaj šnop vino še v himni...če bi namesto tega bli jointi pa bi tudi vsi sprejeli ne...meni ko pomislim na alkohol je prva associrana droga heroin ker smrtnost je tam tam odvisnost se razlikuje ma je podobno...kadite travo neboste nasili boste sproščeni in vse je lepše xD (alkohol si daš v žilo umreš, cannabis pa te zadane...bo kaj na tem a ne?)
makdo
03. 09. 2012 17.42
iz ene skrajnosti v drugo greš :D Da je pa alko vkoreninjen je pa samo iskenja potuhe... Eno je poskusiti kozarec, drugo je poskusiti dve steklenici. Mi nimamo kulture pitja.... to je popolna anarhija pitja. Žal pa je to, da ne obstaja varna količina pitja, ki bi za vse veljala... (ok no, obstaja.. NIČ) :
grdavs
03. 09. 2012 10.33
+9
Lahko dvignejo ceno alkohola za 50%, vendar bo cena 1l soka se vedno visja, kot recimo, 1l piva! VZROKE pitja alkohota, tako mladih ali starejsih, je potrebno odstranit. Ce si zadovoljen v zivljenju se ti bistveno zmanjsa potreba po alku.
mufic
03. 09. 2012 10.36
+3
Po tvoji logiki pijejo alkohol samo uni ki niso zadovoljni v življenju??Se pravi 99% prebivalstva na zemeljski oblji.Neumnost
frfl2
03. 09. 2012 10.49
+0
V velikem procentu gre za statusni simbol, pripadnost družbi (ker sosed pije, bom jaz tudi) ali pa enostavno za občutek lagodja, ne verjamem da je ravno nezadovoljstvo najpogostejši krivec
makdo
03. 09. 2012 17.38
Grdavs.. prav maš! Žalost, da je za sok potrebno plačati več kot za alkohol.
frfl2
03. 09. 2012 10.32
-3
Ideja je odlična, dober ukrep bi bil tudi identifikacija kupcev alkohola in ustrezen davek na kupljeno količino. Skrajni čas, da se začne s preventivnimi ukrepi.
makdo
03. 09. 2012 17.36
To je točno to kar se dogaja v skandinaviji, kjer je alkohol zelo velik problem (bolj proti severo greš, vseč ga srečaš), dokument pokažeš in količina se zabeleži, nobenmu ne pade na pamet rečt: "sem pozabil dokument doma.." ampak to je druga kultura. V Sloveniji se stranka začne dret na prodajalca, če jo ta vpraša za dokument. Omenjen ukrep dejansko deluje in se problemi rešujejo.
bublika
03. 09. 2012 10.31
+0
Vsekakor sem za dvig cen. Poleg tega bi nekoliko lažje "zadihali" vinogradniki in hmeljarji, ki komaj delajo dandanes z popolno izgubo!
Etienko
03. 09. 2012 11.26
+2
Kako bodo zadihali če pa se bo trošarina povečala ki jo tako ali tako pokasira država....ostalo bo vse ostalo na istem kot ponavadi....
AlternativeFacts
03. 09. 2012 10.29
+2
Seveda,pa kaj ti ljudje kaj pomislijo,preden predlagajo rešitve,saj se alkohol prodaja tudi "pod pultom"...Je zgodovina res samo za okras?
asdasdasd123123
03. 09. 2012 10.32
makdo
03. 09. 2012 17.32
Ash ... kaj hočeš sploh povedat s svojim komentarjem? vse, resno.. VSE se da kupit pod pultom za primerno ceno, to pa še ne pomeni, da se ne sme reševati vsaj tistega kar je nad pultom. Sicer pa črni trg ni direktno vezan na "beli trg". Kvečjemu še na črnemu dvignejo cene, ko se to zgodi v trgovini... razlog je pa itak logičen.
enoh
03. 09. 2012 10.27
+4
bedarija... za pijačo se zmiram najde gnar.. razen če milijo dvignt cene za 500%
AlternativeFacts
03. 09. 2012 10.32
+7
...vinarjem prevovedali prodajati v vinskih kleteh, kmetom prepovedali kuhati žganje in da bodo zaprli vse meje...mah butale.Da bi pa kaj delali na kakovosti življenja,ja to pa ne,ker za to moraš pa imeti znanje in vizijo....
makdo
03. 09. 2012 17.23
Količina alkohola, ki ga je še dovoljeno proizvajati za domačo rabo je že dolgo omejena. Drugo pa je, kolko jih to vpošteva :D
pgdpgd
03. 09. 2012 10.26
+6
Tisti,ki ga žinga ,ga ima v dolenjskih zidancah zadost. Pa tud sezona šnopca se je že skor začela. Tako ,da delat neko analizo glede na prodajo v trgovini je malo mim brcneno. Klobase in salame tud nobeden drug kot mestni ne kupuje v trgovin,pa zato še ne pomeni,da folk bolj zdravo živi,ker v štacunah tiste umetne brez okusa kupujejo samo še tisti,ki ce dan ne grejo iz mestnega stanovanja.
makdo
03. 09. 2012 17.21
Smeh point, ampak pol gremo pa vsi k isti bolnici-zdravniku. V raziskavi verjetno piše tudi kaj o temu kakšen je delež mladih iz mest in izven njih vezano k porabi alkohola. Btw: 50% ljudstva je v mestih, 50% pa izven.. se pa spet povečuje delež ljudi izven mesta (k sreči).