Slovenija

Visoke kazni za prikrivanje informacij pri oglaševanju avtomobilov

Ljubljana, 18. 05. 2011 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Od danes naprej mora vse promocijsko gradivo za nova vozila vsebovati jasno vidne informacije o izpustih CO2 in porabi goriva. Za kršitelje je predvidena visoka kazen, in sicer od 1.200 do 40.000 evrov.

Pri oglaševanju avtomobilov se z današnjim dnem, na podlagi Uredbe o informacijah o varčni porabi goriva in emisijah CO2, ki so na voljo potrošnikom ob nakupu novih osebnih vozil, uveljavljajo novi standardi označevanja porabe goriva in CO2 izpustov.

Izpušni plin
Izpušni plin FOTO: POP TV

Sprejetje omenjene uredbe je s svojo kampanjo doseglo društvo Fokus, ki napoveduje, da bo pozorno spremljalo upoštevanje novih oglaševalskih pravil. ''Namen uredbe je ozaveščati potrošnike, da sta ob nakupu novih osebnih vozil pomembna tudi poraba goriva in izpust CO2 v okolje, kar je bistveno, če želimo povečati zavest pri potrošnikih in omejiti izpust CO2 v okolje,'' pravijo v društvu Fokus.

Uveljavitev uredbe je rezultat dveletnega prizadevanja društva Focus za učinkovit prenos evropske zakonodaje v naš pravni red. ''S kampanjo Oglašuj CO2 smo opozarjali, da je zaradi neopaznih informacij o izpustih in porabi goriv v avtomobilskih oglasih velika večina le-teh neskladnih z evropsko zakonodajo,'' je pojasnila Marjeta Benčina, vodja programa Mobilnost v društvu za sonaravni razvoj Focus.

Nova uredba nadomešča do zdaj veljaven Pravilnik o obveščanju potrošnikov o varčni porabi goriv in emisijah CO2 novih osebnih vozil ter prinaša bolj jasna navodila o načinu podajanja informacij potrošnikom.

Nova uredba naslavlja pomanjkljivosti do zdaj veljavnega pravilnika, in sicer določa, da mora vse promocijsko gradivo za nova vozila vsebovati jasno vidne informacije o izpustih CO2 in porabi goriva (vsaj 10 odstotkov oglasnega prostora), za kršitelje pa predvideva visoke kazni od 1.200 do 40.000 evrov. Poleg tega uredba določa tudi enotno označbo o porabi goriv za posamezne modele in znamke avtomobilov v prodajalnah ter pripravo enotnega priročnika o varčni porabi goriva in emisijah CO2. Nadzor nad izvajanjem uredbe bo izvajal tržni inšpektorat. ''Prodajalci vozil so nejasna določila do zdaj veljavnega pravilnika izkoriščali kot opravičilo za skrivanje informacij o porabi goriv in izpustih CO2 v malem tisku,'' opozarja Benčina. Zaradi jasnih pravil se po novem kršitelji ne bodo mogli več izgovarjati in tako omejevati pravice potrošnika do informiranosti.

Avtomobilski izpuh
Avtomobilski izpuh FOTO: Reuters

''V Focusu verjamemo, da bo nov način oglaševanja avtomobilov povečal tudi zavedanje kupcev o vplivih njihovega bodočega jeklenega konjička na podnebne spremembe. Z vsakim našim nakupom posredno ali neposredno vplivamo na okolje, zato je prav, da kot potrošniki vemo, kolikšen je ogljični odtis posameznega avtomobila,'' poudarja Benčina. Ob tem dodaja še, da pravilna informiranost spodbuja prevzemanje odgovornosti in vplivanja posameznika na podnebne spremembe, konec koncev pa tudi na velikost davka, ki ga bomo plačali ob nakupu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NinjaRockStar
18. 05. 2011 15.28
lahko bi tudi uvedli zakon proti prikrivanju DRUGIH podatkov (npr. zgodovina avtomobila - nesreče in trki, poškodbe, okvare, itd.)
ognjenorezilo
18. 05. 2011 12.42
in.. co2.. več kot ga ustvarimo boljše je za rast rastlin.. biomass future !!!
ognjenorezilo
18. 05. 2011 12.41
toliko uredb kot imamo mi jih ni na svetu skupaj.. a se ne bi dalo te predpise združevat v zakone ? oziroma naj bo uredba o izdelkih z vplivi na okolje in naj bo zajeto notr vse... ali pa se sproti dela seznam... pa kdo bo vse to spremljal in prebiral
krnekdoo
18. 05. 2011 12.33
Še ena od butastih cvetk EU birokracije. Sploh pa to o CO2, o katerem nabija samo še EU, ostali svet je že zamenjal ploščo. Kolko pa avto spije je predvsem odvisno od znanja in kulture voznika. Tudi tamali "varčni" avtki konkretno spijejo, če jih tiščiš.
DarhVader
18. 05. 2011 12.12
še dajte kazni za detergente in druga čistila, kako lepo namakajo čisto umazene bele majce ven pa potegnejo kot nove...in za odtranjevanje vodnega kamna ( saj veste katera ) z samo eno potezo pa je vse čisto....
urib1
18. 05. 2011 11.55
mogoče ne bi bilo slabo, če bi prenehali z reklamami tipa, ta pa ta avto že od....eurov. Spodaj pa drobni tisk, ki ga ne moreš, niti ne vidiš prebrati v času reklame, v katerem piše, da gre za najbolj beden motor in opremo, ki je ponavadi nihče ne kupi.
patriot5
18. 05. 2011 11.25
dwarf3 18.05.2011, 11:03 Mogoče bodo pa oglaševali, koliko izpustov bi imel njihov avto pri 1000 ccm
dwarf3
18. 05. 2011 11.03
uf pol naslednih par let nebomo videli reklam od bmw,audi in podobni...
viking76
18. 05. 2011 10.36
izotop
18. 05. 2011 10.35
Bravo! Zdaj pa se nad ostale izdelke/proizvode/tehnologije...